back to top
18 C
Athens
Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2025

Ο Μίκης των Ελλήνων δεν είναι ένα πρόσωπο, είναι ιστορία και ανήκει σε όλους

Πάνδημο, καθολικό το συναίσθημα της βαθειάς θλίψης για τη φυσική, οικεία βουλήσει (όπως σε ραντεβού) αναχώρησή του. Σε στάση «Ορθίου». Συγκινητική η μοναδική σε διαστάσεις, αντανακλαστικά άμεση και παρορμητική αντίδραση του κόσμου – χωρίς διακρίσεις: όπως θα τό’θελε ο ίδιος, χωρούν οι πάντες.

Ακόμη και οι ευκαιριακοί θιασώτες, που ανέβηκαν υστερόβουλα και ματαιόδοξα στο όχημα της στιγμιαίας δημοσιότητας, με κάποια αναμασημένη δήλωση, κάποια φωτογραφία μαζί του αφού ήταν ορθάνοιχτος («την πόρτα ανοίγω το βράδυ» με τον άλλο αθάνατο Τάσο Λειβαδίτη), κάποια ευτελή πλακέτα που του είχαν δώσει για να πάρουν ή ένα πέρασμα σε κάποιο πλάνο της απειροδιάστατης ζωής του, που «την κράτησε ταξιδεύοντας ανάμεσα σε κίτρινα φύλλα».

- Advertisement -

Ο Φωτοδότης, η ίδια η σύγχρονη, αντιφατική ιστορία του δύστηνου και ταυτόχρονα παλινορθούμενου τόπου μας – και όλοι οι άλλοι, οι ετερόφωτοι, εμείς που ζυμωθήκαμε λιγότερο ή περισσότερο, συγκυριακά ή από επιλογή με το σημάδι που αφήνει «σε τούτα εδώ τα μάρμαρα».

Αυτή είναι η πραγματικότητα, στην αφαίρεση που ο ίδιος έκανε απολογιστικά φεύγοντας, κρατώντας τα ελάχιστα πιο σημαίνοντα του βίου του.

- Advertisement -

Δεν χρειάζεται περισσότερη παρακμιακή σκόνη ολόγυρα. Ούτε περισσότερος θόρυβος και ηχορύπανση. Ησυχία, για να ακούγεται η μουσική του, με καθαρά τα λόγια των Ποιητών.
Ούτε χρειάζονται διεκδικήσεις. Ανήκει σε όλους, είναι υπερτοπικός – οικουμενικός (καμμιά φορά και τα τετριμμένα να λέγονται με το νόημά τους).

Έτσι θα είναι ζωντανή η μνήμη του ως εξέχοντος Δημιουργού, Πολίτη και Εθνικού Ευεργέτη, όπου κι αν τοποθετηθεί το τελειωμένο σαρκίο, χωρίς τον «τέλειο εξευτελισμό» και τη σκύλευση – την ύβρι. Μνήμη για όλους, όσοι θέλουν και μπορούν να αντλούν από την πηγή για ξεδίψασμα, ακόμη κι αν «το νερό γλυφό» στις παράξενες μέρες που ζούμε.

*από τον επαγγελματικό λογαριασμό στο Linkedin του κ. Γιάννη Ρούντου.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Το νόημα της μνήμης για έναν Ηγέτη

Στις αρχές του 2019 επί ηγεσίας Γιάννη Καντώρου, στην εταιρεία της οποίας έζησα την εξέλιξη σε τρεις ιστορικές περιόδους από διαφορετικές θέσεις -παρατηρητή αρχικά και ενεργού συμμετόχου ως στελέχους για τις Εταιρικές Υποθέσεις την Επικοινωνία και Δημόσια Εικόνα, την Ευθύνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στη συνέχεια, όντας από το 1994 σε διάφορες θέσεις ευθύνης- τιμήσαμε τον ιδρυτή της

Το αφήγημα των Ασκληπιείων, από τους Δελφούς στην Επίδαυρο

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του θεσμού “Ημέρες Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2024”, που αναπτύχθηκαν κατά το τριήμερο 7, 8 και 9 Απριλίου

Το κλίμα, οι καταστροφικοί κίνδυνοι και η Ελληνική Ασφαλιστική Αγορά

Η εκδήλωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), με θέμα με θέμα «Insurance industry contribution in building a sustainable future»

Γιάννης Ρούντος: Περί Δημοκρατίας και άτυπης συνωμοσίας μετριοτήτων

Έχει και η Δημοκρατία τη Διεθνή Ημέρα της, στις 15 Σεπτεμβρίου! Δημοκρατία (Κράτος του Δήμου, δηλαδή του Λαού): από τις πλέον πολύπαθες έννοιες της ζωής των κοινωνιών, με περιπετειώδεις ερμηνευτικές εκδοχές στις πολλές αποχρώσεις του Γκρι (από τις «λαϊκές δημοκρατίες» μέχρι τις «φιλελεύθερες») και με καπηλείες να κοσμούν κυβερνητικά μοντέλα και προσωπεία ολιγαρχών, ψυχοπαθών κυβερνητών και αυταρχικών καθεστώτων.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Προς απόκτηση του 100% της Eurolife Life η Eurobank

Yπεγράφη σχέδιο συμφωνίας με τη Fairfax - Οι αλλαγές στο ΔΣ

Η επάνοδος της Groupama

Τη στρατηγική της εταιρείας για επιστροφή στην κερδοφορία εντός διετίας παρουσίασε ο νέος CEO Hassène Feki

Η πορεία του ψηφιακού μετασχηματισμού της ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ

Χάρη στην επιτυχημένη phygital στρατηγική της, η ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς για πελάτες και συνεργάτες

Τάσεις αποζημιώσεων Cyber Insurance 2025 – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Οι ασφαλισμένοι καλούνται να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο, με την κυβερνοασφάλιση κρίσιμο δίχτυ ασφαλείας, αλλά όχι υποκατάστατο καλών πρακτικών

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας στην ηγεσία του UNCAN-Connect για την έρευνα στον καρκίνο

Το έργο μεταμορφώνει την πρόσβαση και αξιοποίηση των δεδομένων υγείας στην Ευρώπη

Επίτιμος διδάκτορας του ΔΙΠΑΕ ο Δρ. Γεώργιος Αποστολόπουλος – Τιμή στον πρόεδρο του Ιατρικού Αθηνών

Η δράση του έχει εμπνεύσει γενιές επιστημόνων και επιχειρηματιών, ενώ η φιλοσοφία του συνδυάζει την επιχειρηματικότητα με την κοινωνική προσφορά

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Διευκρινιστική εγκύκλιος ενόψει επέκτασης σε νέους κλάδους

Από 3/11 εντάσσονται χονδρεμπόριο, ενέργεια, χρηματοπιστωτικές και διοικητικές-υποστηρικτικές τουριστικές δραστηριότητες

Ο Αλ. Σαρρηγεωργίου στο 6ο Συνέδριο Θεσμικής Διαχείρισης: Κενά στην ασφαλιστική κάλυψη και στα επενδυτικά κίνητρα

Ο ασφαλιστικός κλάδος έχει τη δυνατότητα να συμβάλει σημαντικά, αλλά απαιτούνται δομικές αλλαγές

Τιμητική βράβευση στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Γυναίκες με Όραμα: από την Αρχαία Ελλάδα στη Σύγχρονη Πραγματικότητα», την Τρίτη 21 Οκτωβρίου στο Μουσείο της Ακρόπολης