back to top
26 C
Athens
Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2026

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Να στηριχθούν οι επιχειρήσεις που πλήττονται από τις συνέπειες της πανδημίας

Την ανάγκη στήριξης που πλήττονται από τις συνέπειες της πανδημίας τονίζει, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Ε.Ε.Α και της ΚΕΕΕ, κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου σε νέα του παρέμβαση του. Πόσο μάλλον – όπως τονίζει –  όταν πρόκειται για κλάδους που έχουν πληγεί βαρύτατα, όπως αυτός της εστίασης που για μία ακόμα φορά επηρεάζεται από τη στρατηγική της κυβέρνησης.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

- Advertisement -

Η προστασία της δημόσιας υγείας είναι υποχρέωση κάθε ευνομούμενου κράτους και κάθε μέτρο που λαμβάνεται προς αυτή την κατεύθυνση, μας βρίσκει σύμφωνους. Εξάλλου Επιμελητήρια και επιχειρήσεις έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι είναι βασική μας προτεραιότητα η υγεία των πολιτών και έχουμε στηρίξει με όλες μας τις δυνάμεις τους εμβολιασμούς.

Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όταν ανακοινώνονται μέτρα που περιορίζουν τις δυνατότητες λειτουργίας των επιχειρήσεων, θα πρέπει να υπάρχουν και ανάλογες δράσεις στήριξης. Από την στιγμή λοιπόν που το δημόσιο συμφέρον επιτάσσει νέους περιορισμούς σε μία προσπάθεια να αναχαιτιστεί η μετάλλαξη Όμικρον, είναι υποχρέωση της Πολιτείας να σταθεί δίπλα σε όσους πλήττονται από την εφαρμογή των μέτρων. Ειδικά όταν πρόκειται για κλάδους που έχουν πληγεί βαρύτατα από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, όπως αυτός της εστίασης που για μία ακόμα φορά επηρεάζεται από τη στρατηγική της κυβέρνησης.

- Advertisement -

Ήδη, πριν από την ανακοίνωση των μέτρων, περίπου οι μισές επιχειρήσεις του κλάδου έβλεπαν το μέλλον τους δυσοίωνο, όπως έδειξαν τα συμπεράσματα σχετικής έρευνας. Γίνεται εύκολα αντιληπτό πόσο δυσκολότερη διαμορφώνεται η κατάσταση με τα νέα μέτρα. Για την εστίαση λοιπόν, που συνεχίζει να βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα», η επιμελητηριακή κοινότητα θεωρεί αναγκαία την κατάργηση της επιστροφής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, τη χρονική μετάθεση των υποχρεώσεων που έχουν οι επιχειρήσεις του κλάδου, την ενίσχυση της ρευστότητας τους μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων και τη μείωση του ΦΠΑ.

Ο αγώνας που δίνουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν πληγεί από τις συνέπειες της πανδημίας, γίνεται υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και με ένα λειτουργικό κόστος που έχει «εκτοξευθεί» εξαιτίας του κύματος των ανατιμήσεων. Σε αυτόν τον τομέα προβλέπεται περαιτέρω επιδείνωση, καθώς οι εκτιμήσεις μας είναι ότι ο πληθωρισμός θα ανέβει κι άλλο, επηρεάζοντας τη γενικότερη λειτουργία της αγοράς.

Για να αποφευχθεί λοιπόν η ολοκληρωτική καταστροφή για τις επιχειρήσεις των κλάδων που συνεχίζουν να πλήττονται, είναι ανάγκη να στηριχθούν εδώ και τώρα. Δεν υπάρχουν ούτε χρονικά περιθώρια, ούτε άλλες αντοχές.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η Τειρεσίας στη ΔΕΘ σε διάλογο με τράπεζες και επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας

Επίκεντρο των συναντήσεων, η αξιόπιστη πληροφορία, οι σύγχρονες ανάγκες του χρηματοπιστωτικού-επιχειρηματικού οικοσυστήματος και οι νέες της υπηρεσίες

Γ. Χατζηθεοδοσίου: «Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος σε δόσεις για τα “αποπαίδια” της Αττικής»

Τη διαφορετική αντιμετώπιση των επιχειρήσεων Περιφέρειας και Αττικής από την Κυβέρνηση στηλιτεύει ο Πρόεδρος του ΕΕΑ

Το ΕΕΑ στο πλευρό των πυρόπληκτων των Δήμων Μάνδρας και Χαϊδαρίου

Παράδοση μεγάλης ποσότητας εμφιαλωμένου νερού – Γ. Χατζηθεοδοσίου: Η πρόληψη πρέπει να μεταφράζεται έγκαιρα σε έργα και δράσεις

Μελέτη ICAP CRIF: Η ελληνική οικονομία διατηρεί θετική αναπτυξιακή δυναμική πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ

Tα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στην επιχειρηματική έκδοση «Οι κορυφαίοι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας»

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

GAMA Global: Νέα προσέγγιση στην ηγεσία με έμφαση στην ομαδική απόδοση

Η σημασία της αποτελεσματικής ομαδικής εργασίας για την απόδοση των οργανισμών αναδεικνύει η GAMA Global στη νέα έκδοση της σειράς «Great Ideas»

Ισχυροποιεί το αποτύπωμά της στη Ρουμανία η Hellas Direct με το βλέμμα στους brokers

Τη δυναμική της παρουσία στη ρουμανική ασφαλιστική αγορά επιβεβαιώνει η Hellas Direct, συμμετέχοντας στο 9ο Ετήσιο Συνέδριο του Patronatul Roman

Έγινε το επόμενο βήμα για την απορρόφηση της Ευρώπη Holdings από την CrediaBank

Ισχυρή λειτουργική επίδοση κατέγραψε η Ευρώπη Holdings στο α’ εξάμηνο του 2026, με αύξηση των επαναλαμβανόμενων εσόδων

Η NN Hellas στηρίζει ως Bronze Sponsor το 6ο Greek Risk Management Forum 2026

Η διαχείριση κινδύνων βρίσκεται πλέον στον πυρήνα της ασφαλιστικής δραστηριότητας, καθώς οι επιχειρήσεις καλούνται να αντιμετωπίσουν

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ετήσιο Συνέδριο ΠΣΕ 2026: «Η Νέα Εποχή της Ελληνικής Εξωστρέφειας»

Πολιτεία και κορυφαίες εξαγωγικές επιχειρήσεις στο Eurobank Hub

ΕΤΕπ και Εθνική Τράπεζα ενισχύουν τη χρηματοδότηση ελληνικών επιχειρήσεων σε άμυνα και ασφάλεια

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ) διευρύνουν τη συνεργασία τους, με στόχο να ενισχύσουν

Στην Ελλάδα η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων

Στην Ελλάδα μεταβαίνει από τις 21 έως τις 23 Σεπτεμβρίου 2026 αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Κατερίνα Σέιχ αλ Μπασάτενα, Hellas Direct: «Στις αποζημιώσεις η τεχνολογία επιταχύνει, αλλά ο άνθρωπος παραμένει αναντικατάστατος»

Η ασφάλιση δοκιμάζεται πραγματικά τη στιγμή της ζημιάς. Όταν ένα ατύχημα συμβαίνει, όταν ο ασφαλισμένος βρίσκεται σε πανικό και αναζητά απαντήσεις...

Τειρεσίας: Οκταετής πρόσβαση σε οικονομικά δεδομένα επιχειρήσεων μέσω του TSEK Financial Data

Στην αξιοποίηση αξιόπιστων οικονομικών δεδομένων για τη λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων εστιάζει η Τειρεσίας, παρουσιάζοντας την υπηρεσία TSEK Financial Data