Κ. Χαραλαμπίδου: Ευνοϊκότερο από ποτέ το περιβάλλον για ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο iw, η CEO/Partner της wedo.insure, κ. Κατερίνα Χαραλαμπίδου, σχολίασε τα τεκταινόμενα στην ασφαλιστική αγορά και τη διαμεσολάβηση

Στον Βάιο Κρόκο

Επεσήμανε τις προκλήσεις που ανέδειξε η πανδημία όσον αφορά την παραγωγή και τις συνολικές εργασίες του κλάδου, παραθέτοντας παράλληλα τους στρατηγικούς στόχους της wedo.insure. 

Ανέδειξε, μεταξύ άλλων, τις μεγάλες αλλαγές που φέρνει στον κλάδο ο ψηφιακός μετασχηματισμός, τον σύγχρονο ρόλο που έχει πλέον ένας ασφαλιστικός σύμβουλος και τις σημαντικές εμπειρίες που μπορεί να βιώσει ένας επαγγελματίας μέσω του MDRT.

Σύμφωνα με την κυρία Χαραλαμπίδου, το περιβάλλον που δημιουργείται μετά τις συνεχόμενες αλλαγές των τελευταίων ετών και τις εξαγορές-συγχωνεύσεις, προσφάτως, είναι το πλέον ευνοϊκό για την περαιτέρω ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς.

iw? Πώς αντιμετωπίσατε τις προκλήσεις-απόρροια της πανδημίας όσον αφορά την παραγωγή και την επικοινωνία με συνεργάτες και πελάτες;

απ. Η πρωτόγνωρη περίοδος που διανύσαμε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο αδιαμφισβήτητα αναστάτωσε τον κόσμο και δημιούργησε μια έντονη αίσθηση φόβου και ανησυχίας για την υγεία τους, αλλά κυρίως αυτών που αγαπούν περισσότερο τη ζωή. Όλο αυτό το διάστημα εμείς επιλέξαμε να είμαστε κοντά στους ανθρώπους που μας έχουν εμπιστευτεί, επικοινωνώντας σε συστηματική βάση μαζί τους. Μας ενδιέφερε πραγματικά να μάθουμε πώς αντιμετωπίζουν οι ίδιοι τη νέα πραγματικότητα και αν είναι καλά ψυχικά και σωματικά. 

Διαπιστώσαμε, λοιπόν, ότι πολύ περισσότερο από πριν ένιωθαν την ανάγκη να δημιουργήσουν νέες ή να επεκτείνουν τις ασφαλιστικές καλύψεις που ήδη είχαν, με κύριο πρωταγωνιστή τα προγράμματα υγείας και ζωής. Νομίζω ότι η κρίση αυτή, που διανύουμε ακόμα, σε καμία περίπτωση δεν αφορά μείωση παραγωγής, αλλά αντιθέτως δημιούργησε μεγαλύτερη διατηρησιμότητα και κυρίως σημαντική αύξηση παραγωγής.

iw? Πώς αλλάζουν πλέον τις εργασίες σας οι μεγάλες αλλαγές σε επίπεδο ψηφιακού μετασχηματισμού;

απ. Στην wedo.insure πάντα πιστεύαμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό και ευτυχώς είχαμε κάνει σημαντικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση αρκετό καιρό πριν. Η περίοδος που μας έκλεισε στα σπίτια μας και για πρώτη φορά γνωρίσαμε την απομακρυσμένη εργασία εμάς μας βρήκε έτοιμους. Από την πρώτη μέρα δουλέψαμε χωρίς κανένα πρόβλημα και μάλιστα υποστηρίξαμε και την αυξημένη νέα παραγωγή απολύτως οργανωμένα. Ακόμα έχουμε δρόμο να διανύσουμε, όμως, για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε το όραμα που ενστερνιζόμαστε και ακολουθούμε ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση συνεχώς. 

iw? Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για την πορεία της ασφαλιστικής αγοράς; Σε ποιους κλάδους εντοπίζετε αυξανόμενο ενδιαφέρον το επόμενο διάστημα; 

απ. Η ασφαλιστική αγορά βρίσκεται σε συνεχόμενη αλλαγή εδώ και πολλά χρόνια. Από το 2009 έχουμε δει αλυσιδωτές αλλαγές, οι οποίες ήδη έχουν δημιουργήσει ένα πολύ ασφαλές περιβάλλον για τους πελάτες μας. Τα τελευταία χρόνια μπήκαμε στην περίοδο των εξαγορών-συγχωνεύσεων ασφαλιστικών εταιρειών, γεγονός που το περιμέναμε να συμβεί. Παράλληλα, με διάφορες ενέργειες του κλάδου ενισχύεται η ασφαλιστική συνείδηση των Ελλήνων και αλλάζει εντελώς το υποψήφιο/εν δυνάμει ασφαλιστικό κοινό. 

Δεδομένων των παραπάνω, λοιπόν, πιστεύουμε ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι το ευνοϊκότερο περιβάλλον για να υπάρξει ανάπτυξη. Ο κλάδος υγείας, με τα προγράμματα υγείας σε ομαδικό ή ατομικό επίπεδο, αλλά και ο κλάδος ζωής πιστεύουμε ότι θα μεσουρανήσουν τα επόμενα χρόνια. 

Επίσης τα επενδυτικά-συνταξιοδοτικά προγράμματα, που ήδη ξεκίνησαν να έχουν ιδιαίτερη κινητικότητα, πιστεύουμε ότι θα αποτελέσουν έντονη επιθυμία των πολιτών, και γι’ αυτό τον λόγο εμείς ήδη τρέχουμε μια μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης για το συνταξιοδοτικό.

iw? Πώς θα αυξηθεί η πολυπόθητη ασφαλιστική συνείδηση; Απαιτούνται τελικά έξτρα κίνητρα από την Πολιτεία; Χρειάζεται περαιτέρω εκπαίδευση στους διαμεσολαβούντες ώστε να κομίσουν το μήνυμα της ασφάλισης;

απ. Η ασφαλιστική συνείδηση των Ελλήνων γνωρίζουμε ότι είναι αρκετά χαμηλότερη συγκριτικά με τις αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής. Θεωρώ ότι για να μπορέσουμε να πλησιάσουμε το επίπεδο των χωρών αυτών πρέπει να γίνουν ενέργειες πολλαπλών παραγόντων. 

Η Πολιτεία σαφέστατα πρέπει να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση, ίσως δίνοντας φορολογικές ελαφρύνσεις ή κάνοντας καμπάνιες ενίσχυσης της ασφαλιστικής συνείδησης. «Ασφαλίζω σημαίνει φροντίζω» είδαμε πρόσφατα να λέει η καμπάνια της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας. 

Οι εμπειρίες που έχω αποκομίσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια, που γνώρισα από κοντά το MDRT, είναι αμέτρητες

Από την άλλη, οι διαμεσολαβούντες οι οποίοι εκπροσωπούν την ασφαλιστική αγορά πρέπει να είναι πλήρως εκπαιδευμένοι και γνώστες του αντικειμένου προκειμένου να αφήνουν το θετικότερο αποτύπωμα στο ασφαλιστικό κοινό. 

iw? Αρκετοί σημειώνουν πως νεότερες γενιές δυσκολεύονται να μπουν στο επάγγελμα του ασφαλιστικού συμβούλου. Πώς μπορεί να αλλάξει αυτό; 

απ. Η επιλογή του επαγγέλματος του ασφαλιστικού συμβούλου ποτέ δεν νομίζω ότι ήταν εύκολη. Θυμάμαι την προσωπική μου εμπειρία πριν από σχεδόν 20 χρόνια που ανέλαβα το ασφαλιστικό γραφείο της μητέρας μου. Πέρασε πολύς καιρός για να πω με περηφάνια ότι κάνω αυτήν τη δουλειά, ώς τότε το έκρυβα! 

Για να μπορέσει η νέα γενιά να αγαπήσει και να εκτιμήσει αυτό το χαρισματικό επάγγελμα πρέπει να καταλάβει. Να καταλάβει ότι αν δείξει πειθαρχία και συστηματικότητα, έχοντας ηθική και υψηλό γνωστικό επίπεδο, δεν υπάρχει περίπτωση να μην εξελιχθεί σε επιτυχημένο επαγγελματία. 

