back to top
31.8 C
Athens
Πέμπτη 16 Ιουλίου 2026

Υψηλό κίνδυνο κοινωνικών εντάσεων λόγω πληθωριστικών πιέσεων βλέπει η Allianz Trade

“Αν δεν θρέψουμε τον κόσμο, θρέφουμε την σύγκρουση”, υπογραμμίζει η ασφαλιστική εταιρεία Allianz Tradeσε μελέτη της, το πόρισμα της οποίας είναι ότι 11 χώρες, κυρίως στην Αφρική, την Ασία και τη Μέση Ανατολή, διατρέχουν υψηλό κίνδυνο κοινωνικών εντάσεων λόγω της εκτίναξης των τιμών των τροφίμων.

“Το σοκ στις παγκόσμιες τιμές τροφίμων προκαλεί ιδιαίτερα μεγάλη ανησυχία για τις χώρες που είναι καθαροί εισαγωγείς τροφίμων ή ορισμένων τροφίμων που καθίστανται σπάνια λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, όπως τα σιτηρά”, σημειώνει η ασφαλιστική εταιρεία στην μελέτη της που δόθηκε χθες, Τρίτη, στη δημοσιότητα.

- Advertisement -

Το διατροφικό αυτό σοκ μειώνει την πρόσβαση σε πόρους “και θα μπορούσε ακόμη και να προκαλέσει την πτώση κάποιων κυβερνήσεων, όπως συνέβη με την αραβική άνοιξη”, προειδοποιεί η εταιρεία, αναφερόμενη στα λαϊκά κινήματα αμφισβήτησης στις αρχές της δεκαετίας του 2010 που οδήγησαν στην πτώση αρκετών καθεστώτων, όπως στην Τυνησία και την Αίγυπτο, και των οποίων μια από τις συνιστώσες ήταν η κοινωνική εξαθλίωση.

Εκείνη την εποχή, οι τιμές τροφίμων είχαν αυξηθεί 50%, υπενθυμίζει η Allianz Trade. Σήμερα η τιμή του σιταριού είναι πλέον υψηλότερη από τα επίπεδα του 2012.

- Advertisement -

Η ασφαλιστική εταιρεία εκτιμά ότι έντεκα κράτη διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο να δουν την εμφάνιση κοινωνικών συγκρούσεων τα προσεχή χρόνια λόγω αυτού του γεγονότος. Πρόκειται για την Αλγερία, την Τυνησία, την Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τον Λίβανο, τη Νιγηρία, το Πακιστάν, τις Φιλιππίνες, την Τουρκία και την Σρι Λάνκα, με την τελευταία να αντιμετωπίζει ήδη την χειρότερη οικονομική της κρίση από την ανεξαρτησία της.

Κι άλλες χώρες, που είναι καθαροί εισαγωγείς τροφίμων, αντιμετωπίζουν, σύμφωνα με την ασφαλιστική εταιρεία, έναν κίνδυνο κοινωνικών συγκρούσεων, αλλά λιγότερο υψηλό, όπως η Ρουμανία, το Μπαχρέιν ή το Καζακστάν. Η Σαουδική Αραβία και η Κίνα βρίσκονται επίσης σε αυτή την κατηγορία, αλλά οι κίνδυνοι συγκρούσεων εκεί είναι ακόμα λίγο πιο χαμηλοί, καθώς έχουν πιο ισχυρές οικονομικές βάσεις.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε στα τέλη Απριλίου για “τους κινδύνους κοινωνικών αναταραχών” στην Υποσαχάρια Αφρική λόγω της εκτίναξης των τιμών των τροφίμων και ο διευθυντής του τμήματος Αφρικής Αμπέμπε Έμρο Σελάσι δήλωσε στο AFP ότι “ανησυχεί” για την κατάσταση.

Κινήματα διαμαρτυρίας περισσότερο ή λιγότερο βίαια είχαν ξεσπάσει το 2008 σε περίπου τριάντα χώρες, κυρίως στη Σενεγάλη και το Καμερούν, όπως και στο Μάγρεμπ και στην Καραϊβική λόγω ισχυρής αύξησης των τιμών βασικών τροφίμων.

