back to top
15.2 C
Athens
Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2026

Γιάννης Ρούντος: Η ψηφιακή καινοτομία, η ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά και ο Κήπος Φιλοβίβλων

 

Ο θαυμαστός κόσμος του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού στο cloud

- Advertisement -

Αυτή η είδηση, πιστεύω πως είναι πολύ σημαντική για την πολιτιστική και πολιτισμική συνέχεια της Ευρώπης στο μέλλον! Πολιτιστικός, δημιουργικός και τεχνολογικός τομέας ενώνουν δυνάμεις στο cloud, που ως υποδομή προσφέρεται με τεχνολογίες αιχμής για να ψηφιοποιηθούν έργα της τέχνης και του πνεύματος, να υποστηριχθεί η έρευνα και η τεκμηρίωση δεδομένων για τους θησαυρούς της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Όπως διαβάζω, το συνεργατικό cloud πρόκειται να αναπτυχθεί στο πλαίσιο του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας της Ε.Ε. “Horizon Europe” (2021-2027), με συνολικό προϋπολογισμό έργου για την εξαετία €2,28 δισεκατομμύρια. Ομάδα απασχολείται αποκλειστικά για το εγχείρημα, στο θεματικό πλαίσιο “Culture, Creativity and Inclusive Society”. Ο ειδικότερος προϋπολογισμός για την υποδομή cloud είναι της τάξεως των € 110 εκατομμυρίων.

- Advertisement -

Μια συνάντηση της ψηφιακής τεχνολογίας και καινοτομίας με τον ευρωπαϊκό πολιτιστικό πλούτο, ένα φωτεινό “σύννεφο” με απίστευτο άνοιγμα των οριζόντων για τη διάσωση, διάδοση και προσβασιμότητα σε ό,τι μπορεί να τροφοδοτήσει και να εμπνεύσει την προοπτική του “Ευρωπαϊκού Ονείρου” όσο καμμιά άλλη πηγή. Μάλιστα, σε μια εποχή που είναι τόσα πολλά τα μολυβένια σύννεφα στον ευρωπαϊκό ουρανό…

Το σπουδαίο ελληνικό εγχείρημα για το βιβλίο και τις βιβλιοθήκες

Ειδικότερα για τον τόπο μας και τη διεθνή εμβέλεια της ελληνικής κληρονομιάς των γραμμάτων και των τεχνών, αυτή η διανοιγόμενη δυνατότητα λέει πολλά. Έχει ξεκινήσει να δημιουργείται, ήδη, ένα ψηφιακό πανόραμα για το βιβλίο και τις βιβλιοθήκες, με τη συνεργασία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και του “Κήπου Φιλοβίβλων”, μιας νέας, κορυφαίου κύρους από τα πρόσωπα που τη στελεχώνουν, Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας (περισσότερα θα έχω να γράψω προσεχώς).

Η γνώση και η παιδεία περνούσαν πάντα από τις μεγάλες λεωφόρους του γραπτού μνημείου. Από το χειρόγραφο μέχρι το βιβλίο και το e-book, ο θησαυρός είναι εκεί και αναμένει να μας συγκινήσει. Και περιέργως, η τόση συζήτηση και αρθρογραφία για «ανάπτυξη», «καινοτομία» και «πρόοδο» μεταξύ φορέων, φιλοδόξων επιχειρήσεων και στελεχών δεν περιέχει συχνά αναφορές, πραγματείες, κρίσεις και συστάσεις για το βιβλίο-διακινητή του φωτός. Αρκούμαστε στα “tips” και τις “έξυπνα εντυπωσιακές παρουσιάσεις – χωρίς πολλά λόγια.

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ekt.gr) και ο “Κήπος Φιλοβίβλων” προωθούν τον θεσμό των βιβλιοθηκών και τον ψηφιακό πολιτισμό, με συμφωνία συνεργασίας που υπέγραψαν προσφάτως. Η συνεργασία ανοίγει πανοραμικά σε κάθε ενδιαφερόμενο τον κόσμο του βιβλίου – των βιβλιοθηκών και τις πηγές της γνώσης μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας, δημιουργώντας τις σύγχρονες προϋποθέσεις της πολιτισμικής και πνευματικής συνέχειας.

Ο ιστότοπος “Περί Βιβλιοθηκών” (https://lnkd.in/gXR3kkX3) εισάγει τον επισκέπτη στο διαχρονικό και οικουμενικό πλαίσιο της γέννησης και της εξέλιξης των βιβλιοθηκών. Τα λήμματα αφορούν σε βιβλιοθήκες και πρόσωπα που συνδέονται με αυτές. Η πορεία έχει ως αφετηρία την αρχαιότητα, περνά στον αρχαίο ελληνικό και τον ρωμαϊκό κόσμο, στον αραβικό χώρο, στην Άπω Ανατολή και καταλήγει στον σημερινό κόσμο. Συνεπώς, απευθύνεται στη διεθνή επιστημονική κοινότητα, στον κόσμο της γνώσης, της έρευνας και της εκπαίδευσης.

