back to top
13.6 C
Athens
Δευτέρα 20 Απριλίου 2026

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Να στηριχθούν οι επιχειρήσεις που πλήττονται από τις συνέπειες της πανδημίας

Την ανάγκη στήριξης που πλήττονται από τις συνέπειες της πανδημίας τονίζει, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Ε.Ε.Α και της ΚΕΕΕ, κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου σε νέα του παρέμβαση του. Πόσο μάλλον – όπως τονίζει –  όταν πρόκειται για κλάδους που έχουν πληγεί βαρύτατα, όπως αυτός της εστίασης που για μία ακόμα φορά επηρεάζεται από τη στρατηγική της κυβέρνησης.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

- Advertisement -

Η προστασία της δημόσιας υγείας είναι υποχρέωση κάθε ευνομούμενου κράτους και κάθε μέτρο που λαμβάνεται προς αυτή την κατεύθυνση, μας βρίσκει σύμφωνους. Εξάλλου Επιμελητήρια και επιχειρήσεις έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι είναι βασική μας προτεραιότητα η υγεία των πολιτών και έχουμε στηρίξει με όλες μας τις δυνάμεις τους εμβολιασμούς.

Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όταν ανακοινώνονται μέτρα που περιορίζουν τις δυνατότητες λειτουργίας των επιχειρήσεων, θα πρέπει να υπάρχουν και ανάλογες δράσεις στήριξης. Από την στιγμή λοιπόν που το δημόσιο συμφέρον επιτάσσει νέους περιορισμούς σε μία προσπάθεια να αναχαιτιστεί η μετάλλαξη Όμικρον, είναι υποχρέωση της Πολιτείας να σταθεί δίπλα σε όσους πλήττονται από την εφαρμογή των μέτρων. Ειδικά όταν πρόκειται για κλάδους που έχουν πληγεί βαρύτατα από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, όπως αυτός της εστίασης που για μία ακόμα φορά επηρεάζεται από τη στρατηγική της κυβέρνησης.

- Advertisement -

Ήδη, πριν από την ανακοίνωση των μέτρων, περίπου οι μισές επιχειρήσεις του κλάδου έβλεπαν το μέλλον τους δυσοίωνο, όπως έδειξαν τα συμπεράσματα σχετικής έρευνας. Γίνεται εύκολα αντιληπτό πόσο δυσκολότερη διαμορφώνεται η κατάσταση με τα νέα μέτρα. Για την εστίαση λοιπόν, που συνεχίζει να βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα», η επιμελητηριακή κοινότητα θεωρεί αναγκαία την κατάργηση της επιστροφής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, τη χρονική μετάθεση των υποχρεώσεων που έχουν οι επιχειρήσεις του κλάδου, την ενίσχυση της ρευστότητας τους μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων και τη μείωση του ΦΠΑ.

Ο αγώνας που δίνουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν πληγεί από τις συνέπειες της πανδημίας, γίνεται υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και με ένα λειτουργικό κόστος που έχει «εκτοξευθεί» εξαιτίας του κύματος των ανατιμήσεων. Σε αυτόν τον τομέα προβλέπεται περαιτέρω επιδείνωση, καθώς οι εκτιμήσεις μας είναι ότι ο πληθωρισμός θα ανέβει κι άλλο, επηρεάζοντας τη γενικότερη λειτουργία της αγοράς.

Για να αποφευχθεί λοιπόν η ολοκληρωτική καταστροφή για τις επιχειρήσεις των κλάδων που συνεχίζουν να πλήττονται, είναι ανάγκη να στηριχθούν εδώ και τώρα. Δεν υπάρχουν ούτε χρονικά περιθώρια, ούτε άλλες αντοχές.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Το Ε.Ε.Α. κοντά σε παιδιά και ευάλωτους συμπολίτες με πράξεις αγάπης σε 6 κοινωνικές δομές

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών συνεχίζει να δίνει το παράδειγμα, ενισχύοντας ουσιαστικά το αίσθημα ευθύνης και συμμετοχής

