back to top
17.7 C
Athens
Τρίτη 31 Μαρτίου 2026

Η ανάγκη για συμπράξεις έναντι των συστημικών κινδύνων και ο ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης

Μπορεί να μην ήταν μια μεγάλη διήμερη συνάντηση όπως τα προηγούμενα χρόνια, με ομιλίες και επιμέρους εκδηλώσεις. Ωστόσο, η “ασφαλιστική συνάντηση” στην Ύδρα μέσω webinar ασχολήθηκε με μεγάλα ζητήματα και συστημικούς κινδύνους.

Oι επιπτώσεις της πανδημίας και το πλήγμα που έχει επιφέρει σε κοινωνίες και οικονομίες όπως επίσης τα ακραία φυσικά φαινόμενα με τις επακόλουθες καταστροφές απασχολούν έντονα την ασφαλιστική βιομηχανία.

- Advertisement -

Μεταξύ άλλων, αναδείχθηκαν και επισημάνθηκαν στοιχεία και πτυχές της σημερινής κατάστασης όπως:

-Το γεγονός ότι κανένα κράτος δεν θα μπορούσε να καλύψει τα πολλά τρισ δολάρια, όπως εκτιμάται, που έχει κοστίσει η πανδημία συνολικά, ενώ ειπώθηκε ξανά πως ο κίνδυνος της πανδημίας δεν είναι ασφαλίσιμος. Η πανδημία είναι είναι ένα συστημικό ρίσκο που επηρεάζει όλους και παντού. Αναφορά έγινε και για το φαινόμενο “long covid” που σχετίζεται με τον Κλάδο Ασφάλισης Υγείας, ένα ζήτημα θα απασχολήσει επίσης.

- Advertisement -

-Κοινή παραδοχή είναι το γεγονός πως η Διακοπή Εργασιών απασχολεί έντονα από το ξέσπασμα της πανδημίας τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, οικονομίες και επιχειρήσεις.

-Την ίδια ώρα, όπως τονίστηκε, είναι σημαντικό να υπάρχουν συμπράξεις, δημιουργία πλαισίου και συνέργειες για την πρόληψη και τον επιμερισμό του ρίσκου στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών και αναφέρθηκαν μοντέλα που ακολουθούνται σε διεθνές επίπεδο.

-Οι συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις όσον αφορά την Εποπτεία είναι κάτι επίσης που απασχολεί ιδιαίτερα την ασφαλιστική βιομηχανία

-Τονίστηκε επίσης ο κρίσιμος ρόλος των νέων τεχνολογιών που μετασχηματίζουν την ασφαλιστική αγορά, αλλά και το ότι αναδύονται νέοι συστημικοί κίνδυνοι, όπως οι κυβερνοαπειλές

-Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε επίσης η ανάγκη για εκπαίδευση, στοιχείο ικανό να φέρει πιο κοντά τους πολίτες στον κόσμο της ιδιωτικής ασφάλισης, που μπορεί εν τέλει να προσφέρει λύσεις έναντι των κινδύνων που απασχολούν τις κοινωνίες.

Για την πανδημία έναντι άλλων συστημικών κινδύνων και τον ρόλο της ασφάλισης μίλησε ο κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, πρόεδρος της ΕΑΕΕ που συντόνισε τη συζήτηση.

Κατά την εισαγωγή του τοποθέτηση ο κ. Σαρρηγεωργίου τόνισε πως ο κόσμος μας αλλάζει με πολύ γρήγορη ταχύτητα και αρκετά συνήθη και όχι μόνο ζητήματα απασχολούν τον κλάδο: όπως το γεγονός ότι πρέπει να «πείσουμε τον κόσμο να ασφαλιστεί», τα χαμηλά – αρνητικά επιτόκια, οι υψηλές απαιτήσεις της Εποπτείας ή το γεγονός πως ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» είναι η ψηφιοποίηση και τα επίπεδα ρίσκου που διαφοροποιούνται στις μέρες μας, σχολιάζοντας για τους συστημικούς κινδύνους στις μέρες μας.

Διαβεβαίωσε, πάντα συναρτήσει της πορείας της πανδημίας, πως «στόχος είναι του χρόνου να είμαστε όλοι μαζί στην Ύδρα με φυσική παρουσία στο καθιερωμένο, εδώ και χρόνια, ραντεβού της αγοράς».

