back to top
15.9 C
Athens
Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2026

Το ΥΓΕΙΑ ολοκλήρωσε την επιτυχημένη συνεισφορά του στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα InteropEHRate

Το ΥΓΕΙΑ, πιστό στην υπόσχεση του για συνεχή εξέλιξη και καινοτομία, ολοκλήρωσε ύστερα από τρία συναπτά χρόνια τη συμμετοχή του στο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την Έρευνα και Καινοτομία «Ορίζοντας 2020» (HORIZON 2020), με την επιτυχημένη συνεισφορά του στο εμβληματικό έργο InteropEHRate.

Πρόκειται για ένα καινοτόμο project που σκοπό έχει την εύκολη πρόσβαση αλλά και τον πλήρη έλεγχο των δεδομένων υγείας των Ευρωπαίων πολιτών, μέσα από τις κινητές τους συσκευές.

- Advertisement -

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα InteropEHRate έθεσε τους εξής υψηλούς στόχους:

  • Την συγκέντρωση των ατομικών δεδομένων υγείας -τα οποία βρίσκονται διασκορπισμένα σε διαφορετικούς παρόχους υπηρεσιών υγείας- σε ενιαία μορφή στις κινητές συσκευές τους.
  • Τη δυνατότητα διαμοιρασμού των δεδομένων σε επαγγελματίες υγείας σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με απόλυτη ασφάλεια.
  • Τη δυνατότητα πρόσβασης του νοσηλευτικού προσωπικού σε κρίσιμα για τη περίθαλψη του ασθενή δεδομένα, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Τη δυνατότητα διαμοιρασμού, με πλήρη έλεγχο, ασφάλεια, ανωνυμία, αλλά και δυνατότητα ανακλήσεως, επιλεγμένων δεδομένων, συμμετέχοντας σε απομακρυσμένες κλινικές μελέτες (decentralized clinical trials). Μία ενέργεια ιδιαίτερα σημαντική για την προώθηση της έρευνας.

Το InteropEHRate ανέπτυξε ένα σύνολο πρωτοκόλλων και εργαλείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα τόσο από τους παρόχους υγείας, όσο και από τους προμηθευτές, για τη βελτίωση ή και την ανάπτυξη νέων καινοτόμων λύσεων και υπηρεσιών.

- Advertisement -

Το ΥΓΕΙΑ επιλέχθηκε ως ένα από τα τέσσερα νοσοκομεία σε διαφορετικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία συμμετείχαν ενεργά σε αυτό το καινοτόμο έργο.

Συγκεκριμένα, ασθενείς προερχόμενοι από την Ιταλία και το Βέλγιο, επισκέφθηκαν ιατρούς του νοσοκομείου, στους οποίους έδωσαν πρόσβαση στα δεδομένα υγείας τους, τα οποία και μεταφράστηκαν σε πραγματικό χρόνο.

Αντιστρόφως, ασθενείς του ΥΓΕΙΑ επισκέφθηκαν τα Νοσοκομεία του Monasterio Foundation της Πίζα στην Ιταλία, για τον ίδιο ακριβώς σκοπό. Στις επιτυχημένες δοκιμές συμμετείχαν από πλευράς του ΥΓΕΙΑ: ο Πέτρος Παπαχρήστου, Διευθυντής Πληροφοριακών Συστημάτων, o Πέτρος Δανιάς, Διευθυντής Τμήματος MRI καρδιάς, o Στέργιος Τασιόπουλος Διευθυντής Ζ’ Παθολογικής Κλινικής, η Ευθυμία Παπαδοπούλου, Παθολόγος Ζ’ Παθολογικής Κλινικής, η Κυριακή Φραγκιουδάκη, Διευθύντρια Νοσηλευτικής Διεύθυνσης.

Τα αποτελέσματα του project θα παρουσιαστούν στο τελικό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στη Λιέγη (Βέλγιο), στις 28 Σεπτεμβρίου 2022 και θα μεταδοθεί διαδικτυακά. Σε αυτό, εκτός από τα αποτελέσματα του έργου και τα συμπεράσματα από τις πιλοτικές δοκιμές, θα συζητηθεί η συνεισφορά του InteropEHRate αφενός στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το διαμοιρασμό δεδομένων υγείας, με έμφαση στο European Health Data Space, αφετέρου στις αντίστοιχες πολιτικές των Εθνικών Οργανισμών Υγείας. Ταυτόχρονα θα συζητηθεί το πλάνο ενεργειών για την περαιτέρω εκμετάλλευση των αποτελεσμάτων του InteropEHRate.

