Ο Έλληνας θέλει τον διαμεσολαβητή του

Του Νίκου Σακελλαρίου 

Οι ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα παραμένουν -και ορθώς πράττουν- αφοσιωμένες στους συνεργάτες τους, παρά τις διακηρύξεις τους περί τεχνολογίας  και λοιπών «δαιμονίων».

Οι συνεχείς βραβεύσεις συνεργατών (agency-πρακτόρων-μεσιτών) από το σύνολο των εταιρειών δείχνει ότι η ελληνική ασφαλιστική αγορά παραμένει σε μεγάλο βαθμό συγκεντρωμένη στην ανθρώπινη διαμεσολάβηση, παρά τις τεχνολογικές εξελίξεις.

Ο έλληνας καταναλωτής θέλει τον δικό του άνθρωπο να τον βοηθήσει σε μία δύσκολη στιγμή.

Μία βοήθεια που δεν μπορεί να του δώσει ούτε το call center, ούτε ένα άψυχο λογισμικό.  Ο έλληνας ασφαλισμένος, θέλει δίπλα του έναν άνθρωπο που θα του δώσει κουράγιο στο πρόβλημα υγείας, που θα τρέξει γι’ αυτόν, που θα τον εμψυχώσει από τον πανικό στο ατύχημα.

Σήμερα, τα ανθρώπινα δίκτυα των ασφαλιστικών εταιρειών στην Ελλάδα (ελληνικών και ξένων) παράγουν περίπου το 45% της συνολικής παραγωγής και ακολουθεί το bancassurance με 30% περίπου της συνολικής παραγωγής, το οποίο και αυτό έχει κάποια ανθρωποκεντρική διάσταση.

Αμιγώς τεχνολογικό είναι το υπόλοιπο 25% και μάλιστα αφορά ασφαλίσεις-πακέτα (στανταρισμένες) που δεν χρειάζεται τόσο πολύ η ανθρώπινη παρουσία και διαμεσολάβηση.

Η μεγάλη ανάγκη για την ανθρώπινη διαμεσολάβηση έχει εντυπωσιάσει και ενίοτε προβληματίσει τους ξένους  που έρχονται είτε για επιθεώρηση στην Ελλάδα είτε για να δραστηριοποιηθούν.  Η ελληνική ασφαλιστική αγορά πρέπει να βρίσκεται μέσα στην πρώτη πεντάδα ανάμεσα στα κράτη μέλη  της ΕΕ σε ό,τι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό / συνολική παραγωγή.

Όσοι ξένοι θέλησαν να επιβάλλουν άλλα μοντέλα, αφού απέτυχαν στο πρώτο στάδιο εισαγωγής τους, επέστρεψαν σταδιακά στα γνώριμα ανθρωποκεντρικά μοντέλα διανομής.

Το μέλλον;  Εάν ελαφρυνθούν οι έλληνες διαμεσολαβητές από την υψηλή φορολόγηση και ειδικά τις εξοντωτικές ασφαλιστικές εισφορές του ΕΦΚΑ, τότε και στο μέλλον η ελληνική διαμεσολάβηση θα συνεχίσει να δεσπόζει μέσα στην ασφαλιστική αλυσίδα. Γιατί καλές είναι οι διακηρύξεις για τεχνολογικές πρωτοπορίες, αλλά όταν πρέπει να βγει η παραγωγή ΟΛΟΙ αγκαλιάζουν τον έλληνα πράκτορα και τον έλληνα μεσίτη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*