Γκάγκα: Από βδομάδα η χορήγηση αντιικών χαπιών κατά του κορωνοϊού

Από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά η χορήγηση αντιικών χαπιών σε άτομα, που διατρέχουν κίνδυνο να νοσήσουν βαριά από covid-19. Η παράδοση των φαρμάκων θα γίνεται από τον ΕΟΠΥΥ στο σπίτι των ασθενών.

Αυτό ανακοίνωσε η αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, επισημαίνοντας ότι για τη χορήγηση των φαρμάκων θα πρέπει ο θεράπων ιατρός να καταχωρεί σχετικό αίτημα στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Τα αιτήματα θα εξετάζονται από την ίδια επιτροπή, που ήταν αρμόδια και για τα μονοκλωνικά αντισώματα.

Να σημειωθεί ότι ο ασθενής θα πρέπει να δηλώνει εγγράφως ότι συμφωνεί με τη χορήγηση του φαρμάκου, καθώς αυτό δεν έχει ακόμη λάβει άδεια κυκλοφορίας στην Ε.Ε. Πρόκειται για το φάρμακο μολνουπιραβίρη της αμερικανικής εταιρείας Merck (MSD στην Ευρώπη).

Οι γιατροί που θα κάνουν τη συνταγογράφηση θα χρειάζεται να καταχωρούν την 7η μέρα μετά τη χορήγηση και την 28η μέρα, την πορεία της νόσου, για να ξέρουν σε ποιο στάδιο βρίσκονται. Να θυμίσουμε ότι τα κριτήρια χορήγησης των αντιικών χαπιών θα είναι ίδια με εκείνα που ισχύουν για τα μονοκλωνικά αντισώματα.

διαβάστε περισσότερα στο virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*