back to top
30.4 C
Athens
Κυριακή 21 Ιουνίου 2026

Κ. Χατζηδάκης: Επανάσταση στην αγορά εργασίας με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

«Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας που ξεκινά σήμερα για 121.000 εργαζόμενους σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ, σε πρώτη φάση, είναι μια επανάσταση στην αγορά εργασίας. Είναι μια μεταρρύθμιση με έντονο κοινωνικό πρόσημο. Διότι είναι η καλύτερη εγγύηση για τον σεβασμό του ωραρίου και των υπερωριών του εργαζομένου».

Αυτό δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος με αφορμή την έναρξη εφαρμογής της Κάρτας από σήμερα 1η Ιουλίου στους συγκεκριμένους επιχειρηματικούς κλάδους, επισκέφθηκε κατάστημα σούπερ – μάρκετ στο κέντρο της Αθήνας, παρακολούθησε τον τρόπο λειτουργίας της Ψηφιακής Κάρτας και συνομίλησε με εργαζόμενους οι οποίοι για πρώτη φορά χρησιμοποίησαν την Κάρτα τους το πρωί, κατά την έναρξη του ωραρίου εργασίας τους.

- Advertisement -

Υπενθυμίζεται ότι η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας περιλαμβάνεται στην εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα myErgani app, η οποία διατίθεται για συσκευές με λειτουργικό σύστημα android και iOS. Επίσης διατίθεται στις επιχειρήσεις η εφαρμογή CardScanner app η οποία «διαβάζει» την Ψηφιακή Κάρτα του εργαζόμενου κατά την είσοδο και την αποχώρηση από την εργασία και διαβιβάζει σε πραγματικό χρόνο την πληροφορία έναρξης και λήξης της εργασίας στο ΠΣ Εργάνη. Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας εφαρμόζεται από σήμερα σε όλες τις τράπεζες καθώς και στα σούπερ – μάρκετ με περισσότερους από 250 εργαζόμενους.

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας θα καταγράφεται η άφιξη και η αποχώρηση του εργαζόμενου από τη δουλειά σε πραγματικό χρόνο κι έτσι κανείς πια δεν θα μπορεί να κλέβει τις ώρες εργασίας και πρόσθεσε:

- Advertisement -

«Τα 8ωρα δεν θα μπορούν να δηλώνονται ως 4ωρα. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να επεκτείνουμε το μέτρο αυτό στο σύνολο της αγοράς εργασίας και στις μεγάλες και στις μεσαίες και στις μικρές επιχειρήσεις. Είναι ένα αίτημα της ΓΣΕΕ, το οποίο υλοποιεί αυτή η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας πιστεύουμε μια κοινωνική πολιτική στην πράξη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει αυτό το μέτρο. Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Είμαστε αποφασισμένοι να το προχωρήσουμε και του χρόνου τέτοιο καιρό να έχει εφαρμοστεί και σε άλλους κλάδους, όπως οι εταιρείες σεκιούριτι, η βιομηχανία, οι ΔΕΚΟ όπως και ο τουρισμός και η εστίαση, που είναι κλάδοι με μεγαλύτερη παραβατικότητα. Είμαστε δεσμευμένοι να προχωρήσουμε μπροστά προς αυτή την κατεύθυνση. Ο κόσμος δεν θέλει μεγάλα λόγια, διακηρύξεις και συνθήματα, θέλει συγκεκριμένο μετρήσιμο έργο. Αυτό είναι η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας και γι’ αυτό το λόγο θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου, την Γενική Γραμματέα Άννα Στρατινάκη, τον Γενικό Διευθυντή Κωνσταντίνο Αγραπιδά και όλους εκείνους που συνετέλεσαν αυτό το δύσκολο τεχνικά έργο να γίνει πράξη».

Η Γενική Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων, Άννα Στρατινάκη, δήλωσε: «Μια μεγάλη ευχή στην ναυαρχίδα των μεταρρυθμίσεων, να είναι καλοτάξιδη η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας. Δίπλα στους εργαζόμενους. Θεμελιώνεται, ίσως, το σημαντικότερο όπλο απέναντι στην παραβατικότητα, το οποίο θα βοηθήσει την Επιθεώρηση Εργασίας στο έργο της αποφασιστικά. Θα βοηθήσει ταυτόχρονα όμως και τον υγιή ανταγωνισμό των επιχειρήσεων. Το μέτρο αγκαλιάστηκε.

Το Υπουργείο Εργασίας ευχαριστεί το σύνολο των επιχειρήσεων που σήμερα είναι στην πρώτη φάση λειτουργίας της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, δηλαδή τα σούπερ μάρκετ και τις τράπεζες, εργοδότες και εργαζόμενους.

