back to top
23.8 C
Athens
Τετάρτη 27 Μαΐου 2026

Αναδρομικά συνταξιούχων: Δικαιούχοι και χρονοδιάγραμμα

Από τα τέλη Ιουνίου, οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ έχουν ξεκινήσει τη σταδιακή καταβολή των αναδρομικών και των αυξήσεων στους συνταξιούχους που έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης, εφαρμόζοντας το νόμο 4670/2020, που προβλέπει βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης.

Όπως επισημαίνουν πηγές του ΕΦΚΑ, πρόκειται για τις πρώτες αυξήσεις στις συντάξεις εδώ και μια δεκαετία, μια επιβράβευση της πολυετούς εργασίας αυτών των συνταξιούχων. «Πρόκειται για αυξήσεις που ψηφίστηκαν από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αποκαθιστώντας μέρος των αδικιών του νόμου Κατρούγκαλου» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

- Advertisement -

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι έχουν καθοριστεί τόσο το χρονοδιάγραμμα πληρωμών όσο και ο αριθμός των δικαιούχων.

Συγκεκριμένα, στόχος του ΕΦΚΑ είναι, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, να έχουν καταβληθεί αναδρομικά και αυξήσεις:

- Advertisement -

– Στους 150.000 παλαιούς συνταξιούχους.

– Για τις 29.000 περιπτώσεις νέων συνταξιούχων που εκκρεμούν.

Μέχρι το τέλος του έτους, θα έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός των 100.000 παλαιών συνταξιούχων και θα έχουν καταβληθεί τα ποσά σε όσους τα δικαιούνται (υπολογίζεται περίπου το 20% από αυτούς δικαιούνται αναδρομικά και αυξήσεις).

Επίσης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, για τους παλαιούς συνταξιούχους, (που υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης, πριν από τον Μάιο του 2016), οι τεχνικοί έλεγχοι από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και την ανάδοχο εταιρεία δείχνουν πως το τελικό πλήθος των δικαιούχων είναι κατά πολύ μικρότερο από αυτό που έχει επικρατήσει ως εικόνα το τελευταίο διάστημα στην επικαιρότητα.

Όπως υπογραμμίζουν πηγές του ΕΦΚΑ, η διαδικασία του επανυπολογισμού των συντάξεων είναι μια εξαιρετικά σύνθετη και, ως εκ τούτου, χρονοβόρα διαδικασία. Είναι ενδεικτικό πως στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 1.000 διαφορετικοί τρόποι ασφάλισης των μισθωτών, με αποτέλεσμα αυτό να αντανακλάται τόσο στη διαδικασία έκδοσης των συντάξεων όσο και στον υπολογισμό των αναδρομικών και των αυξήσεων, διευκρινίζουν.

Παρά τις δυσκολίες, οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ έχουν ήδη προχωρήσει σε πληρωμές χιλιάδων συνταξιούχων.

Ειδικότερα:

– Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, 65.000 νέοι, (μετά τον Μάιο του 2016), συνταξιούχοι του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα είδαν μόνιμες αυξήσεις στις συντάξεις τους κατά μέσο όρο 5,1%, καθώς και αναδρομικά κατά μέσο όρο 1.000 και 860 ευρώ αντίστοιχα. Το συνολικό ποσό που καταβλήθηκε ήταν 58 εκατομμύρια ευρώ.

– Για 29.032 περιπτώσεις νέων συνταξιούχων που εκκρεμεί ο επανυπολογισμός τους, αυτό πρόκειται να γίνει, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και η καταβολή των ποσών στους δικαιούχους θα πραγματοποιηθεί σταδιακά με εμβόλιμες πληρωμές.

– Για 2.600 περιπτώσεις θανόντων συνταξιούχων πρόκειται μέσα στις επόμενες ημέρες να ανοίξει ειδική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από τους κληρονόμους τους.

Σύμφωνα με πηγές του ΕΦΚΑ, για τους παλαιούς συνταξιούχους, (που υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης, πριν από τον Μάιο του 2016), οι τεχνικοί έλεγχοι από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και την ανάδοχο εταιρεία δείχνουν πως το τελικό πλήθος των δικαιούχων είναι κατά πολύ μικρότερο από αυτό που έχει επικρατήσει ως εικόνα το τελευταίο διάστημα στην επικαιρότητα.

Αναλυτικά:

– Οι συνταξιούχοι πριν τον Μάιο του 2016 ανέρχονται περίπου σε 1.800.000.

– Οι 1.050.000 από αυτούς έχουν λιγότερα από 30 χρόνια ασφάλισης και, επομένως, δεν δικαιούνται αναδρομικά και αυξήσεις με βάση το νόμο.

– Οι υπόλοιποι 750.000 έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης και εντάσσονται στη διαδικασία του επανυπολογισμού.

Από το πλήθος αυτό προκύπτουν τα εξής στοιχεία:

– 100.000 είναι δύσκολες περιπτώσεις συντάξεων, με λάθη ή ελλιπή στοιχεία, που χρήζουν περαιτέρω επεξεργασίας. Στόχος είναι, μέχρι το τέλος του έτους, να έχουν επανυπολογιστεί και να έχουν πληρωθεί όσοι δικαιούνται αναδρομικά και αυξήσεις. Υπολογίζεται ότι περίπου το 20% από αυτούς δικαιούνται αναδρομικά και αυξήσεις.

