back to top
26 C
Athens
Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2026

Η θετική πλευρά της πανδημίας

Η Covid-19 επηρέασε και εξακολουθεί να επηρεάζει τις ζωές όλων μας.

Οι αρνητικές συνέπειες στην υγεία, στο προσδόκιμο επιβίωσης, στην οικονομική και κοινωνική ζωή είναι ανυπολόγιστες. Παρ’ όλα αυτά, όλοι μας είμαστε υποχρεωμένοι να κοιτάξουμε στο μέλλον και να αφήσουμε πίσω το ζοφερό παρελθόν.

- Advertisement -

Όταν η πανδημία ολοκληρωθεί ή τουλάχιστον μεταπέσει σε ενδημική νόσο, θα υπάρχουν καταστάσεις τέτοιες που θα μπορούσαμε να αξιολογήσουμε ως θετικά κατάλοιπα μιας κατεξοχήν κακής περιόδου.

Ψηφιοποίηση της υγείας-Μετάβαση στην ηλεκτρονική εποχή

- Advertisement -

Αναμφισβήτητα, στον συγκεκριμένο τομέα έγινε ένα τεράστιο ποιοτικό άλμα. Αγκυλώσεις και γραφειοκρατικοί μηχανισμοί ετών παρακάμφθηκαν, η πρόσβαση στις δομές υγείας έγινε απλούστερη, χωρίς ταλαιπωρία και με μεγαλύτερη αμεσότητα.

Μετάβαση σε ένα σύστημα με επίκεντρο τον ασθενή και την καλύτερη εξυπηρέτησή του: Ίσως το πιο χειροπιαστό θετικό σημείο από την επέλαση της πανδημίας, καθώς κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πόσα χρόνια θα απαιτούνταν για τη συγκεκριμένη εξέλιξη αν δεν είχαμε αυτό το έκτακτο γεγονός.

Ενίσχυση ΜΕΘ και εξοπλισμού νοσοκομείων

Από τη μια μεριά, έγιναν προσλήψεις σε αναγκαίο προσωπικό. Από την άλλη, η αναστολής εργασίας σε μη εμβολιασμένους υγειονομικούς σε συνδυασμό με την πασιφανή κόπωση (σωματική και πνευματική) του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού δεν μας επιτρέπουν να μιλήσουμε για συνολική αναβάθμιση του συστήματος.

Όμως η λειτουργία και ο εξοπλισμός περισσότερων ΜΕΘ, αναγκαίων για την περίοδο της πανδημίας, αλλά που θα μείνουν και μετά από αυτήν, είναι ένα γεγονός που δεν χωρά αμφισβήτηση. Σημαντική προς αυτήν την κατεύθυνση ήταν και η συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα, κοινωφελών ιδρυμάτων και των μεγάλων εταιρειών στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Ανάδειξη του ρόλου της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας

Όλοι αντιληφθήκαμε την αξία του ιατρού της πρωτοβάθμιας υγείας, καθώς, σε μια περίοδο κατά την οποία η πίεση του νοσοκομειακού τομέα ήταν αφόρητη, η ανάγκη για εξωνοσοκομειακή φροντίδα κατέστη απαιτητή άμεσα. Κέντρα Υγείας και Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) αλλά και ιδιώτες ιατροί ειδικοτήτων Παθολογίας και Γενικής Ιατρικής ανέλαβαν πολύ μεγάλο βάρος και με υπεράνθρωπες προσπάθειες κλήθηκαν να καλύψουν το δομικό έλλειμμα του συστήματος.

Επιπλέον, οι νέες δομές των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) ανέλαβαν τον μεγαλύτερο όγκο των τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού, βοήθησαν αποτελεσματικά στη διαχείριση της πανδημίας και αποτελούν ουσιαστική παρακαταθήκη για το μέλλον.

Υιοθέτηση μέτρων πρόληψης και ατομικής υγιεινής

Η πανδημία μάς θύμισε και ενδεχομένως μας έμαθε τη σημασία που έχει στην καθημερινή μας ζωή το να ενεργούμε και να παίρνουμε προληπτικά μέτρα με σκοπό την προστασία του εαυτού μας και της υγείας μας μέσω της εφαρμογής των κανόνων υγιεινής για την αποφυγή της μετάδοσης των ιών.

Η τήρηση αποστάσεων, το συχνό πλύσιμο των χεριών, η αποφυγή του συνωστισμού είναι μερικά από αυτά. Οι πρακτικές προστασίας του εαυτού μας είναι χρήσιμες και απαραίτητες για να περιορίσουμε τις πιθανότητες νόσησης τόσο σε περιόδους πανδημίας όσο και γενικότερα.

