back to top
17.7 C
Athens
Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2026

Υψηλό κίνδυνο κοινωνικών εντάσεων λόγω πληθωριστικών πιέσεων βλέπει η Allianz Trade

“Αν δεν θρέψουμε τον κόσμο, θρέφουμε την σύγκρουση”, υπογραμμίζει η ασφαλιστική εταιρεία Allianz Tradeσε μελέτη της, το πόρισμα της οποίας είναι ότι 11 χώρες, κυρίως στην Αφρική, την Ασία και τη Μέση Ανατολή, διατρέχουν υψηλό κίνδυνο κοινωνικών εντάσεων λόγω της εκτίναξης των τιμών των τροφίμων.

“Το σοκ στις παγκόσμιες τιμές τροφίμων προκαλεί ιδιαίτερα μεγάλη ανησυχία για τις χώρες που είναι καθαροί εισαγωγείς τροφίμων ή ορισμένων τροφίμων που καθίστανται σπάνια λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, όπως τα σιτηρά”, σημειώνει η ασφαλιστική εταιρεία στην μελέτη της που δόθηκε χθες, Τρίτη, στη δημοσιότητα.

- Advertisement -

Το διατροφικό αυτό σοκ μειώνει την πρόσβαση σε πόρους “και θα μπορούσε ακόμη και να προκαλέσει την πτώση κάποιων κυβερνήσεων, όπως συνέβη με την αραβική άνοιξη”, προειδοποιεί η εταιρεία, αναφερόμενη στα λαϊκά κινήματα αμφισβήτησης στις αρχές της δεκαετίας του 2010 που οδήγησαν στην πτώση αρκετών καθεστώτων, όπως στην Τυνησία και την Αίγυπτο, και των οποίων μια από τις συνιστώσες ήταν η κοινωνική εξαθλίωση.

Εκείνη την εποχή, οι τιμές τροφίμων είχαν αυξηθεί 50%, υπενθυμίζει η Allianz Trade. Σήμερα η τιμή του σιταριού είναι πλέον υψηλότερη από τα επίπεδα του 2012.

- Advertisement -

Η ασφαλιστική εταιρεία εκτιμά ότι έντεκα κράτη διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο να δουν την εμφάνιση κοινωνικών συγκρούσεων τα προσεχή χρόνια λόγω αυτού του γεγονότος. Πρόκειται για την Αλγερία, την Τυνησία, την Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τον Λίβανο, τη Νιγηρία, το Πακιστάν, τις Φιλιππίνες, την Τουρκία και την Σρι Λάνκα, με την τελευταία να αντιμετωπίζει ήδη την χειρότερη οικονομική της κρίση από την ανεξαρτησία της.

Κι άλλες χώρες, που είναι καθαροί εισαγωγείς τροφίμων, αντιμετωπίζουν, σύμφωνα με την ασφαλιστική εταιρεία, έναν κίνδυνο κοινωνικών συγκρούσεων, αλλά λιγότερο υψηλό, όπως η Ρουμανία, το Μπαχρέιν ή το Καζακστάν. Η Σαουδική Αραβία και η Κίνα βρίσκονται επίσης σε αυτή την κατηγορία, αλλά οι κίνδυνοι συγκρούσεων εκεί είναι ακόμα λίγο πιο χαμηλοί, καθώς έχουν πιο ισχυρές οικονομικές βάσεις.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε στα τέλη Απριλίου για “τους κινδύνους κοινωνικών αναταραχών” στην Υποσαχάρια Αφρική λόγω της εκτίναξης των τιμών των τροφίμων και ο διευθυντής του τμήματος Αφρικής Αμπέμπε Έμρο Σελάσι δήλωσε στο AFP ότι “ανησυχεί” για την κατάσταση.

Κινήματα διαμαρτυρίας περισσότερο ή λιγότερο βίαια είχαν ξεσπάσει το 2008 σε περίπου τριάντα χώρες, κυρίως στη Σενεγάλη και το Καμερούν, όπως και στο Μάγρεμπ και στην Καραϊβική λόγω ισχυρής αύξησης των τιμών βασικών τροφίμων.

Η Υποσαχάρια Αφρική εισάγει το 85% του σιταριού που καταναλώνει, ενώ τα ποσοστά είναι ιδιαίτερα υψηλά στην Τανζανία, στην Ακτή Ελεφαντοστού, στην Σενεγάλη και στη Μοζαμβίκη, υπογράμμιζε το ΔΝΤ στα τέλη Απριλίου.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η έγκαιρη πληροφόρηση, η πρόληψη και η αξιολόγηση του πιστωτικού κινδύνου στο επίκεντρο των στελεχών της Allianz Trade στο 3ο Credit Risk & Sustainability...

