Η ώρα της κρίσης για την Exin

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Την πιο κρίσιμη εβδομάδα της σύντομης ύπαρξής του διανύει ο ασφαλιστικός όμιλος Exin του Matt Fairfield, καθώς σε λίγες ώρες εκπνέει και η τελική προθεσμία για τη διάσωση του deal εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής, τη στιγμή που πυκνώνουν τα σύννεφα και πάνω από τις υπόλοιπες δραστηριότητες του ομίλου.

Όπως αναφέρει η βρετανική ασφαλιστική ιστοσελίδα Insurance Insider, όλα δείχνουν ότι πολύ δύσκολα μπορεί να πείσει την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα της Ελλάδος (ως αρμόδια εποπτική αρχή) ότι μπορεί να βρει την χρηματοδότηση για το deal των 718 εκατ. ευρώ και ότι η Exin είναι ο κατάλληλος αγοραστής για ένα χρηματοοικονομικό όμιλο με πρωταγωνιστικό ρόλο στην ελληνική οικονομία ύστερα από μήνες προβλημάτων και καθυστερήσεων. Παρ’ όλα αυτά, πηγές προσκείμενες στον Fairfield υποστηρίζουν ότι ο επιχειρηματίας είναι ακόμα πεπεισμένος ότι μπορεί να βρει την απαραίτητη στήριξη για να «σώσει την παρτίδα».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι προσπάθειες εξεύρεσης χρηματοδοτών εξελίσσονται παράλληλα με την προετοιμασία για την αγωγή των 41 εκατ. δολαρίων που έχει καταθέσει σε βάρος της Exin ο πρώην βασικός χρηματοδότης της, η Calamos Financial Partners, καθώς η δικάσιμος έχει οριστεί για τις αρχές Απριλίου, με τα δικόγραφα να δείχνουν ότι ο Fairfield είναι προσωπικά υπόχρεος για την αποπληρωμή των δανείων της Calamos.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται τα χρόνια προβλήματα ρευστότητας της Exin στη Μ. Βρετανία, καθώς οι αρχές φέρονται έτοιμες να δρομολογήσουν διαδικασίες εκκαθάρισης για τις θυγατρικές Exin Wholesale and Exin Capital Partners. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το ΔΣ της Exin Capital Partners προσανατολίζεται σε εθελουσία εκκαθάριση, καθώς η εταιρεία δεν διαθέτει τα απαραίτητα κεφάλαια για να καλύψει τις υποχρεώσεις της.

Πρόσφατο αντίγραφο του Betreibungsregister, ενός καταλόγου με απαιτήσεις οφειλετών που καταθέτουν οι ελβετικές αρχές στη Ζυρίχη, έδειξε ότι έχουν κατατεθεί πάνω από 25 αιτήσεις για ανάκτηση οφειλομένων ποσών έχουν κατατεθεί σε βάρος της Exin Re, του ελβετικού αντασφαλιστικού βραχίονα της Exin.

Μεταξύ των διεκδικητών είναι η ελβετική Εφορία, η State Street, η  Αllianz και πρώην εργαζόμενοι του ομίλου όπως ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Exin Re Marc Maupoux, με τον οποίο η Exin έχει εμπλακεί σε πολύμηνη δικαστική διαμάχη.

Το Insurance Insider αναφέρει επίσης ότι έως και τον περασμένο μήνα η Exin είχε οφειλές σε διάφορους προμηθευτές, όπως την εταιρεία μοντελοποίησης καταστροφών RMS. 

Επιστρέφοντας στο deal εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής,  το βρετανικό σάιτ σημειώνει ότι, εάν καταρρεύσει, η Exin θα πρέπει να αντιμετωπίσει σωρεία αγωγών χωρίς την χρηματοοικονομική «ασπίδα» που παρέχει ο έλεγχος ενός μεγάλου ασφαλιστικού  ομίλου. Η Exin αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα του Insurance Insider.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*