back to top
23.1 C
Athens
Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2026

Ασφάλιση αυτοκινήτου: Προστασία ακόμη και αν η ασφαλιστική πτωχεύσει

Νέες ρυθμίσεις που έχουν ως σκοπό τη καλύτερη προστασία των πολιτών των και την ισότιμη αντιμετώπισή τους όσον αφορά ατυχήματα αλλά και κατά την επιλογή του προγράμματος ασφάλισής τους ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφορικά με το κλάδο Ασφάλισης Αυτοκινήτου.

Ειδικότερα, η νομοθεσία προστατεύει τα θύματα ατυχημάτων ανεξάρτητα από το αν αυτά συμβαίνουν στη χώρα διαμονής τους ή αλλού εντός ΕΕ.

- Advertisement -

Οι νέοι κανόνες, που εγκρίθηκαν σήμερα με 689 ψήφους υπέρ, 3 κατά και 4 αποχές, αποσκοπούν στην κάλυψη των κενών και στη βελτίωση της ισχύουσας οδηγίας για την ασφάλιση οχημάτων.

Οι διαπραγματευτές του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, οι οποίοι έφτασαν σε προσωρινή συμφωνία στις 22 Ιουνίου, μερίμνησαν ώστε τα άτομα που εμπλέκονται σε τροχαία ατυχήματα να αποζημιώνονται ακόμη και σε περίπτωση πτώχευσης της ασφαλιστικής εταιρείας.

- Advertisement -

Επιπλέον, ένα εναρμονισμένο σε επίπεδο ΕΕ «ιστορικό αξιώσεων» θα αποτρέπει τις διακρίσεις όταν ένας ασφαλισμένος μετακινείται από ένα κράτος μέλος της ΕΕ σε άλλο. Οι πολίτες θα είναι επίσης σε θέση να συγκρίνουν ευκολότερα τις τιμές και την κάλυψη που προσφέρουν οι διάφοροι πάροχοι, χάρη σε νέα, δωρεάν και ανεξάρτητα εργαλεία σύγκρισης τιμών.

Προκειμένου να εξασφαλιστεί το ίδιο ελάχιστο επίπεδο προστασίας για τα θύματα, το αναθεωρημένο κείμενο εναρμονίζει τα υποχρεωτικά ελάχιστα ποσά κάλυψης σε ολόκληρη την ΕΕ, με την επιφύλαξη τυχόν υψηλότερων εγγυήσεων που μπορούν να ορίσουν τα κράτη μέλη.

-Για σωματικές βλάβες: 6.450.000 ευρώ για κάθε ατύχημα, ανεξάρτητα από τον αριθμό των ζημιωθέντων ή 1.300.000 ευρώ για κάθε ζημιωθέντα.

-Για υλικές ζημίες, 1.300.000 ευρώ ανά ατύχημα, ανεξάρτητα από τον αριθμό των ζημιωθέντων.

Για να αποφευχθεί η υπερβολική ρύθμιση, οι τροποποιημένοι κανόνες αποκλείουν τα οχήματα που κινούνται με ταχύτητα χαμηλότερη από 14 km/h, επιτρέπουν να εξαιρεθούν από τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις τα μη οδικά οχήματα (όπως οι τα οχήματα κηπουρικής και τα σκούτερ κινητικότητας) και τα ηλεκτρικά ποδήλατα.

Εξαιρούνται επίσης από την οδηγία τα οχήματα που προορίζονται αποκλειστικά για μηχανοκίνητα αθλήματα.

«Σήμερα είναι μια καλή ημέρα για όλους τους χρήστες οχημάτων στην Ευρώπη και για όσους δυστυχώς τραυματίζονται σε ατυχήματα. Εάν η ασφαλιστική σας εταιρεία πτωχεύσει, θα είστε προστατευμένοι. Ένα εναρμονισμένο ιστορικό αξιώσεων θα δώσει τέλος στις διακρίσεις εις βάρος καλών οδηγών στην ΕΕ. Προστατεύσαμε τη χρήση των ηλεκτρικών ποδηλάτων, επιβεβαιώνοντας ότι δεν απαιτείται ευρωπαϊκή ασφάλιση. Δώσαμε τέλος στην αβεβαιότητα γύρω από τα ευρωπαϊκά αγωνιστικά οχήματα, τα οποία μπορούν να συνεχίσουν να αγωνίζονται χωρίς να υπάρχουν ανέφικτες ασφαλιστικές απαιτήσεις. Πρόκειται για συγκεκριμένα παραδείγματα μιας Ευρώπης που λειτουργεί για τους πολίτες της», αναφέρει η Dita Charanzová, εισηγήτρια της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η “ακτινογραφία” του κλάδου Ασφάλισης Αυτοκινήτων

Η στατιστική επετηρίδα ασφάλισης αυτοκινήτου εκδίδεται για μία ακόμη χρονιά στη νέα της μορφή, επικαιροποιημένη με τα στοιχεία του 2023.

