Γ. Χατζηθεοδοσίου: Οι στοχευμένες προτάσεις μας για να στηριχθεί η αγορά από τις συνέπειες της πανδημίας

Σε 5 βασικούς άξονες βασίζονται οι ενέργειες που θα πρέπει να ληφθούν κατά τον πρόεδρο της ΚΕΕΕ και του ΕΕΑ, κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου όπως τόνισε κατά την παρουσίαση της μεγάλης μελέτης του ΕΕΑ και του ΠΑΠΕΙ, σχετικά με τις συνέπειες της πανδημίας στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και το ρόλο της τεχνολογίας.

Μεταξύ άλλων ο κ. Χατζηθεοδοσίου επεσήμανε:

«Θεωρούμε κομβικής σημασίας τη συνεργασία των Επιμελητηρίων με τα Πανεπιστήμια της χώρας και η συγκεκριμένη Μελέτη αποδεικνύει τη βαρύτητα που δίνει το ΕΕΑ σε αυτή τη συνένωση δυνάμεων που μόνο οφέλη μπορεί να προσφέρει στην προσπάθεια της χώρας να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά.

Η περίοδος της πανδημίας αποτέλεσε μία σημαντική καμπή στη σύγχρονη επιχειρηματικότητα. Από τη μία «πλήγωσε» αφάνταστα την πλειοψηφία των επιχειρήσεων –κυρίως τις μικρές και μεσαίες- και από την άλλη σηματοδότησε την έναρξη μίας νέας εποχής εξαιτίας του ψηφιακού μετασχηματισμού τους, κάτι που προκύπτει και από τα αποτελέσματα της Μελέτης.

Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι βασική προτεραιότητα των Επιμελητηρίων παραμένει η προσπάθεια διάσωσης των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία και που πλήττονται σήμερα από τις ανατιμήσεις. Η κυβέρνηση έλαβε μέτρα στήριξης, όμως φαίνεται ότι δεν είναι αρκετά για να σώσουν όσες επιχειρήσεις κινδυνεύουν.

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που ταλανίζουν την αγορά αυτή την κρίσιμη περίοδο, η επιμελητηριακή κοινότητα έχει καταθέσει στοχευμένες προτάσεις.

Μεταξύ αυτών:

-Αύξηση των δόσεων από τις 72 στις 120 ώστε να δοθεί μία σημαντική ανάσα στο επιχειρείν

-Περισσότερα χρηματοδοτικά εργαλεία για να ενισχυθεί η ρευστότητα

-Αύξηση του ποσοστού της επιδότησης για να αντιμετωπιστεί το κύμα των αυξήσεων στα ενεργειακά κόστη

-Μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6% σε βασικά αγαθά για να μην υπάρξει υπέρμετρη επιβάρυνση στο καλάθι της νοικοκυράς

-Κατάργηση της υποχρέωσης επιστροφής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και απαλλαγή ενοικίου για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, για όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση».

Την ίδια ώρα, ο καθηγητής κ. Γρηγόρη Χονδροκούκη, Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης σημείωσε:

Σ’ ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον, σε μια δύσκολη εποχή, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς υλοποιεί ένα φιλόδοξο σχέδιο εδραίωσης του και στον ερευνητικό τομέα μέσα από ένα πλέγμα πρωτοβουλιών τις οποίες  ενδεικτικά αναφέρω, την προώθηση της ανάπτυξης Νέων διεθνών συμφωνιών, την διασύνδεσή μας με τον κόσμο της παραγωγής , την διάχυση της έρευνας και της γνώσης στην κοινωνία, την ανάπτυξη συνεργασιών για τη δημιουργία «μικτών» ερευνητικών δομών και υποδομών με τη συμμετοχή των ερευνητών μας και την συνεχή διεκδίκηση πόρων από εθνικούς, Ενωσιακούς και διεθνείς πόρους.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε για το ΕΕΑ είχε ως στόχο να διερευνήσει τις επιπτώσεις της Πανδημίας Covid-19 στην επιχειρηματική συνέχεια και ανθεκτικότητα των  Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων σε σχέση με τον κρίσιμο ρόλο της τεχνολογίας”.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*