back to top
20 C
Athens
Τρίτη 28 Απριλίου 2026

EY: Αυξημένη διάθεση για επενδύσεις στην τεχνολογία – οι επιχειρήσεις βασίζουν την ανάπτυξή τους στα δεδομένα

‘-Τα δεδομένα και τα analytics αποτελούν την πρώτη επενδυτική προτεραιότητα για τα επόμενα δύο χρόνια

-Το cloud, το internet of things και η τεχνητή νοημοσύνη συμπληρώνουν το επενδυτικό μίγμα

- Advertisement -

-Τα υψηλά κόστη και οι ελλείψεις δεξιοτήτων αποτελούν τις κορυφαίες προκλήσεις

-Η τεχνολογία που τοποθετεί τον άνθρωπο στο επίκεντρο, θα αποτελέσει το κλειδί για έναν επιτυχημένο μετασχηματισμό

- Advertisement -

Οι ηγεσίες των επιχειρήσεων προετοιμάζονται για μια νέα εποχή, όπου οι επιχειρησιακές λειτουργίες, οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων και η αλληλεπίδραση με τους πελάτες και τους εργαζόμενους, θα τροφοδοτούνται από τα δεδομένα.

Αυτό προκύπτει από την παγκόσμια έρευνα EY Tech Horizon 2022, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 1.600 ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων από επτά κλάδους της οικονομίας.

Περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες (53%) δήλωσαν ότι τα δεδομένα και τα analytics αποτελούν την πρώτη επενδυτική τους προτεραιότητα, πάνω στην οποία θα δομήσουν τη στρατηγική μετασχηματισμού του οργανισμού τους κατά τα επόμενα δύο χρόνια – το ποσοστό αυτό διαμορφωνόταν στο 35% στην αντίστοιχη έρευνα του 2020. Επικεντρωνόμενες στα δεδομένα, σε συνδυασμό με νέες
τεχνολογικές υποδομές cloud (49%), internet of things (42%) και τεχνητής νοημοσύνης (35%), οι ηγεσίες των επιχειρήσεων θέτουν τα ψηφιακά θεμέλια που θα επιτρέψουν στις επενδύσεις τους σε τεχνολογία, να αποδώσουν τη μέγιστη αξία.

Οι επιχειρήσεις σκοπεύουν να παραγάγουν αξία μέσα από αυτές τις επενδύσεις, προβλέποντας τις καταναλωτικές τάσεις και ανάγκες (44%), δημιουργώντας νέα προϊόντα (42%) και βελτιώνοντας υφιστάμενα προϊόντα και επιχειρησιακές λειτουργίες (34%).

Ταυτόχρονα, τα ανώτατα στελέχη εκτιμούν ότι υπάρχουν σημαντικά τεχνολογικά εμπόδια στην υλοποίηση των μετασχηματιστικών τους σχεδίων.

Περισσότεροι από το ένα τρίτο όσων συμμετείχαν στην έρευνα (35%) ανέφεραν το υψηλός κόστος της τεχνολογίας ως την κορυφαία πρόκληση, ακολουθούμενη από τις περίπλοκες απαιτήσεις ασφαλείας και ιδιωτικότητας (27%) και την πολυπλοκότητα της ενοποίησης πολλαπλών συστημάτων (25%).

Το ανθρώπινο στοιχείο παραμένει στο επίκεντρο της τεχνολογικής αλλαγής

Σύμφωνα με την έρευνα, οι ελλείψεις σε δεξιότητες περιορίζουν τις επιχειρήσεις που θέλουν να κάνουν το επόμενο βήμα και να μετατραπούν σε οργανισμούς τροφοδοτούμενους από τα δεδομένα (data-centric enterprise), με το 71% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι αυξάνουν τις δαπάνες για την ανάπτυξη τεχνολογικών δεξιοτήτων.

Την ίδια στιγμή, όσοι συμμετείχαν στην έρευνα κατέδειξαν ως πρωταρχικά εμπόδια στην πρόσκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων, τις προκλήσεις που αφορούν την επιτυχημένη αναβάθμιση των δεξιοτήτων (30%), τη δυσκολία διατήρησης εξειδικευμένου ταλέντου (29%) και τις υψηλές μισθολογικές απαιτήσεις (25%).

Δεδομένης της δομικής έλλειψης ταλέντου, η αναβάθμιση των δεξιοτήτων και η διατήρηση εξειδικευμένου ανθρώπινου κεφαλαίου έρχονται στο προσκήνιο, με το 70% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι επικεντρώνονται στην επανακατάρτιση (re-skilling), παρά στις προσλήψεις.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο κος Λάμπρος Γκόγκος, Εταίρος στο Τμήμα Συμβουλευτικών Υπηρεσιών και Επικεφαλής Τεχνολογικών Λύσεων της EY Ελλάδος, δήλωσε: «Στο αναδυόμενο νέο περιβάλλον, όπου τα δεδομένα θα αποτελούν την κινητήρια δύναμη της οικονομίας, η διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, αποτελεί μονόδρομο για τις επιχειρήσεις.

