back to top
9.9 C
Athens
Τρίτη 10 Μαρτίου 2026

Ιδιωτική Ασφάλιση: Παραγωγή, κίνητρα, υποχρεωτικότητα και άλλες προκλήσεις

Ολοκληρώνεται σιγά σιγά και το 2021, ένα έτος με εξίσου ιδιαίτερες προκλήσεις όπως το 2020, με τη διαφορά όμως ότι τα στοιχεία – σε επίπεδα παραγωγής τουλάχιστον – είναι ενθαρρυντικά για την ασφαλιστική αγορά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία 10μηνου, η συνολική παραγωγή ασφαλίστρου διαμορφώνεται υψηλότερα κατά 8,8% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Πεποίθηση στελεχών της αγοράς είναι πως η ανάκαμψη μπορεί να προσεγγίσει την πολύ θετική εικόνα του 2019 με συνολικά περίπου 4 δισ. ευρώ ασφάλιστρα.

- Advertisement -

του Βάιου Κρόκου

Για τη συνολική εικόνα βέβαια του κλάδου και των ασφαλιστικών εταιρειών ειδικότερα πρέπει να υπολογιστεί και το ύψος των αποζημιώσεων, που το πρώτο 6μηνο του 2021 δείχνει ανεβασμένο.

- Advertisement -

Πιο αναλυτικά, τα τελευταία στοιχεία από τη ΤτΕ δείχνουν πως η παραγωγή ακαθάριστων εγγεγραμμένων ασφαλίστρων στο σύνολο του κλάδου το α΄ εξάμηνο του 2021 ανήλθε στα 2,24 δισεκ. ευρώ, αυξημένη κατά 10,5% έναντι αυτής του α΄ εξαμήνου του 2020 (2,02 δισεκ. ευρώ).

Την ίδια ώρα όμως, αύξηση κατά 12,8% παρουσίασαν και οι ακαθάριστες αποζημιώσεις κατά το α΄ εξάμηνο του έτους, που έφθασαν τα 1,17 δισεκ. ευρώ, έναντι 1,03 δισεκ. ευρώ κατά την αντίστοιχη χρονική περίοδο του προηγούμενου έτους.

Όσο η ελληνική οικονομία συνεχίζει σε αναπτυξιακή τροχιά πάντως, κοινή πεποίθηση στελεχών της αγοράς είναι πως και ο κλάδος της ασφάλισης θα συνεχίσει ανοδικά. Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, μοχλό ανόδου θα συνεχίσουν να αποτελούν οι επενδυτικές – αποταμιευτικές λύσεις (Unit Linked) όπως και τα προγράμματα Υγείας για τα οποία το ενδιαφέρον αυξάνεται.

Ψηφιακός μετασχηματισμός 

Την ίδια ώρα το ταξίδι του ψηφιακού μετασχηματιμού στον κλάδο συνεχίζεται, και μάλιστα με ιδιαίτερα ανταγωνιστικούς όρους: Οι αλλαγές που λαμβάνουν χώρα (αν και με πιο αργούς σε σχέση με άλλους κλάδους) σε εσωτερικές δομές και λειτουργίες, σε επιπέδο αποζημιώσεων, επικοινωνίας και customer experience θα φέρουν εν τέλει νικητές και ηττημένους, την επόμενη μέρα της αγοράς.

Από την άλλη πλευρά, τα μεγάλα επιχειρηματικά deals ασφαλιστικών ομίλων και οι στρατηγικές συνεργασίες – εξαγορές σε επίπεδο διαμεσολάβησης φέρνουν ένα νέο τοπίο, με ισχυρότερα σχήματα, οικονομίες κλίμακος αλλά και πιέσεις σε όσους δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν στο νέο πλαίσιο που διαμορφώνεται.

Γρίφος το αυτοκίνητο

Και ενώ οι φωνές που κάνουν λόγο για – αναγκαία – αύξηση στο ασφάλιστρο αυτοκινήτου πληθαίνουν, το Νοέμβριο καταγράφηκε εκ νέου μείωση στις τιμές των ασφαλίστρων. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα ασφάλιστρα αυτοκινήτου Νοέμβριο του 2021 σημείωσαν εκ νέου μείωση (-1,9%) συγκριτικά με το αντίστοιχο μήνα του 2020.

Οι εκπτωτικές πολιτικές εταιρειών και οι χαμηλές τιμές από διαδικτυακές πλατφόρμες είναι μια εικόνα που δίνει τον τόνο όλο αυτό το διάστημα, η αύξηση των ατυχημάτων το 2021 αλλάζουν πιθανώς το τοπίο και την εικόνα των loss ratios. Το 2022 ίσως υπάρξουν οι απαιτούμενες αυξήσεις, όπως ισχυρίζονται άνθρωποι του κλάδου.

Τα τελευταία στοιχεία, χωρίς να υπάρχουν σαφείς εκτιμήσεις σήμερα, προσδιόριζαν τα ανασφάλιστα οχήματα στις 550.000.

Στην εικόνα του Αυτοκινήτου συνολικά, αξίζει να προστεθεί και το γεγονός πως αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω και τα ελάχιστα ποσά κάλυψης στην Αστική Ευθύνη Αυτοκινήτων από 1/1/2022.

Σύμφωνα με την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΤτΕ ή οποία έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ από την 1η Ιανουαρίου 2022 τα ελάχιστα ποσά υποχρεωτικής ασφάλισης αστικής ευθύνης από ατυχήματα οχημάτων ορίζονται στο 1.3000.000 σε περίπτωση υλικής ζημιάς ανά θύμα σε περίπτωση βλάβης και 1.300.000 ανά συμβάν ατυχήματος ανεξάρτητα από τον αριθμό των θυμάτων.

