back to top
25.6 C
Athens
Τρίτη 12 Μαΐου 2026

Βασίλης Ψάλτης, Alpha Bank: Ο επιχειρηματικός κόσμος της Κρήτης πρότυπο ανθεκτικότητας, εξωστρέφειας και ανάπτυξης

Τετραήμερη περιοδεία στο σύνολο των Νομών της Κρήτης πραγματοποίησε η Διοίκηση της Alpha Bank, με επικεφαλής τον CEO Βασίλη Ψάλτη και τη συμμετοχή των Γενικών Διευθυντών Wholesale Banking Γιάννη Εμίρη και Retail Banking Ισίδωρου Πάσσα, της Chief Human Resources Officer Φραγκίσκης Μελίσσα και των Διευθυντών Εμπορικής Τραπεζικής, Επιχειρηματικών Κέντρων, Τραπεζικής Μικρών Επιχειρήσεων και Δικτύου Καταστημάτων της Τράπεζας.

Από τις 10 έως τις 13 Μαΐου, κλιμάκια Στελεχών της Alpha Bank συναντήθηκαν με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου, κατά κύριο λόγο από τον κλάδο του τουρισμού, και είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν διά ζώσης μαζί τους τόσο για τη διαχείριση της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας, όσο και για την ενεργοποίηση νέων επενδυτικών σχεδίων, μέσα και από την αξιοποίηση των διαθέσιμων κοινοτικών χρηματοδοτικών εργαλείων.

- Advertisement -

Ο CEO του Ομίλου Βασίλης Ψάλτης σημείωσε:

«Η Κρήτη συνιστά τον βασικό πυλώνα στήριξης της τουριστικής μας βιομηχανίας, η οποία και λειτουργεί όλη την τελευταία δεκαετία ως ‘σωσίβια λέμβος’ για την ελληνική οικονομία, απορροφώντας, μερικώς, τις
συνέπειες από τις αλλεπάλληλες κρίσεις. Εκτεθειμένος εδώ και χρόνια στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, ο επιχειρηματικός κόσμος της Κρήτης λειτουργεί ως πρότυπο ανθεκτικότητας, εξωστρέφειας και συνεχούς επένδυσης στην ποιότητα, επιτυγχάνοντας τη συνεχή αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών και προϊόντων και τη δημιουργία αξίας για την τοπική και την εθνική οικονομία. Οι συζητήσεις με την ανήσυχη και ακμάζουσα επιχειρηματικότητα της Κρήτης με γεμίζουν αισιοδοξία για τις αναπτυξιακές δυνατότητες της πατρίδας μας και επιβεβαιώνουν την αποφασιστικότητα της Alpha Bank να στηρίξει ό,τι σημαίνει Πρόοδος στον κοινωνικό και τον οικονομικό στίβο».

- Advertisement -

Η Alpha Bank αρωγός στην οικονομική ανάπτυξη της Κρήτης

Ο Όμιλος Alpha Bank πρωταγωνιστεί στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων της Κρήτης, ειδικά στον τομέα του τουρισμού, επενδύοντας όχι μόνον στην επιτυχία επιμέρους επιχειρηματικών σχεδίων, αλλά και στην πολλαπλασιαστική επίδραση που αυτά τα σχέδια έχουν στην τοπική και την εθνική οικονομία. Άλλωστε, όπως καταγράφηκε πρόσφατα και στην έκθεση της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις «χρηματοδοτούν» επενδύσεις υποδομών, ενισχύοντας την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα των τοπικών επιχειρήσεων, βελτιώνουν τους όρους του εμπορίου, ενισχύουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και την ενσωμάτωση της τεχνολογικής προόδου. Επιπλέον, τα έσοδα από τον τουρισμό παράγουν σημαντικές εξωτερικές οικονομίες (externalities), συμπιέζοντας το κόστος παραγωγής των τοπικών επιχειρήσεων και σε άλλους τομείς της οικονομίας.

Οι χορηγήσεις της Τράπεζας καθώς και τα εγκεκριμένα πιστοδοτικά όρια προς την κρητική οικονομία υπερβαίνουν σήμερα τα Ευρώ 2 δισ., ενώ από το δίκτυο της Alpha Bank εξυπηρετούνται περισσότερες από 17.000 επιχειρήσεις. Το επιχειρηματικό δυναμικό του νησιού, η βούληση της Alpha Bank να στηρίξει αποφασιστικά την εξωστρέφεια, την καινοτομία και τη μετάβαση στην πράσινη και βιώσιμη οικονομία, καθώς και η κινητοποίηση των χρηματοδοτικών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ και του Αναπτυξιακού Νόμου δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων υψηλής προστιθέμενης αξίας που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις απασχόλησης και δυναμική ανάπτυξη για την τοπική και κατ’ επέκταση την εθνική οικονομία.

