back to top
19.8 C
Athens
Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2025

Π. Τσακλόγλου: Πως διευρύναμε τα δικαιώματα των εργαζομένων στις ψηφιακές πλατφόρμες

«Η αγορά εργασίας έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια. Ευθύνη κάθε ευνομούμενης και αποτελεσματικής πολιτείας είναι να αναγνωρίζει τα προβλήματα άμεσα και να παρεμβαίνει εγκαίρως με θεσμικές πρωτοβουλίες που βοηθούν στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας».

Αυτό επεσήμανε σήμερα ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Πάνος Τσακλόγλου, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25 κ. Κλέωνα Γρηγοριάδη για τη νέα εργασιακή πραγματικότητα που αφορά στις ψηφιακές πλατφόρμες εργασίας.

- Advertisement -

Ο κ. Τσακλόγλου τόνισε ότι «Στη χώρα μας η εργασιακή πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί με τις πλατφόρμες αντιμετωπίστηκε για πρώτη φορά νομοθετικά από τη σημερινή κυβέρνηση με διεύρυνση δικαιωμάτων υπέρ των εργαζομένων και χωρίς καμία απολύτως υποχώρηση σε ήδη κατοχυρωμένα δικαιώματα».

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, «Καμία διάταξη του νέου νόμου 4808/2021 δεν δίνει το δικαίωμα στις πλατφόρμες να τροποποιούν μονομερώς το εργασιακό καθεστώς των διανομέων χωρίς να πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια».

- Advertisement -

Στη συνέχεια ο κ. Τσακλόγλου αναφέρθηκε στις σημαντικότερες ρυθμίσεις του νέου νόμου επισημαίνοντας τα ακόλουθα:

«Με βάση το άρθρο 69 του ν.4808/2021 για να τεκμαίρεται ότι κάποιος απασχολείται με σύμβαση ανεξάρτητων υπηρεσιών πρέπει να ισχύουν τέσσερα σωρευτικά κριτήρια.

α) Να μπορεί να αναθέτει το έργο που έχει αναλάβει σε υπεργολάβους/τρίτους, δηλαδή να μην είναι απαραίτητη η προσωπική παροχή του έργου.
β) Να μπορεί να αρνείται να πραγματοποιήσει έργο που του έχει ζητήσει η πλατφόρμα.
γ) Να μπορεί να συνδέεται και να αποσυνδέεται από την πλατφόρμα όποτε θέλει και για όση ώρα θέλει.
δ) Να μπορεί να παρέχει υπηρεσίες και σε ανταγωνιστική πλατφόρμα.

Εάν δεν ισχύουν και τα τέσσερα αυτά κριτήρια, δεν ισχύει το τεκμήριο υπέρ των ανεξάρτητων υπηρεσιών. Επομένως, οι απασχολούμενοι όταν δεν πληρούνται και τα τέσσερα αυτά κριτήρια μπορούν πολύ ευκολότερα πλέον να ζητήσουν να αναγνωριστεί ότι συνδέονται με την πλατφόρμα με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας.

Επιπλέον, ακόμα και αυτοί που εργάζονται υπό καθεστώς ανεξάρτητων υπηρεσιών αποκτούν για πρώτη φορά τα εξής δικαιώματα:

α) Να συστήνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις, να προσέρχονται σε συλλογικές διαπραγματεύσεις και να συνάπτουν συλλογικές συμβάσεις.
β) Να απεργούν.
γ) Να απαιτούν από τις πλατφόρμες, με τις οποίες συνεργάζονται την τήρηση κανόνων υγιεινής και ασφάλειας και την κάλυψη δαπανών που σχετίζονται με την παροχή έργου (π.χ. καύσιμα, προστατευτικό κράνος, έξοδα συντήρησης μεταφορικού μέσου, κ.λπ.).

Μάλιστα, οι πλατφόρμες υποχρεούνται να ενημερώνουν τους συνεργάτες τους για τα δικαιώματα αυτά», σημείωσε ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Όπως τόνισε ο κ. Τσακλόγλου «το θέμα είναι να μπορεί η πολιτεία να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα, να διατηρεί ισχυρά κοινωνικά αντανακλαστικά και να προστατεύει τους πιο αδύναμους. Με όλες μας τις δράσεις στο Υπουργείο Εργασίας, ειδικά κατά την περίοδο της πανδημίας, έχουμε αποδείξει ότι στηρίζουμε έμπρακτα τον κόσμο της εργασίας, κάτι που θα συνεχίσουμε να κάνουμε όσο ρευστά και αν είναι τα νέα δεδομένα».