Η Υποσαχάρια Αφρική εισάγει το 85% του σιταριού που καταναλώνει, ενώ τα ποσοστά είναι ιδιαίτερα υψηλά στην Τανζανία, στην Ακτή Ελεφαντοστού, στην Σενεγάλη και στη Μοζαμβίκη, υπογράμμιζε το ΔΝΤ στα τέλη Απριλίου.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Allianz: Ο κόσμος στην Ευρώπη κρατά μικρό καλάθι για τις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις

Μεγάλη έρευνα δείχνει επίσης ότι, αν και η ευθύνη για τη συνταξιοδότηση μετατίθεται ολοένα περισσότερο στα άτομα, πολλοί δεν διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις

Πώς η Ασφάλιση Πιστώσεων προστατεύει την επιχειρηματική δραστηριότητα

Στην ομιλία του με θέμα «Ο Κόσμος σε Μετάβαση: Πώς η Ασφάλιση Πιστώσεων προστατεύει την επιχειρηματική δραστηριότητα απέναντι σε πολλαπλές αβεβαιότητες», ο κ. Βαγγέλης Καζάκης, Εμπορικός Διευθυντής, Allianz Trade...

Δέκα χρόνια πριν, θυμάστε τι γράφαμε;

Ούτε κατάρρευση ούτε αναγέννηση. Η Allianz Trade εξετάζει ποιες προβλέψεις επαληθεύθηκαν και πού βρισκόμαστε σήμερα

Η Allianz Trade αναδεικνύεται ως η κορυφαία προτεινόμενη μάρκα στην Ασφάλιση Εμπορικών Πιστώσεων

Η εταιρεία ι επενδύει σε ένα ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο υπηρεσιών ώστε οι επιχειρήσεις να λειτουργούν με μεγαλύτερη ασφάλεια και προβλεψιμότητα

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Τι ξεκαθαρίζει η Τράπεζα Πειραιώς για το θέμα του ΙΑΣΩ;

Mε έκτακτη ανακοίνωση, σε σχέση με δημοσίευμα που αναφέρει ότι "έκλεισε deal Τράπεζας Πειραιώς - ΙΑΣΩ"...

ΠΣΑΣ: Κάλεσμα ενότητας πριν τις καλοκαιρινές διακοπές!

Με ένα μήνυμα συσπείρωσης προς όλους τους επαγγελματίες της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Συμβούλων

Η Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων στο επίκεντρο του διαλόγου για το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας

Σε εκδήλωση της Insurance Europe συμμετείχαν εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών, της ασφαλιστικής αγοράς και της επενδυτικής κοινότητας

Οι πρώτοι μεσίτες ασφαλίσεων στον κόσμο για το 2025

Σύμφωνα με την ετήσια κατάταξη του οίκου αξιολόγησης AM Best

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Υδρόγειος Ασφαλιστική: Οδηγός διαχείρισης φυσικών καταστροφών για την ενίσχυση της πρόληψης και της ανθεκτικότητας των πολιτών 

Την ανάγκη ενίσχυσης της πρόληψης και της ετοιμότητας των πολιτών απέναντι στις φυσικές καταστροφές αναδεικνύει νέα πρωτοβουλία της Υδρογείου Ασφαλιστικής

Η Εθνική Τράπεζα φέρνει πρώτη στην Ελλάδα, την τεχνολογία των AI Agents στην τηλεφωνική εξυπηρέτηση πελατών

Η Εθνική Τράπεζα γίνεται η πρώτη τράπεζα στη χώρα, που εισάγει την agentic AI τεχνολογία στην τηλεφωνική εξυπηρέτηση πελατών στο τηλεφωνικό της κέντρο.

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 8: «αν ήξερες!» ότι η ασφάλεια υγείας δεν είναι απλώς ένα χαρτί στο συρτάρι…

Αν ήξερες ότι η διαφορά ανάμεσα σε «καλύπτομαι» και «νομίζω ότι καλύπτομαι» μπορεί να κοστίζει χιλιάδες ευρώ…

Rodrigo da Costa, EUSPA, στο “B”: “Το Ευρωπαϊκό Διαστημικό Πρόγραμμα “απογειώνει” και τον τραπεζικό και ασφαλιστικό τομέα”

Για ορισμένους, το διάστημα αποτελεί «το τελευταίο σύνορο» για την ανθρωπότητα. Για άλλους, παραμένει μια αφηρημένη έννοια.

Το Panormos Business Center ενημερώνει για τις αλλαγές στον νέο Κ.Ο.Κ. μέσω ειδικού webinar

Με στόχο την έγκυρη ενημέρωση για τις αλλαγές που εισάγει ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, το Panormos Business Center διοργανώνει