Επικουρικό Κεφάλαιο – Προδικασία – Διακοπή παραγραφής

Επικουρικό Κεφάλαιο – Προδικασία

Διακοπή Παραγραφής

Η απαιτούμενη προπαρασκευαστική διαδικασία κατ΄άρθρ.262 ΑΚ σε συνδυασμό με άρθρ. 4 εδ.δ Ν.4092/2012 διακόπτει την παραγραφή αξίωσης κατά Επικουρικού Κεφαλαίου

 Υπό Παναγιώτη Ν. Βρεττού

Δικηγόρου Αθηνών

 (Δημοσιεύεται στη Επιθεώρηση Συγκοινωνιακού Δικαίου – τεύχος Νοέμβριος 2017)

Ι. Όπως είναι γνωστό, με τη σχετική διάταξη του άρθρου 19§8 του Νόμου 489/1976 (όπως αυτή προστέθηκε με το άρθρο 4 εδ. δ΄ του Ν. 4092/2012), στις περιπτώσεις τροχαίων ατυχημάτων που προβλέπεται κατά νόμο ευθύνη του Επικουρικού Κεφαλαίου, καθιερώνεται και επιβάλλεται η υποχρεωτική υποβολή από μέρους του παθόντος έγγραφης αίτησης αποζημίωσης προς το Επικουρικό Κεφάλαιο, ως απαραίτητη προϋπόθεση του παραδεκτού για την άσκηση μετέπειτα της αγωγής κατά του τελευταίου αυτού. Ειδικότερα σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 8 του άρθρου 19 του Ν. 489/1976 (όπως η παρ. αυτή προστέθηκε με το παρ. δ΄ του άρθρου τέταρτου του Ν. 4092/2012) η αγωγή κατά του Επικουρικού Κεφαλαίου είναι παραδεκτή, μόνο αν ο ενάγων έχει υποβάλει προ της άσκησής της έγγραφη αίτηση αποζημίωσης, με συνημμένα τα έγγραφα που αποδεικνύουν την απαίτησή του και το Επικουρικό Κεφάλαιο είναι υποχρεωμένο να απαντήσει αιτιολογημένα στην αίτηση εντός τριών μηνών από την υποβολή της, μόνο δε μετά τη λήψη της απάντησης του Επικουρικού Κεφαλαίου ή την άπρακτη παρέλευση της ως άνω προθεσμίας των τριών μηνών, δύναται ο παθών να ασκήσει αγωγή κατά του Επικουρικού Κεφαλαίου.

ΙΙ. Ζήτημα έτσι προκύπτει για τον Δικηγόρο του παθόντος, που καθυστερημένα απευθύνθηκε σ’ αυτόν ο παθών, ο οποίος διεκδικεί αξιώσεις αποζημίωσης από το Επικουρικό Κεφάλαιο, στις περιπτώσεις εκείνες στις οποίες επίκειται άμεσα η συμπλήρωση του χρόνου παραγραφής των αξιώσεών του (ήδη πέντε ετών σύμφωνα με το άρθρο 10 § 2 Ν. 489/1976, επιφυλασσομένων των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας για την αναστολή και τη διακοπή της παραγραφής, όπως η παρ. 2 αντικαταστάθηκε από το άρθρο 7 του Ν. 3557/2007 που τέθηκε σε εφαρμογή από 14-5-2007) και δεν υπάρχει περιθώριο αναμονής του προβλεπόμενου κατά τα πιο πάνω χρόνου των τριών μηνών για την απάντηση του Επικουρικού Κεφαλαίου, προκειμένου να ασκηθεί στη συνέχεια (παραδεκτά) η αγωγή εναντίον του τελευταίου αυτού (π.χ. τροχαίο ατύχημα που έλαβε χώρα στις 01/01/2010, στο οποίο υπάρχει ευθύνη οδηγού ανασφάλιστου οχήματος και για το οποίο ο παθών απευθύνεται σε Δικηγόρο για να διεκδικήσει τις αξιώσεις του από το ατύχημα αυτό, την 01/11/2014, ήτοι μόλις δύο μήνες πριν την εκπνοή του χρόνου της ισχύουσας πενταετούς παραγραφής των αξιώσεών του).

ΙΙΙ. Σύμφωνα όμως παραπέρα με τη διάταξη του άρθρου 262 ΑΚ«Στις περιπτώσεις που για να εγερθεί η αγωγή απαιτείται προπαρασκευαστική διαδικασία, η διακοπή της παραγραφής θεωρείται ότι έγινε αφότου άρχισε η προπαρασκευαστική διαδικασία, αν η αγωγή εγερθεί μέσα σε τρεις μήνες από τότε που περατώθηκε ή μέσα στην προθεσμία που τάσσει ο νόμος». Οπότε, αφού η καθιερωθείσα με την πιο πάνω διάταξη του άρθρου 4 εδ. δ΄ του Ν. 4092/2012, υποχρεωτική υποβολή αιτήσεως αποζημιώσεως από μέρους του παθόντος προς το Επικουρικό Κεφάλαιο (στις περιπτώσεις που υπάρχει ευθύνη του) συνιστά αναγκαία προϋπόθεση (και δη προϋπόθεση του παραδεκτού) για την άσκηση στη συνέχεια αγωγής, η αίτηση αυτή υπάγεται στην έννοια της «απαιτούμενης προπαρασκευαστικής διαδικασίας» του πιο πάνω άρθρου 262 ΑΚ, αφού χωρίς αυτήν……………..

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Επιθεώρηση Συγκοινωνιακού Δικαίου – Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών ο Σόλων

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*