Προς το παρόν, το περιεχόμενο είναι δίγλωσσο (ελληνική και αγγλική γλώσσα), ενώ στο μέλλον θα διευρυνθεί η λειτουργικότητα, υποστηρίζοντας τα αραβικά και τα κινέζικα. Απώτερος στόχος είναι να συγκεντρωθεί, μέσω διεθνών συνεργασιών, υλικό από σημαντικές βιβλιοθήκες ανά τον κόσμο, αναδεικνύοντας περαιτέρω τη διαπολιτισμική και οικουμενική διάστασή τους, με την προοπτική να καλυφθούν χρονικά και γεωγραφικά οι βιβλιοθήκες σε παγκόσμια κλίμακα.

* Γιάννης Ρούντος: στέλεχος της επιχειρηματικής κοινότητας με πλούσιο έργο στους τομείς των Σχέσεων, της Επικοινωνίας και της Βιώσιμης Ανάπτυξης επί τέσσερεις δεκαετίες. Ειδικότερα, από θέσεις ευθύνης στην Ασφαλιστική Αγορά και την Interamerican, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αποτύπωμα στον τομέα της κοινωνικής αξίας του Πολιτισμού, των Τεχνών και των Γραμμάτων.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Γιάννης Ρούντος: το δικαίωμα στην Υγεία, η κοινωνική ευθύνη και η βιωσιμότητα της ασφάλισης

Σε μια επεισοδιακά πολύπλοκη εποχή, κατά την οποία η «τάση» να μιλούν όλοι για «βιωσιμότητα» έχει περάσει με περισσή επιπολαιότητα

Το Νταβός, οι Κρίσεις και η Βιωσιμότητα

Η προσέγγιση των παγκοσμίων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης από τις επιχειρήσεις και τους φορείς θα πρέπει να σπάσει το κέλυφος της σχολικής θεώρησης “τάσεων” και “συμμορφώσεων” και να περάσει στην ουσία των πραγμάτων - Σχόλιο του Γιάννη Ρούντου.

Η Πνευματική Πορεία του Γένους, με όχημα το χειρόγραφο και το έντυπο βιβλίο

Ολοκληρώθηκε το μοναδικό έργο του Κ. Σπ. Στάικου, με χορηγό την INTERAMERICAN

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Δημήτρης Μαζαράκης: Τι ανακοίνωσε για την Εθνική Ασφαλιστική, σχέδια 2026

Με αισιοδοξία υποδέχεται το 2026 η εταιρεία, σχεδιάζοντας τις βάσεις της σε 4 πυλώνες, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο CEO σε δημοσιογραφική εκδήλωση

Πάλι το ίδιο ερώτημα: ποιος πληρώνει;

Θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε την κλιματική κρίση ως μια αλληλουχία «ατυχών συγκυριών» ή θα αναγνωρίσουμε ότι απαιτείται αλλαγή νοοτροπίας;

ΗRAW25: Τα βραβεία-θεσμός της επιχειρηματικής και επενδυτικής κοινότητας επιστρέφουν

Eξέχοντες θεσμικοί ομιλητές, αλλά και σημαντικοί εκπρόσωποι του επιστημονικού χώρου και της αγοράς, στην τελετή απονομής της 6ης Φεβρουαρίου

«Και Αν Συμβεί… Να ανθίζεις ακόμα και μετά από μια απώλεια», με καλεσμένο τον Γιάννη Σαμολαδά

O CEO της Truck Insurance συμμετέχει στο επεισόδιο μοιραζόμενος την προσωπική του εμπειρία από τη μάχη της συζύγου του Μαρίας με τον καρκίνο

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα στις μεταμοσχεύσεις: Ιστορική αύξηση και νέο τοπίο στη δωρεά οργάνων

Η μεταμόσχευση στη χώρα μας δεν είναι πια σπάνια δυνατότητα, αλλά ρεαλιστική προοπτική για περισσότερους ασθενείς

Κρατική αρωγή και ασφάλιση: Το νέο ψηφιακό φίλτρο μετά τις φυσικές καταστροφές

Το ν/σ «Ενεργή Μάχη» προβλέπει εργαλείο διασταύρωσης δεδομένων πριν από τη χορήγηση κρατικής αρωγής

Το τέλος με τις ασφαλίσεις υγείας. Το καμπανάκι

Από τις προτάσεις που πέφτουν στο τραπέζι, αν και ιδέες είναι ακόμα, ο Ανασφάλιστος ξεχώρισε μία...

Εβδομαδιαία εικόνα αναπνευστικών λοιμώξεων στην Ελλάδα: Μείωση COVID‑19 και γρίπης, σταθερά χαμηλά τα επίπεδα RSV

Ήρεμη κάμψη στους δείκτες των αναπνευστικών λοιμώξεων, χωρίς όμως να λείπουν οι υπενθυμίσεις ότι η εποχική πίεση παραμένει

Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας: Στρατηγική συμμετοχή στο European Security Program της Microsoft

Στόχος μια συλλογική «ασπίδα προστασίας», για ενισχυμένη εθνική και ευρωπαϊκή ψηφιακή ασφάλεια