back to top
13.1 C
Athens
Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2026

Oι πλημμύρες, παγκόσμια απειλή

Σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού απειλείται από σημαντικές πλημμύρες, με τις φτωχές χώρες να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, σύμφωνα με μελέτη που δόθηκε χθες, Τρίτη, στη δημοσιότητα.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications, διασταύρωσε τα δεδομένα για τους κινδύνους αντιμετώπισης πλημμυρών από ποταμούς, βροχές και τη θάλασσα με τα δεδομένα της Παγκόσμιας Τράπεζας για την κατανομή του πληθυσμού και την φτώχεια.

- Advertisement -

Από την διασταύρωση αυτή προέκυψε ότι περίπου 1,81 δισεκατομμύρια κάτοικοι, ήτοι το 23% του παγκόσμιου πληθυσμού, βρίσκονται άμεσα εκτεθειμένοι σε πλημμύρες, που έχουν περίοδο επανάληψης την εκατονταετία, άνω των 15 εκατοστών. Από αυτούς, τα 780 εκατομμύρια ζουν με λιγότερα από 5,50 δολάρια την ημέρα.

Η ανατολική και νότια Ασία, με πρώτες την Κίνα και την Ινδία, συγκεντρώνει 1,24 δισεκατομμύρια κατοίκους τους οποίους αφορά αυτή η απειλή.

- Advertisement -

“Αυτό θέτει μεγάλους κινδύνους για τις ζωές και τα μέσα διαβίωσης, ιδιαίτερα για τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς”, σύμφωνα με τη μελέτη. Σχεδόν το 90% των ανθρώπων που είναι εκτεθειμένοι στον κίνδυνο πλημμυρών ζει σε φτωχές χώρες ή σε χώρες μεσαίου εισοδήματος.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, περίπου το 12% του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2020 βρισκόταν σε ζώνες που διατρέχουν κίνδυνο. Ωστόσο η εξέταση μόνον της νομισματικής πλευράς του θέματος αυτού μπορεί να δημιουργήσει προκατάληψη, εστιάζοντας την προσοχή στις πλούσιες χώρες και τα οικονομικά κέντρα, προειδοποιούν.

“Οι χώρες χαμηλού εισοδήματος είναι εκτεθειμένες κατά δυσανάλογο τρόπο στους κινδύνους αντιμετώπισης πλημμυρών και είναι πιο ευάλωτες σε καταστροφικές επιπτώσεις μακροπρόθεσμα”, διαπιστώνεται από την μελέτη αυτή του Τζουν Ρέντσλερ της Παγκόσμιας Τράπεζας και των συναδέλφων του.

Η μελέτη αυτή παρέχει “την πρώτη παγκόσμια αξιολόγηση για την έκθεση στον κίνδυνο πλημμυρών και τη φτώχεια”, σημειώνει ο Τόμας ΜακΝτέρμοτ του Εθνικού Πανεπιστημίου της Ιρλανδίας στο Γκάλγουεϊ, σε σχόλιό του που δημοσιεύεται στη Nature Communications.

Η κλιματική αλλαγή και μια κακά σχεδιασμένη αστικοποίηση αναμένεται να επιδεινώσουν τους κινδύνους αυτούς τα ερχόμενα χρόνια, προειδοποιούν οι ερευνητές.

Πρωτοφανείς πλημμύρες έπληξαν την Κίνα τον φετινό Ιούνιο, προκαλώντας την απομάκρυνση για προληπτικούς λόγους 500.000 ανθρώπων από τις εστίες τους. Οι ισχυρές βροχοπτώσεις των μουσώνων προκάλεσαν επίσης αυτόν τον μήνα τον θάνατο περισσότερων από 100 ανθρώπων στο Μπανγκλαντές και πλημμύρες που άφησαν πίσω τους περισσότερα από 7 εκατομμύρια ανθρώπους σε επισφαλή κατάσταση.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι κλιματικές αλλαγές έχουν ως αποτέλεσμα πιο ισχυρές και πιο έντονες βροχοπτώσεις σε όλον τον κόσμο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αύξηση 4,8% σε κατοικίες ασφαλισμένες για καιρικά φαινόμενα-σεισμό καταγράφηκε το γ΄ 3μηνο 2025

