back to top
29.3 C
Athens
Δευτέρα 31 Αυγούστου 2026

Το ΥΓΕΙΑ ολοκλήρωσε την επιτυχημένη συνεισφορά του στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα InteropEHRate

Το ΥΓΕΙΑ, πιστό στην υπόσχεση του για συνεχή εξέλιξη και καινοτομία, ολοκλήρωσε ύστερα από τρία συναπτά χρόνια τη συμμετοχή του στο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την Έρευνα και Καινοτομία «Ορίζοντας 2020» (HORIZON 2020), με την επιτυχημένη συνεισφορά του στο εμβληματικό έργο InteropEHRate.

Πρόκειται για ένα καινοτόμο project που σκοπό έχει την εύκολη πρόσβαση αλλά και τον πλήρη έλεγχο των δεδομένων υγείας των Ευρωπαίων πολιτών, μέσα από τις κινητές τους συσκευές.

- Advertisement -

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα InteropEHRate έθεσε τους εξής υψηλούς στόχους:

  • Την συγκέντρωση των ατομικών δεδομένων υγείας -τα οποία βρίσκονται διασκορπισμένα σε διαφορετικούς παρόχους υπηρεσιών υγείας- σε ενιαία μορφή στις κινητές συσκευές τους.
  • Τη δυνατότητα διαμοιρασμού των δεδομένων σε επαγγελματίες υγείας σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με απόλυτη ασφάλεια.
  • Τη δυνατότητα πρόσβασης του νοσηλευτικού προσωπικού σε κρίσιμα για τη περίθαλψη του ασθενή δεδομένα, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Τη δυνατότητα διαμοιρασμού, με πλήρη έλεγχο, ασφάλεια, ανωνυμία, αλλά και δυνατότητα ανακλήσεως, επιλεγμένων δεδομένων, συμμετέχοντας σε απομακρυσμένες κλινικές μελέτες (decentralized clinical trials). Μία ενέργεια ιδιαίτερα σημαντική για την προώθηση της έρευνας.

Το InteropEHRate ανέπτυξε ένα σύνολο πρωτοκόλλων και εργαλείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα τόσο από τους παρόχους υγείας, όσο και από τους προμηθευτές, για τη βελτίωση ή και την ανάπτυξη νέων καινοτόμων λύσεων και υπηρεσιών.

- Advertisement -

Το ΥΓΕΙΑ επιλέχθηκε ως ένα από τα τέσσερα νοσοκομεία σε διαφορετικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία συμμετείχαν ενεργά σε αυτό το καινοτόμο έργο.

Συγκεκριμένα, ασθενείς προερχόμενοι από την Ιταλία και το Βέλγιο, επισκέφθηκαν ιατρούς του νοσοκομείου, στους οποίους έδωσαν πρόσβαση στα δεδομένα υγείας τους, τα οποία και μεταφράστηκαν σε πραγματικό χρόνο.

Αντιστρόφως, ασθενείς του ΥΓΕΙΑ επισκέφθηκαν τα Νοσοκομεία του Monasterio Foundation της Πίζα στην Ιταλία, για τον ίδιο ακριβώς σκοπό. Στις επιτυχημένες δοκιμές συμμετείχαν από πλευράς του ΥΓΕΙΑ: ο Πέτρος Παπαχρήστου, Διευθυντής Πληροφοριακών Συστημάτων, o Πέτρος Δανιάς, Διευθυντής Τμήματος MRI καρδιάς, o Στέργιος Τασιόπουλος Διευθυντής Ζ’ Παθολογικής Κλινικής, η Ευθυμία Παπαδοπούλου, Παθολόγος Ζ’ Παθολογικής Κλινικής, η Κυριακή Φραγκιουδάκη, Διευθύντρια Νοσηλευτικής Διεύθυνσης.

