back to top
14.6 C
Athens
Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2026

Οι Ευρωπαίοι ασφαλιστές λένε “ναι” στην ευρωπαϊκή ψηφιακή ταυτότητα

Υπέρ της ευρωπαϊκής ψηφιακής ταυτότητας τάσσονται οι Ευρωπαίοι ασφαλιστές, όπως διαφαίνεται από την ανακοίνωση-σχόλιο της Insurance Europe σχετικά με την πρόταση της Kομισιόν. 

Σύμφωνα με τους ασφαλιστές,  οι ψηφιακές ταυτότητες αποτελούν ουσιαστικό συστατικό της ψηφιακής ενιαίας αγοράς και των εθνικών και ευρωπαϊκών οικονομιών. Συνεπώς, ο ασφαλιστικός κλάδος χαιρετίζει την πρωτοβουλία της Κομισιόν σε αυτόν τον τομέα και προβλέπει πολλές δυνατότητες.

- Advertisement -

Στον τομέα της διανομής, οι ασφαλιστές θα μπορούσαν να φανταστούν τις ακόλουθες περιπτώσεις χρήσης:

-Ο σαφής και εύκολος προσδιορισμός των δυνητικών πελατών, ιδίως κατά την εκπλήρωση των υποχρεώσεων γνωριμίας με τους πελάτες σε διαδικτυακά κανάλια διανομής ή συμμόρφωση με τις απαιτήσεις κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

- Advertisement -

-Διευκόλυνση στη δυνατότητα εγγραφής και πρόσβασης στις διαδικτυακές υπηρεσίες των ασφαλιστών και εύκολη αναγνώριση για μεμονωμένη είσοδο.

-Διασφάλιση ότι οι υποψήφιοι πελάτες είναι ενήλικοι και ως εκ τούτου έχουν πλήρη νομική ικανότητα να συνάψουν μια σύμβαση.

Το Digital Identity Wallet θα μπορούσε να προσφέρει έναν τρόπο μαπόδειξεις έναντι των αρμόδιων εποπτικών αρχών ότι οι απαιτήσεις συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης έχουν ικανοποιηθεί από τον εργαζόμενο.

Όσον αφορά την τεχνική εφαρμογή μιας ευρωπαϊκής ψηφιακής ταυτότητας, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ακόλουθες πτυχές:

-Επί του παρόντος δεν υπάρχει ομοιόμορφη αρχιτεκτονική IT. Ωστόσο, θα πρέπει να διασφαλιστεί η διαλειτουργικότητα των Digital Identity Wallets, ιδίως όσον αφορά το επίπεδο ασφάλειάς τους.

-Οι λύσεις Digital Identity Wallet θα πρέπει επίσης να είναι φιλικές προς το χρήστη, διατηρώντας παράλληλα υψηλό επίπεδο ασφάλειας και αξιοπιστίας για τη βελτίωση της αποδοχής των χρηστών.

-Όσον αφορά τη διαλειτουργικότητα, τη φιλικότητα προς τον χρήστη και την αποδοχή των χρηστών, οι χρήστες δεν πρέπει να αναγκάζονται να χρησιμοποιούν διαφορετικά πορτοφόλια ανάλογα με το αντίστοιχο πεδίο εφαρμογής τους.

-Δεν πρέπει να υπάρχουν τεχνικοί περιορισμοί στη χρήση πορτοφολιών σε φορητές συσκευές – οι λύσεις πορτοφολιών πρέπει να λειτουργούν ομαλά σε όλες τις κινητές συσκευές, ανεξάρτητα από το λειτουργικό τους σύστημα ή την ηλικία τους.

-Επιπλέον, οι ψηφιακές ταυτότητες θα μπορούσαν να συμβάλουν στην απλοποίηση της εκπλήρωσης των δικαιωμάτων προστασίας δεδομένων και στην εξασφάλισή τους. 

Όταν αποφασίζετε για μια συγκεκριμένη τεχνολογία για την εφαρμογή των Digital Identity Wallets, πρέπει επίσης να ληφθεί μέριμνα για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τη νομοθεσία για την προστασία των δεδομένων (π.χ. προστασία δεδομένων βάσει σχεδίου) και για την επιλογή λύσεων που να παρέχουν προστασία στο μέλλον.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αναλογιστική λειτουργία: Ο κρίσιμος μηχανισμός πίσω από τη λειτουργία μιας ασφαλιστικής, σε ένα σεμινάριο

Από το Ελληνικό Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών (ΙΕΕΕ), με εισηγητές τη Μαριάννα Ανυφαντή και τον Αναστάσιο Νάκη

Swiss Re: Ήρθαν τα πάνω κάτω στην Ευρώπη

Εθνικά ρεκόρ όλων των εποχών καταρρίφθηκαν το πρώτο εξάμηνο στην ταχύτερα θερμαινόμενη ήπειρο

HDI Global: Οι 4 βασικοί παράγοντες ανθεκτικότητας των ευρωπαϊκών data centers

Στο πλαίσιο της διαχείρισης φυσικών καταστροφών και κλιματικών κινδύνων

Allianz Research: Πόσο κοστίζουν οι πλημμύρες στην Ελλάδα και στην Ευρώπη

Παρότι ο αριθμός των πλημμυρικών φαινομένων παρέμεινε γενικά σταθερός, το κόστος κάθε περιστατικού έχει αυξηθεί σημαντικά

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η ΕΕΑΕ άνοιξε τον διάλογο για τον Ασφαλιστικό Διαμεσολαβητή της επόμενης ημέρας

Με ισχυρή συμμετοχή του κλάδου, θεσμικές και ευρωπαϊκές παρεμβάσεις και ένα σαφές μήνυμα: γνώση, εμπιστοσύνη, συνεργασία και ανθρώπινη συμβουλή αποτελούν τη βάση για μια πιο ανθεκτική κοινωνία.

Επίτιμη πρόεδρος της ΕΕΑΕ η Δήμητρα Λύχρου – Με μεγάλη συμμετοχή η εκδήλωση για το μέλλον της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης

Η προσέλευση των επαγγελματιών επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης για τις εξελίξεις...

Ο Πάνος Λελεδάκης για την υπεύθυνη ηγεσία στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης – Διαθέσιμο το διαδικτυακό σεμινάριο της GAMA Global με τίτλο «AI Leadership: Responsibility...

Στο σεμινάριο, που εντάσσεται στην εκπαιδευτική σειρά της GAMA Global για τον Οκτώβριο του 2026, ο Πάνος Λελεδάκης αναλύει την ευθύνη των ηγετικών

Άνοιξαν οι ατομικές εγγραφές στο 13ο Συνέδριο ΕΣΑΠΕ & GAMA Global Hellas-Cyprus! “Leading Without Limits”

Η ΕΣΑΠΕ www.esape.gr, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων της, με την GAMA Global Hellas-Cyprus www.gamahellas.com, συνεχίζουν να συνεισφέρουν

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η ΕΕΑΕ άνοιξε τον διάλογο για τον Ασφαλιστικό Διαμεσολαβητή της επόμενης ημέρας

Με ισχυρή συμμετοχή του κλάδου, θεσμικές και ευρωπαϊκές παρεμβάσεις και ένα σαφές μήνυμα: γνώση, εμπιστοσύνη, συνεργασία και ανθρώπινη συμβουλή αποτελούν τη βάση για μια πιο ανθεκτική κοινωνία.

Ετήσιο Συνέδριο του Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδας

Tην Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2026, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, θα πραγματοποιηθεί το Ετήσιο Συνέδριο του Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδας

Ταξίδι στη Μαδρίτη για την Career Sales Force της Eurolife FFH

Για τη Eurolife FFH αξία έχει να αναγνωρίζει και να επιβραβεύει τους ανθρώπους που συμβάλλουν καθημερινά στην ανάπτυξή της.

Νέα συνεργασία του incharge με την Ayvens

Η Ayvens, παγκόσμιος ηγέτης στις λύσεις βιώσιμης κινητικότητας, προχωρά σε στρατηγική συνεργασία με το incharge, μέλος του ομίλου Motor Oil

Επίτιμη πρόεδρος της ΕΕΑΕ η Δήμητρα Λύχρου – Με μεγάλη συμμετοχή η εκδήλωση για το μέλλον της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης

Η προσέλευση των επαγγελματιών επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης για τις εξελίξεις...