back to top
26 C
Athens
Τετάρτη 3 Ιουνίου 2026

Kλιματική αλλαγή: Ευκαιρίες και προκλήσεις

Οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή, τέθηκαν στο επίκεντρο του ετήσιου συνεδρίου με γενικό θέμα «Η Ελλάδα Μετά V», που διοργανώνει ο ΚΥΚΛΟΣ ΙΔΕΩΝ σε συνεργασία με τη ΣΥΜΕΩΝ Γ. ΤΣΟΜΩΚΟΣ ΑΕ και με κεντρικό θέμα, το ερώτημα: «Από την κρίση στην κανονικότητα ή η κρίση ως κανονικότητα;».

«Το κόστος του να αγνοήσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα είναι δυσβάστακτο», τόνισε η Margo Tsirigotis Oge, πρώην διευθύντρια του Γραφείου Μεταφορών και Ποιότητας Αέρα στον Οργανισμό Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Διεθνούς Συμβουλίου για καθαρές μεταφορές (ICCT). Επεσήμανε επίσης, τις σημαντικές προοπτικές της Ελλάδας στην ενεργειακή μετάβαση με έμφαση στις ΑΠΕ και τη βιώσιμη μετακίνηση, ανέλυσε το διεθνές πεδίο και τον ρόλο της κοινωνίας των πολιτών, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η ΕΕ θα επιτύχει τους ενεργειακούς στόχους, που έχει θέσει για μηδενισμό των αερίων του.

- Advertisement -

«Η κρίση που βιώνουμε σήμερα συνδέεται με την κλιματική αλλαγή», τόνισε η Δανάη Κυριακοπούλου, Senior Policy Fellow, Grantham Research Institute on Climate Change and the Environment, London School of Economics και πρόσθεσε την ανάγκη για θαρραλέες πολιτικές δεσμεύσεις εν όψει της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα, COP26 στη Γλασκώβη, με έμφαση στην κλιματική δικαιοσύνη μεταξύ αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων κρατών και την προσαρμογή των κοινωνιών και των οικονομιών στα φαινόμενα της κλιματικής κρίσης, ενώ ταυτόχρονα επεσήμανε τον ρόλο του χρηματοπιστωτικού τομέα και των κεντρικών τραπεζών.

Για την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου ευρωπαϊκού ενεργειακού δόγματος, αναφέρθηκε από την πλευρά του ο Γιάννης Μανιάτης, πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αν. καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, προσθέτοντας ότι η ενεργειακή μετάβαση δεν πρέπει να προκαλέσει κοινωνικές και οικονομικές αναταράξεις στα κράτη μέλη. Ταυτόχρονα, επεσήμανε τις πολλαπλές σκοπιμότητες της χρήσης φυσικού αερίου ως καύσιμο μετάβασης, επεσήμανε την ανάγκη διασφάλισης της ενεργειακής δικαιοσύνης και ασφάλειας, καθώς επίσης και τις γεωπολιτικές ευκαιρίες που δημιουργούνται για την Ελλάδα, ειδικότερα στον τομέα της διαμετακόμισης ενέργειας.

- Advertisement -

«Κλιματική αλλαγή: Οι συνέπειες στο αναπτυξιακό μοντέλο της Ελλάδα» ήταν ο τίτλος της συζήτησης μεταξύ του Κώστα Καρτάλη, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μέλος του Οργάνου των Ηνωμένων Εθνών για την Εφαρμογή της Σύμβασης για το Κλίμα και του Θοδωρή Γεωργακόπουλου, διευθυντή Περιεχομένου της διαΝΕΟσις.

