back to top
23.3 C
Athens
Πέμπτη 21 Μαΐου 2026

Θ. Σκυλακάκης: Πάνω από 1 δισ. για την Υγεία από το Ταμείο Ανάκαμψης – Δυνατότητες για ΣΔΙΤ

Πάνω από 1 δισ. ευρώ προβλέπονται στο Ταμείο Ανάκαμψης για τον τομέα της υγείας, όπως γνωστοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στο «Καθημερινή 1st Health Summit».

Πιο συγκεκριμένα, το κυβερνητικό στέλεχος εξήγησε ότι συμπεριλαμβανομένων και των Συμπράξεων Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), το συνολικό ποσό μπορεί να ξεπεράσει το 1,5 δισ. Ευρώ.

- Advertisement -

Όσον αφορά το τι ακριβώς προβλέπει το Ταμείο Ανάκαμψης για την υγεία, ο κ. Σκυλακάκης παρέπεμψε στην ψηφιακή μετάβαση, στην υιοθέτηση του ηλεκτρονικού φακέλου ασθενή, στα ψηφιακά πρωτόκολλα, στη διαλειτουργικότητα των νοσοκομείων, καθώς και στις παρεμβάσεις εκσυγχρονισμό των κτιριακών υποδομών.

Θα περιλαμβάνει, επίσης, όπως έσπευσε να προσθέσει, και το μεγάλο πρόγραμμα πρόληψης «Σπύρος Δοξιάδης». «Είναι ένα μεγάλο πρόγραμμα και μια μεγάλη πρόκληση, ώστε να απορροφηθούν τα χρήματα στη βάση του νέου νοσοκομειακού χάρτη, γιατί πρέπει και να εκσυγχρονίσουμε και να μεταρρυθμίσουμε», συνέχισε ο αναπληρωτής Υπουργός.

- Advertisement -

Ερωτηθείς για το ιδιωτικό και το δημόσιο, ο κ. Σκυλακάκης επεσήμανε ότι πρέπει να σκεφτόμαστε το σύστημα υγείας ως κάτι ενιαίο, διευκρινίζοντας ότι δεν πρέπει να βάζουμε ένα «κινεζικό τείχος» μεταξύ αυτών των δύο. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να αξιοποιούμε τα πλεονεκτήματα του δημοσίου και την ανταγωνιστικότητα του ιδιωτικού. «Μόνο όταν υπάρχει σωστή όσμωση, υπάρχει και ένα αποτελεσματικό σύστημα υγείας» σχολίασε, χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, αποσαφήνισε ότι δεν υπάρχει ένα μαγικό μέρος ή ένας μαγικός τρόπος για να γεννήσουμε χρήματα. «Κάθε δαπάνη είναι ένα μελλοντικό φορολογικό έσοδο» συνέχισε, για να συμπληρώσει ότι «δεν υπάρχει λευκή επιταγή για καμία κρίση» και ότι «πρέπει να είμαστε συνετοί».

Την ίδια ώρα, επιβεβαίωσε ότι ο προϋπολογισμός του 2021 θα έχει αυξημένες μόνιμες δαπάνες για την υγεία. «Ελπίζω και εύχομαι να έχει μειωμένες έκτακτες δαπάνες για τον Covid. Είχαμε περίπου 1 δισ. δαπάνες για τον Covid το 2021».

«Για του χρόνου έχουμε προβλέψει λιγότερα χρήματα, σημαντικά λιγότερα. Έχουμε όμως αύξηση των μόνιμων δαπανών, συμπεριλαμβανομένων και των δαπανών για το φάρμακο. Θα περιέχονται και τα πρώτα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, κυρίως για το πρόγραμμα της πρόληψης» σημείωσε εκ νέου.

