Νομοσχέδιο Γιατρός για όλους: 12 κομβικά σημεία

Προσδοκώντας την κατανόηση από τους πολίτες της νέας μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας, το Υπουργείο Υγείας διευκρινίζει τις αλλαγές που φέρνει. Με τη μορφή ερωτήσεων – απαντήσεων αποσαφηνίζονται  οι τροποποιήσεις που εισάγει το σχέδιο Νόμου με τίτλο «Γιατρός για όλους, Ισότιμη και Ποιοτική Πρόσβαση στις Υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και άλλες διατάξεις».

Τα 12 σημεία είναι τα εξής:

  1. Τι αλλάζει με τον προσωπικό γιατρό;

Η απουσία, σήμερα, προσωπικών γιατρών οδηγεί τους πολίτες στα νοσοκομεία για απλά ή περίπλοκα προβλήματα υγείας, γεγονός που προκαλεί δυσλειτουργία στο σύστημα και ταλαιπωρία για τους ίδιους. Ο προσωπικός γιατρός θα είναι πλέον εκείνος στον οποίο θα απευθύνονται οι πολίτες και δωρεάν θα συνταγογραφούν φάρμακα, θα παίρνουν οδηγίες, και σε επίπεδο πρόληψης, παραπεμπτικό για εξετάσεις ή για νοσηλεία όταν υπάρχει ανάγκη. Όλες οι υπηρεσίες θα είναι δωρεάν για τους πολίτες.

  1. Ποιοι μπορεί να είναι προσωπικοί γιατροί;

Ο προσωπικός γιατρός μπορεί να είναι α) γιατρός Κέντρου Υγείας, Τοπικής Μονάδας Υγείας (Το.Μ.Υ.) ή άλλης δημόσιας δομής ΠΦΥ, β) οικογενειακός γιατρός που παρέχει ήδη τις υπηρεσίες του στο πλαίσιο λειτουργίας των Τοπικών Ομάδων Υγείας όπως προβλέπει ο νόμος 4461/2017, γ) γιατρός συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ, καθώς και ιδιώτης γιατρός. Θα είναι γενικοί γιατροί ή παθολόγοι αλλά δεν αποκλείονται γιατροί άλλων ειδικοτήτων που παρακολουθούν χρονίως πάσχοντες.

αναλυτικά στο virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*