Μονόκεροι… κατακλύζουν την Ευρώπη

Τροχοπέδη για την περαιτέρω άνθιση της ήδη ακμάζουσας αγοράς startups στην Ευρώπη αποτελέι πλέον η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Από τις αρχές του έτους, οι επενδυτές κινήθηκαν έντονα θετικά σε επίπεδο χρηματοδοτήσεων προς τις ευρωπαϊκές startups, με την οικονομική αβεβαιότητα και την πληθωριστική έξαρση να φρενάρει, ωστόσο, την αγορά κατά το 2ο τρίμηνο του έτους.

Πρακτικά, οι startups της Ευρώπης προσέλκυσαν λιγότερα κεφάλαια, κατά το 2ο τρίμηνο του 2022, με τον πόλεμο να αποσυντονίζει τους επενδυτές, οι οποίοι έχουν τεθεί σε στάση αναμονής. Την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου τρέχοντος έτους, οι startups ανά την Ευρώπη προσέλκυσαν χρηματοδοτήσεις $23,7 δισ., ποσό το οποίο υπολείπεται, ωστόσο, έναντι της αντίστοιχης περσινής επίδοσης με χρηματοδοτήσεις $38 δισ.

Αν και στη σκιά του πολέμου, οι χρηματοδοτήσεις προς νεοφυείς εταιρείες της Ευρώπης κινήθηκαν σε υψηλά επίπεδα, σε σχέση για παράδειγμα με το 2020. Οι αναλυτές του Crunchbase σχολιάζουν ότι χρηματοδοτήσεις νεοφυών επιχειρήσεων το 2ο τρίμηνο του 2022 είναι κατά τουλάχιστον $10 δισ. υψηλότερες από κάθε τρίμηνο το 2020.

περισσότερα στο banks.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*