Για πολλά χρόνια, οι ιατροί εργασίας προσπαθούμε να μεταδώσουμε το μήνυμα ότι δεν πρέπει να πηγαίνουμε στην εργασία όταν είμαστε ασθενείς. Τώρα, ευελπιστούμε ότι έγινε πλέον απολύτως κατανοητό.

Εμβολιασμός: Το βασικό «όπλο» της ιατρικής επιστήμης

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο περιοδικό Pharma PLUS Link ΕΔΩ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Εβδομαδιαία εικόνα αναπνευστικών λοιμώξεων στην Ελλάδα: Μείωση COVID‑19 και γρίπης, σταθερά χαμηλά τα επίπεδα RSV

Ήρεμη κάμψη στους δείκτες των αναπνευστικών λοιμώξεων, χωρίς όμως να λείπουν οι υπενθυμίσεις ότι η εποχική πίεση παραμένει

Ποιος φοβάται… τα Χριστούγεννα;

Για κάποιους τα Χριστούγεννα δεν έρχονται πάντα με «χρυσόσκονη», αλλά με άγχος, κούραση και πίεση

Red flags – Πώς να τις αναγνωρίσουμε πριν να είναι αργά

Σε επαγγελματικές και προσωπικές σχέσεις υπάρχουν συμπεριφορές ή μοτίβα που δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά – και ίσως χρειαστεί να προστατευτούμε

Βγαίνουμε… αλώβητοι από τα γιορτινά τραπέζια

Διατροφή και γιορτές των Χριστουγέννων: Είναι δύο αιώνιοι αντίπαλοι ή μπορούν με μικρά τεχνάσματα να μετατραπούν σε συμμάχους; 

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Έρευνα της ΤτΕ για τη δραστηριότητα διανομής ασφαλιστικών προϊόντων το 2025 – Υποχρεωτική η συμμετοχή των διαμεσολαβητών που θα επιλεγούν

Τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιείται στην πράξη η διανομή ασφαλιστικών προϊόντων από τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές επιχειρεί να χαρτογραφήσει η Τράπεζα

GAMA Global: Νέα προσέγγιση στην ηγεσία με έμφαση στην ομαδική απόδοση

Η σημασία της αποτελεσματικής ομαδικής εργασίας για την απόδοση των οργανισμών αναδεικνύει η GAMA Global στη νέα έκδοση της σειράς «Great Ideas»

Η Siemens Healthineers και το Therapis General Hospital εγκαινιάζουν μια νέα εποχή στην αξονική τομογραφία με την εγκατάσταση του SOMATOM go.Top

Η Siemens Healthineers και το Therapis General Hospital ανακοινώνουν την εγκατάσταση και έναρξη λειτουργίας του νέου αξονικού τομογράφου SOMATOM go.Top

Έγινε το επόμενο βήμα για την απορρόφηση της Ευρώπη Holdings από την CrediaBank

Ισχυρή λειτουργική επίδοση κατέγραψε η Ευρώπη Holdings στο α’ εξάμηνο του 2026, με αύξηση των επαναλαμβανόμενων εσόδων

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ετήσιο Συνέδριο ΠΣΕ 2026: «Η Νέα Εποχή της Ελληνικής Εξωστρέφειας»

Πολιτεία και κορυφαίες εξαγωγικές επιχειρήσεις στο Eurobank Hub

ΕΤΕπ και Εθνική Τράπεζα ενισχύουν τη χρηματοδότηση ελληνικών επιχειρήσεων σε άμυνα και ασφάλεια

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ) διευρύνουν τη συνεργασία τους, με στόχο να ενισχύσουν

Στην Ελλάδα η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων

Στην Ελλάδα μεταβαίνει από τις 21 έως τις 23 Σεπτεμβρίου 2026 αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Κατερίνα Σέιχ αλ Μπασάτενα, Hellas Direct: «Στις αποζημιώσεις η τεχνολογία επιταχύνει, αλλά ο άνθρωπος παραμένει αναντικατάστατος»

Η ασφάλιση δοκιμάζεται πραγματικά τη στιγμή της ζημιάς. Όταν ένα ατύχημα συμβαίνει, όταν ο ασφαλισμένος βρίσκεται σε πανικό και αναζητά απαντήσεις...

Τειρεσίας: Οκταετής πρόσβαση σε οικονομικά δεδομένα επιχειρήσεων μέσω του TSEK Financial Data

Στην αξιοποίηση αξιόπιστων οικονομικών δεδομένων για τη λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων εστιάζει η Τειρεσίας, παρουσιάζοντας την υπηρεσία TSEK Financial Data