back to top
21 C
Athens
Τρίτη 12 Μαΐου 2026

Συντάξεις: Tι πραγματικά αλλάζει από 1/1/22

Διευκρινίσεις δίνει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε απάντηση ερωτημάτων που διατυπώνονται από ασφαλισμένους για το αν πρέπει να σπεύσουν να προλάβουν τα ευνοϊκά όρια ηλικίας και να συνταξιοδοτηθούν, μέχρι τις 31/12/2021, γιατί διαφορετικά θα μπορούν να βγουν στη σύνταξη μόνο αφού συμπληρώσουν το 67ο έτος της ηλικίας τους.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αποσαφηνίζει τα εξής:

- Advertisement -

«Πρώτον, όποιος ασφαλισμένος έχει θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, μέχρι 31/12/2021, μπορεί να το ασκήσει οποτεδήποτε χωρίς κανέναν περιορισμό.

Δεύτερον, είναι αυθαίρετη και εσφαλμένη η άποψη ότι οι ασφαλισμένοι που θέλουν να βγουν στη σύνταξη θα πρέπει να το κάνουν, μέχρι τις 31/12/2021, καθώς από 1/1/2022 δήθεν αυξάνονται τα όρια ηλικίας.

- Advertisement -

Το υπουργείο Εργασίας έχει διαβεβαιώσει κατά καιρούς με κάθε τρόπο ότι τα όρια ηλικίας δεν αυξάνονται.

Επομένως και με βάση τα παραπάνω τονίζεται πως:

– Όσοι ασφαλισμένοι θεμελίωσαν δικαίωμα συνταξιοδότησης, μέχρι τις 18/08/2015, μπορούν να υποβάλουν οποτεδήποτε το αίτημα συνταξιοδότησής τους και, μετά την 01η/01/2022, χωρίς κανέναν περιορισμό ή αύξηση ορίων συνταξιοδότησης.

Παράδειγμα: Ασφαλισμένη μητέρα ανηλίκου που, μέχρι 31/12/2012, είχε 5.500 ημέρες ασφάλισης και ήταν 57 ετών, μπορεί να συνταξιοδοτηθεί οποτεδήποτε, αφού θεμελίωσε δικαίωμα, πριν από την 18η/08/2015.

– Όσοι ασφαλισμένοι κατοχυρώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης μεταξύ 19/8/2015 έως 31/12/2021 μπορούν να ασκήσουν και αυτοί οποτεδήποτε το δικαίωμά τους και μετά την 1η/1/2022 και συγκεκριμένα, όταν συμπληρώσουν το νέο (μεταβατικό) όριο ηλικίας.

Παράδειγμα (κατοχύρωση μέχρι 31.12.2021, άσκηση μετά την 01η.01.2022): Ασφαλισμένη μητέρα στο ΙΚΑ που κατά το έτος 2012 έχει συμπληρώσει 5.500 ημέρες ασφάλισης, έχει συγχρόνως ανήλικο παιδί και συμπληρώνει το 60ό έτος της ηλικίας το έτος 2019: δικαιούται πλήρη σύνταξη με τη συμπλήρωση της ηλικίας 64 ετών και 5 μηνών. Το δικαίωμα το κατοχυρώνει το 2019 και το θεμελιώνει το 2023. Το δικαίωμα δεν χάνεται και μπορεί να ασκηθεί, μετά το 2023.

– Όσοι ασφαλισμένοι δεν θεμελίωσαν ή κατοχύρωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, πριν από τις 31/12/2021, δεν εμπίπτουν στα μεταβατικά όρια ηλικίας και, από 01/01/2022, συνταξιοδοτούνται με τους εξής βασικούς κανόνες:

1. Στο 67ο έτος της ηλικίας με τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης ή 4.500 ημέρες ασφάλισης

ή

2. Στο 62ο έτος της ηλικίας με τουλάχιστον 40 έτη ασφάλισης ή 12.000 ημέρες ασφάλισης,

ή

3. Στο 62ο έτος της ηλικίας και τις εκάστοτε ημέρες ασφάλισης που απαιτούνται για μειωμένη σύνταξη, όπου αυτή προβλέπεται.

4. Συνεχίζουν να ισχύουν ειδικότερες προβλέψεις για συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων (στρατιωτικοί, βαρέα και ανθυγιεινά, κ.λπ.).

Παραδείγματα: (α) άνδρας στο ΙΚΑ που δεν συμπληρώνει τις 10.500 ημέρες έως το 2012, (β) γυναίκα μητέρα ανηλίκου που δεν συμπλήρωσε 5.500 ημέρες έως το 2012 ή δεν συμπλήρωσε το 60ο έτος της ηλικίας της, μέχρι το 2021, για πλήρη σύνταξη ή το 55ο έτος της ηλικίας της, μέχρι το 2021, για μειωμένη σύνταξη και (γ) άνδρας δημόσιος υπάλληλος που έχει 35 έτη ασφάλισης, αλλά δεν συμπληρώνει τα 58 έτη έως το 2021.

Τα παραπάνω παραδείγματα είναι ενδεικτικές περιπτώσεις ασφαλισμένων όπου δεν θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, πριν από τις 31/12/2021 ούτε εμπίπτουν στα μεταβατικά όρια ηλικίας και τους καλύπτουν οι κανόνες συνταξιοδότησης που προαναφέρθηκαν (67ο έτος με τουλάχιστον με 15 έτη ασφάλισης, κ.ο.κ.)».

Τέλος, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δρομολογεί την παράταση κατά ένα έτος στην προθεσμία υποβολής αίτησης αναγνώρισης πλασματικών ετών που έληγε στις 31/12/2021, προκειμένου οι ασφαλισμένοι να κατοχυρώσουν τα μεταβατικά όρια ηλικίας.

Συμπερασματικά, όσοι ασφαλισμένοι έχουν θεμελιώσει ή κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, μέχρι τις 31/12/2021, δεν συντρέχει κανένας λόγος να σπεύδουν να συνταξιοδοτηθούν στο τέλος του έτους, καθώς αυτό μπορούν να το πράξουν οποτεδήποτε εκείνοι κρίνουν. Έτσι, δεν θα στερηθούν και την αυξημένη ανταπόδοση που θα λάβουν για κάθε χρόνο που θα μένουν επιπλέον στην εργασία τους».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ο Δρ. Χρήστος Νούνης μιλά για τον ρόλο του 2ου Πυλώνα και το μέλλον των συντάξεων

Παρακολουθήστε την εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε ο Πρόεδρος της ΕΛΕΤΕΑ στον δημοσιογράφο Ντίνο Σιωμόπουλο

Ασφαλίσεις ζωής: Πτώση στα υπό διαχείριση κεφάλαια, αύξηση σε UL και αναβαλλόμενες παροχές πρώην υπαλλήλων

Το 82% των υπό διαχείριση κεφαλαίων –μαθηματικά αποθέματα– προήλθε από τις ατομικές ασφαλίσεις

ΕΟΠΥΥ: Προειδοποίηση για νέα παραπλανητικά SMS – Πώς να προστατευτούν οι ασφαλισμένοι

Τα μηνύματα φέρουν το λογότυπο του οργανισμού και στοχεύουν στην υποκλοπή τραπεζικών κωδικών και προσωπικών δεδομένων

Η Swiss Re μπαίνει με ιστορική συμφωνία στην αμερικανική αγορά συντάξεων

Τι σηματοδοτεί το ντιλ 2 δισ. δολαρίων με την Athene για τη μεταφορά κινδύνου μακροζωίας

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ειρ. Αγαπηδάκη: «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τον χανταϊό – Η χώρα έχει λάβει τα αυστηρότερα μέτρα προστασίας»

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας τοποθετήθηκε εκτενώς για το ζήτημα του χανταϊού και την πορεία του προγράμματος ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ

Ο αθέατος κίνδυνος από τον καπνό των πυρκαγιών: νέα επιστημονικά δεδομένα για τον καρκίνο

Ακόμη και χαμηλές συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων PM2.5 συνδέθηκαν με σημαντική αύξηση κινδύνου

Universal Life: Στρατηγική συνεργασία με τον Όμιλο ΙΑΣΩ για αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας στην Ελλάδα

Στο πλαίσιο της συνεχούς ενίσχυσης και διεύρυνσης του δικτύου της, με στόχο την αποτελεσματική κάλυψη αναγκών των ασφαλισμένων της σε Κύπρο και εξωτερικό

e-ΕΦΚΑ: Το νέο ΟΠΣ κάνει… restart στην κοινωνική ασφάλιση

Το ενοποιημένο ψηφιακό οικοσύστημα του φορέα υπόσχεται παροχή σύγχρονων και αξιόπιστων υπηρεσιών προς πολίτες και επιχειρήσεις

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

NN Hellas – «The Billion Force»: Ένα συνέδριο που έμοιαζε περισσότερο με γιορτή για το 1 δισ. και το μέλλον της ασφάλισης

Είσοδο σε νέα εποχή μετά την υπέρβαση του ορόσημου του 1 δισ. ευρώ σε εγγεγραμμένα ασφάλιστρα το 2025

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Να σταματήσει εδώ και τώρα ο κατήφορος, με λήψη έκτακτων μέτρων για την ακρίβεια

Δραστικές λύσεις για την κοινωνία και τις επιχειρήσεις ζητά ο Πρόεδρος του ΕΕΑ, καθώς ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 5,4% τον Απρίλιο

ERGO: Παρουσίαση στρατηγικής και βραβεύσεις συνεργατών, με το βλέμμα «σταθερά προς το αύριο»

Η εταιρεία επενδύει δυναμικά στην τεχνολογία και στον άνθρωπο, δίνοντας έμφαση στην αναβαθμισμένη εμπειρία πελάτη και στη διεύρυνση χαρτοφυλακίου

50 χρόνια Επικουρικό Κεφάλαιο: Αντίστροφη μέτρηση για το επετειακό συνέδριο της 12ης Μαΐου

Με πλούσια ατζέντα, θεσμικές παρεμβάσεις και ουσιαστικό διάλογο – Δηλώστε δωρεάν συμμετοχή

Χρ. Αλεξανδροπούλου: «Η ανθεκτικότητα των χρημ/κών οργανισμών δεν είναι θέμα μόνο κανονιστικής συμμόρφωσης, αλλά ηγεσίας και επιβίωσης»

Το σημαντικό διεθνές συνέδριο ICPCDGR 2026 αφορά θέματα όπως διακυβέρνηση κρίσεων, διαχείριση κινδύνου, κυβερνοασφάλεια, προστασία κρίσιμων υποδομών και την οργανωσιακή ανθεκτικότητα