back to top
19.2 C
Athens
Πέμπτη 14 Μαΐου 2026

Ασφαλιστική μεταρρύθμιση με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον

του κ. Πάνου Τσακλόγλου, υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

*από το περιοδικό Insurance World

Η μεταρρύθμιση της επικουρικής ασφάλισης που ψηφίστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο (ν. 4826/2021) εισάγει σειρά καινοτομιών. Η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του νέου Ταμείου εργάζεται με συστηματικό τρόπο από την επόμενη ημέρα της ψήφισης του νόμου, ώστε από την αρχή της νέας χρονιάς να ξεκινήσει η λειτουργία του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ). 

- Advertisement -

Βασική καινοτομία του νέου συστήματος είναι ότι οι εισφορές των εντασσόμενων από την 1η Ιανουαρίου 2022 στο ΤΕΚΑ θα σωρεύονται σε ατομικούς λογαριασμούς και θα επενδύονται. Η παρεχόμενη –αναλογιστικά ουδέτερη– σύνταξη θα αντιστοιχεί στις εισφορές του εργαζομένου και τις αποδόσεις των επενδύσεών του. Η εμπειρία χωρών στις οποίες λειτουργούν εδώ και δεκαετίες κεφαλαιοποιητικά συστήματα ασφάλισης δείχνει ότι, για δεδομένες εισφορές, το ύψος σύνταξης που παρέχουν είναι υψηλότερο σε σύγκριση με τα διανεμητικά συστήματα ασφάλισης, ιδίως αυτά γερασμένων κοινωνιών, όπως η ελληνική.

 Η εισαγωγή κεφαλαιοποιητικών στοιχείων στην επικουρική και, κατά συνέπεια, στην κοινωνική ασφάλιση έχει ως στόχο τη διασπορά του ασφαλιστικού κινδύνου στο σύνολο της κοινωνικής ασφάλισης. Με τη μεταρρύθμιση η επίδραση του –ιδιαίτερα υψηλού στην περίπτωση της χώρας μας– δημογραφικού κινδύνου μετριάζεται. 

- Advertisement -

Οι ασφαλισμένοι του νέου συστήματος θα λαμβάνουν τρεις συντάξεις: Εθνική, Ανταποδοτική και Επικουρική. Αυτές υπόκεινται σε διαφορετικούς κινδύνους: Δημοσιονομικό, Δημογραφικό και Αγορών, αντιστοίχως. Λόγω του ότι οι κίνδυνοι αυτοί δεν έχουν πολύ υψηλή θετική συσχέτιση, ο συνολικός κίνδυνος μειώνεται και αυτό βελτιώνει τη σταθερότητα ολόκληρου του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

 Το ΤΕΚΑ θα λειτουργεί όχι μόνο ως διαχειριστής, αλλά και ως θεματοφύλακας των συμφερόντων των ασφαλισμένων. Στο πλαίσιο αυτό, οι επενδύσεις θα πραγματοποιούνται έχοντας ως πρωταρχικό κριτήριο το βέλτιστο συμφέρον των ασφαλισμένων, με γνώμονα την ασφάλεια, την ποιότητα και την κερδοφορία του χαρτοφυλακίου. Τμήμα των ασφαλιστικών εισφορών θα επενδύεται στην εγχώρια οικονομία. Υψηλότερες επενδύσεις συνεπάγονται υψηλότερη παραγωγικότητα, υψηλότερους μισθούς και περισσότερες θέσεις απασχόλησης. Αυτά, με τη σειρά τους, οδηγούν σε υψηλότερα φορολογικά έσοδα και υψηλότερες εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, δηλαδή υψηλότερα δημοσιονομικά έσοδα. 

Στο νέο σύστημα ο εργαζόμενος θα έχει ισχυρά αντικίνητρα για συμμετοχή σε αδήλωτη εργασία, καθώς θα κατανοεί πως όσο εργάζεται ανασφάλιστος το ποσό που σωρεύεται και επενδύεται στον ατομικό του λογαριασμό θα είναι χαμηλότερο, με προφανείς αρνητικές συνέπειες για την ευημερία του κατά την περίοδο της συνταξιοδότησής του.

 Η διαφάνεια είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου Ταμείου. Κάθε ασφαλισμένος θα έχει τη δυνατότητα άμεσης ηλεκτρονικής πληροφόρησης για τον ατομικό του λογαριασμό, όπου θα αποτυπώνονται οι εισφορές και οι αποδόσεις των επενδύσεών του.

 Σύμφωνα με τον νόμο, η Διοίκηση του ΤΕΚΑ θα διορίζεται με αυστηρά κριτήρια επαγγελματικών δεξιοτήτων, επιστημονικής κατάρτισης και επαγγελματικής εμπειρίας, με ανοικτές και διαφανείς διαδικασίες. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου προεπιλέγονται από ανεξάρτητο Συμβούλιο Επιλογής που αποτελείται από έναν υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ, τον γενικό διευθυντή του ΟΔΗΧ και έναν καθηγητή ΑΕΙ που εξειδικεύεται σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης. Κατόπιν, το Διοικητικό Συμβούλιο επιλέγει τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ταμείου με ανοικτές διαδικασίες και αξιοκρατικά κριτήρια. 

