Ώρα ευθύνης για όλους

Δεν είναι ώρα για ευχολόγια, ούτε για νουθεσίες. Η εικόνα της ασφαλιστικής αγοράς, το ισχνό αποτύπωμά της στην ελληνική κοινωνία, οι αγκυλώσεις της Πολιτείας και οι στρεβλώσεις της αγοράς είναι πράγματα, λίγο-πολύ, γνωστά. 

του Βάιου Κρόκου

Ακόμη πιο γνωστά όμως πρέπει να γίνουν και τα πραγματικά οφέλη και οι υπηρεσίες που προσφέρει η ιδιωτική ασφάλιση στην καθημερινότητα των πολιτών. Στην υγεία, τις επιχειρήσεις, την αποταμίευση και τη σύνταξη.

 Οι σοβαρές συνέπειες της εν εξελίξει πανδημίας έφεραν ξανά στο προσκήνιο ανάγκες και ασφαλιστικές καλύψεις που τόση ανάγκη έχει ο καθένας μας, αλλά πιθανώς αγνοεί.

 Οι τελευταίες φυσικές καταστροφές από την πύρινη λαίλαπα του καλοκαιριού ανέδειξαν τη χρησιμότητα της προστασίας της περιουσίας μας, αλλά πιθανώς θέλουμε κι αυτό να το αγνοούμε. 

Ναι, πρώτη προτεραιότητα είναι η ανθρώπινη ζωή. Βασικό μέλημα θα πρέπει να είναι όμως και η μακροημέρευση, η βιωσιμότητα και η ποιότητα ζωής εν γένει. Και για όλα αυτά η ασφαλιστική βιομηχανία παρέχει πληθώρα λύσεων.

 Υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης; Δεν υπάρχουν ελκυστικά προϊόντα; Το κόστος ενός ασφαλιστηρίου συμβολαίου είναι τόσο δυσπρόσιτο ή απλά επιλέγουμε να μην ασφαλιζόμαστε; Σε κάθε περίπτωση, αν κάποιος διερωτάτο σκωπτικά στο παρελθόν «σε εμένα θα τύχει;», τώρα θα πρέπει να αναρωτηθεί «πότε θα μου τύχει;». 

Σήμερα, οι πολιτικές που προκρίνουν την πραγματική αειφορία, βάζοντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον, είναι το κυριότερο ζητούμενο των σύγχρονων κοινωνιών για τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις, αλλά και για τους ίδιους τους ανθρώπους εν τέλει. 

Την ώρα που γράφεται το κείμενο αυτό, οι προσδοκίες για την παροχή κινήτρων και φοροαπαλλαγών από την Πολιτεία ως προς την ασφάλιση των κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών, όπως είχε εξαγγελθεί στο πρόσφατο παρελθόν, βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. (σ.σ κίνητρα κατά τη διάρκεια της φετινής ΔΕΘ δεν ανακοινώθηκαν, όπως προσδοκούσαν αρκετοί)

Ας γίνει το βήμα αυτό και ας αναλάβει ο καθένας την ευθύνη που του αναλογεί. Η Πολιτεία, οι ασφαλιστικές, η κοινωνία.

*αναδημοσίευση από το περιοδικό Insurance World

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*