Τα αποτελέσματα του project θα παρουσιαστούν στο τελικό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στη Λιέγη (Βέλγιο), στις 28 Σεπτεμβρίου 2022 και θα μεταδοθεί διαδικτυακά. Σε αυτό, εκτός από τα αποτελέσματα του έργου και τα συμπεράσματα από τις πιλοτικές δοκιμές, θα συζητηθεί η συνεισφορά του InteropEHRate αφενός στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το διαμοιρασμό δεδομένων υγείας, με έμφαση στο European Health Data Space, αφετέρου στις αντίστοιχες πολιτικές των Εθνικών Οργανισμών Υγείας. Ταυτόχρονα θα συζητηθεί το πλάνο ενεργειών για την περαιτέρω εκμετάλλευση των αποτελεσμάτων του InteropEHRate.

Το συνέδριο μπορεί να παρακολουθηθεί δωρεάν, ύστερα από δήλωση συμμετοχής εδώ.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Στα 30 χτίζεται η υγεία του αύριο – Η πρόληψη γίνεται επένδυση ζωής

Η Generali αναδεικνύει τον μακροπρόθεσμο ρόλο που έχουν οι καθημερινές επιλογές στην υγεία, στην ευεξία και στη μακροζωία μας

Ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης το καλοκαίρι: Τι αλλάζει και τι πρέπει να προσέχουμε

Ο Ηλίας Τσούγκος, Διευθυντής της ΣΤ’ Καρδιολογικής Κλινικής του Υγεία, εξηγεί

Το πρόγραμμα Προλαμβάνω συνεχίζεται με 75 εκατ. ευρώ ετησίως – Ανακοίνωση του Πρωθυπουργού

Μια από τις πιο εκτεταμένες παρεμβάσεις προληπτικής ιατρικής στη χώρα, με στόχο τη μείωση των ανισοτήτων και την ενίσχυση της δημόσιας υγείας

Το Vivian Lab και η Βιοϊατρική φέρνουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα τα Menopause Days

Σε κάθε σταθμό της δράσης και με διαδραστικό τρόπο οι γυναίκες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν και να λάβουν εξατομικευμένη καθοδήγηση

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Υπεγράφη η πρώτη ενιαία ΕΣΣΕ της CrediaBank

Η πρώτη ενιαία Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση μετά τη συνένωση δημιουργεί κοινό πλαίσιο αμοιβών και παροχών για το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού

Ευ. Τουρνάς: Επένδυση στην πρόληψη, στην επιχειρησιακή ετοιμότητα και στην αποκατάσταση

Η λογική του νέου μοντέλου είναι διπλή: ταχύτερη κρατική παρέμβαση, αλλά ταυτόχρονα αυστηρότεροι έλεγχοι

Φυσικές καταστροφές: Νέο μοντέλο κρατικής αρωγής με το βλέμμα στην ασφάλιση

Στο e-Άδειες η αποκατάσταση, με στόχο τις ταχύτερες ενισχύσεις

Η Export Credit Greece στη ΔΕΘ

Καθώς η ελληνική οικονομία αναζητά ολοένα και περισσότερο τον δρόμο προς τις διεθνείς αγορές

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Καλοκαίρι και μάτια: Η υπεριώδης ακτινοβολία απαιτεί προστασία

Το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center επαναφέρει το ζήτημα της προστασίας της όρασης, μέσα από ενημερωτικό άρθρο του Γεώργιου Τριχώνα

Swiss Re: Ήρθαν τα πάνω κάτω στην Ευρώπη

Εθνικά ρεκόρ όλων των εποχών καταρρίφθηκαν το πρώτο εξάμηνο στην ταχύτερα θερμαινόμενη ήπειρο

Cromar: Η διεθνής ασφαλιστική τεχνογνωσία στην υπηρεσία της ελληνικής αγοράς

Τα στοιχεία που διαφοροποιούν τη δραστηριότητά της εταιρείας εντός κι εκτός συνόρων

Επαγγελματική ασφάλιση: Αξιοπιστία, ευελιξία και προοπτική για τη νέα γενιά

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης περιγράφει τη φιλοσοφία του νέου νομοσχεδίου

Glassdrive: Νέα εικόνα για το δίκτυο εξυπηρέτησης σε όλη την Ελλάδα

Στο επίκεντρο της νέας επικοινωνιακής πρωτοβουλίας βρίσκονται 4 σημεία εξυπηρέτησης, σε Πάτρα, Ξάνθη, Ρέθυμνο και Γάζι Ηρακλείου