back to top
17.2 C
Athens
Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2025

Τι συνιστούν οι ειδικοί για τη πιθανή καρκινογένεση απ’ το κόκκινο κρέας

Η κατανάλωση αλλαντικών θεωρείται καρκινογόνος και αυτή του κρέατος (εκτός των πουλερικών) «πιθανώς» καρκινογόνα, σύμφωνα με την έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η CIRC, η υπηρεσία του ΠΟΥ η οποία ασχολείται με την έρευνα για τον καρκίνο.
Οι εκτιμήσεις του ΠΟΥ δεν αλλάζουν ριζικά τις συστάσεις διαφόρων οργανισμών, όπως του Παγκόσμιου Ταμείου για την Έρευνα Κατά του Καρκίνου (WCRF) ή του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου (INCa) της Γαλλίας. Το WCRF, που εδρεύει στο Λονδίνο συνιστά στους καταναλωτές να τρώνε λιγότερα από 500 γραμμάρια κόκκινου κρέατος την εβδομάδα και «ελάχιστα ή και καθόλου» επεξεργασμένα κρέατα όπως λουκάνικα, σαλάμια και πατέ.
Σε κάθε περίπτωση, το ιδανικό θα ήταν να μην τρώει κανείς περισσότερα από 300 γραμμάρια κόκκινου κρέατος την εβδομάδα.
Η Δρ. Ντομινίκ Μπεσέτ του INCa σημείωσε επίσης ότι η κατανάλωση κρέατος δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 500 γραμμάρια την εβδομάδα, με την κάθε μερίδα να μην είναι μεγαλύτερη από 70-100 γραμμάρια. Επιπροσθέτως, «τα αλλαντικά δεν πρέπει να περιλαμβάνονται καθημερινά στη διατροφή», πρόσθεσε.
Στο ερώτημα ποια ποσότητα κρέατος θεωρεί ασφαλή, το CIRC που πραγματοποίησε την έρευνα αυτή, απάντησε με μεγάλη επιφύλαξη. «Ο κίνδυνος αυξάνεται με την ποσότητα του κρέατος που καταναλώνεται, όμως τα διαθέσιμα δεδομένα δεν μας επιτρέπουν να συμπεράνουμε αν υπάρχει κάποιο επίπεδο ασφάλειας», σημείωσε.
Σύμφωνα πάντως με την άποψη πολλών ειδικών, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου που να συνδέεται με την κατανάλωση κρεάτων είναι «μικρός». Όπως εξήγησε ο καθηγητής Ντέιβιντ Σπιγκελχάλτερ του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, 6 στους 100 ανθρώπους θα εμφανίσουν κάποια στιγμή καρκίνο στο παχύ έντερο. Αν αυτοί οι 100 άνθρωποι καταναλώνουν ο καθένας τους από ένα σάντουιτς με τρεις φέτες μπέικον (περίπου 50 γραμμάρια) σε καθημερινή βάση, τα κρούσματα του καρκίνου θα αυξηθούν στα 7, όπως υπολογίζει.
Οι αρχές της Αυστραλίας συνιστούν από την πλευρά τους στους ανθρώπους να μην καταναλώνουν περισσότερα από 65-100 γραμμάρια κόκκινου, μαγειρεμένου κρέατος τρεις-τέσσερις φορές την εβδομάδα, όπως είπε η Κέιτι Τσάπμαν, η πρόεδρος της Επιτροπής Διατροφής και Σωματικής Δραστηριότητας του Συμβουλίου Καρκίνου της Αυστραλίας.
Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν πάντως ότι αρκεί να ακολουθεί κανείς μια ισορροπημένη διατροφή, με ποικιλία τροφίμων που να περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά και δημητριακά αλλά και να ασκείται τακτικά, έστω και με απλό περπάτημα.

ΠΗΓΗ:virus.com.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας στην ηγεσία του UNCAN-Connect για την έρευνα στον καρκίνο

Το έργο μεταμορφώνει την πρόσβαση και αξιοποίηση των δεδομένων υγείας στην Ευρώπη

BeWell Festival: Ραντεβού ευεξίας το διήμερο 27-28 Σεπτεμβρίου στο ΟΑΚΑ – Βίντεο

To φεστιβάλ θέλει να εμπνεύσει θετικές αλλαγές στην καθημερινότητα μέσα από τη διατροφή, την άθληση αλλά και τη χαλάρωση - Δείτε το πρόγραμμα

Μικρές επιλογές, μεγάλη διαφορά: Πώς να επιλέγουμε σνακ για ενέργεια και συγκέντρωση

Πρακτικές συμβουλές και προτάσεις για σνακ που κάνουν τη διαφορά στην καθημερινή απόδοση, στο blog της Interamerican

Υψώνουμε διατροφική «ασπίδα»

Η κατάλληλη διατροφή για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, ενόψει μιας υψηλής σε μολυσματικούς παράγοντες περιόδου

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η Ελισάβετ Νίκα της Covariance στο AIForum25: «Βρισκόμαστε ήδη πέρα από την καινοτομία»

Η Co-Founder & Managing Director της εταιρείας μίλησε για τις εφαρμογές ΤΝ στους κλάδους υγείας και ασφάλισης

Μαζί για την ασφάλεια: ΕΟΠΥΥ και νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί

Επισημάνσεις από τη διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θ. Καρποδίνη στο 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών

Η Υγεία περνά στη νέα ψηφιακή εποχή

Σε λειτουργία ο Ψηφιακός Βοηθός για τον Γιατρό - Προσεχώς και για τον Πολίτη

Καρκίνος του πνεύμονα σε μη καπνιστές

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση στο JAMA, 15% -20% των διαγνώσεων αφορά άτομα που έχουν καπνίσει λιγότερα από 100 τσιγάρα στη ζωή τους

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου στα Mega Brokers Sales Awards 2025: «Όποιος αγαπά πραγματικά αυτή τη δουλειά δεν μπορεί να μην πετύχει»

O Πρόεδρος της Mega Brokers παρέσυρε το ακροατήριο σε ένα ταξίδι 37 χρόνων επιχειρηματικής και προσωπικής διαδρομής

Η Ελισάβετ Νίκα της Covariance στο AIForum25: «Βρισκόμαστε ήδη πέρα από την καινοτομία»

Η Co-Founder & Managing Director της εταιρείας μίλησε για τις εφαρμογές ΤΝ στους κλάδους υγείας και ασφάλισης

Τα Sales Awards 2025 της Mega Brokers γιόρτασαν την επιτυχία και το μέλλον της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης

Η φετινή βραδιά είχε ξεχωριστή σημασία, καθώς η Mega Brokers διανύει μια νέα εποχή ανάπτυξης και διεθνοποίησης

Νέα μελέτη του ΕΕΑ για την Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση: Ο αριθμός των επαγγελματιών, τα εισοδήματα, και οι μορφές άσκησης του επαγγέλματος

Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν τη σταδιακή ενίσχυση του επαγγέλματος και τη συνολική βελτίωση των οικονομικών μεγεθών του κλάδου

Για πού τραβάει η Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση. Τι παίζει;

Κάποιοι στρατιώτες στη σκακιέρα της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης ήδη έχουν αρχίσει να μετακινούνται αθόρυβα από μεγάλα μαγαζιά...