back to top
16.3 C
Athens
Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2026

Για πρώτη φορά κανονισμός λειτουργίας των ΚΕΠΑ του e-ΕΦΚΑ

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 5074/Β/2-11-2021 η υπ’ αριθμ. 84045 απόφαση του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνου Τσακλόγλου, που αφορά στον κανονισμό λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) του e-ΕΦΚΑ.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η έκδοση του κανονισμού λειτουργίας των ΚΕΠΑ εντάσσεται στο εθνικό σχέδιο δράσης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Το σχέδιο αυτό αποτελεί έναν «οδικό χάρτη» που παρέχει σαφές, συνεκτικό και συστηµατικό πλαίσιο δράσης για τα επόμενα χρόνια, σε ευθυγράμμιση με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόµων µε Αναπηρία.

- Advertisement -

Ο κανονισμός λειτουργίας συγκεντρώνει και κωδικοποιεί σε ένα ενιαίο κείμενο όλες τις διαδικασίες και τις απαιτούμενες διοικητικές ενέργειες για την πιστοποίηση της αναπηρίας, καθώς και τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των ασφαλισμένων. «Για πρώτη φορά, από την έναρξη λειτουργίας των ΚΕΠΑ, τόσο οι ασφαλισμένοι όσο και οι εμπλεκόμενοι φορείς μπορούν να ανατρέχουν σε έναν χρηστικό οδηγό που θα προσφέρει όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες. Με αυτόν τον τρόπο, κλείνει μια χρόνια κανονιστική εκκρεμότητα, η οποία άφηνε τα ΚΕΠΑ να λειτουργούν με παλιούς κανόνες του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και με ένα διάσπαρτο πλέγμα εφαρμοστικών πρακτικών, που προκαλούσε συχνά αβεβαιότητα στους πολίτες», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι ο κανονισμός λειτουργίας δεν επιχειρεί απλώς μια κωδικοποίηση των υφιστάμενων κανόνων, αλλά εισάγει και προβλέψεις που βελτιώνουν την εξυπηρέτηση των πολιτών και αφορούν τη μη υποχρέωση επανεξέτασης για μη αναστρέψιμες παθήσεις, πιο ευνοϊκές προθεσμίες προσφυγής των ασφαλισμένων στις Δευτεροβάθμιες Υγειονομικές Επιτροπές, υποχρεώσεις του φορέα για έγκαιρη ενημέρωση των ασφαλισμένων πριν από τις προγραμματισμένες συναντήσεις τους, ευδιάκριτη μεθοδολογία και βήματα που ακολουθούνται στον υπολογισμό του ποσοστού αναπηρίας, καταβολή κάθε δυνατής προσπάθειας, ώστε τα σημεία διενέργειας των υγειονομικών επιτροπών να ικανοποιούν συνθήκες προσβασιμότητας.

- Advertisement -

Ο κ. Τσακλόγλου σημείωσε: «Η έκδοση του κανονισμού λειτουργίας των ΚΕΠΑ αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα για την οργανωτική αναβάθμιση της αξιολόγησης της αναπηρίας στη χώρα μας. Προφανώς, δεν αποτελεί το μόνο βήμα, αλλά βασικό κομμάτι ενός πλέγματος δράσεων αναβάθμισης των ΚΕΠΑ, με έργα που εντάσσονται στο εθνικό σχέδιο δράσης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Με τον κανονισμό λειτουργίας, εκτός από την κωδικοποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας και πρακτικής, υιοθετούνται νέες προβλέψεις προς όφελος των ασφαλισμένων, με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και τη διασφάλιση ενός απλού και συνεκτικού θεσμικού πλαισίου στην υπηρεσία του πολίτη».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 28 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου

Κατά την περίοδο 28 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου, θα καταβληθούν 1.208.786.298,6 ευρώ σε 1.745.73 δικαιούχους

ΕΦΚΑ: Χωρίς IRIS από τις 3/8 έως τις 10/8

Απενεργοποιείται η δυνατότητα πληρωμών μέσω IRIS από τις 3 έως τις 10 Αυγούστου καθώς τίθεται σε λειτουργία το υποσύστημα ληξιπρόθεσμων οφειλών

e-ΕΦΚΑ: Το νέο ΟΠΣ κάνει… restart στην κοινωνική ασφάλιση

Το ενοποιημένο ψηφιακό οικοσύστημα του φορέα υπόσχεται παροχή σύγχρονων και αξιόπιστων υπηρεσιών προς πολίτες και επιχειρήσεις

ΕΑΕΕ: Εγκύκλιος για την καθολική εφαρμογή της ΣΣΕ στον κλάδο

Η απόφαση αυτή ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, στις 08.01.2026

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Εγχειρίδιο Προϊόντων Αστικής Ευθύνης

Η Επιτροπή Αστικής Ευθύνης και Επαγγελματικών Ευθυνών της ΕΑΕΕ έχει εντάξει στις δράσεις της τη δημιουργία «Εγχειριδίου Προϊόντων Αστικής Ευθύνης»

Το «Δικαίωμα στη Λήθη» γίνεται πραγματικότητα και στην Ελλάδα

Με την ψήφιση του Νόμου 5317/2026, η χώρα μας αποκτά πλέον σαφές νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία των ανθρώπων που έχουν αντιμετωπίσει..

ERGO: Έκπτωση 10% στις προληπτικές εξετάσεις μαστού για τις ασφαλισμένες της

Στην πρόληψη και την έγκαιρη ενημέρωση για τον Καρκίνο του Μαστού εστιάζει η ERGO Hellas, δίνοντας στις ασφαλισμένες της τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν

Στο επίκεντρο των εξελίξεων η ασφαλιστική αγορά με διοργανωτή το Ε.Ε.Θ

Όσα ειπώθηκαν στην 8η Εθνική Συνδιάσκεψη Εκλεγμένων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών στα Επιμελητήρια

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

20η Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα

Το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» στέλνει για 20η συνεχή χρονιά το μήνυμα: «Αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί!»

Εγχειρίδιο Προϊόντων Αστικής Ευθύνης

Η Επιτροπή Αστικής Ευθύνης και Επαγγελματικών Ευθυνών της ΕΑΕΕ έχει εντάξει στις δράσεις της τη δημιουργία «Εγχειριδίου Προϊόντων Αστικής Ευθύνης»

Το «Δικαίωμα στη Λήθη» γίνεται πραγματικότητα και στην Ελλάδα

Με την ψήφιση του Νόμου 5317/2026, η χώρα μας αποκτά πλέον σαφές νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία των ανθρώπων που έχουν αντιμετωπίσει..

Allianz και Plus2Feet: Το “Walking Together” συνεχίζει να δίνει κίνηση σε ζώα που το έχουν ανάγκη

Η Allianz και η Plus2Feet συνεχίζουν για ακόμη μία χρονιά την κοινή τους δράση “Walking Together”, στηρίζοντας έμπρακτα αδέσποτα ζώα

ERGO: Έκπτωση 10% στις προληπτικές εξετάσεις μαστού για τις ασφαλισμένες της

Στην πρόληψη και την έγκαιρη ενημέρωση για τον Καρκίνο του Μαστού εστιάζει η ERGO Hellas, δίνοντας στις ασφαλισμένες της τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν