Πως επηρεάζει η άνοδος του δολαρίου τα καύσιμα και τις αποδόσεις των Αμοιβαίων Κεφαλαίων

Υποχωρεί πάλι το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνοντας πτώση κατά 0,19% και διαμορφώνεται στα 1,1277 δολάρια, όπως και πέρυσι στο τέλος της χρονιάς (μετά επανήλθε το ευρώ), έχοντας σημειώσει φέτος πτώση περίπου 7%.

Με τον τρόπο αυτό δυσκολεύει εταιρίες που είναι υποχρεωμένες να αγοράζουν καύσιμα και πρώτες ύλες που τιμολογούνται σε δολάριο. Κύριο πρόβλημα το αργό πετρέλαιο, αν και το πετρέλαιο υποχώρησε 4% μόνον μέσα σε δύο ημέρες, οπότε δεν προκύπτει σοβαρό πρόβλημα από εκεί.

Επηρεάζει θετικά τις τοποθετήσεις σε αμερικανικά ομόλογα των Αμοιβαίων Κεφαλαίων και όλων των επενδυτικών προγραμμάτων ή συμβολαίων που είναι συνδεδεμένα με το αμερικανικό νόμισμα τα οποία θα γράψουν επιπλέον αποδόσεις από την άνοδο του αμερικανικού νομίσματος.

Επίσης τα συμβόλαια φυσικού αερίου στην αγορά ICE τιμολογούνται σε ευρώ μεν αλλά όχι και στην αγορά του Λονδίνου, ωστόσο η άνοδος του δολαρίου επηρεάζει γενικά και τις τιμές του αερίου, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, καθώς υπάρχουν ρήτρες πετρελαίου στα μακροχρόνια συμβόλαια, ενώ σε δολάριο τιμολογούνται αέριο και πετρέλαιο από τις ΗΠΑ κλπ.

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο υπάρχει ένα μικρό ποσοστό που επηρεάζει την τιμή σε ευρώ του αερίου είτε λόγω δολαρίου, είτε λόγω πετρελαίου που τιμολογείται σε δολάριο.

Το ευρώ βρίσκεται στα 128,6830 γεν, στο 0,8392 με τη στερλίνα και στο 1,0467 με το ελβετικό φράγκο.

Η ισοτιμία του δολαρίου ενισχύεται σε ποσοστό 0,15% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 114,1580 γεν.

Η στερλίνα έναντι του δολαρίου σημειώνει οριακή πτώση 0,05% και διαμορφώνεται στα 1,3433 δολάρια.

Νίκος Κωτσικόπουλος

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*