back to top
34.4 C
Athens
Πέμπτη 6 Αυγούστου 2026

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Να στηριχθούν οι επιχειρήσεις που πλήττονται από τις συνέπειες της πανδημίας

Την ανάγκη στήριξης που πλήττονται από τις συνέπειες της πανδημίας τονίζει, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Ε.Ε.Α και της ΚΕΕΕ, κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου σε νέα του παρέμβαση του. Πόσο μάλλον – όπως τονίζει –  όταν πρόκειται για κλάδους που έχουν πληγεί βαρύτατα, όπως αυτός της εστίασης που για μία ακόμα φορά επηρεάζεται από τη στρατηγική της κυβέρνησης.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

- Advertisement -

Η προστασία της δημόσιας υγείας είναι υποχρέωση κάθε ευνομούμενου κράτους και κάθε μέτρο που λαμβάνεται προς αυτή την κατεύθυνση, μας βρίσκει σύμφωνους. Εξάλλου Επιμελητήρια και επιχειρήσεις έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι είναι βασική μας προτεραιότητα η υγεία των πολιτών και έχουμε στηρίξει με όλες μας τις δυνάμεις τους εμβολιασμούς.

Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όταν ανακοινώνονται μέτρα που περιορίζουν τις δυνατότητες λειτουργίας των επιχειρήσεων, θα πρέπει να υπάρχουν και ανάλογες δράσεις στήριξης. Από την στιγμή λοιπόν που το δημόσιο συμφέρον επιτάσσει νέους περιορισμούς σε μία προσπάθεια να αναχαιτιστεί η μετάλλαξη Όμικρον, είναι υποχρέωση της Πολιτείας να σταθεί δίπλα σε όσους πλήττονται από την εφαρμογή των μέτρων. Ειδικά όταν πρόκειται για κλάδους που έχουν πληγεί βαρύτατα από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, όπως αυτός της εστίασης που για μία ακόμα φορά επηρεάζεται από τη στρατηγική της κυβέρνησης.

- Advertisement -

Ήδη, πριν από την ανακοίνωση των μέτρων, περίπου οι μισές επιχειρήσεις του κλάδου έβλεπαν το μέλλον τους δυσοίωνο, όπως έδειξαν τα συμπεράσματα σχετικής έρευνας. Γίνεται εύκολα αντιληπτό πόσο δυσκολότερη διαμορφώνεται η κατάσταση με τα νέα μέτρα. Για την εστίαση λοιπόν, που συνεχίζει να βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα», η επιμελητηριακή κοινότητα θεωρεί αναγκαία την κατάργηση της επιστροφής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, τη χρονική μετάθεση των υποχρεώσεων που έχουν οι επιχειρήσεις του κλάδου, την ενίσχυση της ρευστότητας τους μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων και τη μείωση του ΦΠΑ.

Ο αγώνας που δίνουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν πληγεί από τις συνέπειες της πανδημίας, γίνεται υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και με ένα λειτουργικό κόστος που έχει «εκτοξευθεί» εξαιτίας του κύματος των ανατιμήσεων. Σε αυτόν τον τομέα προβλέπεται περαιτέρω επιδείνωση, καθώς οι εκτιμήσεις μας είναι ότι ο πληθωρισμός θα ανέβει κι άλλο, επηρεάζοντας τη γενικότερη λειτουργία της αγοράς.

Για να αποφευχθεί λοιπόν η ολοκληρωτική καταστροφή για τις επιχειρήσεις των κλάδων που συνεχίζουν να πλήττονται, είναι ανάγκη να στηριχθούν εδώ και τώρα. Δεν υπάρχουν ούτε χρονικά περιθώρια, ούτε άλλες αντοχές.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Μελέτη ICAP CRIF: Η ελληνική οικονομία διατηρεί θετική αναπτυξιακή δυναμική πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ

Tα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στην επιχειρηματική έκδοση «Οι κορυφαίοι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας»

Ε.Ε.Α.: Στήριξη του επαγγελματία στην πράξη!

Στην πράξη και όχι μόνο σε επίπεδο εκπροσώπησης επιχειρεί να στηρίζει τους επαγγελματίες το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, διευρύνοντας τις υπηρεσίες

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Δύο παρεμβάσεις-κλειδιά στη Βουλή για την επαγγελματική ασφάλιση – Τι αναμένεται να προτείνει

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του Ε.Ε.Α. θα χαιρετίσει την πρωτοβουλία του Υπουργείου Εργασίας, επισημαίνοντας ότι η ανάπτυξη του δεύτερου και του τρίτου πυλώνα ασφάλισης αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση

Νομική προστασία ως ασπίδα για επιχειρήσεις και επαγγελματίες – Η πρόταση της ARAG SE Greece

Ένα συμπληρωματικό εργαλείο διαχείρισης κινδύνου, ιδιαίτερα χρήσιμο για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Cyber-Crash στη Wall Street: Χάκερ «χτυπούν» κολοσσούς των hedge funds – Ποιοι βρέθηκαν στο στόχαστρο

Για να παρακάμψουν τα αυστηρά συστήματα ασφαλείας, οι δράστες χρησιμοποίησαν τη μέθοδο του «voice phishing»

Μελέτη ICAP CRIF: Η ελληνική οικονομία διατηρεί θετική αναπτυξιακή δυναμική πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ

Tα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στην επιχειρηματική έκδοση «Οι κορυφαίοι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας»

Διευκρινίσεις ΕΛΣΤΑΤ για ΕΔΑ: Το τεχνικό πρόβλημα δεν επηρέασε τις μεταβολές του 2024

Τι αναφέρει σε επιστολή-απάντησή του o Πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Αθανάσιος Κατσής

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Στο πορτοκαλί οι κίνδυνοι αγοράς και κυβερνοχώρου σύμφωνα με το τελευταίο Risk Dasboard της EIOPA

Παρότι οι κίνδυνοι παραμένουν γενικά σταθεροί, οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές εκφράζουν ανησυχίες για το ενδεχόμενο μιας ευρύτερης διόρθωσης στις αγορές

Πυρκαγιές, πλημμύρες και ακραία φαινόμενα επαναφέρουν στο προσκήνιο το κόστος της προστασίας

Η συχνότητα και η ένταση των φυσικών καταστροφών αναγκάζουν την αγορά να επαναπροσδιορίσει τα μοντέλα τιμολόγησης

Cyber-Crash στη Wall Street: Χάκερ «χτυπούν» κολοσσούς των hedge funds – Ποιοι βρέθηκαν στο στόχαστρο

Για να παρακάμψουν τα αυστηρά συστήματα ασφαλείας, οι δράστες χρησιμοποίησαν τη μέθοδο του «voice phishing»

Φιλικός Διακανονισμός: Η λύση που απλοποιεί και επιταχύνει την αποζημίωση ύστερα από τροχαίο

Η Apollon Insurance υπενθυμίζει τα ενός συστήματος που επιτρέπει, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, την ταχύτερη διαχείριση των απαιτήσεων

Όλα τα μέτρα για τους πυρόπληκτους

Ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή προς όλα τα συναρμόδια υπουργεία να επιταχύνουν τις διαδικασίες