Αυτή η δουλειά θέλει κόπο και χρόνο, αλλά είναι και η μοναδική ίσως που ρυθμίζεις ο ίδιος πόσο και πότε θέλεις να εργαστείς, αλλά και με τι ρυθμό επιθυμείς να αυξάνεις το εισόδημά σου. 

iw? Πείτε μας δυο λόγια για τις εμπειρίες σας και τα οφέλη που έχετε αποκομίσει από το MDRT…

απ. Το MDRT είναι η σημαντικότερη διάκριση που μπορεί να λάβει ένας ασφαλιστικός σύμβουλος που ασχολείται με τον κλάδο ζωής, υγείας και διαχείρισης κεφαλαίων. Απαιτεί πολύ υψηλό επίπεδο γνώσεων και αυστηρή ηθική, με γνώμονα πάντα και μόνο το συμφέρον του πελάτη. 

Οι εμπειρίες που έχω αποκομίσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια, που γνώρισα από κοντά το MDRT, είναι αμέτρητες. Αν μπορούσα να το βάλω σε μία πρόταση, θα έλεγα ότι η συναναστροφή με τους καλύτερους παγκοσμίως είναι μοναδική πηγή έμπνευσης σε πολλαπλά επίπεδα. 

Όλοι οι κορυφαίοι κάτι κάνουν πολύ καλά και αυτό επιθυμούν να το γνωστοποιήσουν στα υπόλοιπα μέλη. Ποιος δεν θα ήθελε να μάθει τεχνικές ή μεθοδολογίες που οδηγούν αποδεδειγμένα σε επιτυχία; 

iw? Ποιοι είναι οι επόμενοι στρατηγικοί στόχοι της wedo.insure; 

απ. Στην wedo.insure είμαστε μια ομάδα που μοιραζόμαστε μια κοινή φιλοσοφία. Νοιαζόμαστε πραγματικά και επιθυμούμε να είμαστε δίπλα στον πελάτη μας απαραιτήτως σε όλα τα στάδια της συνεργασίας μας. Έχουμε ένα κοινό όραμα, το οποίο έχει στο κέντρο τον πελάτη και την εμπειρία που αποκομίζει όταν απευθύνεται σε εμάς για να προστατεύσει τα όνειρα και τις επιθυμίες του. 

Ο στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε την υποδομή που θα μπορέσει να υποστηρίζει με τον πιο επαγγελματικό, digital τρόπο τις ανάγκες όλο και περισσότερου ασφαλιστικού κοινού. Επιθυμούμε να συνυφανθεί το όνομα της wedo.insure με την αριστεία, και όλες μας οι στρατηγικές ενέργειες του παρελθόντος αλλά και του μέλλοντος έχουν ακριβώς αυτήν την κατεύθυνση.

iw? Αν έχετε κάτι άλλο να σχολιάσετε…

απ. Η ιδιωτική ασφάλιση είναι στην πραγματικότητα ο τρόπος να υποστηρίξει ο ασφαλισμένος οικονομικά τις δυσκολίες που μπορεί να του προκύψουν στη ζωή. 

Όλοι μας εργαζόμαστε για να καλύψουμε αρχικά τις καθημερινές βασικές μας οικονομικές ανάγκες, στέγη, τροφή, αλλά και εκείνες που μας δημιουργούν ανάταση ψυχική, όπως ψυχαγωγία, διακοπές κ.τ.λ. 

Εκτός αυτού όμως, μεγαλώνοντας την οικογένειά μας και δημιουργώντας απογόνους, ουσιαστικά ερχόμαστε να μεγαλώσουμε την οικονομική υποχρέωση, δεδομένων των νέων πρακτικών εξόδων, αλλά και μελλοντικών, όπως έξοδα εκπαίδευσης-σπουδών τέκνων. 

Η ιδιωτική ασφάλιση είναι δομημένη με τέτοιο τρόπο που μπορεί αδιαμφισβήτητα να καλύψει κάθε οικονομική ανάγκη σε κάθε στάδιο της ζωής των ανθρώπων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*