back to top
23.2 C
Athens
Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2026

68 επικεφαλής (αντ)ασφαλιστικών εταιρειών ενώνουν τις δυνάμεις τους για την κλιματική αλλαγή

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου,

Οι επικεφαλής 68 εταιρειών- leaders του ασφαλιστικού και αντασφαλιστικού κλαδου διεθνώς (μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής Σπύρος Μαυρόγαλος) υπέγραψαν κοινό ανακοινωθέν όπου επιβεβαιώνουν την δέσμευσή τους να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των παρενεργειών από την κλιματική αλλαγή.

- Advertisement -

Η λεγόμενη Geneva Association εκπροσωπεί εταιρείες με σωρευτικό όγκο ασφαλίστρων 1,2 τρισ. δολαρίων, οι οποίες διαχειρίζονται κεφάλαια άνω των 11 τρισ. δολαρίων. Το κοινό ανακοινωθέν συντάχθηκε ενόψει της έναρξης των εργασιών της Διεθνούς Συνδιάσκεψης για το Κλίμα (COP 21) οι εργασίες της οποίας ξεκίνησαν στο Παρίσι τη Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου.
Το έχουν υπογράψει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΑΧΑ Henri de Castries, ο CEO της Allianz Oliver Bäte, η ομόλογός του από τη Lloyds Inga Beale, ο επικεφαλής της Generali Marco Greco, ο πρόεδρος της AIG Peter Hancock, ο CEO της Swiss Re Michel Lies, ο Lard Friese του ομίλου ΝΝ, o Κωνσταντίνος Ιορδάνου της Arch Capital Group κ.α.

“Η (αντ)ασφαλιστική βιομηχανία είναι πιο αποφασισμένη από ποτέ να διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο για τη διαχείριση και μείωση των κινδύνων που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή”, υπογραμμίζεται στο κείμενο. “Ο κλάδος επιτελεί σημαντικό έργο από κοινωνικής και οικονομικής πλευράς, αναλαμβάνοντας και τιμολογώντας τους σχετικούς κινδύνους και αναδιανέμοντας το κόστος. Επίσης, ευαισθητοποιεί τους πολίτες και μεταφέρει σημαντική τεχνογνωσία στις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες καθώς προσπαθούν να διαχειριστούν τους κινδύνους που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή, οι οποίοι συνεχώς αυξάνονται.

- Advertisement -

Ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες αναπτύσσουν συνεχώς καινοτόμα προϊόντα και εξειδικευμένες υπηρεσίες για αυτούς που κινδυνεύουν προκειμένου να διασφαλίσουν την μέγιστη χρηματοοικονομική σταθερότητα έναντι των προκλήσεων που απορρέουν από γεγονότα (π.χ. φυσικές καταστροφές) άμεσα συνδεδεμένα με την κλιματική αλλαγή.

Ως μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές, οι εταιρίες του κλάδου συνεργάζονται στενά με τις αρμόδιες αρχές και την ευρύτερη επενδυτική κοινότητα για την δημιουργία ενός πλαισίου που να ενθαρρύνει τις λιγότερο “ρυπογόνες” επενδυτικές πρακτικές.
Ο (αντ)ασφαλιστικός κλάδος συμμετέχει στον διεθνή διάλογο ώστε να ενισχύσει την κατανόηση των κινδύνων και των δαπανών που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή και να αναλύσει τα οφέλη των λύσεων που προσφέρει η αγορά (…) Μέσω ενεργής συμμετοχής σε συμπράξεις του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα και σε στενή συνεργασία με τις κυβερνήσεις, τις εποπτικές αρχές και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, οι (αντ)ασφαλιστές δεσμεύονται να αποτελέσουν μέρος της παγκόσμιας προσπάθειας για την πρόληψη/διαχείριση/μείωση των κινδύνων και των καταστροφών που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή”, καταλήγει το ανακοινωθέν της Geneva Association.

Σημειώνεται ότι ανάλογη πρωτοβουλία ανέλαβε και η Insurance Europe που ξεκίνησε πρόσφατα εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη (Target two degrees – Στόχος 2 βαθμοί).