– Από τους υπόλοιπους 650.000 συνταξιούχους προκύπτει πως μόνο 130.000-150.000 δικαιούνται αναδρομικά και αυξήσεις. Οι υπόλοιποι δεν δικαιούνται, λόγω της προσωπικής διαφοράς και δεν εμπίπτουν στις προϋποθέσεις του νόμου.

– Επομένως, από το σύνολο των συνταξιούχων προ του 2016 προκύπτει πως μόνο το 8% θα δουν τελικά αναδρομικά και αυξήσεις.

Επιπλέον, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, οι αυξήσεις και τα αναδρομικά που θα λάβουν θα είναι λιγότερα από αυτά που έλαβαν οι 65.000 νέοι συνταξιούχοι που πληρώθηκαν από τον ΕΦΚΑ τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Σχετικές δημοσιεύσεις

e-ΕΦΚΑ: Το νέο ΟΠΣ κάνει… restart στην κοινωνική ασφάλιση

Το ενοποιημένο ψηφιακό οικοσύστημα του φορέα υπόσχεται παροχή σύγχρονων και αξιόπιστων υπηρεσιών προς πολίτες και επιχειρήσεις

e-ΕΦΚΑ: Καταβολή αναδρομικών σε 7.926 συνταξιούχους

Οι δικαιούχοι προέρχονται από τα τέως Ταμεία ΤΑΠ-ΔΕΗ, ΙΚΑ, ΤΑΠΑΕ, ΤΣΑΥ, ΤΑΠΟΤΕ, ΙΚΑ-ΤΑΠΙΛΤ, ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ΗΔΙΚΑ, IKA-ΝΠΔΔ, ΕΤΒΑ, ΤΣΠΑΤΕ

O γ.γ. Εργασιακών Σχέσεων Ν. Μηλαπίδης στη Σύνοδο του ΟΟΣΑ για την Απασχόληση, την Εργασία και τις Κοινωνικές Υποθέσεις

«Στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης» επισήμανε «η δημογραφική γήρανση και η τεχνολογική αλλαγή αποτελούν συγκλίνουσες δυνάμεις»

Τροπολογία ΠΑΣΟΚ υπέρ των συλλογικών συμβάσεων – Παρέμβαση για το επίδομα φροντίδας συνταξιούχων με αναπηρία

Οι πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ αποσκοπούν σε επαρκείς μισθούς, αξιοπρεπή εργασία και αποκατάσταση αδικιών

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Εθνική Δράση κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας: Η Ελλάδα γίνεται ευρωπαϊκό πρότυπο

8 στα 10 παιδιά πέτυχαν φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος, ενώ 4 στα 10 με συνοδά νοσήματα παρουσίασαν σημαντική βελτίωση

Ενίσχυση του ΕΣΥ και «Προσωπικός Βοηθός»: Οι εξελίξεις που παρακολουθεί στενά και η ασφαλιστική αγορά

Η αναβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας επηρεάζει τις ισορροπίες δημόσιου-ιδιωτικού τομέα αλλά και τη διαμόρφωση νέων προϊόντων

Γεωργιάδης: «Η συνεργασία με το Κέντρο του Ιπποκράτους στο Σικάγο θα σώσει ζωές»

Τη σημασία της συνεργασίας του ελληνικού συστήματος υγείας με το πρότυπο oγκολογικό κέντρο επεσήμανε ο υπουργός Υγείας

Η Affidea σε ρόλο… Υποστηρικτή Υγείας του Εθνικού Θεάτρου

Η Affidea θα καλύψει πλήρως τις ανάγκες πρόληψης-διάγνωσης των εργαζομένων, ενώ παράλληλα θα τρέξουν κοινές δράσεις ευαισθητοποίησης

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Εθνική Δράση κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας: Η Ελλάδα γίνεται ευρωπαϊκό πρότυπο

8 στα 10 παιδιά πέτυχαν φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος, ενώ 4 στα 10 με συνοδά νοσήματα παρουσίασαν σημαντική βελτίωση

4 άξονες για την ανάπτυξη των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, προβλέψεις 2026

Πού θα πρέπει να επικεντρωθούν οι ασφαλιστές προκειμένου να επιτύχουν ταχύτερη ανάπτυξη των εργασιών τους, σύμφωνα με την ICAP CRIF

Ενίσχυση του ΕΣΥ και «Προσωπικός Βοηθός»: Οι εξελίξεις που παρακολουθεί στενά και η ασφαλιστική αγορά

Η αναβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας επηρεάζει τις ισορροπίες δημόσιου-ιδιωτικού τομέα αλλά και τη διαμόρφωση νέων προϊόντων

Γ. Χατζηθεοδοσίου: «Ανεπίτρεπτο από πρόγραμμα άνω των 140 εκατ. ευρώ να εξαιρούνται κλάδοι όπως εστίαση, εμπόριο, υπηρεσίες»

Διαχωρισμό που στερεί απαραίτητους πόρους από επιχειρηματικές δραστηριότητες καταλογίζει στην Περιφέρεια Αττικής ο Πρόεδρος του ΕΕΑ

Η τέχνη του (κυβερνο)πολέμου στην εποχή της προληπτικής ασφάλισης

Στον 5ο αιώνα π.Χ., ο Sun Tzu έγραψε το πιο διαχρονικό εγχειρίδιο στρατηγικής. Στον 21ο αιώνα, οι κυβερνοεγκληματίες το εφαρμόζουν καλύτερα από εμάς