back to top
23.8 C
Athens
Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2026

Οι Ευρωπαίοι ασφαλιστές λένε “ναι” στην ευρωπαϊκή ψηφιακή ταυτότητα

Υπέρ της ευρωπαϊκής ψηφιακής ταυτότητας τάσσονται οι Ευρωπαίοι ασφαλιστές, όπως διαφαίνεται από την ανακοίνωση-σχόλιο της Insurance Europe σχετικά με την πρόταση της Kομισιόν. 

Σύμφωνα με τους ασφαλιστές,  οι ψηφιακές ταυτότητες αποτελούν ουσιαστικό συστατικό της ψηφιακής ενιαίας αγοράς και των εθνικών και ευρωπαϊκών οικονομιών. Συνεπώς, ο ασφαλιστικός κλάδος χαιρετίζει την πρωτοβουλία της Κομισιόν σε αυτόν τον τομέα και προβλέπει πολλές δυνατότητες.

- Advertisement -

Στον τομέα της διανομής, οι ασφαλιστές θα μπορούσαν να φανταστούν τις ακόλουθες περιπτώσεις χρήσης:

-Ο σαφής και εύκολος προσδιορισμός των δυνητικών πελατών, ιδίως κατά την εκπλήρωση των υποχρεώσεων γνωριμίας με τους πελάτες σε διαδικτυακά κανάλια διανομής ή συμμόρφωση με τις απαιτήσεις κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

- Advertisement -

-Διευκόλυνση στη δυνατότητα εγγραφής και πρόσβασης στις διαδικτυακές υπηρεσίες των ασφαλιστών και εύκολη αναγνώριση για μεμονωμένη είσοδο.

-Διασφάλιση ότι οι υποψήφιοι πελάτες είναι ενήλικοι και ως εκ τούτου έχουν πλήρη νομική ικανότητα να συνάψουν μια σύμβαση.

Το Digital Identity Wallet θα μπορούσε να προσφέρει έναν τρόπο μαπόδειξεις έναντι των αρμόδιων εποπτικών αρχών ότι οι απαιτήσεις συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης έχουν ικανοποιηθεί από τον εργαζόμενο.

Όσον αφορά την τεχνική εφαρμογή μιας ευρωπαϊκής ψηφιακής ταυτότητας, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ακόλουθες πτυχές:

-Επί του παρόντος δεν υπάρχει ομοιόμορφη αρχιτεκτονική IT. Ωστόσο, θα πρέπει να διασφαλιστεί η διαλειτουργικότητα των Digital Identity Wallets, ιδίως όσον αφορά το επίπεδο ασφάλειάς τους.

-Οι λύσεις Digital Identity Wallet θα πρέπει επίσης να είναι φιλικές προς το χρήστη, διατηρώντας παράλληλα υψηλό επίπεδο ασφάλειας και αξιοπιστίας για τη βελτίωση της αποδοχής των χρηστών.

-Όσον αφορά τη διαλειτουργικότητα, τη φιλικότητα προς τον χρήστη και την αποδοχή των χρηστών, οι χρήστες δεν πρέπει να αναγκάζονται να χρησιμοποιούν διαφορετικά πορτοφόλια ανάλογα με το αντίστοιχο πεδίο εφαρμογής τους.

-Δεν πρέπει να υπάρχουν τεχνικοί περιορισμοί στη χρήση πορτοφολιών σε φορητές συσκευές – οι λύσεις πορτοφολιών πρέπει να λειτουργούν ομαλά σε όλες τις κινητές συσκευές, ανεξάρτητα από το λειτουργικό τους σύστημα ή την ηλικία τους.

-Επιπλέον, οι ψηφιακές ταυτότητες θα μπορούσαν να συμβάλουν στην απλοποίηση της εκπλήρωσης των δικαιωμάτων προστασίας δεδομένων και στην εξασφάλισή τους. 