Η υλοποίηση, όμως, της στρατηγικής αυτής, απαιτεί την προσέλκυση του κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού και την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των σημερινών εργαζόμενων. Αυτή θα αποτελέσει μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των επόμενων ετών».

Για να διαβάσετε όλη την έκθεση, επισκεφθείτε το: ey.com/techhorizon.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αllianz Trade: Πόσο θα αυξήσει η κρίση στη Μ. Ανατολή τον κίνδυνο μη πληρωμής για τις επιχειρήσεις;

Επικαιροποιημένες προβλέψεις για τα έτη 2026 και 2027 δημοσιεύει η ασφαλιστική πιστώσεων στην τελευταία της «Έκθεση Αφερεγγυότητας»

Οι AI Agents στην αρένα – Θα αντέξουν οι ελληνικές επιχειρήσεις την επόμενη κυβερνοεπίθεση;

H Forscope εξηγεί γιατί η σύγκλιση της Τεχνητής Νοημοσύνης με την Κυβερνοασφάλεια απαιτεί από τις διοικήσεις των επιχειρήσεων να δράσουν προληπτικά

Σήμα Διαφορετικότητας: Έως 20/4 δηλώσεις συμμετοχής στην ημερίδα του ΕΕΑ και του Υπ. Κοινωνικής Συνοχής

Η Ημερίδα με θέμα «Σήμα Διαφορετικότητας: Γίνε Εργοδότης ίΣων Ευκαιρίων» θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 21 Απριλίου

Γ. Χατζηθεοδοσίου: «Άμεσα μέτρα από την Κυβέρνηση, κινδυνεύουν με διάλυση κοινωνία και επιχειρηματικότητα»

Την επιτακτική ανάγκη για μέτρα συγκράτησης των τιμών, στο πρότυπο άλλων χωρών της Ευρώπης, τονίζει ο Πρόεδρος του ΕΕΑ

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Tι επιφυλάσσει η τράπεζα του μέλλοντος

Η ετοιμότητα των τραπεζών να αντιμετωπίσουν το ωστικό κύμα του δημογραφικού ζητήματος συζητήθηκε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

BrainReGain: Νέο, 360° μοντέλο για τη σύνδεση και επιστροφή του ελληνικού ταλέντου

Το μοντέλο προσεγγίζει ολιστικά τη διαδρομή του Έλληνα στο εξωτερικό, μέσα από έναν ενιαίο κύκλο δράσεων: BrainExplore, BrainExchange, BrainRegain, BrainReconnect

«Shaping the Future of Insurance»: Το 19th Insurance Conference έρχεται στις 25 Ιουνίου

Στο #inco26 η ηγεσία της αγοράς συζητά τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την επόμενη ημέρα της ιδιωτικής ασφάλισης

Ξεκίνησε η ψηφοφορία κοινού και Κριτικής Επιτροπής για τα Greek Exports Awards 2026 – Ψηφίστε έως 29/4

Τα Greek Exports Forum & Awards 2026 έρχονται στις 8 Μαΐου στο Divani Caravel και στο LiveOn Expo Complex

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Κ. Χαραλαμπίδου: «Η ασφάλιση φορτίου δεν αρκεί για τον διαμεταφορέα»

Ένα κρίσιμο ζήτημα για τον κλάδο των μεταφορών και των logistics φέρνει στο προσκήνιο η CEO και Partner της wedo.insure

Αllianz Trade: Πόσο θα αυξήσει η κρίση στη Μ. Ανατολή τον κίνδυνο μη πληρωμής για τις επιχειρήσεις;

Επικαιροποιημένες προβλέψεις για τα έτη 2026 και 2027 δημοσιεύει η ασφαλιστική πιστώσεων στην τελευταία της «Έκθεση Αφερεγγυότητας»

Ο Τάσος Χατζηθεοδοσίου ανέδειξε τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες του ασφαλιστικού κλάδου στο DEF26

Σημαντική ήταν η παρουσία της MEGA BROKERS SA στο φετινό Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Εκδήλωση ΣΕΣΑΕ: «Μικροεκφράσεις προσώπου: Αναγνώρισε, Εφάρμοσε, Ωφελήσου»

Την Τρίτη 26/5 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εκπαιδευτικού Κέντρου της Εθνικής Ασφαλιστικής

ΕΑΕΕ και HALA ενισχύουν τη συνεργασία τους για εκσυγχρονισμό της διαχείρισης ασφαλιστικών ζημιών

Στο επίκεντρο της συνάντησης, ο κρίσιμος ρόλος του πραγματογνώμονα για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης