Μέρες «κυοφορίας»

Οι «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» γνωρίζουν πως η τάση συγκέντρωσης στον κλάδο θα συνεχιστεί: συζητήσεις, διαβουλεύσεις, κρυφά «θέλω» και επιθυμίες από τους συνομιλητές στην ασφαλιστική αγορά. Αρκετοί μπορεί να θέλουν να πουλήσουν, ποιος όμως θα αγοράσει και σε τι τιμή; 

Είναι αλήθεια πως οι πρόσφατες μεγάλες εξαγορές αποτέλεσαν θρυαλλίδα εξελίξεων, μετά από μερικά χρόνια «ανομβρίας». Λογικό. Η μικρή μας εγχώρια αγορά δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από τις γενικότερες εξελίξεις της ασφαλιστικής βιομηχανίας. 

Πανδημία και οικονομικές εξελίξεις έφεραν αποεπενδύσεις, επαναπροσδιορισμό στρατηγικών πλάνων και στόχων. Την ίδια ώρα, το κανονιστικό πλαίσιο παραμένει «βαρύ» για κάποιους, κι ας έχουν μια «νοικοκυρεμένη» εταιρεία… 

Σενάρια και φήμες για νέες συμφωνίες, μετά από αυτές των «Εθνικής Ασφαλιστικής-CVC», «Generali-AXA» και «ΝΝ-MetLife», παραμένουν στο προσκήνιο, με αρκετούς ανθρώπους της αγοράς να μην αποκλείουν ανακοινώσεις και εντός του 2021. 

Οι συσχετισμοί άλλαξαν: σε επίπεδο παραγωγής, σε όγκο χαρτοφυλακίων, σε στόχευση ανά κλάδο, σε δίκτυα και συνεργάτες…

Αλλαγές όμως θα έχουμε και στη διαμεσολάβηση. Νέα σχήματα, ισχυρότερα, με πανελλαδική εμβέλεια και εξειδίκευση, πολλές φορές σε συγκεκριμένους τομείς ασφάλισης, είναι η τάση.

*στήλη αιρετικός, περιοδικό Insurance World

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*