back to top
29.3 C
Athens
Παρασκευή 28 Αυγούστου 2026

Ο πήχης των προσδοκιών κατέβηκε μεν, αλλά παραμένει σε θετικό έδαφος

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, που διαρκεί ήδη περισσότερο από τρεις μήνες, έχει ανακόψει τις αισιόδοξες εκτιμήσεις, προκαλώντας καθυστερήσεις και αναβολές. Ο πληθωρισμός, στο μεταξύ, συνεχίζει να σκαρφαλώνει, καθώς η σύγκρουση χτυπά στον πιο νευραλγικό τομέα, των καυσίμων, τα οποία, καθώς ακριβαίνουν, παρασέρνουν σε άνοδο όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες. 

Αυτά είναι γνωστά και δεν αποτελούν έκπληξη. Εκείνο που εκπλήσσει θετικά είναι οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας. Ακόμη και με ψαλιδισμένες τις προοπτικές των οικονομιών για φέτος, η ελληνική οικονομία συνεχίζει ανοδικά. Είναι χαρακτηριστικό το ότι η ΤτΕ μείωσε τις εκτιμήσεις της για ανάπτυξη φέτος περίπου κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, από το 3,8% στο 3,2%.

- Advertisement -

 Ακόμη και το 3,2% όμως είναι θετική εκτίμηση και ισχυρή ανάπτυξη, γιατί έρχεται να προστεθεί στην περσινή μεγάλη άνοδο του ΑΕΠ. Οι μεγάλες αναπτυγμένες οικονομίες δεν βλέπουν ακόμα θετικές περιόδους με αυτούς τους ρυθμούς και αν η πρόβλεψη επαληθευτεί, είναι πολύ καλό δείγμα υγιούς αντίδρασης της ελληνικής οικονομίας. Φυσικά, όλοι θα θέλαμε μια δυναμικότερη συνέχεια από πέρσι, κάτι καλύτερο, αλλά οι ρυθμοί ανάπτυξης πάνω από 3% παραμένουν μια πολύ θετική ένδειξη. 

Ο τουρισμός είναι το μεγάλο στοίχημα, που, αν κερδηθεί, θα δώσει μεγάλη ώθηση σε όλη την οικονομία, για να κλείσει καλά η χρονιά. Γίνονται προβλέψεις για έσοδα που θα προσεγγίσουν το ρεκόρ του 2019, με βάση όλα τα υπάρχοντα στοιχεία, από τις κρατήσεις, την κίνηση των προηγούμενων μηνών και τα στοιχεία των αφίξεων στα αεροδρόμια. 

- Advertisement -

Δεν πρέπει επίσης να λησμονούμε τις επενδύσεις και την ψηφιοποίηση. Μόνο οι επενδύσεις που προέρχονται από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης θα φθάσουν τα 5 δισ. ευρώ φέτος, ενώ αν προστεθούν οι επενδύσεις με πόρους από το ΕΣΠΑ και άλλες ευρωπαϊκές πηγές, φθάνουν τα 7 με 8 δισ. ευρώ φέτος. 

Οι παραπάνω είναι πρωτοφανείς αριθμοί, μετά την ανυδρία τόσων ετών και αυτό που δημιουργούν είναι ανάπτυξη. 

Καθώς ο ασφαλιστικός κλάδος παρακολουθεί στενά την οικονομία, τα στοιχεία αυτά είναι οδηγός και δείχνουν ότι, παρά τις μεγάλες δυσκολίες και τα εμπόδια, που επιβάλλουν προσοχή και σύνεση, δυνατότητες υπάρχουν.

Νίκος Κωτσικόπουλος

*editorial από το περιοδικό Insurance World

Σχετικές δημοσιεύσεις

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Η αυξημένη τουριστική κίνηση δεν μεταφράζεται σε ανάλογη κατανάλωση – Τι αναμένει από τη ΔΕΘ

Την ανάγκη στρατηγικής αντί αποσπασματικών μέτρων για τις ΜμΕ επισήμανε ο Πρόεδρος του ΕΕΑ μιλώντας στην ΕΡΤ

ΕΕΑ: Ενημέρωση για τη δράση «Ξεκινώ Επιχειρηματικά» την Πέμπτη 11/6

Στη διαδικτυακή εκδήλωση, με τη συμμετοχή του αρμόδιου υπουργείου, θα παρουσιαστεί αναλυτικά η δράση και θα επιλυθούν απορίες

Το σημαντικότατο μήνυμα του μήνα για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση

Τι και ποιους αφορούν οι ενισχύσεις του «Ξεκινώ Επιχειρηματικά» – Δηλώσεις Δ. Γαβαλάκη στο «IW»

«Ξεκινώ Επιχειρηματικά»: Ο ασφαλιστικός πράκτορας δεν είναι μόνος

Η Χρ. Φυτέα, Πρ. Επιτροπής Ασφαλιστικών Πρακτόρων ΕΕΑ, εξηγεί γιατί η ένταξη της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης στη δράση αποτελεί σημαντική θεσμική νίκη

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η AI έχει έναν κρίσιμο κίνδυνο που δεν φαίνεται στην οθόνη: την εύθραυστη εφοδιαστική της αλυσίδα

Η ανάλυση της Atradius έρχεται να υπενθυμίσει κάτι που η ασφαλιστική αγορά το γνωρίζει καλά

Χωρίς κρατική αρωγή οι ανασφάλιστες επιχειρήσεις σε περίπτωση φυσικής καταστροφής – Τι αλλάζει με το νέο νομοσχέδιο

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και ο τρόπος με τον οποίο θα ελέγχεται εάν μια επιχείρηση ήταν πράγματι υπόχρεη σε ασφάλιση

Επανεκκινεί η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ΤΕΑ

Το Υπουργείο ενσωμάτωσε σε ποσοστό άνω του 90% τις προτάσεις των φορέων που υπεβλήθησαν πριν και κατά τη διαδικασία της διαβούλευσης

Νέο επεισόδιο podcast: «Και Αν Συμβεί… ο εγκέφαλός σου να αποφασίζει πριν από εσένα;»

Με αφορμή το βιβλίο «Στα άδυτα του νου» του Δρ. Δημητριάδη, εξετάζεται πώς το ασυνείδητο, το συναίσθημα και η αντίληψη του ρίσκου επηρεάζουν τις αποφάσεις μας

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

ΥΠΕΚΑ Ν. Κεραμέως στην Ολομέλεια της Βουλής: 10 αλήθειες για την ενίσχυση της επαγγελματικής ασφάλισης

«Η μεταρρύθμιση είναι μια διαρκής προσπάθεια να εξασφαλίζουμε ένα σύστημα βιώσιμο, κοινωνικά δίκαιο και προσαρμοσμένο στις ανάγκες της νέας εποχής»

ΣΕΜΑ: Με τη στήριξη της ασφαλιστικής αγοράς το ετήσιο ραντεβού των μεσιτών

Για σημαντική ένδειξη εμπιστοσύνης προς τον θεσμό και τον ρόλο των ασφαλιστικών μεσιτών στην αγορά κάνει λόγο ο Σύνδεσμος

my-Ygeia: Ο προσωπικός φάκελος υγείας περνά στο κινητό

Ένα ακόμη βήμα προς την ψηφιακή διαχείριση της υγείας κάνει ο Όμιλος HHG

Η AI έχει έναν κρίσιμο κίνδυνο που δεν φαίνεται στην οθόνη: την εύθραυστη εφοδιαστική της αλυσίδα

Η ανάλυση της Atradius έρχεται να υπενθυμίσει κάτι που η ασφαλιστική αγορά το γνωρίζει καλά

Η Export Credit Greece στη ΔΕΘ

Καθώς η ελληνική οικονομία αναζητά ολοένα και περισσότερο τον δρόμο προς τις διεθνείς αγορές