back to top
20 C
Athens
Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2026

Ο πήχης των προσδοκιών κατέβηκε μεν, αλλά παραμένει σε θετικό έδαφος

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, που διαρκεί ήδη περισσότερο από τρεις μήνες, έχει ανακόψει τις αισιόδοξες εκτιμήσεις, προκαλώντας καθυστερήσεις και αναβολές. Ο πληθωρισμός, στο μεταξύ, συνεχίζει να σκαρφαλώνει, καθώς η σύγκρουση χτυπά στον πιο νευραλγικό τομέα, των καυσίμων, τα οποία, καθώς ακριβαίνουν, παρασέρνουν σε άνοδο όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες. 

Αυτά είναι γνωστά και δεν αποτελούν έκπληξη. Εκείνο που εκπλήσσει θετικά είναι οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας. Ακόμη και με ψαλιδισμένες τις προοπτικές των οικονομιών για φέτος, η ελληνική οικονομία συνεχίζει ανοδικά. Είναι χαρακτηριστικό το ότι η ΤτΕ μείωσε τις εκτιμήσεις της για ανάπτυξη φέτος περίπου κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, από το 3,8% στο 3,2%.

- Advertisement -

 Ακόμη και το 3,2% όμως είναι θετική εκτίμηση και ισχυρή ανάπτυξη, γιατί έρχεται να προστεθεί στην περσινή μεγάλη άνοδο του ΑΕΠ. Οι μεγάλες αναπτυγμένες οικονομίες δεν βλέπουν ακόμα θετικές περιόδους με αυτούς τους ρυθμούς και αν η πρόβλεψη επαληθευτεί, είναι πολύ καλό δείγμα υγιούς αντίδρασης της ελληνικής οικονομίας. Φυσικά, όλοι θα θέλαμε μια δυναμικότερη συνέχεια από πέρσι, κάτι καλύτερο, αλλά οι ρυθμοί ανάπτυξης πάνω από 3% παραμένουν μια πολύ θετική ένδειξη. 

Ο τουρισμός είναι το μεγάλο στοίχημα, που, αν κερδηθεί, θα δώσει μεγάλη ώθηση σε όλη την οικονομία, για να κλείσει καλά η χρονιά. Γίνονται προβλέψεις για έσοδα που θα προσεγγίσουν το ρεκόρ του 2019, με βάση όλα τα υπάρχοντα στοιχεία, από τις κρατήσεις, την κίνηση των προηγούμενων μηνών και τα στοιχεία των αφίξεων στα αεροδρόμια. 

- Advertisement -

Δεν πρέπει επίσης να λησμονούμε τις επενδύσεις και την ψηφιοποίηση. Μόνο οι επενδύσεις που προέρχονται από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης θα φθάσουν τα 5 δισ. ευρώ φέτος, ενώ αν προστεθούν οι επενδύσεις με πόρους από το ΕΣΠΑ και άλλες ευρωπαϊκές πηγές, φθάνουν τα 7 με 8 δισ. ευρώ φέτος. 

Οι παραπάνω είναι πρωτοφανείς αριθμοί, μετά την ανυδρία τόσων ετών και αυτό που δημιουργούν είναι ανάπτυξη. 

Καθώς ο ασφαλιστικός κλάδος παρακολουθεί στενά την οικονομία, τα στοιχεία αυτά είναι οδηγός και δείχνουν ότι, παρά τις μεγάλες δυσκολίες και τα εμπόδια, που επιβάλλουν προσοχή και σύνεση, δυνατότητες υπάρχουν.