Το συνέδριο μπορεί να παρακολουθηθεί δωρεάν, ύστερα από δήλωση συμμετοχής εδώ.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ευχές της ΕΑΕΕ για το 2026 με έμφαση στην Υγεία, στην Ασφάλεια και στην Ευημερία

Το μήνυμα της ΕΑΕΕ αναδεικνύει τον κομβικό ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης στη σύγχρονη κοινωνία, ιδιαίτερα σε μια περίοδο αυξημένων προκλήσεων

ERGO Wellness Month 2025: Ένας μήνας αφιερωμένος στην ευεξία των εργαζομένων

Η εταιρεία επενδύει στη σωματική και ψυχική υγεία των εργαζομένων της θέλοντας να είναι εργοδότης πρώτης επιλογής και να εξελίσσεται μαζί τους

Ιατρικό Πάρκο από LAMDA και Ιατρικό Αθηνών

Στρατηγική συνεργασία για ένα υπερσύγχρονο Healthcare Park στο Ελληνικό – Τι θα περιλαμβάνει, πότε ολοκληρώνεται

Η καρδιολογία πρωτοπορεί και εξελίσσεται στο ΥΓΕΙΑ: 15 χρόνια Τμήμα Διαδερμικών Βαλβίδων

Το Τμήμα έχει καθιερωθεί ως σημείο αναφοράς για τις πιο προηγμένες τεχνικές διαδερμικής θεραπείας βαλβιδοπαθειών

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

ΓΕΜΗ: Παράταση ενός μήνα στις επιχειρήσεις για ολοκλήρωση εκκρεμοτήτων

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Ανάπτυξης και οι υφυπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Safe Deal: Ένα επιτραπέζιο δώρο με αξία ζωής!

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και φρέσκα εγχειρήματα της χρονιάς, με την υπογραφή της Στέλλας Ζουλινάκη, επικεφαλής της Feel Safe Insurance Agents

Έξι ασφαλιστικές εταιρείες ανάμεσα στις 100 μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις

Η παρουσία τους στη λίστα Fortune Greece 100 αποτυπώνει τη σταθερή δυναμική του ασφαλιστικού κλάδου και τον ρόλο του στην εγχώρια οικονομία

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η ERGO ολοκληρώνει την εξαγορά της ADB Gjensidige στις Βαλτικές χώρες 

Η ERGO Group AG, μέλος του Munich Re και ένας από τους μεγαλύτερους ασφαλιστικούς ομίλους διεθνώς, ανακοίνωσε την επιτυχή ολοκλήρωση της εξαγοράς

Τα πέντε κλειδιά της ασφαλιστικής αγοράς για να ανοίξουν οι ορίζοντες το 2026

Πέντε κλειδιά ασφαλείας θα χρειαστεί η ελληνική ασφαλιστική αγορά για να προσεγγίσει τους ορίζοντες που διανοίγονται το 2026.

Η Κύπρος την Προεδρία της ΕΕ: Τι σημαίνει για την ασφαλιστική αγορά

Η Κύπρος ανέλαβε επισήμως την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους επόμενους έξι μήνες, θέτοντας ως προτεραιότητες

Με θετικό απολογισμό το 2025 και ισχυρό αναπτυξιακό όραμα εισέρχεται στο 2026 η Atradius Greece

Με σαφή αίσθηση επιτυχίας και στρατηγικής συνέχειας ολοκληρώνεται το 2025 για την Atradius Greece, όπως αποτυπώνεται τόσο στη δημόσια

Με έμφαση στην αξιοπιστία υποδέχεται το 2026 η ΟΡΙΖΩΝ Ασφαλιστική

Με θετικό πρόσημο και σαφές μήνυμα συνέχειας στις βασικές της αξίες υποδέχεται το 2026 η ΟΡΙΖΩΝ Ασφαλιστική (Orizon Insurance)