back to top
24 C
Athens
Παρασκευή 29 Μαΐου 2026

Υψηλό κίνδυνο κοινωνικών εντάσεων λόγω πληθωριστικών πιέσεων βλέπει η Allianz Trade

“Αν δεν θρέψουμε τον κόσμο, θρέφουμε την σύγκρουση”, υπογραμμίζει η ασφαλιστική εταιρεία Allianz Tradeσε μελέτη της, το πόρισμα της οποίας είναι ότι 11 χώρες, κυρίως στην Αφρική, την Ασία και τη Μέση Ανατολή, διατρέχουν υψηλό κίνδυνο κοινωνικών εντάσεων λόγω της εκτίναξης των τιμών των τροφίμων.

“Το σοκ στις παγκόσμιες τιμές τροφίμων προκαλεί ιδιαίτερα μεγάλη ανησυχία για τις χώρες που είναι καθαροί εισαγωγείς τροφίμων ή ορισμένων τροφίμων που καθίστανται σπάνια λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, όπως τα σιτηρά”, σημειώνει η ασφαλιστική εταιρεία στην μελέτη της που δόθηκε χθες, Τρίτη, στη δημοσιότητα.

- Advertisement -

Το διατροφικό αυτό σοκ μειώνει την πρόσβαση σε πόρους “και θα μπορούσε ακόμη και να προκαλέσει την πτώση κάποιων κυβερνήσεων, όπως συνέβη με την αραβική άνοιξη”, προειδοποιεί η εταιρεία, αναφερόμενη στα λαϊκά κινήματα αμφισβήτησης στις αρχές της δεκαετίας του 2010 που οδήγησαν στην πτώση αρκετών καθεστώτων, όπως στην Τυνησία και την Αίγυπτο, και των οποίων μια από τις συνιστώσες ήταν η κοινωνική εξαθλίωση.

Εκείνη την εποχή, οι τιμές τροφίμων είχαν αυξηθεί 50%, υπενθυμίζει η Allianz Trade. Σήμερα η τιμή του σιταριού είναι πλέον υψηλότερη από τα επίπεδα του 2012.

- Advertisement -

Η ασφαλιστική εταιρεία εκτιμά ότι έντεκα κράτη διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο να δουν την εμφάνιση κοινωνικών συγκρούσεων τα προσεχή χρόνια λόγω αυτού του γεγονότος. Πρόκειται για την Αλγερία, την Τυνησία, την Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τον Λίβανο, τη Νιγηρία, το Πακιστάν, τις Φιλιππίνες, την Τουρκία και την Σρι Λάνκα, με την τελευταία να αντιμετωπίζει ήδη την χειρότερη οικονομική της κρίση από την ανεξαρτησία της.

Κι άλλες χώρες, που είναι καθαροί εισαγωγείς τροφίμων, αντιμετωπίζουν, σύμφωνα με την ασφαλιστική εταιρεία, έναν κίνδυνο κοινωνικών συγκρούσεων, αλλά λιγότερο υψηλό, όπως η Ρουμανία, το Μπαχρέιν ή το Καζακστάν. Η Σαουδική Αραβία και η Κίνα βρίσκονται επίσης σε αυτή την κατηγορία, αλλά οι κίνδυνοι συγκρούσεων εκεί είναι ακόμα λίγο πιο χαμηλοί, καθώς έχουν πιο ισχυρές οικονομικές βάσεις.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε στα τέλη Απριλίου για “τους κινδύνους κοινωνικών αναταραχών” στην Υποσαχάρια Αφρική λόγω της εκτίναξης των τιμών των τροφίμων και ο διευθυντής του τμήματος Αφρικής Αμπέμπε Έμρο Σελάσι δήλωσε στο AFP ότι “ανησυχεί” για την κατάσταση.

Κινήματα διαμαρτυρίας περισσότερο ή λιγότερο βίαια είχαν ξεσπάσει το 2008 σε περίπου τριάντα χώρες, κυρίως στη Σενεγάλη και το Καμερούν, όπως και στο Μάγρεμπ και στην Καραϊβική λόγω ισχυρής αύξησης των τιμών βασικών τροφίμων.