Υποχρεωτικότητα η λύση; 

Και ενώ σύμφωνα με το Κλιματικό Νόμο, από το 2025 όλα τα νέα κτίρια που βρίσκονται σε ζώνες υψηλής τρωτότητας θα πρέπει να ασφαλίζονται υποχρεωτικά. Οι ενστάσεις από πλευράς ασφαλιστικής αγοράς αρκετές για τον χρόνο και τον τρόπο που “εμπλέκει” η Πολιτεία την ιδιωτική ασφάλιση στην θωράκιση της περιουσίας.

Από την άλλη πλευρα, η διάθεση διαλόγου και συνεννόησης από πλευράς της ασφαλιστικής αγοράς για την αναγκαιότητα κινήτρων και συναντίληψης σε ζητήματα όπως η Υγεία, η Περιουσία κλπ είναι δεδομένη και οι προσπάθειες αναμένεται να συνεχιστούν.

Ίσως η θέσπιση υποχρεωτικότητας έφερνε και τη πολυπόθητη ενίσχυση όσον αφορά τη συνεισφορά του κλάδου στο εγχώριο ΑΕΠ.

Ενδιαφέρουσα, υπό αυτό το πρίσμα, ήταν και η πρόσφατη τοποθέτηση του προέδρου του ΕΕΑ, κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου:

Η πρώτη μάχη για το 2022 είναι να πείσουμε τη κυβέρνηση να κάνει 20 περίπου υποχρεωτικές ασφαλίσεις που είναι και ο μέσος όρος της Ευρώπης. Αυτό αυτόματα θα έδινε στην αγορά ένα 1% με 1,5% επιπλέον επί του ΑΕΠ”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

διαβάστε αναλυτικά: Γ. Χατζηθεοδοσίου: Αυτή είναι η πρώτη μάχη για τον ασφαλιστικό κλάδο το 2022

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

EDPB: Το Πρόγραμμα Εργασιών για την περίοδο 2026-2027

Πρωτοβουλίες για την προστασία δεδομένων που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ιδιωτική ασφάλιση

Πλήθος και ισχυρά μηνύματα στην εκδήλωση της ΕΑΕΕ για το μέλλον της ασφάλισης

Το έντονο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις του κλάδου αποτύπωσε η ευρεία συμμετοχή σε ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της περιόδου

Ασφάλιση: Ο αθέατος μοχλός σταθερότητας σε έναν κόσμο ρίσκου

Η Ελλάδα παραμένει «αυτασφαλισμένη» απέναντι στους κινδύνους – και η ώρα να δράσουμε είναι τώρα

Κ. Χατζηδάκης: Η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά στην προστασία της κοινωνίας

Την ανάγκη για ένα σύγχρονο σύστημα διαχείρισης κινδύνων ανέδειξε από το βήμα της εκδήλωσης «Beyond Risk» της ΕΑΕΕ ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Έκτακτο επεισόδιο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: «Και Αν Συμβεί… να ηγείσαι ως γυναίκα επιχειρηματίας;»

Η Στέλλα Ζουλινάκη φιλοξενεί τη Λίνα Τσαλταμπάση, Πρόεδρo του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος και CEO της OECON

Ασφάλιση: Ο αθέατος μοχλός σταθερότητας σε έναν κόσμο ρίσκου

Η Ελλάδα παραμένει «αυτασφαλισμένη» απέναντι στους κινδύνους – και η ώρα να δράσουμε είναι τώρα

Το νερό στο επίκεντρο: Επενδύσεις, ανθεκτικότητα και υδατική ασφάλεια το επόμενο μεγάλο στοίχημα της χώρας

Το 2ο Greek Water Summit, που διοργανώνει η ethosEVENTS στις 19/3, επιχειρεί να δώσει απαντήσεις αλλά και προοπτική για έναν πόρο συνυφασμένο με τη ζωή

Χρ. Μεγάλου: Το βάρος των πωλήσεων στο bancassurance και στα δάνεια

Στόχος, ο διπλασιασμός της ασφαλιστικής παραγωγής με ορίζοντα το 2030

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Παράπονα σε ασφαλιστικές και αναπάντητα ερωτήματα

Είναι η ψηφιακή τεχνολογία αυτοσκοπός; Πού είναι οι άνθρωποι από τους κλάδους παραγωγής για να διαχειριστούν τα προβλήματα και να κρατήσουν τον πελάτη;

EDPB: Το Πρόγραμμα Εργασιών για την περίοδο 2026-2027

Πρωτοβουλίες για την προστασία δεδομένων που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ιδιωτική ασφάλιση

Γιαννάκος για την 8η Μαρτίου: «Οι γυναίκες του ΕΣΥ παραμένουν αόρατες για την Πολιτεία»

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ αναδεικνύει τις δύσκολες συνθήκες εργασίας και την ανάγκη θεσμικής μέριμνας για τα δικαιώματά τους

«Elevator Stories»: Όταν η ουσιαστική στήριξη μετατρέπει το I CAN σε πράξη για τις γυναίκες της Interamerican

Η ασφαλιστική δεν μένει στα συνθήματα, αλλά δημιουργεί τις συνθήκες ώστε κάθε γυναίκα να μπορεί να εξελίσσεται, να ηγείται και να ξεκινά ξανά με αυτοπεποίθηση

2+1 βασικά σενάρια για την εξέλιξη της κρίσης στη Μ. Ανατολή και οι επιπτώσεις

Οι τριγμοί στη ναυτιλία είναι ήδη εμφανείς, με το κόστος της ασφάλισης πολεμικού κινδύνου να έχει εκτοξευθεί