Συνολικά, η αποστολή της Τράπεζας είχε συναντήσεις με περισσότερους από 150 επιχειρηματίες, επικεφαλής μεγαλύτερων ομίλων αλλά και μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων, από τους κλάδους του τουρισμού, της αγροδιατροφής, των ΑΠΕ, της μεταποίησης και της βιομηχανίας.

Η Κρήτη αποτέλεσε τον τρίτο κατά σειρά σταθμό της Διοίκησης της Τράπεζας στην Περιφέρεια, καθώς έχουν προηγηθεί αντίστοιχες περιοδείες σε Βόρειο Ελλάδα και Θεσσαλία, οι οποίες σηματοδοτούν την αποφασιστικότητα της Διοίκησης της Alpha Bank να σταθεί στο πλευρό των ελληνικών επιχειρήσεων σε όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο υλοποίησης της φιλόδοξης πιστωτικής της πολιτικής για τη διοχέτευση νέων πόρων άνω των Ευρώ 8 δισ. στην ελληνική οικονομία την προσεχή τριετία.

Έμπρακτη στήριξη στην τοπική κοινωνία και τη γυναικεία επιχειρηματικότητα

Στο πλαίσιο της περιοδείας της Διοίκησης της Alpha Bank στην Κρήτη, ο Βασίλης Ψάλτης είχε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, κατά τη διάρκεια της οποίας, συζητήθηκαν τα αναπτυξιακά πλάνα της Περιφέρειας για τη βελτίωση των υποδομών, την προσέλκυση νέων επενδύσεων και την περαιτέρω ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης στην Κρήτη. Στη συνάντηση, συμφωνήθηκε επίσης η συνέχιση των δράσεων της Alpha Bank στους κοινωνικά κρίσιμους τομείς της Εκπαίδευσης και της Υγείας. Μέσω του Προγράμματος «Μαζί, με Στόχο την Παιδεία», η Τράπεζα έχει εξοπλίσει με συστήματα σύγχρονης διαδραστικής διδασκαλίας και αθλητικό εξοπλισμό 6 συνολικά σχολεία του νομού Ηρακλείου, ενώ, μέσω του προγράμματος «Μαζί, με στόχο την Υγεία» έχει στηριχθεί η προσπάθεια του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου και το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος».

Επίσης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο νησί, ο κ. Ψάλτης και η CHRO Φραγκίση Μελίσσα, συνοδευόμενοι από τον Γενικό Διευθυντή Retail Banking Ισίδωρο Πάσσα και την Επικεφαλής της Διεύθυνσης Καταστημάτων Αττικής ΙΙ, Νοτιοδυτικής Ελλάδας και Νήσων Μαρία Παπαγεωργίου, πραγματοποίησαν συνάντηση με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση “Women Do Business”, με στόχο τη στρατηγική συνεργασία των δύο μερών σε θέματα προώθησης της γυναικείας ενδυνάμωσης και επιχειρηματικότητας στην ελληνική περιφέρεια αλλά και την υποστήριξη των γυναικών που σήμερα εργάζονται ή έχουν κατά το παρελθόν σταδιοδρομήσει στην οικογένεια της Alpha Bank.

Ταχύτερες, πληρέστερες υπηρεσίες προς τον Πελάτη

Τέλος, ο CEO και τα Στελέχη της Τράπεζας επισκέφθηκαν, μεταξύ άλλων, τα Καταστήματα σε Ηράκλειο, Χερσόνησο, Άγιο Νικόλαο, Ρέθυμνο και Χανιά, τη Διεύθυνση Χρηματοδοτήσεων Τουριστικών και Νησιωτικών Επιχειρήσεων καθώς και τις μονάδες εξυπηρέτησης Private και Gold Πελατών της Alpha Bank. Οι συζητήσεις με τους Εργαζόμενους της Τράπεζας επικεντρώθηκαν στις προϋποθέσεις επιτάχυνσης της ανάπτυξης στο νησί, την περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών του Ομίλου με την τοπική κοινωνία και την πλήρη αξιοποίηση των νέων εργαλείων τραπεζικής, μέσα από την ωρίμανση του Σχεδίου Μετασχηματισμού της Τράπεζας για την παροχή προσωποποιημένων υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας προς τους Πελάτες της Alpha Bank.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Νέα δωρεά 100 εκατ. ευρώ από τις 4 συστημικές τράπεζες για την αναβάθμιση σχολικών υποδομών