 

Δείτε εδώ την ανακοίνωση και τους υπογράφοντες

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ισχυρό ξεκίνημα το 2026 η Allianz, με ρεκόρ λειτουργικής κερδοφορίας – Βίντεο

«Σε καλό δρόμο» προκειμένου να επαληθεύσει την πρόβλεψη για ετήσια κέρδη 17,4 δισ. ευρώ

ΕΤΕ-Allianz: Ολοκληρώνεται η εξαγορά, σχέδια για αλλαγές στην οργάνωση

Κερδοφορία άνω του 1 δισ. για την τράπεζα και σχέδια για νέα προϊόντα bancassurance

Στρατηγικές αλλαγές στην ηγεσία της Allianz

Στο πλαίσιο του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού διαδοχής και της οργανωτικής της ανάπτυξης

«We are here to serve»: Πολυετής σύμπραξη της Allianz με τον κορυφαίο τενίστα J. Sinner

O τετράκις πρωταθλητής Grand Slam θα συμμετάσχει σε διεθνείς καμπάνιες και δράσεις που αναδεικνύουν την αριστεία και την ανθεκτικότητα

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ταπισερί της Μπαγιέ: Όταν η ασφάλιση πρέπει να βάλει τιμή στο ανεκτίμητο*

Το πραγματικό ερώτημα δεν είναι αν η Ταπισερί «αξίζει» 1,1 δισ. δολ., αλλά τι ακριβώς ασφαλίζεις όταν δεν μπορείς να αντικαταστήσεις αυτό που χάνεται

RVS26, Munich Re: Οι κίνδυνοι αποκτούν ολοένα πιο παγκόσμιο και ασταθή χαρακτήρα – Η αξία της αντασφάλισης

Οι ασφαλισμένες ζημίες από κινδύνους που δεν αφορούν συμβάντα πολύ μεγάλων καταστροφών ξεπέρασαν για πρώτη φορά πέρυσι τα 100 δισ. δολάρια

Ασφαλιστική παιδεία: Το νέο στοίχημα της ευρωπαϊκής αγοράς

Η Insurance Europe αναδεικνύει ότι η ΤΝ, τα ψηφιακά εργαλεία και τα ΜΚΔ έχουν αλλάξει ριζικά την αναζήτηση και κατανάλωση οικονομικής πληροφορίας

Insurance Europe: Στο επίκεντρο η επόμενη ημέρα της προληπτικής εποπτείας των ασφαλιστών στην Ευρώπη

Η ειδική εκδήλωση της 29ης Σεπτεμβρίου 2026 θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία στα γραφεία της Ένωσης και θα μεταδοθεί ζωντανά

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

ΣΕΜΑ: Οι συζητήσεις στο παρασκήνιο για την επόμενη ημέρα της ασφαλιστικής αγοράς

Μεταξύ των θεμάτων ήταν οι αναγκαίες αλλαγές στα επενδυτικά προϊόντα και, όπως πάντα, η απουσία κυβερνητικής παρέμβασης στα ιδιωτικά νοσοκομεία

Το «παρών» των πραγματογνωμόνων

Στη βραδιά του ΣΕΜΑ ξεχώρισε η παρουσία του Σίμου Μασέλη, Co-Owner της TECHNOGROUP Ltd και Προέδρου της HALA

Από την Comergon στην GrECo Hellas: Ένα νέο κεφάλαιο για τη διαχείριση κινδύνων στην Ελλάδα

Επίσημη παρουσίαση του brand στην ελληνική αγορά με αποκλειστική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 29/9 στην Αθήνα

Η Carglass® στηρίζει με δίμηνη δράση τον οργανισμό «Πρώτα το Παιδί»

Η εταιρεία θα προσφέρει 1 € για κάθε επισκευή στα καταστήματά της κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο

Η HFPA εκφράζει την ευγνωμοσύνη της στον απερχόμενο Γενικό Διευθυντή του ΕΙΑΣ Ν. Σωφρονά

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, επισημαίνει, το ΕΙΑΣ και η HFPA ανέπτυξαν μια σχέση που ξεπέρασε τα όρια μιας τυπικής θεσμικής συνεργασίας