back to top
19.7 C
Athens
Σάββατο 25 Ιουλίου 2026

Oι πλημμύρες, παγκόσμια απειλή

Σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού απειλείται από σημαντικές πλημμύρες, με τις φτωχές χώρες να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, σύμφωνα με μελέτη που δόθηκε χθες, Τρίτη, στη δημοσιότητα.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications, διασταύρωσε τα δεδομένα για τους κινδύνους αντιμετώπισης πλημμυρών από ποταμούς, βροχές και τη θάλασσα με τα δεδομένα της Παγκόσμιας Τράπεζας για την κατανομή του πληθυσμού και την φτώχεια.

- Advertisement -

Από την διασταύρωση αυτή προέκυψε ότι περίπου 1,81 δισεκατομμύρια κάτοικοι, ήτοι το 23% του παγκόσμιου πληθυσμού, βρίσκονται άμεσα εκτεθειμένοι σε πλημμύρες, που έχουν περίοδο επανάληψης την εκατονταετία, άνω των 15 εκατοστών. Από αυτούς, τα 780 εκατομμύρια ζουν με λιγότερα από 5,50 δολάρια την ημέρα.

Η ανατολική και νότια Ασία, με πρώτες την Κίνα και την Ινδία, συγκεντρώνει 1,24 δισεκατομμύρια κατοίκους τους οποίους αφορά αυτή η απειλή.

- Advertisement -

“Αυτό θέτει μεγάλους κινδύνους για τις ζωές και τα μέσα διαβίωσης, ιδιαίτερα για τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς”, σύμφωνα με τη μελέτη. Σχεδόν το 90% των ανθρώπων που είναι εκτεθειμένοι στον κίνδυνο πλημμυρών ζει σε φτωχές χώρες ή σε χώρες μεσαίου εισοδήματος.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, περίπου το 12% του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2020 βρισκόταν σε ζώνες που διατρέχουν κίνδυνο. Ωστόσο η εξέταση μόνον της νομισματικής πλευράς του θέματος αυτού μπορεί να δημιουργήσει προκατάληψη, εστιάζοντας την προσοχή στις πλούσιες χώρες και τα οικονομικά κέντρα, προειδοποιούν.

“Οι χώρες χαμηλού εισοδήματος είναι εκτεθειμένες κατά δυσανάλογο τρόπο στους κινδύνους αντιμετώπισης πλημμυρών και είναι πιο ευάλωτες σε καταστροφικές επιπτώσεις μακροπρόθεσμα”, διαπιστώνεται από την μελέτη αυτή του Τζουν Ρέντσλερ της Παγκόσμιας Τράπεζας και των συναδέλφων του.

Η μελέτη αυτή παρέχει “την πρώτη παγκόσμια αξιολόγηση για την έκθεση στον κίνδυνο πλημμυρών και τη φτώχεια”, σημειώνει ο Τόμας ΜακΝτέρμοτ του Εθνικού Πανεπιστημίου της Ιρλανδίας στο Γκάλγουεϊ, σε σχόλιό του που δημοσιεύεται στη Nature Communications.

Η κλιματική αλλαγή και μια κακά σχεδιασμένη αστικοποίηση αναμένεται να επιδεινώσουν τους κινδύνους αυτούς τα ερχόμενα χρόνια, προειδοποιούν οι ερευνητές.

Πρωτοφανείς πλημμύρες έπληξαν την Κίνα τον φετινό Ιούνιο, προκαλώντας την απομάκρυνση για προληπτικούς λόγους 500.000 ανθρώπων από τις εστίες τους. Οι ισχυρές βροχοπτώσεις των μουσώνων προκάλεσαν επίσης αυτόν τον μήνα τον θάνατο περισσότερων από 100 ανθρώπων στο Μπανγκλαντές και πλημμύρες που άφησαν πίσω τους περισσότερα από 7 εκατομμύρια ανθρώπους σε επισφαλή κατάσταση.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι κλιματικές αλλαγές έχουν ως αποτέλεσμα πιο ισχυρές και πιο έντονες βροχοπτώσεις σε όλον τον κόσμο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Allianz Research: Πόσο κοστίζουν οι πλημμύρες στην Ελλάδα και στην Ευρώπη

