back to top
23.1 C
Athens
Τρίτη 5 Μαΐου 2026

Η ΕΑΕΕ για το Κλιματικό Νόμο: Δε συνάδει με την ασφαλιστική επιστήμη – τι προτείνει

Θέση για το άρθρο 23 στη σχετική ρύθμιση του Κλιματικού Νόμου παίρνει με ανακοίνωση της η ΕΑΕΕ, εκφράζοντας την αντίθεση της στο περιεχόμενο για την υποχρεωτική ασφάλιση σε νέα κτίρια που βρίσκονται σε ζώνες υψηλής τρωτότητας και μόνο σε αυτά. Πρόκειται για μια ρύθμιση που έρχεται σε αντίθεση με την ασφαλιστική επιστήμη και τεχνική, όπως είχε επισημάνει η ίδια και άλλοι αρμόδιοι φορείς του κλάδου κατά τη περίοδο της αρχικής διαβούλευσης.

Όπως είχε υπογραμμίσει το IW: Κλιματικός Νόμος: Δίχως αλλαγές στην υποχρεωτική ασφάλιση κτιρίων

- Advertisement -

Την ίδια ώρα, καταθέτει σήμερα περαιτέρω προτάσεις για βελτιώσεις και με στόχο να υπάρξουν τα περιθώριανα επιλυθούν στο μέλλον επιμέρους τεχνικά θέματα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:” Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) εκφράζει την αντίθεσή της σε συγκεκριμένες ρυθμίσεις του άρθρου 23 του ανωτέρω Σχεδίου Νόμου το οποίο κατατέθηκε την 18.5.2022 προς ψήφιση στην Βουλή και με το οποίο καθιερώνεται από 1.1.2025, η υποχρέωση ασφάλισης μόνο για τα νέα κτίρια που βρίσκονται σε ζώνες υψηλής τρωτότητας προκειμένου να ηλεκτροδοτηθούν.

- Advertisement -

Πρόκειται για μία ρύθμιση η οποία έρχεται σε αντίθεση με την ασφαλιστική επιστήμη και τεχνική. Βασική αρχή της ασφάλισης είναι η ασφάλιση τυχαίου, αβέβαιου και μελλοντικού κινδύνου, κινδύνου δηλαδή που δεν είναι βέβαιο ότι θα συμβεί αλλά αποτελεί ενδεχόμενο. Στην προτεινόμενη διάταξη, από τη στιγμή που ζητείται η ασφάλιση κτισμάτων μόνο σε περιοχές πολύ υψηλής τρωτότητας, ο κίνδυνος καθίσταται σχεδόν βέβαιος, καθώς είναι εξαιρετικά πιθανό να επέλθει η ζημιά. Έτσι το πιθανότερο είναι οι συγκεκριμένοι κίνδυνοι να μην κριθούν ασφαλίσιμοι και να μην υπάρξει ασφαλιστική εταιρία πρόθυμη να αναλάβει τον κίνδυνο. Αλλά ακόμη και σε περίπτωση που η ασφαλιστική επιχείρηση – μετά την απαραίτητη διαδικασία εκτίμησης και τιμολόγησης – αναλάβει τον κίνδυνο, το ασφάλιστρο που θα ζητηθεί, θα είναι υψηλό και κατά πάσα πιθανότητα μη προσιτό.

Η ΕΑΕΕ διατύπωσε σοβαρές ενστάσεις επί της συγκεκριμένης διάταξης στο στάδιο της διαβούλευσης και κατέθεσε τις απόψεις και προτάσεις της προς το αρμόδιο Υπουργείο, εξηγώντας με σαφήνεια τους αντικειμενικούς λόγους που επιβάλλουν την επανεξέταση της διάταξης σε εκπροσώπους της Κυβέρνησης.

Επιπλέον σήμερα 23.5.2022 η ΕΑΕΕ συμμετείχε στην κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου με την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής όπου είχε την ευκαιρία να αναπτύξει τις απόψεις της.

Συγκεκριμένα οι προτάσεις της ΕΑΕΕ αφορούν μεταξύ άλλων

(α) στις οριζομένες στο σχετικό άρθρο περιοχές,

(β) στην επέκταση σε κτίρια υφιστάμενα και νεόδμητα,

(γ) στον διαρκή έλεγχο εκ μέρους της Πολιτείας για ασφαλιστήριο συμβόλαιο σε ισχύ και

(δ) στην ανάγκη για την προσθήκη εξουσιοδοτικής διάταξης που θα δίδει περιθώρια να επιλυθούν στο μέλλον επιμέρους τεχνικά θέματα.

Η ασφαλιστική αγορά έχει εκφράσει επανειλημμένως προθυμία να συμμετάσχει ενεργά στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, συνδράμοντας την Πολιτεία και τους πολίτες στη διαχείριση του υπέρμετρου βάρους αποκατάστασής τους. Η επιλογή της Κυβέρνησης για την καθιέρωση υποχρέωσης εκ των προτέρων χρηματοδότησης των κινδύνων μέσω της ασφάλισης είναι αναντίρρητα ορθή, καθώς η Ασφάλιση διεθνώς κατέχει πρωτεύοντα ρόλο στην αντιμετώπιση την επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών και της κλιματικής αλλαγής.

Ωστόσο είναι απαραίτητο να γίνουν ουσιαστικές τροποποιήσεις προκειμένου να καταστεί η διάταξη τεχνικά άρτια και κυρίως λειτουργική και εφαρμόσιμη ώστε να επιτελέσει τον σκοπό της και να ληφθούν υπόψη οι τοποθετήσεις του πλέον αρμόδιου επί του θέματος κλάδου σε επίπεδο τεχνικών γνώσεων αλλά και ουσιαστικής συμμετοχής στην εφαρμογή του”.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ενημέρωση ΕΑΕΕ για τον Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας

Διαβίβαση σχετικής εγκυκλίου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων

Η Karavias στο 26ο Insurance & Reinsurance Meeting

Στην ετήσια Ασφαλιστική και Αντασφαλιστική Συνάντηση της ΕΑΕΕ, η Karavias έχει αναλάβει τη διοργάνωση απογευματινού networking event

HALA: Προτάσεις και αποφάσεις της πρόσφατης συνάντησης συνεργασίας με την ΕΑΕΕ

Συμφωνία για Μικτή Επιτροπή Συνεργασίας, στο τραπέζι βέλτιστες πρακτικές, αμοιβές αλλά και ακαδημαϊκό πρόγραμμα MSc

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

ΕΕΑ για 4ημερη εργασία: «Να δρούμε σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας»

Το Επιμελητήριο διακρίνει πιθανότητες υλοποίησης σε περιορισμένο αριθμό επιχειρήσεων, αλλά ύστερα από διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς

Ενημέρωση ΕΑΕΕ για τον Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας

Διαβίβαση σχετικής εγκυκλίου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων

Η M. Király σε μια ξεχωριστή, ουσιαστική συνάντηση με τα μέλη του MDRT Hellas

Το MDRT Power Talks συνεχίζει να εδραιώνεται ως ισχυρός θεσμός φέρνοντας κοντά κορυφαίους επαγγελματίες από όλο τον κόσμο

Συνεχίζεται ο κύκλος σεμιναρίων του ΕΕΑ με έμφαση στην ψυχική ανθεκτικότητα των ασφαλιστικών πρακτόρων

Το webinar με τίτλο «Από την πίεση στην απόδοση – Ψυχικό σθένος και ανθεκτικότητα» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 6 Μαΐου

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Στις «Συμπληγάδες» του Ορμούζ η ευρωπαϊκή οικονομία

Οι εξωτερικοί παράγοντες που επηρεάζουν βραχυπρόθεσμα την αγορά Αμοιβαίων Κεφαλαίων, και άλλα θέματα που θα διαβάσετε στο νέο «ΧΡΗΜΑ Week»

Τα μηνύματα των ραντάρ της ERGO και της Munich Re προς τους ασφαλιστές

Η έκθεση «Tech Trend Radar 2026» συνοψίζει τις παγκόσμιες τεχνολογικές εξελίξεις που διαμορφώνουν τον ασφαλιστικό κλάδο τα επόμενα χρόνια

Η Anytime ανεβάζει ρυθμούς στη Ρουμανία – Βίντεο

Έμφαση στην ενίσχυση των πωλήσεων, στην αναγνωρισιμότητα του brand και στη δημιουργία στρατηγικών συνεργασιών

ΕΕΑ για 4ημερη εργασία: «Να δρούμε σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας»

Το Επιμελητήριο διακρίνει πιθανότητες υλοποίησης σε περιορισμένο αριθμό επιχειρήσεων, αλλά ύστερα από διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς

Στρατηγική συνεργασία με τον Νικήτα Ε. Κουτσουράη ανακοίνωσε η Karavias

Το έμπειρο στέλεχος θα συμβάλει στην ανάπτυξη νέων προϊόντων με έμφαση στην καινοτομία