Γ. Χατζηθεοδοσίου: «Άμεσα μέτρα από την Κυβέρνηση, κινδυνεύουν με διάλυση κοινωνία και επιχειρηματικότητα»

Την επιτακτική ανάγκη για μέτρα συγκράτησης των τιμών, στο πρότυπο άλλων χωρών της Ευρώπης, τονίζει ο Πρόεδρος του ΕΕΑ

Το τέλος της «ευτυχισμένης παγκοσμιοποίησης» – Πώς οι μεγάλες εταιρείες αντιμετωπίζουν την εποχή της αβεβαιότητας

Στο πλαίσιο του Coface Country Risk Conference 2026, κορυφαία στελέχη ευρωπαϊκών ομίλων μοιράστηκαν τις εμπειρίες και τις εκτιμήσεις τους

Infotrust: Νέα δεδομένα στην έκδοση εγγυητικών επιστολών μέσω ασφαλιστικών

Η εταιρεία προσφέρει οργανωμένες και ευέλικτες λύσεις, δίνοντας έμφαση στην ταχύτητα διεκπεραίωσης, στην αξιοπιστία και στη διαφάνεια των διαδικασιών

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η «Εγγύηση Αξίας» της Ατλαντικής Ένωσης φέρνει νέα δεδομένα για ιδιοκτήτες καινούριων οχημάτων

Αποζημίωση με βάση την αρχική τιμή αγοράς του οχήματος σε περιπτώσεις ολικής καταστροφής ή κλοπής

Με τη συμμετοχή της Πολιτείας και των σημαντικότερων θεσμών το συνέδριο των 50 χρόνων του Επικουρικού Κεφαλαίου

Με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων του Επικουρικού Κεφαλαίου, το συνέδριο αποτελεί σημείο συνάντησης κορυφαίων εκπροσώπων της Πολιτείας

Η LiveOn λανσάρει την EventAtlas: τη νέα πλατφόρμα για ολοκληρωμένη διαχείριση εγγραφών & συμμετοχών για events

Η LiveOn ανακοινώνει το λανσάρισμα της EventAtlas, μια νέα, all-in-one λύση για τη διαχείριση συμμετοχών σε events

Ραγδαίες εξελίξεις στην ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ – Παραιτήθηκε ο Κωνσταντίνος Γιαννιώτης από τη θέση του CEO

Αιφνιδιαστική εξέλιξη καταγράφεται στον ασφαλιστικό κλάδο, καθώς ο Κωνσταντίνος Γιαννιώτης υπέβαλε την παραίτησή του

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Διάκριση για τη WE Insurance στα πρώτα Greek Risk Management Awards

Επιβεβαιώνοντας την ισχυρή της παρουσία στον τομέα της ασφάλισης περιουσίας και της διαχείρισης κινδύνων

Η EIOPA ανοίγει διαβούλευση για την αντασφάλιση – Στόχος η ευθυγράμμιση κινδύνου και κεφαλαίων

Η νέα πρόταση της Αρχής επιχειρεί να καλύψει το κενό στον υπολογισμό του SCR με σαφέστερα κριτήρια αξιολόγησης

Η «Εγγύηση Αξίας» της Ατλαντικής Ένωσης φέρνει νέα δεδομένα για ιδιοκτήτες καινούριων οχημάτων

Αποζημίωση με βάση την αρχική τιμή αγοράς του οχήματος σε περιπτώσεις ολικής καταστροφής ή κλοπής

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2026: Ενίσχυση της πρόληψης σε όλες τις ηλικίες

Σήμερα, όπως επισημαίνεται, περισσότερες από 30 λοιμώξεις και θανατηφόρες ασθένειες μπορούν να προληφθούν μέσω του εμβολιασμού

Πρόγραμμα προετοιμασίας για τις εξετάσεις πιστοποίησης Ασφαλιστικού Πράκτορα από τον Όμιλο ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ

Το Εκπαιδευτικό Κέντρο του Ομίλου ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ ανακοινώνει τη διοργάνωση νέου εξ αποστάσεως προγράμματος προετοιμασίας για τις εξετάσεις