Τον 2ο κύκλο χορηγίας στο Πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου» ενεργοποίησαν οι Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Πειραιώς

Tι επιφυλάσσει η τράπεζα του μέλλοντος

Η ετοιμότητα των τραπεζών να αντιμετωπίσουν το ωστικό κύμα του δημογραφικού ζητήματος συζητήθηκε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Δωρεάν προγεννητικοί έλεγχοι για φορείς Νωτιαίας Μυϊκής Ατροφίας και Κυστικής Ίνωσης στο Νοσοκομείο Χανίων

Η δράση προσφέρει δωρεάν μοριακούς ελέγχους και γενετική συμβουλευτική σε νέους υποψήφιους γονείς στην Κρήτη και στην Ικαρία

H Alpha Bank συνεχίζει την ενίσχυση δομών υγείας και φροντίδας σε όλη την Ελλάδα

Για 12η χρονιά το πρόγραμμα «Mαζί, με στόχο την υγεία» αφήνει ισχυρό αποτύπωμα, αυτή τη φορά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

KPMG: $436,4 δισ. σε παγκόσμιες επενδύσεις PE – Η αβεβαιότητα επανεμφανίζεται

Υποτονικός ρυθμός δραστηριότητας σε σύγκριση με το τέλος του 2025 εντοπίζει η έκθεση «Pulse of Private Equity Q1’26»

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Να σταματήσει εδώ και τώρα ο κατήφορος, με λήψη έκτακτων μέτρων για την ακρίβεια

Δραστικές λύσεις για την κοινωνία και τις επιχειρήσεις ζητά ο Πρόεδρος του ΕΕΑ, καθώς ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 5,4% τον Απρίλιο

Χρ. Αλεξανδροπούλου: «Η ανθεκτικότητα των χρημ/κών οργανισμών δεν είναι θέμα μόνο κανονιστικής συμμόρφωσης, αλλά ηγεσίας και επιβίωσης»

Το σημαντικό διεθνές συνέδριο ICPCDGR 2026 αφορά θέματα όπως διακυβέρνηση κρίσεων, διαχείριση κινδύνου, κυβερνοασφάλεια, προστασία κρίσιμων υποδομών και την οργανωσιακή ανθεκτικότητα

Θ. Βουρδόλης: Η θυγατρική ασφαλιστική της ECG θα ανοίξει νέες ευκαιρίες για τους Έλληνες εξαγωγείς

Τι ανέφερε ο Πρόεδρος της Export Credit Greece κατά την ομιλία του στα Greek Exports Awards 2026 – #gefa26

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ι. Τσικριπής, ΤτΕ: Το ΕΚ θα ανταποκριθεί στις προκλήσεις της επόμενης ημέρας με συνέπεια.

Πέραν από τις προκλήσεις του παρελθόντος που αντιμετώπισε με επιτυχία το Επικουρικό Κεφάλαιο, απαιτείται μια ολιστική προσέγγιση της αντιμετώπισης των διαχρονικών προκλήσεων

Η Εθνική Ασφαλιστική εκσυγχρονίζει τα κεντρικά της συστήματα σε συνεργασία με την Kyndryl

Η εταιρεία βελτίωσε την απόδοση και την ευελιξία κρίσιμων συστημάτων, μειώνοντας παράλληλα το λειτουργικό ρίσκο

Ι. Χατζηθεοδοσίου: Το Επικουρικό Κεφάλαιο προάγει τον ασφαλιστικό κλάδο

Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων συνεχούς προσφοράς στην...

Ι. Μελάς: Ο “ΟΔ.Υ.Σ.Ε.ΑΣ.” καλύπτει ένα μεγάλο θεσμικό κενό δεκαετιών

50 χρόνια παρουσίας σημαίνουν 50 χρόνια ευθύνης, σημαίνουν 50 χρόνια στήριξης των πολιτών που βρέθηκαν σε δύσκολες στιγμές

Ανασφάλιστα: Η στοχευμένη στρατηγική για ένα πρόβλημα δεκαετιών

Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων συνεχούς προσφοράς στην...