back to top
12.7 C
Athens
Τετάρτη 18 Μαρτίου 2026

Οι Ευρωπαίοι ασφαλιστές λένε “ναι” στην ευρωπαϊκή ψηφιακή ταυτότητα

Υπέρ της ευρωπαϊκής ψηφιακής ταυτότητας τάσσονται οι Ευρωπαίοι ασφαλιστές, όπως διαφαίνεται από την ανακοίνωση-σχόλιο της Insurance Europe σχετικά με την πρόταση της Kομισιόν. 

Σύμφωνα με τους ασφαλιστές,  οι ψηφιακές ταυτότητες αποτελούν ουσιαστικό συστατικό της ψηφιακής ενιαίας αγοράς και των εθνικών και ευρωπαϊκών οικονομιών. Συνεπώς, ο ασφαλιστικός κλάδος χαιρετίζει την πρωτοβουλία της Κομισιόν σε αυτόν τον τομέα και προβλέπει πολλές δυνατότητες.

- Advertisement -

Στον τομέα της διανομής, οι ασφαλιστές θα μπορούσαν να φανταστούν τις ακόλουθες περιπτώσεις χρήσης:

-Ο σαφής και εύκολος προσδιορισμός των δυνητικών πελατών, ιδίως κατά την εκπλήρωση των υποχρεώσεων γνωριμίας με τους πελάτες σε διαδικτυακά κανάλια διανομής ή συμμόρφωση με τις απαιτήσεις κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

- Advertisement -

-Διευκόλυνση στη δυνατότητα εγγραφής και πρόσβασης στις διαδικτυακές υπηρεσίες των ασφαλιστών και εύκολη αναγνώριση για μεμονωμένη είσοδο.

-Διασφάλιση ότι οι υποψήφιοι πελάτες είναι ενήλικοι και ως εκ τούτου έχουν πλήρη νομική ικανότητα να συνάψουν μια σύμβαση.

Το Digital Identity Wallet θα μπορούσε να προσφέρει έναν τρόπο μαπόδειξεις έναντι των αρμόδιων εποπτικών αρχών ότι οι απαιτήσεις συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης έχουν ικανοποιηθεί από τον εργαζόμενο.

Όσον αφορά την τεχνική εφαρμογή μιας ευρωπαϊκής ψηφιακής ταυτότητας, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ακόλουθες πτυχές:

-Επί του παρόντος δεν υπάρχει ομοιόμορφη αρχιτεκτονική IT. Ωστόσο, θα πρέπει να διασφαλιστεί η διαλειτουργικότητα των Digital Identity Wallets, ιδίως όσον αφορά το επίπεδο ασφάλειάς τους.

-Οι λύσεις Digital Identity Wallet θα πρέπει επίσης να είναι φιλικές προς το χρήστη, διατηρώντας παράλληλα υψηλό επίπεδο ασφάλειας και αξιοπιστίας για τη βελτίωση της αποδοχής των χρηστών.

-Όσον αφορά τη διαλειτουργικότητα, τη φιλικότητα προς τον χρήστη και την αποδοχή των χρηστών, οι χρήστες δεν πρέπει να αναγκάζονται να χρησιμοποιούν διαφορετικά πορτοφόλια ανάλογα με το αντίστοιχο πεδίο εφαρμογής τους.

-Δεν πρέπει να υπάρχουν τεχνικοί περιορισμοί στη χρήση πορτοφολιών σε φορητές συσκευές – οι λύσεις πορτοφολιών πρέπει να λειτουργούν ομαλά σε όλες τις κινητές συσκευές, ανεξάρτητα από το λειτουργικό τους σύστημα ή την ηλικία τους.

-Επιπλέον, οι ψηφιακές ταυτότητες θα μπορούσαν να συμβάλουν στην απλοποίηση της εκπλήρωσης των δικαιωμάτων προστασίας δεδομένων και στην εξασφάλισή τους. 

