back to top
25.9 C
Athens
Δευτέρα 25 Μαΐου 2026

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Να στηριχθούν οι επιχειρήσεις που πλήττονται από τις συνέπειες της πανδημίας

Την ανάγκη στήριξης που πλήττονται από τις συνέπειες της πανδημίας τονίζει, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Ε.Ε.Α και της ΚΕΕΕ, κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου σε νέα του παρέμβαση του. Πόσο μάλλον – όπως τονίζει –  όταν πρόκειται για κλάδους που έχουν πληγεί βαρύτατα, όπως αυτός της εστίασης που για μία ακόμα φορά επηρεάζεται από τη στρατηγική της κυβέρνησης.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

- Advertisement -

Η προστασία της δημόσιας υγείας είναι υποχρέωση κάθε ευνομούμενου κράτους και κάθε μέτρο που λαμβάνεται προς αυτή την κατεύθυνση, μας βρίσκει σύμφωνους. Εξάλλου Επιμελητήρια και επιχειρήσεις έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι είναι βασική μας προτεραιότητα η υγεία των πολιτών και έχουμε στηρίξει με όλες μας τις δυνάμεις τους εμβολιασμούς.

Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όταν ανακοινώνονται μέτρα που περιορίζουν τις δυνατότητες λειτουργίας των επιχειρήσεων, θα πρέπει να υπάρχουν και ανάλογες δράσεις στήριξης. Από την στιγμή λοιπόν που το δημόσιο συμφέρον επιτάσσει νέους περιορισμούς σε μία προσπάθεια να αναχαιτιστεί η μετάλλαξη Όμικρον, είναι υποχρέωση της Πολιτείας να σταθεί δίπλα σε όσους πλήττονται από την εφαρμογή των μέτρων. Ειδικά όταν πρόκειται για κλάδους που έχουν πληγεί βαρύτατα από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, όπως αυτός της εστίασης που για μία ακόμα φορά επηρεάζεται από τη στρατηγική της κυβέρνησης.

- Advertisement -

Ήδη, πριν από την ανακοίνωση των μέτρων, περίπου οι μισές επιχειρήσεις του κλάδου έβλεπαν το μέλλον τους δυσοίωνο, όπως έδειξαν τα συμπεράσματα σχετικής έρευνας. Γίνεται εύκολα αντιληπτό πόσο δυσκολότερη διαμορφώνεται η κατάσταση με τα νέα μέτρα. Για την εστίαση λοιπόν, που συνεχίζει να βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα», η επιμελητηριακή κοινότητα θεωρεί αναγκαία την κατάργηση της επιστροφής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, τη χρονική μετάθεση των υποχρεώσεων που έχουν οι επιχειρήσεις του κλάδου, την ενίσχυση της ρευστότητας τους μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων και τη μείωση του ΦΠΑ.

Ο αγώνας που δίνουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν πληγεί από τις συνέπειες της πανδημίας, γίνεται υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και με ένα λειτουργικό κόστος που έχει «εκτοξευθεί» εξαιτίας του κύματος των ανατιμήσεων. Σε αυτόν τον τομέα προβλέπεται περαιτέρω επιδείνωση, καθώς οι εκτιμήσεις μας είναι ότι ο πληθωρισμός θα ανέβει κι άλλο, επηρεάζοντας τη γενικότερη λειτουργία της αγοράς.

Για να αποφευχθεί λοιπόν η ολοκληρωτική καταστροφή για τις επιχειρήσεις των κλάδων που συνεχίζουν να πλήττονται, είναι ανάγκη να στηριχθούν εδώ και τώρα. Δεν υπάρχουν ούτε χρονικά περιθώρια, ούτε άλλες αντοχές.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Allianz Commercial: Ο πόλεμος Νο 1 κίνδυνος πολιτικής βίας για περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις παγκοσμίως

Eπιταχύνεται η ζήτηση για προγράμματα ασφάλισης έναντι πολιτικής βίας και τρομοκρατίας, αλλάζουν οι στρατηγικές διαχείρισης κινδύνων εφοδιαστικής αλυσίδας

Αllianz Trade: Πόσο θα αυξήσει η κρίση στη Μ. Ανατολή τον κίνδυνο μη πληρωμής για τις επιχειρήσεις;

Επικαιροποιημένες προβλέψεις για τα έτη 2026 και 2027 δημοσιεύει η ασφαλιστική πιστώσεων στην τελευταία της «Έκθεση Αφερεγγυότητας»

Οι AI Agents στην αρένα – Θα αντέξουν οι ελληνικές επιχειρήσεις την επόμενη κυβερνοεπίθεση;

H Forscope εξηγεί γιατί η σύγκλιση της Τεχνητής Νοημοσύνης με την Κυβερνοασφάλεια απαιτεί από τις διοικήσεις των επιχειρήσεων να δράσουν προληπτικά

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Τα ερωτήματα της Ύδρας

Τα ποσοστά και οι αριθμοί δεν λένε τίποτα από μόνα τους, η δε είδηση για Ευρώπη-CrediaBank έσκασε σαν βόμβα στα ήσυχα νερά του νησιού

Η αξία της πρόληψης στις επιχειρήσεις

Ο Π. Συμπεράς εξηγεί γιατί η έγκαιρη επένδυση στην πρόληψη μέσω της ασφάλισης αποτελεί βασικό στοιχείο μιας ώριμης επιχειρηματικής στρατηγικής

Η επέκταση του «Σπίτι μου ΙΙ» ανοίγει νέο πεδίο για την ασφαλιστική αγορά κατοικίας

Oι περισσότερες χρηματοδοτήσεις συνοδεύονται από υποχρεωτική ασφάλιση πυρός και σεισμού, ενώ αυξάνεται σταδιακά και το ενδιαφέρον για πιο ολοκληρωμένα πακέτα

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Τα ερωτήματα της Ύδρας

Τα ποσοστά και οι αριθμοί δεν λένε τίποτα από μόνα τους, η δε είδηση για Ευρώπη-CrediaBank έσκασε σαν βόμβα στα ήσυχα νερά του νησιού

Mega Brokers: Ο μεγαλύτερος πράκτορας της αγοράς, με κύκλο εργασιών 19,1 εκατ. ευρώ το 2025

Τ. Χατζηθεοδοσίου: «Η ανάπτυξη 17,13% δεν είναι απλώς ένας αριθμός, αλλά αποτέλεσμα καθημερινής δουλειάς, συνέπειας και συνεργασίας με το δίκτυό μας»

Με τη συμμετοχή 450+ στελεχών ολοκληρώθηκε η 26η Συνάντηση της Ύδρας

Το Insurance & Reinsurance Meeting περιλάμβανε συζητήσεις υψηλού επιπέδου μεταξύ σημαντικών εκπροσώπων της διεθνούς και ελληνικής (αντ)ασφαλιστικής αγοράς

Η NN Hellas επενδύει στρατηγικά στους ανθρώπους του Δικτύου Πωλήσεων με mini MBA ηγεσίας

Στόχος, η ανάπτυξη ηγετικών δεξιοτήτων, η ενίσχυση της αποτελεσματικής διαχείρισης ομάδων και η διαμόρφωση ενός κοινού, σύγχρονου μοντέλου στο σύνολο του Δικτύου

Ευρωπαϊκή έκθεση για το κλίμα: Με τον ταχύτερο ρυθμό υπερθέρμανσης παγκοσμίως η Γηραιά Ήπειρος

Ποιοι κίνδυνοι αυξάνονται σημαντικά για κράτη, επιχειρήσεις και ασφαλιστικές εταιρείες