Ήταν ίσως το πιο δύσκολο εγχείρημα το οποίο έχει γίνει πραγματικότητα, δύσκολο από άποψη επιχειρησιακή, θεσμική αλλά και σε επίπεδο πληροφορικής. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Υπουργείο, σε όλα τα στελέχη του, στον γενικό διευθυντή Πληροφορικής, στον γενικό διευθυντή Εργασίας και δεν θα παραλείψω φυσικά να αναφέρω την αμέριστη συμπαράσταση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Κυριάκου Πιερρακάκη.

Ο Υπουργός μας κάθισε στο πλάι μας όλο αυτό το διάστημα διότι ήταν ίσως ένα από τα μεγαλύτερα και πιο δύσκολα έργα που έχουν γίνει και αυτό ένεκα της ζωντανής εφαρμογής αναμετάδοσης δεδομένων στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, το πιο σημαντικό στοιχείο όλης αυτής της διαδικασίας.

Άρα λοιπόν , όπως ακριβώς το είχε πει ο Πρωθυπουργός, ήδη εδώ και ένα χρόνο, αυτό το όνειρο γίνεται πραγματικότητα: Ο εργαζόμενος έχει ένα ακαταμάχητο όπλο στα χέρια του απέναντι στην παραβατικότητα και το νόθο ανταγωνισμό που δημιουργείται όταν υπάρχουν παραβατικά συστήματα στο πεδίο της αγοράς εργασίας».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Σε ποιους κλάδους επεκτείνεται η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας;

Μετά τις νέες επεκτάσεις, οι εργαζόμενοι που καλύπτονται από το μέτρο εκτιμάται ότι θα ανέλθουν συνολικά σε περίπου 2.500.000

Οι στόχοι της νέας χρονιάς για το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Μεταξύ αυτών, η αύξηση μισθών, η μείωση ανεργίας κάτω από 8% αλλά και η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης

ΕΕΑ: Webinar για τις αλλαγές του νέου εργασιακού νόμου και την ψηφιακή κάρτα εργασίας

Το διαδικτυακό σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί 25/11 στις 16:00 - Πώς θα συμμετάσχετε

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Διευκρινιστική εγκύκλιος ενόψει επέκτασης σε νέους κλάδους

Από 3/11 εντάσσονται χονδρεμπόριο, ενέργεια, χρηματοπιστωτικές και διοικητικές-υποστηρικτικές τουριστικές δραστηριότητες

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Δ. Μπατζής: Private Equity, the missing piece in your portfolio

Ομιλία του Head of Southern CEE Countries, Schroders, στο 7ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης – #ocin26

Θ. Μυλωνάς: International institutional investment management and pension funds

Ομιλία του Επικεφαλής Wealth Management, Eurobank, και CEO, Eurobank Private Bank Luxembourg στο #ocin26

Eν μέσω γεωπολιτικής αστάθειας, οι CEOs επικεντρώνονται σε κερδοφορία, AI και στρατηγικές συμφωνίες

Σχεδόν οι μισοί CEOs επιδιώκουν εξαγορές ή αποεπενδύσεις έναντι πρόσβασης σε τεχνολογία και δυνατότητες AI, σύμφωνα με νέα έρευνα της EY-Parthenon

Το Ωνάσειο δεύτερος πιο ελκυστικός εργοδότης στην Ελλάδα

Η έρευνα «Randstad Employer Brand» αποτυπώνει την εμπιστοσύνη που εμπνέει το Ωνάσειο ως εργασιακό περιβάλλον και τη διαχρονική επένδυση στους ανθρώπους του

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Η Generali μάς προσκαλεί να ζήσουμε τη δύναμη της μουσικής και στο φετινό Release Athens Festival

«Δέκα χρόνια μουσικής. Εκατόν σαράντα χρόνια εμπιστοσύνης. Ένα μουσικό κάλεσμα για να ζήσουμε τις στιγμές όπως τις θέλουμε»

Ελλάδα 2030: Ανθεκτικότητα, αποταμίευση και το μέλλον των συντάξεων και της ανάπτυξης

Fireside Chat του Π. Αντωνόπουλου, Alpha Asset Management, ΕΘΕ, με τον Π. Καπόπουλο, Alpha Bank, στο πλαίσιο του #ocin26

FIFA World Cup 2026: Οι φοβερές, άγνωστες απειλές του κόσμου που αυξάνονται καθημερινά

Με 48 ομάδες να παίζουν 104 αγώνες σε 6 εβδομάδες και 16 πόλεις, το Μουντιάλ συνοδεύεται από μεγάλο αριθμό κινδύνων που αυξάνεται καθημερινά

Δ. Μπατζής: Private Equity, the missing piece in your portfolio

Ομιλία του Head of Southern CEE Countries, Schroders, στο 7ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης – #ocin26