Όταν αποφασίζετε για μια συγκεκριμένη τεχνολογία για την εφαρμογή των Digital Identity Wallets, πρέπει επίσης να ληφθεί μέριμνα για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τη νομοθεσία για την προστασία των δεδομένων (π.χ. προστασία δεδομένων βάσει σχεδίου) και για την επιλογή λύσεων που να παρέχουν προστασία στο μέλλον.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Το 2026 ως έτος-ορόσημο πολιτικής αβεβαιότητας – Οι εκλογές σε 41 χώρες αναδιαμορφώνουν το παγκόσμιο σκηνικό

Ανάλυση της Coface για εκλογικές αναμετρήσεις που ενδέχεται να επηρεάσουν τις διεθνείς αγορές, τις εμπορικές συμφωνίες και το επενδυτικό κλίμα

Οι γυναίκες στην Ελλάδα παραμένουν στο περιθώριο της επενδυτικής δραστηριότητας

Νέα ευρωπαϊκή μελέτη αναδεικνύει τις προκλήσεις, τις αντιλήψεις και τις ευκαιρίες για την ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στις επενδύσεις

Η συνεχής ανάπτυξη δραστηριοτήτων του ομίλου NN

O David Knibbe, CEO του NN Group, παρουσιάζει τα οικονομικά αποτελέσματα του 2025

«Γερασμένα» τα κτήρια στην Ελλάδα, με ηλεκτρικές εγκαταστάσεις στα όριά τους. Προτάσεις ΕΛΙΤΗΕ και μέτρα για την αναβάθμιση της ασφάλειας

Περίπου 5.000 αστικές ηλεκτρικές πυρκαγιές ετησίως στην Ελλάδα, σχεδόν ανά λεπτό στην Ευρώπη περιστατικό πυρκαγιάς ή τραυματισμού σχετικό με ηλεκτρική αστοχία

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Atradius: Η ενεργειακή μετάβαση καθυστερεί, αφήνοντας τις εισαγωγικές οικονομίες εκτεθειμένες

Οι γεωπολιτικές κρίσεις και η εντεινόμενη ζήτηση καθιστούν σαφές ότι η ενεργειακή μετάβαση δεν είναι απλώς θέμα κλίματος, αλλά και οικονομικής επιβίωσης

Η Swiss Re μπαίνει με ιστορική συμφωνία στην αμερικανική αγορά συντάξεων

Τι σηματοδοτεί το ντιλ 2 δισ. δολαρίων με την Athene για τη μεταφορά κινδύνου μακροζωίας

Στρατηγικές αλλαγές στην ηγεσία της Allianz

Στο πλαίσιο του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού διαδοχής και της οργανωτικής της ανάπτυξης

Το 65% των πολιτών με ιδιωτική σύνταξη αισθάνονται σιγουριά για το μέλλον

Ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από όσων βασίζονται στην κρατική σύνταξη, σύμφωνα με στοιχεία της EIOPA

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Αναθεωρήθηκαν οι κατευθυντήριες Οδηγίες για τον Σακχαρώδη Διαβήτη

Ενισχύεται η προσέγγιση του διαβήτη ως ετερογενούς νοσήματος, με μεγαλύτερη έμφαση στη διάγνωση και ταξινόμηση διαφορετικών μορφών

PwC: 1 στις 2 συναλλαγές αφορά ασφάλειες, αλλαγές στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση

Αναμένεται νέα συναλλαγή στην ελληνική ασφαλιστική αγορά

Ολοκληρωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «EIAS Certified Specialist in Health Insurance and Medical Underwriting»

Κάθε Τρίτη και Πέμπτη, από 24/3 έως 9/4, σε υβριδικό περιβάλλον webinar και φυσικής τάξης

Σωματείο Εργαζομένων Ν. Νίκαιας: Πώς είναι το ΕΣΥ πίσω από την κυβερνητική βιτρίνα

Το Υπουργείο Υγείας διαφημίζει ότι «το ΕΣΥ βρίσκεται στα καλύτερά του», αλλά οι εργαζόμενοι των δημόσιων νοσοκομείων μεταφέρουν εντελώς διαφορετική εικόνα