back to top
20.1 C
Athens
Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2026

Oι πλημμύρες, παγκόσμια απειλή

Σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού απειλείται από σημαντικές πλημμύρες, με τις φτωχές χώρες να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, σύμφωνα με μελέτη που δόθηκε χθες, Τρίτη, στη δημοσιότητα.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications, διασταύρωσε τα δεδομένα για τους κινδύνους αντιμετώπισης πλημμυρών από ποταμούς, βροχές και τη θάλασσα με τα δεδομένα της Παγκόσμιας Τράπεζας για την κατανομή του πληθυσμού και την φτώχεια.

- Advertisement -

Από την διασταύρωση αυτή προέκυψε ότι περίπου 1,81 δισεκατομμύρια κάτοικοι, ήτοι το 23% του παγκόσμιου πληθυσμού, βρίσκονται άμεσα εκτεθειμένοι σε πλημμύρες, που έχουν περίοδο επανάληψης την εκατονταετία, άνω των 15 εκατοστών. Από αυτούς, τα 780 εκατομμύρια ζουν με λιγότερα από 5,50 δολάρια την ημέρα.

Η ανατολική και νότια Ασία, με πρώτες την Κίνα και την Ινδία, συγκεντρώνει 1,24 δισεκατομμύρια κατοίκους τους οποίους αφορά αυτή η απειλή.

- Advertisement -

“Αυτό θέτει μεγάλους κινδύνους για τις ζωές και τα μέσα διαβίωσης, ιδιαίτερα για τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς”, σύμφωνα με τη μελέτη. Σχεδόν το 90% των ανθρώπων που είναι εκτεθειμένοι στον κίνδυνο πλημμυρών ζει σε φτωχές χώρες ή σε χώρες μεσαίου εισοδήματος.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, περίπου το 12% του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2020 βρισκόταν σε ζώνες που διατρέχουν κίνδυνο. Ωστόσο η εξέταση μόνον της νομισματικής πλευράς του θέματος αυτού μπορεί να δημιουργήσει προκατάληψη, εστιάζοντας την προσοχή στις πλούσιες χώρες και τα οικονομικά κέντρα, προειδοποιούν.

“Οι χώρες χαμηλού εισοδήματος είναι εκτεθειμένες κατά δυσανάλογο τρόπο στους κινδύνους αντιμετώπισης πλημμυρών και είναι πιο ευάλωτες σε καταστροφικές επιπτώσεις μακροπρόθεσμα”, διαπιστώνεται από την μελέτη αυτή του Τζουν Ρέντσλερ της Παγκόσμιας Τράπεζας και των συναδέλφων του.

Η μελέτη αυτή παρέχει “την πρώτη παγκόσμια αξιολόγηση για την έκθεση στον κίνδυνο πλημμυρών και τη φτώχεια”, σημειώνει ο Τόμας ΜακΝτέρμοτ του Εθνικού Πανεπιστημίου της Ιρλανδίας στο Γκάλγουεϊ, σε σχόλιό του που δημοσιεύεται στη Nature Communications.

Η κλιματική αλλαγή και μια κακά σχεδιασμένη αστικοποίηση αναμένεται να επιδεινώσουν τους κινδύνους αυτούς τα ερχόμενα χρόνια, προειδοποιούν οι ερευνητές.

Πρωτοφανείς πλημμύρες έπληξαν την Κίνα τον φετινό Ιούνιο, προκαλώντας την απομάκρυνση για προληπτικούς λόγους 500.000 ανθρώπων από τις εστίες τους. Οι ισχυρές βροχοπτώσεις των μουσώνων προκάλεσαν επίσης αυτόν τον μήνα τον θάνατο περισσότερων από 100 ανθρώπων στο Μπανγκλαντές και πλημμύρες που άφησαν πίσω τους περισσότερα από 7 εκατομμύρια ανθρώπους σε επισφαλή κατάσταση.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι κλιματικές αλλαγές έχουν ως αποτέλεσμα πιο ισχυρές και πιο έντονες βροχοπτώσεις σε όλον τον κόσμο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Allianz Research: Πόσο κοστίζουν οι πλημμύρες στην Ελλάδα και στην Ευρώπη

Παρότι ο αριθμός των πλημμυρικών φαινομένων παρέμεινε γενικά σταθερός, το κόστος κάθε περιστατικού έχει αυξηθεί σημαντικά

Μελέτη για τον αντίκτυπο των αυτοματοποιημένων οχημάτων στην ΕΕ

Τα αυτοματοποιημένα οχήματα προβλέπεται να μετασχηματίσουν ουσιαστικά τον τομέα των μεταφορών – Πώς θα επηρεάσουν εκείνον της ασφάλισης

Νέος Πρόεδρος στην Ελληνική Στατιστική Αρχή

Δείτε το βιογραφικό του καθηγητή Αθανάσιου Κατσή

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η Ευρώπη σε σταυροδρόμι – Τι ζητά τώρα η ασφαλιστική αγορά

Την ανάγκη για περισσότερες επενδύσεις, ταχύτερη προσαρμογή στις οικονομικές και τεχνολογικές αλλαγές και ενίσχυση της ασφαλιστικής προστασίας ανέδειξε η Insurance Europe

Eurolife FFH: 4ος κύκλος εκπαίδευσης για στελέχη ασφαλιστικής διαμεσολάβησης στη Βόρεια Ελλάδα

Μια πρωτοβουλία που έχει πλέον καθιερωθεί ως σημείο αναφοράς για την επαγγελματική ανάπτυξη των συνεργατών της εταιρείας

Παρέμβαση στην Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων για τα ισόβια ασφαλιστήρια υγείας

Την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA), προκειμένου να επανεξεταστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των ισόβιων ασφαλιστηρίων υγείας

Ποια είναι η Gan Direct που επεκτείνεται στην Ελλάδα;

Την στρατηγική της επόμενης ημέρας, με επίκεντρο την εξειδίκευση, την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της στους τομείς Private Clients και Corporate

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Το 8ο CSR School επιστρέφει ανανεωμένο με επίκεντρο τη Βιωσιμότητα, το ESG και την Εταιρική Υπευθυνότητα

Το CSR HELLAS, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος, διοργανώνει το 8ο CSR School 2026

Carglass® | Εθνική Εβδομάδα Εξυπηρέτησης Πελατών 2026

Η Carglass® συμμετέχει και φέτος στην Εθνική Εβδομάδα Εξυπηρέτησης Πελατών, που διοργανώνει το Ελληνικό Ινστιτούτο Εξυπηρέτησης Πελατών

Τέμπη: Τι κατέγραψε η διερευνητική αποστολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα

Στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής αξιολόγησης η ασφάλεια του ελληνικού σιδηροδρόμου, η κατάσταση των υποδομών, η εφαρμογή του ETCS

Ε. Παπασπυροπούλου στα #grmf26: Η πραγματική ουσία της ασφάλισης είναι η διαχείριση του κινδύνου

Μαζί με τους νέους κινδύνους όμως εξελίσσεται και το ίδιο το risk management. Το ζητούμενο λοιπόν με μία λέξη είναι η ανθεκτικότητα.

Η Karavias Art Insurance στηρίζει το SYNANSTRY ART PROJECT

Η Karavias Art Insurance στηρίζει το SYNANSTRY ART PROJECT, μια πολιτιστική διοργάνωση που φέρνει σε δημιουργικό διάλογο την τέχνη