Νίκος Κωτσικόπουλος

*editorial από το περιοδικό Insurance World

Σχετικές δημοσιεύσεις

Greek Hospitality Awards 2026: Η κορυφαία συνάντηση της ελληνικής φιλοξενίας σάς περιμένει

Την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2026 στο Divani Apollon Palace & Thalasso, παρουσία στελεχών του τουριστικού κλάδου, εκπροσώπων φορέων και ΜΜΕ

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Η αυξημένη τουριστική κίνηση δεν μεταφράζεται σε ανάλογη κατανάλωση – Τι αναμένει από τη ΔΕΘ

Την ανάγκη στρατηγικής αντί αποσπασματικών μέτρων για τις ΜμΕ επισήμανε ο Πρόεδρος του ΕΕΑ μιλώντας στην ΕΡΤ

ΕΕΑ: Ενημέρωση για τη δράση «Ξεκινώ Επιχειρηματικά» την Πέμπτη 11/6

Στη διαδικτυακή εκδήλωση, με τη συμμετοχή του αρμόδιου υπουργείου, θα παρουσιαστεί αναλυτικά η δράση και θα επιλυθούν απορίες

Το σημαντικότατο μήνυμα του μήνα για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση

Τι και ποιους αφορούν οι ενισχύσεις του «Ξεκινώ Επιχειρηματικά» – Δηλώσεις Δ. Γαβαλάκη στο «IW»

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

NN Hellas & JA Greece: 8 χρόνια δίπλα στους νέους μέσα από το My Career

Το πρόγραμμα επέστρεψε στη νέα σχολική χρονιά με σημαντικές καινοτομίες...

Οι νέες προοπτικές στον χώρο της Επαγγελματικής Ασφάλισης με τον Νόμο 5327/2026

Mε μεγάλο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε το panel με τίτλο: Οι Νέες Προοπτικές στο Χώρο της Επαγγελματικής Ασφάλισης με τον Νόμο 5327/2026 με συμμετέχουσα την Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως

Η AI μπαίνει στο κόστος της ηθικής βλάβης – Η ασφαλιστική αγορά αναζητά προβλεψιμότητα στις αποζημιώσεις

Η Τεχνητή Νοημοσύνη περνά πλέον και στο πεδίο των αποζημιώσεων για ψυχική οδύνη και ηθική βλάβη, καθώς η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος

Όσοι δεν ήξεραν, περίμεναν – όσοι ήξεραν, περιέπαιζαν

Οποιος στο λεξιλόγιο του έχει ένα ‘γιατί’ όπως ο Ανασφάλιστος, τότε μπορεί να αντιμετωπίσει και το οιοδήποτε ‘πως’.

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Logismos: Ξεπερνά το 5% η συμμετοχή της «Μακεδονικές Συμμετοχές»

Η εταιρεία Logismos ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Α.Ε., που στο εξής θα καλείται ως «Εταιρεία», ενημερώνει το επενδυτικό κοινό

Γ. Χατζηθεοδοσίου : «Ναι στην ενίσχυση της βιομηχανίας. Πόσο δίκαιο είναι όμως να αποκλείονται από τα μέτρα στήριξης οι ενεργοβόρες ΜμΕ;»

Την απόφαση της κυβέρνησης να στηρίξει την ελληνική βιομηχανία με ένα ενεργειακό «πακέτο» ύψους 95 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε

Η Choose αναλαμβάνει την επικοινωνία για τη νέα εταιρική ταυτότητα της Υδρογείου Ασφαλιστικής

Η Υδρόγειος Ασφαλιστική επέλεξε την Choose Α.Ε. για τον στρατηγικό σχεδιασμό και την υλοποίηση της επικοινωνίας που θα υποστηρίξει την ανανέωση της εταιρικής

NN Hellas & JA Greece: 8 χρόνια δίπλα στους νέους μέσα από το My Career

Το πρόγραμμα επέστρεψε στη νέα σχολική χρονιά με σημαντικές καινοτομίες...

Πώς βλέπουν οι Έλληνες την Αθήνα

Πώς αντιλαμβάνονται οι Έλληνες την πόλη της Αθήνας; Ποια είναι τα θετικά και ποια είναι τα αρνητικά της χαρακτηριστικά;