Σημαντικές οι θετικές δυνάμεις κόντρα στην αβεβαιότητα του πολέμου

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίστηκε για δεύτερο μήνα και η αβεβαιότητα παραμένει. Οι προοπτικές είναι θολές κι αυτό είναι το δυσάρεστο νέο. Υπάρχουν όμως σημαντικά αντίβαρα, που είναι ορατά και βοηθούν στη στοχοθέτηση και στις προσπάθειες όσων επιχειρούν να δημιουργήσουν χωρίς να χάνουν χρόνο. 

Ποια είναι τα θετικά; Πρώτα από όλα, τα στοιχεία που έχουμε από τον τουρισμό. Είναι ξεκάθαρο ότι θα είναι και πάλι η ατμομηχανή της οικονομίας, όπως και πέρσι και το 2019. Το νέο στοιχείο όμως είναι ότι φέτος ο τουρισμός στοχεύει να πιάσει τα νούμερα του 2019, που ήταν έτος-ρεκόρ, καθώς οι οικονομίες δεν ξεκινούν από τον Απρίλιο και τον Μάιο, όπως πέρσι. Οι κρατήσεις και όλα τα στοιχεία για τις πληρότητες δείχνουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Το δεύτερο θετικό στοιχείο είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και τα φθηνά δάνεια για επενδύσεις. Αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Υπάρχει ένα ολόκληρο πλέγμα χρηματοδοτήσεων και οικονομικών στηρίξεων –όπως οι εγγυήσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων– που ενισχύει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και, βέβαια, ο νέος αναπτυξιακός νόμος.

Και πρέπει να σημειωθεί ότι αυτά τα κεφάλαια αφορούν επενδύσεις, προωθούν την παραγωγικότητα και έχουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα, καθώς μεταφέρουν την ανάπτυξη στην κοινωνία.

Το τρίτο θετικό στοιχείο είναι ότι, παρά τις δυσκολίες, το Δημόσιο εξακολουθεί να δανείζεται φθηνά σε ένα πληθωριστικό περιβάλλον όπου όλοι έχουν προεξοφλήσει την άνοδο των επιτοκίων. Διατηρεί έτσι ένα θετικό κλίμα για τις τράπεζες και το σύνολο των επιχειρήσεων, με την αμέριστη βοήθεια και της ΕΚΤ προς το ελληνικό χρέος.

Όλα τα παραπάνω συντελούν στην απορρόφηση των πιέσεων. Κοντά σε αυτά υπάρχει το πρόβλημα του πληθωρισμού. Εδώ όπου από τον Μάιο ή, το πολύ, από τον Ιούνιο, η ελληνική οικονομία αναμένεται να δει κάμψη, σύμφωνα με τους ειδικούς. 

Κόντρα στην αβεβαιότητα, υπάρχουν θετικές αντίρροπες δυνάμεις, οι οποίες τελικά διαμορφώνουν ένα καλύτερο τοπίο για τις αποφάσεις που καλούνται να λάβουν καθημερινά τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.

Νίκος Κωτσικόπουλος

*editorial από το περιοδικό Insurance World

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*