back to top
27.9 C
Athens
Τετάρτη 5 Αυγούστου 2026

Γιώργος Βελιζιώτης, Euler Hermes: Συναλλαγές με αυτοπεποίθηση και επανεκκίνηση μετά τον Covid-19

*Γιώργος Βελιζιώτης, Εμπορικός Διευθυντής, Euler Hermes Hellas

Η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας αναμένεται να παραμείνει ισχυρή το 2021 –με το παγκόσμιο ΑΕΠ να αναμένεται να αυξηθεί κατά +5,5% το 2021–, αλλά και το 2022, ακόμη κι αν η ανάκαμψη θα είναι άνιση. Σε αυτό το πλαίσιο, παραμένουν σημαντικοί κίνδυνοι για τις εταιρείες που επιθυμούν να αξιοποιήσουν νέες ευκαιρίες ανάπτυξης και να ανακάμψουν μετά την πανδημία. 

- Advertisement -

Ενώ η Κίνα υπήρξε η κινητήριος δύναμη ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το 2020 (στην ουσία, η μοναδική μεγάλη οικονομία που αναπτύχθηκε), οι ΗΠΑ θα αναλάβουν αυτόν τον ρόλο το 2021. Η Ευρώπη παραμένει ουραγός στην ανάκαμψη σε σύγκριση με άλλες στιβαρές οικονομίες. 

Μέχρι στιγμής, τη φετινή χρονιά το παγκόσμιο εμπόριο έχει ανακάμψει ταχύτερα και ισχυρότερα από το αναμενόμενο, ειδικά σε αξία, λόγω των πιέσεων των τιμών και του όγκου. Παρά την κορύφωση το 2021, αυτό είναι πιθανό να συνεχιστεί το 2022, καθώς οι χαμηλότεροι δασμοί δεν θα αναπληρώσουν την αργή ομαλοποίηση και τις δομικές αλλαγές στις εμπορικές ροές. 

- Advertisement -

Ο παγκόσμιος αγώνας δρόμου για εισροές υποστηρίζει τους όγκους του εμπορίου και, ακόμη σημαντικότερα, οδηγεί σε αύξηση των τιμών. Με αυτό το υπόβαθρο, οι εμπορικές ροές σε αξία θα συνεχίσουν την πορεία προς την υπέρβαση: Αναμένουμε ότι το παγκόσμιο εμπόριο θα αυξηθεί κατά +7,7% σε όγκο το 2021 (έναντι -8,0% το 2020) και κατά πολύ υψηλότερο ποσοστό +15,9% σε αξία (έναντι -9,9% το 2020). 

Ωστόσο, οι κίνδυνοι εκτέλεσης θα παραμείνουν ως διαφορά μεταξύ των χωρών, με τον ρυθμό των εκστρατειών εμβολιασμού να οδηγεί σε ανάκαμψη πολλαπλών ταχυτήτων και να διατηρεί την απόκλιση σε υψηλά επίπεδα.

Οι αφερεγγυότητες θα επανέλθουν

Η απόσυρση των μέτρων στήριξης για τις επιχειρήσεις θέτει το πλαίσιο για μια σταδιακή ομαλοποίηση της αφερεγγυότητας των επιχειρήσεων. Ο παγκόσμιος δείκτης αφερεγγυότητας είναι πιθανό να σημειώσει ανάκαμψη +15% ετησίως το 2022, μετά από δύο συνεχόμενα χρόνια πτώσης (-6% προβλέπεται για το 2021 και -11% για το 2020). Η μαζική κρατική παρέμβαση βοήθησε να αποτραπεί μία στις δύο αφερεγγυότητες στη Δυτική Ευρώπη και μία στις τρεις στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα συνολική πτώση -12% το 2020. 

Ο παγκόσμιος δείκτης αφερεγγυότητας επιστρέφει μαζί με την ανάπτυξη και ίσως αυξηθεί κατά 15% ετησίως το 2022, μετά από δύο διαδοχικά χρόνια κάμψης.

Όσον αφορά το μέλλον, αναμένουμε μια λεπτομερή και βήμα προς βήμα απόσυρση υποστήριξης. Ως αποτέλεσμα, οι παγκόσμιες αφερεγγυότητες των επιχειρήσεων είναι πιθανό να παραμείνουν σε χαμηλό επίπεδο στις περισσότερες χώρες μέχρι το τέλος του 2021, με την καθυστερημένη ομαλοποίηση να κερδίζει έδαφος μόνο το 2022. 

Ωστόσο, ακόμη και το 2022, θα παραμείνουν κάτω από τα επίπεδα πριν από τον Covid-19 στις περισσότερες χώρες (κατά -4% κατά μέσο όρο).

Έφτασε η ώρα για εμπορικές συναλλαγές με αυτοπεποίθηση

Ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας ήταν άνευ προηγουμένου ως προς την κλίμακα και την ταχύτητά του. Η κρατική στήριξη, ωστόσο, διασφάλισε τη μη εκτέλεση των φοβούμενων απολύσεων ευρείας κλίμακας, τα νοικοκυριά έχουν συγκεντρώσει αποταμιεύσεις και έχει τεθεί το πλαίσιο για μια ευρεία και ταχεία παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη. 

Οι εταιρείες που θα γνωρίσουν την ευημερία εντός αυτού του περιβάλλοντος θα είναι εκείνες που μπορούν να μετριάσουν τον κίνδυνο, ώστε να μπορούν να πραγματοποιούν εμπορικές συναλλαγές με αυτοπεποίθηση.