Όπως τόνισε ο κ. Καρτάλης: «Η Μεσόγειος είναι ένα κλιματικό hot spot για δασικές πυρκαγιές» και πρόσθεσε την ανάγκη να διερευνηθούν οι επιστημονικές και ιστορικές τάσεις που διαμορφώνονται, προκειμένου να χαραχθούν οι μελλοντικές πολιτικές και δράσεις, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς, όπως είπε, προς το παρόν επιβεβαιώνονται τα αρνητικά κλιματικά σενάρια.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ευρωπαϊκή έκθεση για το κλίμα: Με τον ταχύτερο ρυθμό υπερθέρμανσης παγκοσμίως η Γηραιά Ήπειρος

Ποιοι κίνδυνοι αυξάνονται σημαντικά για κράτη, επιχειρήσεις και ασφαλιστικές εταιρείες

Η Ελλάδα ολοκληρώνει το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης με 100% απορρόφηση

Στο πλαίσιο του ΕΠΑ εγκρίθηκε, μεταξύ άλλων, το Ειδικό Πρόγραμμα Φυσικών Καταστροφών, με αρχικό προϋπολογισμό 800 εκατ. ευρώ

Στουρνάρας: Ισχυρή αλλά εκτεθειμένη σε μεγάλες προκλήσεις η ελληνική ασφαλιστική αγορά

Σαφές μήνυμα για τον ρόλο και τις προκλήσεις της αγοράς έστειλε ο Διοικητής της ΤτΕ μιλώντας στη συνάντηση του Groupama Assurance Mutuelles Management Team

Από τον διάλογο στη συλλογική δράση: Το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα στην Αθήνα – Βίντεο

Η εκδήλωση του Εθνικού Συντονιστή ΙΝΖΕΒ αποτέλεσε πλατφόρμα συνεργασίας μεταξύ θεσμικών φορέων, επιστημονικής κοινότητας, εκπροσώπων της ΚτΠ και της αγοράς

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η ΟΡΙΖΩΝ Ασφαλιστική συνδέει την πρόληψη με νέα κάρτα εξωνοσοκομειακής περίθαλψης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος και παροχές ανεξάρτητα από το ιατρικό ιστορικό του ενδιαφερομένου

Η Export Credit Greece στο πλευρό της νέας γενιάς της ελληνικής διπλωματίας

Ενημερωτική διάλεξη του CEO Ν. Βαγιάννη στη Διπλωματική Ακαδημία του Υπουργείου Εξωτερικών

40 χρόνια ΕΣΑΠΕ: Μεγάλη επετειακή εκδήλωση στις 16 Ιουλίου 2026 στο Μικρολίμανο

Μια βραδιά με έντονο συμβολισμό, καθώς θα συνδέσει το παρελθόν με το μέλλον της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης

Ilia Forum 2026: Το αναπτυξιακό συνέδριο της Ηλείας ανοίγει τις πόρτες του

Όσα θα παρακολουθήσουμε το διήμερο 5-6/6 στο Aldemar Olympian Village – Ilis Congress Center, αλλά και διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας LiveOn Events+

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η ΟΡΙΖΩΝ Ασφαλιστική συνδέει την πρόληψη με νέα κάρτα εξωνοσοκομειακής περίθαλψης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος και παροχές ανεξάρτητα από το ιατρικό ιστορικό του ενδιαφερομένου

Η Export Credit Greece στο πλευρό της νέας γενιάς της ελληνικής διπλωματίας

Ενημερωτική διάλεξη του CEO Ν. Βαγιάννη στη Διπλωματική Ακαδημία του Υπουργείου Εξωτερικών

ΕΕΑ: Σεμινάριο με στόχο ασφαλέστερους δρόμους και καλύτερη εκπαίδευση των νέων οδηγών

Μεταξύ άλλων θα παρουσιαστεί ειδικό τεστ αξιολόγησης και διαχείρισης συμπεριφορών, συνοδευόμενο από πρακτική εξοικείωση των συμμετεχόντων

40 χρόνια ΕΣΑΠΕ: Μεγάλη επετειακή εκδήλωση στις 16 Ιουλίου 2026 στο Μικρολίμανο

Μια βραδιά με έντονο συμβολισμό, καθώς θα συνδέσει το παρελθόν με το μέλλον της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης

Ilia Forum 2026: Το αναπτυξιακό συνέδριο της Ηλείας ανοίγει τις πόρτες του

Όσα θα παρακολουθήσουμε το διήμερο 5-6/6 στο Aldemar Olympian Village – Ilis Congress Center, αλλά και διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας LiveOn Events+