Συνομιλητές του webinar ήταν: Ο Thilo Herrmannsdörfer, Market Head P&C Greece, Cyprus, Malta, Turkey στη Swiss Re, ο Olav Jones, Deputy Director General & Director Economics and Finance στην Insurance Europe και ο Andreas Voßberg, Senior Underwriter, Central, Eastern & Southern Europe στη Munich Re.

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Άνοιξαν οι εγγραφές για το 26th Insurance & Reinsurance Meeting της Ύδρας

Δείτε το πρόγραμμα της διοργάνωσης και λοιπές χρήσιμες πληροφορίες

Τα μπόνους των αντασφαλιστών

Παρά τα εύσημα, ωστόσο, η S&P προειδοποιεί για τον κίνδυνο μείωσης των περιθωρίων κερδοφορίας

Φτηνότερες οι εκχωρήσεις κινδύνων περιουσίας, οι πρώτες εκτιμήσεις και οι λόγοι

Η Guy Carpenter επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι το πλεονάζον κεφάλαιο λειτούργησε ως καταλύτης για την πτώση τιμών σε πολλούς παραγωγικούς τομείς

20-22 Μαΐου 2026: Το 26ο Insurance & Reinsurance Meeting της ΕΑΕΕ στην Ύδρα

Το ετήσιο ραντεβού της ΕΑΕΕ αποτελεί διαχρονικά βαρόμετρο της αγοράς και πεδίο γόνιμου διαλόγου

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Άνοιξαν οι εγγραφές για το 26th Insurance & Reinsurance Meeting της Ύδρας

Δείτε το πρόγραμμα της διοργάνωσης και λοιπές χρήσιμες πληροφορίες

Syndea: Ημερίδα για ενίσχυση της συνεργασίας με τους συνεταιρισμούς σε περιβάλλον αυξανόμενων προκλήσεων

Με σημαντική συμμετοχή εκπροσώπων συνεταιριστικών οργανώσεων και στόχο τη δημιουργία σταθερών βάσεων προστασίας και βιώσιμης ανάπτυξης

Η Eurolife FFH επενδύει με συνέπεια στην εκπαίδευση των συνεργατών της

Περισσότερες από 550 εκπαιδευτικές συναντήσεις, με πάνω από 12.800 συμμετέχοντες, πραγματοποιήθηκαν εξ αποστάσεως ή διά ζώσης το 2025

Μια «γιορτή που χορεύει στη μνήμη» αποτέλεσε η πρώτη κοπή πίτας του MDRT στην Ελλάδα

Για το MDRT Hellas, κάθε συνάντηση είναι «κάτι περισσότερο από ένα event – είναι μια υπενθύμιση ότι #TogetherWeGoFurther»

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Γ. Στουρνάρας: «Δυσκολότερη η διαχείριση της παρούσας κρίσης από εκείνης του 2021-22»

Παρά τις δυσκολίες, ωστόσο, ο Διοικητής της ΤτΕ εμφανίστηκε στο Economist Romania Government Roundtable συγκρατημένα αισιόδοξος

Κρίσιμη η κατάσταση στο Νοσοκομείο Ξάνθης λόγω μη λειτουργίας της ΜΕΘ

Το βασικό πρόβλημα αφορά την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, παρότι το νοσοκομείο διαθέτει κατάλληλες υποδομές

Άνοιξαν οι εγγραφές για το 26th Insurance & Reinsurance Meeting της Ύδρας

Δείτε το πρόγραμμα της διοργάνωσης και λοιπές χρήσιμες πληροφορίες

Syndea: Ημερίδα για ενίσχυση της συνεργασίας με τους συνεταιρισμούς σε περιβάλλον αυξανόμενων προκλήσεων

Με σημαντική συμμετοχή εκπροσώπων συνεταιριστικών οργανώσεων και στόχο τη δημιουργία σταθερών βάσεων προστασίας και βιώσιμης ανάπτυξης

Allianz: Οι χαλαζοπτώσεις εκτοξεύουν τις ασφαλισμένες ζημιές σε ιστορικά υψηλά

Οι ισχυρές καταιγίδες μεταφοράς (SCS) είναι απρόβλεπτες, αλλά οι κίνδυνοι μπορούν να μετριαστούν με συνδυασμό παραδοσιακών μέτρων ανθεκτικότητας και λύσεων TN