 Η ασφάλιση εμπορικών πιστώσεων είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος που μπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να το πετύχουν. Οι κορυφαίες εταιρείες ασφάλισης εμπορικών πιστώσεων στην αγορά, όπως η Euler Hermes, αποζημιώνουν τις εταιρείες σε περίπτωση επισφαλών απαιτήσεων, ενώ παράλληλα τις βοηθούν να αποφύγουν τις επισφαλείς απαιτήσεις, παρέχοντας ολοκληρωμένη εικόνα για το συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον κινδύνων, επιτρέποντας να εντοπίσουν ευάλωτους πελάτες, να απομακρύνουν τους κινδύνους από τις εφοδιαστικές αλυσίδες τους και να προστατευτούν από αφερεγγυότητες. Επιπλέον, μπορούν να τις βοηθήσουν να εισπράξουν απαιτήσεις και να εξασφαλίσουν πολύτιμες ταμειακές ροές.

διαβάστε επίσης: Ασφάλιση πιστώσεων: Απομακρύνει τις επισφάλειες από τους ισολογισμούς και ενισχύει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ν. Βαγιάννης: Θέλουμε η ECG να γίνει σημείο αναφοράς για κάθε εταιρεία που κάνει το επόμενο βήμα εκτός συνόρων

Μέσα σε αυτό το απαιτητικό και διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η Export Credit Greece ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο, θέτοντας στο επίκεντρο τον μετασχηματισμό

Η Allianz Trade αναδεικνύεται ως η κορυφαία προτεινόμενη μάρκα στην Ασφάλιση Εμπορικών Πιστώσεων

Η εταιρεία ι επενδύει σε ένα ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο υπηρεσιών ώστε οι επιχειρήσεις να λειτουργούν με μεγαλύτερη ασφάλεια και προβλεψιμότητα

Μάθετε γιατί η Coface φέρνει νέα εποχή στην ασφάλιση πιστώσεων στην Ελλάδα

Η εταιρεία στοχεύει να αυξήσει τα μερίδια της στην ελληνική αγορά, παίρνοντας δουλειές και από μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Γεωπολιτική αστάθεια, AI και νέα εποχή στις εμπορικές ροές – Οι προβλέψεις της Atradius για την ασφάλιση πιστώσεων του 2026

Η ασφάλιση πιστώσεων εξελίσσεται σε βασικό εργαλείο χρηματοδότησης επιχειρήσεων, ενώ οι ασφαλιστικοί οργανισμοί καλούνται να παρέχουν συντονισμένες λύσεις σε πολλαπλές αγορές

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ορμούζ 2026: Τι άλλαξε για την ελληνική ασφαλιστική αγορά και τη διαμεσολάβηση

Ο πόλεμος ΗΠΑ/Ισραήλ-Ιράν (28 Φεβρουαρίου-17 Ιουνίου 2026) δεν ήταν για την Ελλάδα μια μακρινή κρίση.

Δημιουργώντας το νέο πρότυπο στην Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση για Αποταμιευτικές – Επενδυτικές και Συνταξιοδοτικές Λύσεις

Η Ελληνική ασφαλιστική αγορά φαίνεται να βρίσκεται μπροστά στη μεγαλύτερη ίσως πρόκληση των τελευταίων  ετών αλλά  και σε μια ιστορική ευκαιρία.

Η εμπιστοσύνη δεν δηλώνεται, δοκιμάζεται

Στην Aσφάλιση υπάρχει μια αλήθεια που δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ. Ο πελάτης δεν αγοράζει απλά ένα συμβόλαιο, αγοράζει μια υπόσχεση ότι

«Παίδων Υγεία»: Ισόβια προστασία για ό,τι έχει μεγαλύτερη αξία

Η υγεία των παιδιών αποτελεί διαχρονικά την ύψιστη προτεραιότητα κάθε οικογένειας. Σε ένα περιβάλλον όπου οι ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης αυξάνονται

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Αυτό είναι το νέο Λογότυπο του Γραφείου Διεθνούς Ασφάλισης

Το Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης σύντομα συμπληρώνει 40 χρόνια λειτουργίας. Στο διάστημα αυτό έχει συμβάλει στην εξυπηρέτηση και αποζημίωση χιλιάδων πολιτών

Συνάντηση εργασίας με την Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Βορείου Τομέα Αθηνών και Υπεύθυνη ΚΤΕ Οικονομίας, κα Μιλένα Αποστολάκη

Από την ΕΑΔΕ, παρόντες στην συνάντηση ήταν ο Πρόεδρος της Ένωσης κος Κωνσταντίνος Ρούσσης καθώς και τα Μέλη κ.κ. Γιώργος Χατζηγεωργάκης και Χάρης Αλεξόπουλος.

Όταν ο Ανασφάλιστος άκουσε τον Δείκτη Υγείας ΕΔΑ να τρίζει

Όταν ο Ανασφάλιστος άκουσε να ‘τρίζει’  ο ΕΔΑ  την περασμένη εβδομάδα ……όταν είδε … πραγματικά… τι έγινε με τον  δείκτη υπολογισμού κόστους υγείας (ΕΔΑ)

Αντασφαλιστικές διαφορές στο Ντουμπάι, δικαστική Απόφαση σταθμός για (αντ)ασφαλιστές

Η διαφορά αντασφάλισης για τις πλημμύρες στο Ντουμπάι οδηγεί σε απόφαση-σταθμό του DIFC

Urba360: Εντοπίστε κινδύνους πριν αυτοί εμφανιστούν

Σε μια εποχή έντονης αβεβαιότητας, είναι εξαιρετικά σημαντικό να μπορείτε να προλαμβάνετε τους κινδύνους στον αγροδιατροφικό κλάδο..πριν αυτοί εμφανιστούν.