Παρότι ο αριθμός των πλημμυρικών φαινομένων παρέμεινε γενικά σταθερός, το κόστος κάθε περιστατικού έχει αυξηθεί σημαντικά

Μελέτη για τον αντίκτυπο των αυτοματοποιημένων οχημάτων στην ΕΕ

Τα αυτοματοποιημένα οχήματα προβλέπεται να μετασχηματίσουν ουσιαστικά τον τομέα των μεταφορών – Πώς θα επηρεάσουν εκείνον της ασφάλισης

Νέος Πρόεδρος στην Ελληνική Στατιστική Αρχή

Δείτε το βιογραφικό του καθηγητή Αθανάσιου Κατσή

Aon: Η κλιματική μεταβλητότητα επηρεάζει ολοένα περισσότερο τα μοντέλα των ασφαλιστών

Τα ευρήματα της έκθεσης CCI υπογραμμίζουν την κλίμακα των κενών προστασίας και τη σημασία της επανεξέτασης των στρατηγικών ανθεκτικότητας

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Eurolife The Next Advisors: Η Eurolife FFH «χτίζει» το μέλλον της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης

Η Eurolife FFH, πιστή στη δέσμευσή της για τη συνεχή εξέλιξη της ασφαλιστικής αγοράς, ανακοινώνει τη δυναμική συνέχεια του πρωτοποριακού εκπαιδευτικού 

Αλλαγή στην ηγεσία της Allianz Ελλάδος

Η Allianz Ελλάδος ανακοινώνει αλλαγή στην ηγεσία της εταιρίας, με τον κ. Ersin Pak να αναλαμβάνει καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου της Allianz Ευρωπαϊκή Πίστη

Swiss Re: Πέφτουν τα τιμολόγια σε υγεία, αυτοκίνητο, πλην ατυχημάτων

Πέφτουν οι τιμές των ασφαλίστρων σε αυτοκίνητο, περιουσία, υγεία και ασφάλιση επιχειρήσεων.

Interasco: Ασφαλιστική κάλυψη για φοιτητές Erasmus με ολοκληρωμένη προστασία στο εξωτερικό

Η Interasco παρουσιάζει ένα εξειδικευμένο ασφαλιστικό πρόγραμμα για φοιτητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Eurolife The Next Advisors: Η Eurolife FFH «χτίζει» το μέλλον της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης

Η Eurolife FFH, πιστή στη δέσμευσή της για τη συνεχή εξέλιξη της ασφαλιστικής αγοράς, ανακοινώνει τη δυναμική συνέχεια του πρωτοποριακού εκπαιδευτικού 

Κυκλοφόρησε η νέα περιοδική έκδοση της INTERLIFE Α.Α.Ε.Γ.Α.

Με πλούσια θεματολογία και επίκεντρο τις εξελίξεις στον ασφαλιστικό και επιχειρηματικό χώρο...

Αλλαγή στην ηγεσία της Allianz Ελλάδος

Η Allianz Ελλάδος ανακοινώνει αλλαγή στην ηγεσία της εταιρίας, με τον κ. Ersin Pak να αναλαμβάνει καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου της Allianz Ευρωπαϊκή Πίστη

«Παίδων Υγεία»: Ισόβια προστασία για ό,τι έχει μεγαλύτερη αξία

Η υγεία των παιδιών αποτελεί διαχρονικά την ύψιστη προτεραιότητα κάθε οικογένειας. Σε ένα περιβάλλον όπου οι ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης αυξάνονται

Swiss Re: Πέφτουν τα τιμολόγια σε υγεία, αυτοκίνητο, πλην ατυχημάτων

Πέφτουν οι τιμές των ασφαλίστρων σε αυτοκίνητο, περιουσία, υγεία και ασφάλιση επιχειρήσεων.