E.E: Σημαντική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τα προσωπικά δεδομένα

Οι κυβερνήσεις των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούν να διατηρούν αδιακρίτως προσωπικά δεδομένα εκτός εάν υπάρχει σοβαρή απειλή στην εθνική ασφάλεια, αποφάσισε το ανώτατο δικαστήριο της Ευρώπης.

Ε.Ε.: Αγόρασε 170.000 δόσεις εμβολίου έναντι της ευλογιάς των πιθήκων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αγόρασε άλλες 170.000 δόσεις εμβολίου έναντι της ευλογιάς των πιθήκων, οι οποίες θα διανεμηθούν μεταξύ των κρατών μελών. Συνολικά η ΕΕ έχει αγοράσει περισσότερες από 330.000 δόσεις.

EIOPA: Νέες κατευθυντήριες γραμμές για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στις αρχές της ORSA

Τις τελικές κατευθυντήριες γραμμές γνωστοποίησε η EIOPA σε σχέση με τις τελευταίες εκτιμήσεις για την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειες αυτης στις αρχές της ORSA για τις ασφαλιστικές.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Στις εγκαταστάσεις της Metlen στη Βοιωτία στελέχη της Επιτροπής Αστικής Ευθύνης της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος

Εκπαιδευτική επίσκεψη στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Metlen στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας διοργάνωσε η Επιτροπή Αστικής Ευθύνης

Η Delphine Leroy αναλαμβάνει τη διοίκηση της γαλλικής αγοράς για την HDI Global από τον Ιανουάριο του 2027

Τη θέση της Managing Director France στην HDI Global αναλαμβάνει η Delphine Leroy από την 1η Ιανουαρίου 2027, διαδεχόμενη τον Jean-Marie Haquette

MDRT Day by MCC Hellas 2026: Ένα σύγχρονο συνέδριο με επίκεντρο τη γνώση και τους ανθρώπους

Με μεγάλη συμμετοχή, πλούσιο εκπαιδευτικό περιεχόμενο και σύγχρονη προσέγγιση στην επικοινωνία και την επαγγελματική δικτύωση, το MDRT Day by MCC Hellas 2026 ανέδειξε τις δυνατότητες

Allianz Trade: Η παγκόσμια οικονομία κινείται με τρεις ταχύτητες

Η παγκόσμια οικονομία κινείται με τρεις ταχύτητες, εν μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης, γεωπολιτικών εντάσεων και κατακερματισμού των αλυσίδων εφοδιασμού.

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

7ο Συνέδριο Θεσμικής Διαχείρισης της Ε.Θ.Ε: Η επιστροφή της Ενεργητικής Διαχείρισης

Στην επιστροφή της Ενεργητικής Διαχείρισης επικεντρώθηκε το 7ο Συνέδριο Θεσμικής Διαχείρισης (#famc25) που διοργάνωσε η Ένωση Θεσμικών Επενδυτών

Στις εγκαταστάσεις της Metlen στη Βοιωτία στελέχη της Επιτροπής Αστικής Ευθύνης της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος

Εκπαιδευτική επίσκεψη στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Metlen στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας διοργάνωσε η Επιτροπή Αστικής Ευθύνης

Η Delphine Leroy αναλαμβάνει τη διοίκηση της γαλλικής αγοράς για την HDI Global από τον Ιανουάριο του 2027

Τη θέση της Managing Director France στην HDI Global αναλαμβάνει η Delphine Leroy από την 1η Ιανουαρίου 2027, διαδεχόμενη τον Jean-Marie Haquette

Δημήτρης Τσιόδρας προς Κομισιόν: Ζητά συγκεκριμένους στόχους για την καθαρή θέρμανση και πρόσβαση των ευρωπαϊκών παραγωγών σε χρηματοδοτικά εργαλεία

Την ενίσχυση των ευρωπαϊκών ηλιοθερμικών τεχνολογιών, με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους και της εξάρτησης από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα

Η EY Ελλάδος στο Wellbeingr Forum: Αναγκαία προϋπόθεση η επένδυση στους ανθρώπους για την εξέλιξη των οργανισμών

Η EY Ελλάδος συμμετείχε, για πέμπτη συνεχή χρονιά, ως Πλατινένιος Χορηγός στο 5ο Διεθνές Wellbeingr Forum, το οποίο διεξήχθη