Συμπερασματικά, ο νόμος για την «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά» έχει βαθιά προνοητικό χαρακτήρα, με μακρόπνοο ορίζοντα και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Λ. Τσαβδαρίδης για καταναλωτική πίστη: Ολοκληρωμένο σχέδιο διαφάνειας, πρόληψης και ουσιαστικής προστασίας

Έμφαση στη σαφή προσυμβατική ενημέρωση και στην καθιέρωση ουσιαστικού ελέγχου πιστοληπτικής ικανότητας, με στόχο την πρόληψη της υπερχρέωσης

Νέοι κανόνες της ΕΕ για τις τραπεζικές πτωχεύσεις: Ενισχύεται η προστασία καταθετών και φορολογουμένων

Οι δε αρμόδιες αρχές αποκτούν μεγαλύτερη ευελιξία για να παρεμβαίνουν έγκαιρα, χωρίς να διαταράσσεται η χρηματοπιστωτική σταθερότητα

Μεταρρύθμιση του Συνταξιοδοτικού Συστήματος 2.0 – Ένας ουσιαστικός διάλογος για το μέλλον των συντάξεων στην Ελλάδα

Δείτε το βίντεο από την πρόσφατη εκδήλωση-παρουσίαση του ΙΔΟΜ στη Νομική Βιβλιοθήκη, με την υποστήριξη της ΕΛΕΤΕΑ

Εκδήλωση ΙΔΟΜ και ΕΛΕΤΕΑ για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 4 Μαρτίου 2026 στη Νομική Βιβλιοθήκη – Πληροφορίες για το πρόγραμμα και τις εγγραφές

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

O «οδικός χάρτης» των εξαγωγών σε ένα εκρηκτικό γεωπολιτικό περιβάλλον

Τα Greek Exports Forum and Awards διοργάνωσαν, για 14η συνεχή χρονιά, η ΕΝΔΥ ΟΕΥ του ΥΠΕΞ σε συνεργασία με την ethosEVENTS, το portal banks.com.gr και το περιοδικό ΧΡΗΜΑ

Ι. Χατζηθεοδοσίου: Το Επικουρικό Κεφάλαιο προάγει τον ασφαλιστικό κλάδο

«Έδωσε αξιοπρέπεια και αξιοπιστία σε εμάς» επισήμανε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του ΕΕΑ μιλώντας στο επετειακό συνέδριο

Ι. Μελάς: Ο ΟΔ.Υ.Σ.Ε.ΑΣ. καλύπτει ένα μεγάλο θεσμικό κενό δεκαετιών

«50 χρόνια παρουσίας σημαίνουν 50 χρόνια ευθύνης, σημαίνουν 50 χρόνια στήριξης των πολιτών που βρέθηκαν σε δύσκολες στιγμές»

Γ. Βαλαής: Ορόσημο το πρώτο συνέδριο του Επικουρικού Κεφαλαίου

Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων συνεχούς προσφοράς στην ελληνική κοινωνία

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας: Η ΕΑΕΕ υπενθυμίζει τα βασικά μέτρα πριν από κάθε ταξίδι

Στο μήνυμά της η Ένωση υπενθυμίζει μεταξύ άλλων την ανάγκη για σωστή πίεση ελαστικών, επαρκή στάθμη υγρών και καλή λειτουργία φρένων και φώτων

Το Επικουρικό Κεφάλαιο στην πιο ώριμη στιγμή της ιστορίας του – και φαίνεται!

Η ανακοίνωση για μείωση εισφοράς στο επετειακό συνέδριο αποτύπωσε μια πραγματικότητα που έχει χτιστεί σταδιακά την τελευταία δεκαετία

Δυναμική παρουσία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών στο Money Show 2026

Οι Επιτροπές Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών και Καταναλωτών θα αναλύσουν προκλήσεις όπως η ακρίβεια, η ασφάλιση και η υπογεννητικότητα

Το ΕλΔΑΠ στο ICPCDGR 2026: Θεμέλιο της ανθεκτικότητας ο συντονισμός

Παρακολουθήστε το workshop με θέμα «Κλιματικοί κίνδυνοι: Διακυβέρνηση και ετοιμότητα στην Ελλάδα»

Την πορεία, την εμπιστοσύνη και την εξέλιξη 70 χρόνων γιόρτασε η Απόλλων

Η επετειακή εκδήλωση της 5ης Μαΐου συγκέντρωσε 350+ συμμετέχοντες, στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς, εκπροσώπους του κλάδου και του Ομίλου Επιχειρήσεων Σαρακάκη, πελάτες και συνεργάτες