Γυναίκες με μεγάλη περίμετρο μέσης κινδυνεύουν περισσότερο από έμφραγμα!

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σήμερα και δυστυχώς ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα μεγάλης έρευνας: Οι γυναίκες με μεγαλύτερη μέση σε σχέση με τους γοφούς τους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής από ό, τι οι άνδρες με παρόμοιο σχήμα σώματος.

Διαβάστε επίσης: Οριστικό: Οι παχύσαρκοι ζουν λιγότερο

Η μελέτη έγινε από επιστήμονες του George Institute for Global Health. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για σχεδόν 500.000 Βρετανούς ενήλικες ηλικίας 40 έως 69 ετών. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the American Heart Association (http://jaha.ahajournals.org/content/7/5/e008507) και χρησιμοποίησε πόρους της τράπεζας δεδομένων UK Biobank.

Η μελέτη επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά ότι ο υψηλός Δείκτης Μάζας Σώματος συνδέεται με τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και στα δύο φύλα. Όμως, τα στοιχεία έδειξαν ο λόγος μέσης / ισχίου είναι καλύτερος προγνωστικός δείκτης για το έμφραγμα, σε σύγκριση με τη γενική παχυσαρκία – 18% ισχυρότερος από τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) στις γυναίκες και μόνο 6% στους άνδρες.

Ο Dr Sanne Peters, επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε ότι «Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν την άποψη ότι η ύπαρξη αναλογικά περισσότερου λίπους γύρω από την κοιλιά (χαρακτηριστικό του μήλου) φαίνεται να είναι πιο επικίνδυνη από το να αποθηκεύεται γενικά γύρω από τους γοφούς (σχήμα αχλαδιού)».

Η έκθεση ανέδειξε ότι η σύνθεση του σώματος και η κατανομή του λίπους διέφεραν σημαντικά μεταξύ των φύλων με τις γυναίκες να έχουν περισσότερο λιπώδη ιστό και υποδόριο λίπος, ενώ οι άνδρες είχαν άπαχη μάζα και σπλαχνικό λίπος.

Κατά το Δρ. Peters, «η κατανόηση του ρόλου που διαδραματίζουν οι διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα, όσον αφορά την κατανομή του σωματικού λίπους στα μελλοντικά προβλήματα υγείας, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ειδικές παρεμβάσεις δημόσιας υγείας που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα την παγκόσμια επιδημία παχυσαρκίας. Η μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη για παρόμοια έρευνα μεταξύ πιο ποικιλόμορφων πληθυσμών και για περαιτέρω έρευνα σε διαφορές φύλου που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη θεραπεία των ασθενών σε εξατομικευμένη βάση».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*