Η Υποσαχάρια Αφρική εισάγει το 85% του σιταριού που καταναλώνει, ενώ τα ποσοστά είναι ιδιαίτερα υψηλά στην Τανζανία, στην Ακτή Ελεφαντοστού, στην Σενεγάλη και στη Μοζαμβίκη, υπογράμμιζε το ΔΝΤ στα τέλη Απριλίου.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αllianz Trade: Πόσο θα αυξήσει η κρίση στη Μ. Ανατολή τον κίνδυνο μη πληρωμής για τις επιχειρήσεις;

Επικαιροποιημένες προβλέψεις για τα έτη 2026 και 2027 δημοσιεύει η ασφαλιστική πιστώσεων στην τελευταία της «Έκθεση Αφερεγγυότητας»

Allianz Trade: Πέφτει ο πήχυς της ανάπτυξης, τριπλά ελλείμματα, τουρισμός. Ποιοι τομείς ωφελούνται

Ως προσωρινό αντιμετωπίζεται το σοκ στο βασικό σενάριο των ΕΚΤ και Fed – Τι αναμένεται να προκαλέσουν οι έντονες και διαρκείς πιέσεις στην αγορά ενέργειας

Η κρίση στο Ιράν με τα μάτια της Allianz Trade, η πυρηνική ενέργεια λύση στην κρίση

Τι απαιτείται να πράξει η Ευρώπη προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει ενεργειακές κρίσεις

Allianz Trade: Ποιες χώρες ωφελούνται από την κατάργηση των δασμών αλά Τράμπ

Για τα ιδιωτικά κεφάλαια και την ιδιωτική πίστωση, η αβεβαιότητα στην εμπορική πολιτική εισάγει ουσιαστικό κίνδυνο σε μια κρίσιμη καμπή στην τιμολόγηση

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Στην Κύπρο το 17ο Διεθνές Συνέδριο της Insurance Europe το 2027

Ο ΣΑΕΚ, που θα φιλοξενήσει τη διοργάνωση, αυτές τις μέρες συμμετέχει ενεργά στις εργασίες της Insurance Europe στις Βρυξέλλες

Allianz Global Insurance Report 2026: Το μέλλον της ασφάλισης σε έναν κατακερματισμένο κόσμο

Ισχυρή ανάπτυξη +5,6% στην Ελλάδα, χάρη στη θεαματική άνοδο των γενικών ασφαλίσεων

Μια αληθινή ιστορία από την Ελβετία για τις ζημιές εκατομμυρίων από καταστροφές

Τα διδάγματα από το Μπλάτεν και τα προβλεπόμενα στοιχεία για τις ζημιές του 2025 υπογραμμίζουν για άλλη μια φορά τη σημασία του ελβετικού συστήματος

Ευρωπαϊκή έκθεση για το κλίμα: Με τον ταχύτερο ρυθμό υπερθέρμανσης παγκοσμίως η Γηραιά Ήπειρος

Ποιοι κίνδυνοι αυξάνονται σημαντικά για κράτη, επιχειρήσεις και ασφαλιστικές εταιρείες

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Generali: Διαμορφώνοντας ενεργά την επόμενη μέρα της ασφάλισης στην Ελλάδα

Η Ετήσια Εκδήλωση Προσωπικού ανέδειξε τις ισχυρές επιδόσεις της εταιρείας αλλά και όλα όσα της επιτρέπουν να προπορεύεται των αλλαγών της αγοράς

Το πρόγραμμα Προλαμβάνω συνεχίζεται με 75 εκατ. ευρώ ετησίως – Ανακοίνωση του Πρωθυπουργού

Μια από τις πιο εκτεταμένες παρεμβάσεις προληπτικής ιατρικής στη χώρα, με στόχο τη μείωση των ανισοτήτων και την ενίσχυση της δημόσιας υγείας

13th Digital Banking Forum powered by Salesforce: «Οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις της επόμενης γενιάς του ΑΙ για τον χρηματοπιστωτικό τομέα»

Οι ολοκληρωμένες στρατηγικές ψηφιακού μετασχηματισμού βρέθηκαν στο επίκεντρο του #dbfo26, που πραγματοποιήθηκε στις 26 Μαΐου από την ethosEVENTS 

Έξαρση γαστρεντερίτιδας στο Αττικόν εν μέσω ράντζων και υπερπληρότητας

Το Σωματείο Εργαζομένων προειδοποιεί ότι η διασπορά δεν μπορεί να περιοριστεί όσο οι ασθενείς στερούνται βασικών υποδομών

Στην Κύπρο το 17ο Διεθνές Συνέδριο της Insurance Europe το 2027

Ο ΣΑΕΚ, που θα φιλοξενήσει τη διοργάνωση, αυτές τις μέρες συμμετέχει ενεργά στις εργασίες της Insurance Europe στις Βρυξέλλες