Τέλος, ερωτηθείς για τα θετικά του 2021, ο κ. Σκυλακάκης επικαλέστηκε την αύξηση της μέσης κατά κεφαλήν δαπάνης στον τουρισμό, την ενίσχυση των επενδύσεων και των εξαγωγών, καθώς και την περαιτέρω μείωση της ανεργίας.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αλ. Σαρρήγεωργιου: Ο σεισμός απειλητικός για την Ελλάδα κίνδυνος

Αναφορά στους κινδύνους φυσικών καταστροφών έκανε ο πρόεδρος της EAEE από το βήμα του 26ου Συνεδρίου της Ύδρας

Η Ελλάδα ολοκληρώνει το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης με 100% απορρόφηση

Στο πλαίσιο του ΕΠΑ εγκρίθηκε, μεταξύ άλλων, το Ειδικό Πρόγραμμα Φυσικών Καταστροφών, με αρχικό προϋπολογισμό 800 εκατ. ευρώ

Νέα έκθεση ΟΟΣΑ για τη χρηματοοικονομική προστασία έναντι φυσικών καταστροφών

Τα σχήματα ΣΔΙΤ μπορούν να συμβάλουν στη διασφάλιση της ασφαλισιμότητας σπάνιων πλην σοβαρών κινδύνων – Δείτε τη σχετική Εγκύκλιο της ΕΑΕΕ

Το Vivian Lab και η Βιοϊατρική φέρνουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα τα Menopause Days

Σε κάθε σταθμό της δράσης και με διαδραστικό τρόπο οι γυναίκες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν και να λάβουν εξατομικευμένη καθοδήγηση

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Οι ΤΟΜΥ δίπλα στον πολίτη: Πάνω από 1,2 εκατομμύρια επισκέψεις το 2025

Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι συνεχίζουν να προσφέρουν ουσιαστικές υπηρεσίες υγείας παρά τις σημαντικές ελλείψεις προσωπικού και τις αυξημένες τοπικές ανάγκες

Σοβαρές καταγγελίες για το νέο σύστημα αιμοδοσίας: Το ΕΚΕΑ προειδοποιεί για θεσμικά λάθη και κινδύνους

Η αποσύνδεση των αιμοδοσιών από τον εθνικό φορέα, επισημαίνεται, αντιβαίνει στις διεθνείς πρακτικές και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του αίματος

Η Τεχνητή Νοημοσύνη καταπολεμά τις αλληλεπιδράσεις των φαρμάκων!

Μια πρωτοποριακή ψηφιακή πλατφόρμα Ελλήνων ειδικών παρουσιάστηκε στο 10ο Health Innovation Conference – #hico26

10th Health Innovation Conference 2026: Το νέο Ταμείο Καινοτομίας σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο

Παράλληλα, το πρώτο στρογγυλό τραπέζι του #hico26 ανέδειξε μεγάλες προκλήσεις για τη δευτερογενή χρήση δεδομένων υγείας 

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Οι ΤΟΜΥ δίπλα στον πολίτη: Πάνω από 1,2 εκατομμύρια επισκέψεις το 2025

Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι συνεχίζουν να προσφέρουν ουσιαστικές υπηρεσίες υγείας παρά τις σημαντικές ελλείψεις προσωπικού και τις αυξημένες τοπικές ανάγκες

RETURN. TALENT. IMPACT.: Το ετήσιο συνέδριο του BrainReGain έρχεται στις 29 Μαΐου

Παρουσιάζοντας το νέο, 360° μοντέλο της Πρωτοβουλίας για τη σύνδεση του παγκόσμιου ελληνικού ταλέντου με το μέλλον της Ελλάδας

Σοβαρές καταγγελίες για το νέο σύστημα αιμοδοσίας: Το ΕΚΕΑ προειδοποιεί για θεσμικά λάθη και κινδύνους

Η αποσύνδεση των αιμοδοσιών από τον εθνικό φορέα, επισημαίνεται, αντιβαίνει στις διεθνείς πρακτικές και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του αίματος

ΕΥΡΩΠΗ Holdings: Ξεκινά η διαδικασία συγχώνευσης με την CrediaBank

Ν. Μακρόπουλος: «Επιταχύνουμε συνδυάζοντας τις ικανότητές μας στην ασφαλιστική αναδοχή και μεσιτεία με το πανελλαδικό δίκτυο διανομής και την ψηφιακή εμβέλεια της τράπεζας»

26th Insurance & Reinsurance Meeting: Στο επίκεντρο η ανθεκτικότητα και οι στρατηγικές προκλήσεις της ασφαλιστικής αγοράς

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τη συμμετοχή κορυφαίων εκπροσώπων της διεθνούς ασφαλιστικής κοινότητας ξεκίνησαν οι εργασίες στην Ύδρα