Σχετικές δημοσιεύσεις

INFO FEST 2025: Διήμερη δράση της ΓΣΕΕ στο κέντρο της Αθήνας για τα εργασιακά-κοινωνικά δικαιώματα

Το διαδραστικό φεστιβάλ πληροφόρησης και εμπειρίας της ΓΣΕΕ θα πραγματοποιηθεί 20-21/10 στο Μετρό Συντάγματος

Τι γνωρίζουν οι νέοι από χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό;

Tι ειπώθηκε στο Panel VI: «Οι Νέοι μας», με συντονιστή τον κ. Αιμίλιο Κυριάκου, Πρόεδρο ΔΣ, Junior Achievement Greece

Αλ. Σαρρηγεωργίου για Υγεία: Κίνητρα για την ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφάλισης όπως συμβαίνει σε όλο τον κόσμο

Τις απόψεις της ασφαλιστικής αγοράς αναδεικνύοντας το κρίσιμο ρόλο της ασφάλισης ως πυλώνα στήριξης του Συστήματος Υγείας εξέφρασε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ, κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου στο πλαίσιο ειδικού πάνελ σε συνέδριο για την Υγεία.

Επικουρική Ασφάλιση: Από σήμερα η μείωση εισφορών στο 6%

Από σήμερα 1/6/2022 μειώνεται το ύψος των εισφορών επικουρικής ασφάλισης από 6,5% σε 6%, ισόποσα για εργοδότες και μισθωτούς.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

ΤτΕ: Το πρόγραμμα εξετάσεων πιστοποίησης ασφαλιστών για το α΄ 6μηνο 2026

Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν το διάστημα Φεβρουαρίου-Ιουνίου σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και Ιωάννινα

Σας ενδιαφέρει να μάθετε την ασφαλιστική μας ιστορία;

Το MINETTA Insurance HUB φέρνει στο φως συναρπαστικά τεκμήρια του ασφαλιστικού μας παρελθόντος

Προϋπολογισμός 2026 – Επιταχυντής οικονομικής ευμάρειας οι επενδύσεις

Μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός που κατατέθηκε στη Βουλή - 4 άξονες ανθεκτικότητας στην εισηγητική έκθεση

Η ψηφιακή ασφάλεια δεν είναι πια μόνο θέμα τεχνολογίας – Ξεκάθαρη ανάγκη κάλυψης από την ασφαλιστική αγορά!

Τι αποκαλύπτει πανελλαδική έρευνα της Visa σε συνεργασία με το Ινστιτούτο της ΕΣΕΕ

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Στις 23/11 ο Πανελλήνιος Περίπατος «Περπατάμε για την Πολλαπλή Σκλήρυνση»

Ο συμβολικός περίπατος αποτελεί θεσμό για την ΠΟΑμΣΚΠ, στο πλαίσιο δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας

ΕΕΑ: Webinar για τις αλλαγές του νέου εργασιακού νόμου και την ψηφιακή κάρτα εργασίας

Το διαδικτυακό σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί 25/11 στις 16:00 - Πώς θα συμμετάσχετε

ΤτΕ: Το πρόγραμμα εξετάσεων πιστοποίησης ασφαλιστών για το α΄ 6μηνο 2026

Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν το διάστημα Φεβρουαρίου-Ιουνίου σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και Ιωάννινα

14th Clinical Research Conference | «Κλινικές μελέτες: Τα μετέωρα βήματα και οι προκλήσεις»

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί 4 Δεκεμβρίου 2025 στο Divani Caravel και στο LiveOn Expo Complex

Αναγέννηση του ΠΣΑΣ μέσα από μια βραδιά εμπειριών για τον ασφαλιστικό πράκτορα

Ένας από τους πλέον ιστορικούς συνδέσμους στον χώρο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης επανατοποθετείται δυναμικά - Το «IW» ήταν εκεί