Η σχετική μελέτη της ΕΑΕΕ δείχνει ότι σταδιακά τα συμβόλαια περιουσίας εμπλουτίζονται με το σύνολο των καλύψεων που προβλέπει ο νόμος

Ασπίδα για τις επιχειρήσεις απέναντι στις πλημμύρες – Τι καλύπτει το πρόγραμμα «Πολυ-Προστασία» της Syndea

Σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, το μεγαλύτερο κόστος συχνά δεν προέρχεται μόνο από την υλική ζημιά, αλλά και από το πάγωμα της δραστηριότητας

ICAP CRIF: Εξαπλασιάστηκαν τα καθαρά προ φόρων κέρδη των ασφαλιστικών επιχειρήσεων

Τα μεγέθη του κλάδου όπως αποτυπώνονται στην ετήσια επιχειρηματική έκδοση «Ελληνικός Οδηγός» / «The Greek Financial Directory»

Εθνική Ασφαλιστική: Ειδική γραμμή στήριξης για τους ασφαλισμένους

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η άμεση ανταπόκριση και η αποτελεσματική διαχείριση των περιστατικών που σχετίζονται με φυσικές καταστροφές

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Στα 132 δισ. δολάρια οι ετήσιες ασφαλισμένες ζημιές παγκοσμίως – Η κλιματική κρίση καθιστά την ασφάλιση αναγκαία, όχι προαιρετική

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΣΑΕΚ επιβεβαιώνουν το αυξανόμενο οικονομικό αποτύπωμα της κλιματικής κρίσης στις κοινωνίες και στις αγορές

Τι βλέπουν Allianz και Coface που εμείς δεν βλέπουμε

H Coface διακρίνει γεωπολιτικούς, πολιτικοοικονομικούς και κοινωνικούς κινδύνους, ενώ η Allianz τον κίνδυνο των αφερεγγυοτήτων να απλώνεται

KPMG: Σε υψηλό 4ετίας οι παγκόσμιες επενδύσεις Ιδιωτικών Κεφαλαίων, πάνω από τις μισές στις ΗΠΑ

Παρά τη συνεχιζόμενη επιβράδυνση της δραστηριότητας συμφωνιών, σύμφωνα με το «Pulse of Private Equity» της KPMG

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Δημητριάδη Ασφαλιστικοί Πράκτορες: 40+ χρόνια αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης

Η εταιρεία συνεργάζεται με τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές για να καλύψει κάθε ανάγκη, ενώ η μακρόχρονη παρουσία της βασίζεται σε 3 πυλώνες: ήθος, ειλικρίνεια, εμπειρία

Η ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική στο πλευρό του Σπύρου Χρυσικόπουλου – Νέο παγκόσμιο ρεκόρ Guinness με 151 χλμ. κολύμβησης σε 48 ώρες

Σε κλίμα υπερηφάνειας πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της εταιρείας η υποδοχή του αθλητή αντοχής και η ανανέωση της υποστήριξης σε κάθε του στόχο

Βραχυχρόνια μίσθωση: Τι πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες – Στο προσκήνιο η ασφάλεια και η αστική ευθύνη από το 2025

Η ERGO Hellas τονίζει τη σημασία της σωστής προετοιμασίας ώστε οι ιδιοκτήτες να φιλοξενούν με επαγγελματισμό και ασφάλεια

Πρώτο πανελλαδικά σε επισκέψεις το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας για το 2025

Η αύξηση επισκέψεων κατά 42% σε 3 χρόνια αντανακλά, κατά τη διοίκηση, τη βελτίωση στις παρεχόμενες υπηρεσίες και στην εμπιστοσύνη των πολιτών

ΕΟΠΥΥ: Νέο πλαίσιο για τις κλίνες ΜΕΘ στις ιδιωτικές κλινικές από το 2026

Με βάση το επικαιροποιημένο πρότυπο σύμβασης και τις διατάξεις του ΕΚΠΥ, αυστηροποιούνται οι κανόνες διαθεσιμότητας και αποζημίωσης των κλινών