Πώς μπορεί μια επιχείρηση να αξιολογήσει τον πιστωτικό κίνδυνο και να αποφασίσει με μεγαλύτερη ασφάλεια σε ποιους εμπορικούς συνεργάτες θα παρέχει πίστωση;

Allianz Trade: Η παγκόσμια οικονομία κινείται με τρεις ταχύτητες

Η παγκόσμια οικονομία κινείται με τρεις ταχύτητες, εν μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης, γεωπολιτικών εντάσεων και κατακερματισμού των αλυσίδων εφοδιασμού.

Η Allianz Trade χαρτογραφεί τα νέα ενεργειακά ρίσκα  – Τα «σημεία πίεσης» που αναδιαμορφώνουν τις παγκόσμιες αγορές 

Στα σημεία όπου η παγκόσμια ενεργειακή αγορά εμφανίζει τις μεγαλύτερες πιέσεις και στις εξελίξεις που μπορούν να καθορίσουν την πορεία

Η Allianz Trade επενδύει στο νέο ασφαλιστικό ταλέντο μέσα από το Summer Internship Program

Ανάπτυξη πολύτιμων δεξιοτήτων για παιδιά εργαζομένων που φοιτούν ή πρόκειται να φοιτήσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Υπόθεση Ασπίς Πρόνοια: Πρωτοβουλία του ΕΕΑ για κοινή δράση φορέων με στόχο την αποκατάσταση ζημιωθέντων μετά από 17 χρόνια

Ενώνοντας δυνάμεις με την ΕΑΔΕ, την ΠΟΑΔ αλλά και τον Σύλλογο Ζημιωθέντων από την Ασπίς Πρόνοια αποφασίσθηκε να υπάρξει κοινή δράση με στόχο να βρεθεί λύση

Η ΕΑΕΕ παρουσίασε την ετήσια έρευνα για την Ασφάλιση Γενικής Αστικής και Επαγγελματικής Ευθύνης το 2025

Η εξέλιξη της ασφαλιστικής αγοράς και οι τάσεις στους κλάδους της Γενικής Αστικής Ευθύνης και των Επαγγελματικών Ευθυνών

Η ΕΑΕΕ διοργανώνει εκδήλωση για τον κυβερνοασφαλιστικό κίνδυνο στις 19 Νοεμβρίου

Εκδήλωση με θέμα «Cyber Insurance: A Changing Risk. A Changing Market.» διοργανώνει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος

Πότε προστατεύεται πραγματικά ο ασφαλισμένος; Η EIOPA αλλάζει το επίκεντρο της εποπτείας

Περισσότερα έγγραφα και περισσότερες διαδικασίες δεν σημαίνουν απαραίτητα καλύτερη προστασία για τους ασφαλισμένους.

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

AIG: Ο κυβερνοκίνδυνος εξελίσσεται σε επιχειρηματική απειλή για τις επιχειρήσεις

Ο κυβερνοκίνδυνος δεν αποτελεί πλέον αποκλειστικά ζήτημα πληροφορικής, αλλά έναν επιχειρηματικό κίνδυνο που επηρεάζει

Ατλαντική Ένωση: Online επιλογή προγράμματος ασφάλισης αυτοκινήτου

Η Ατλαντική Ένωση δίνει τη δυνατότητα στους οδηγούς να αναζητήσουν online το πρόγραμμα ασφάλισης αυτοκινήτου

H Εθνική Ασφαλιστική υποδέχθηκε τον Νίκο Γκάλη 

Μια διαφορετική εμπειρία για τους ανθρώπους της Εθνικής Ασφαλιστικής

Υπόθεση Ασπίς Πρόνοια: Πρωτοβουλία του ΕΕΑ για κοινή δράση φορέων με στόχο την αποκατάσταση ζημιωθέντων μετά από 17 χρόνια

Ενώνοντας δυνάμεις με την ΕΑΔΕ, την ΠΟΑΔ αλλά και τον Σύλλογο Ζημιωθέντων από την Ασπίς Πρόνοια αποφασίσθηκε να υπάρξει κοινή δράση με στόχο να βρεθεί λύση

Executive Cyber Protection & Management Liability: Η Διπλή Ασπίδα της Διοίκησης υπό την Οδηγία NIS2

Στο σύγχρονο ψηφιακό οικοσύστημα, οι κυβερνοεπιθέσεις έχουν μετατοπιστεί από το πεδίο των τεχνικών δυσλειτουργιών του τμήματος πληροφορικής