Όταν αποφασίζετε για μια συγκεκριμένη τεχνολογία για την εφαρμογή των Digital Identity Wallets, πρέπει επίσης να ληφθεί μέριμνα για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τη νομοθεσία για την προστασία των δεδομένων (π.χ. προστασία δεδομένων βάσει σχεδίου) και για την επιλογή λύσεων που να παρέχουν προστασία στο μέλλον.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αναλογιστική λειτουργία: Ο κρίσιμος μηχανισμός πίσω από τη λειτουργία μιας ασφαλιστικής, σε ένα σεμινάριο

Από το Ελληνικό Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών (ΙΕΕΕ), με εισηγητές τη Μαριάννα Ανυφαντή και τον Αναστάσιο Νάκη

Swiss Re: Ήρθαν τα πάνω κάτω στην Ευρώπη

Εθνικά ρεκόρ όλων των εποχών καταρρίφθηκαν το πρώτο εξάμηνο στην ταχύτερα θερμαινόμενη ήπειρο

HDI Global: Οι 4 βασικοί παράγοντες ανθεκτικότητας των ευρωπαϊκών data centers

Στο πλαίσιο της διαχείρισης φυσικών καταστροφών και κλιματικών κινδύνων

Allianz Research: Πόσο κοστίζουν οι πλημμύρες στην Ελλάδα και στην Ευρώπη

Παρότι ο αριθμός των πλημμυρικών φαινομένων παρέμεινε γενικά σταθερός, το κόστος κάθε περιστατικού έχει αυξηθεί σημαντικά

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

INTERLIFE Magazine: Η αποταμίευση ως μάθημα ζωής 

Στην αξία της αποταμίευσης και στην ανάγκη να καλλιεργείται από την παιδική ηλικία επιστρέφει ο Ιωάννης Βοτσαρίδης, μέσα από άρθρο του στο νέο τεύχος

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Κλινικών Ελλάδος στο CSR HELLAS 

Στο Δίκτυο του CSR HELLAS εντάσσεται ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Κλινικών Ελλάδος (ΣΙΚΕ), ενισχύοντας τη σύνδεση του κλάδου της ιδιωτικής υγείας

Οι ασφαλιστές ζητούν απλούστερους ψηφιακούς κανόνες στην ΕΕ

Την ανάγκη για σαφέστερους, συνεκτικότερους και λιγότερο σύνθετους ψηφιακούς κανόνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναδεικνύει η Insurance Europe...

EEA ATHENS RUN 2026: Αντίστροφη μέτρηση για τον 3ο Αγώνα Δρόμου στο Πεδίον του Άρεως

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών διοργανώνει για τρίτη χρονιά τον Αγώνα Δρόμου “EEA ATHENS RUN“, προσκαλώντας επαγγελματίες

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Τα Διαγνωστικά Κέντρα ΒΙΟΤΥΠΟΣ και η GE HealthCare φέρνουν το μέλλον στη Μαγνητική Τομογραφία

Τα Διαγνωστικά Κέντρα ΒΙΟΤΥΠΟΣεπενδύουν στην προηγμένη διαγνωστική απεικόνιση με την εγκατάσταση του νέου Μαγνητικού Τομογράφου

«Ασφάλεια για σπασμένες καρδιές» – Η νέα καμπάνια της Insurancemarket με χιούμορ και μήνυμα για τη σύγκριση ασφαλιστικών προσφορών

Η ασφάλιση γίνεται αφορμή για χιούμορ στην τελευταία ανάρτηση της Insurancemarket, η οποία επιστρατεύει το συναίσθημα και το λογοπαίγνιο

NN Hellas: Για 8η χρονιά στην κορυφή των εργοδοτών

Για όγδοη συνεχόμενη χρονιά, η NN Hellas ανακοινώνει τη διάκρισή της ως Top Employer, επιβεβαιώνοντας τη σταθερή της προσήλωση

Allianz: Εκπτώσεις έως 30% στην Carglass και επιστροφή ασφαλίστρων 7,5% μέσω του «Ασφαλιστικού Γονέα»

Προσφορές για υπηρεσίες και προϊόντα αυτοκινήτου προσφέρει έως τις 31 Οκτωβρίου η Allianz Ελλάδος στα μέλη του προγράμματος «Ασφαλιστικός Γονέας»

Cyber Insurance: Από την αποζημίωση στην κυβερνοανθεκτικότητα

Η κυβερνοασφάλεια έχει πάψει, εδώ και καιρό, να αποτελεί αποκλειστικά ζήτημα των τμημάτων πληροφορικής. Η ολοένα μεγαλύτερη