back to top
21.4 C
Athens
Τρίτη 20 Μαΐου 2025

Ασφαλιστικές-Ιδιωτικές κλινικές: Σε τροχιά σύγκλισης ιδιωτικές κλινικές και ασφαλιστικές εταιρείες

Tου Νίκου Σακελλαρίου

Η κατάσταση της δημόσιας υγείας και η κατάρρευση της κρατικής πρόνοιας έχουν οδηγήσει στα χρόνια της κρίσης όλο και περισσότερους πολίτες στη σύναψη ιδιωτικών ασφαλίσεων υγειονομικής κάλυψης, με το 2015 να σημειώνεται ρεκόρ στην αξία των ασφαλίστρων.

- Advertisement -

Σε έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, το 2016, επισημαίνονται οι έντονες αυξητικές τάσεις που καταγράφει η ζήτηση για ιδιωτικές ιατρικές υπηρεσίες μέσω των ασφαλιστικών συμβολαίων, με στοιχεία μάλιστα του 2015, που ήταν μία από τις χειρότερες χρονιές (λόγω capital controls και πολιτικής αστάθειας) για την ασφαλιστική αγορά των τελευταίων ετών.

Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα έφτασε το 2015 η αξία των ιδιωτικών ασφαλίσεων υγείας, με τα συνολικά ασφάλιστρα να ανέρχονται στα 642,85 εκατ. ευρώ και τους Έλληνες πολίτες που έχουν προχωρήσει στη σύναψη ιδιωτικού συμβολαίου –είτε ατομικού είτε μέσω ομαδικών συμβάσεων– να φτάνουν τις 1.607,5 χιλιάδες. Η αξία των συμβολαίων, μάλιστα, έχει αυξηθεί κατά 2,5% σε σχέση με το 2012, ενώ παρουσιάζεται μικρή μείωση των ασφαλισμένων, κατά 38.000.

- Advertisement -

Κύκλοι της αγοράς των ασφαλιστικών εταιρειών, πάντως, εξακολουθούν να σημειώνουν ότι, όπως εξελίσσεται η κατάσταση στη δημόσια υγεία, οι ιδιωτικές ασφαλίσεις μπορεί να κινηθούν περαιτέρω ανοδικά, ενώ επισημάνουν ότι στην Ελλάδα ακόμη δεν έχει ωριμάσει η ιδέα της ιδιωτικής ασφάλισης όπως στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία μελέτης της Επιτροπής Ζωής, Συντάξεων και Υγείας της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), το 2015, 832.199 Έλληνες είχαν κάποιο ατομικό συμβόλαιο, ενώ άλλοι 775.343 είχαν ασφαλιστεί μέσα από 3.191 ενεργά ομαδικά συμβόλαια. Όπως φαίνεται από τα στοιχεία αυτά, τα ατομικά συμβόλαια φαίνεται να μειώνονται από το 2012 και μετά, και σταδιακά αυξάνονται εκείνοι που επιλέγουν ομαδικά συμβόλαια.

Ειδικότερα, το 2012, 926.068 πολίτες είχαν κάποιο ατομικό συμβόλαιο, δηλαδή περίπου 94.000 περισσότεροι από ό,τι πέρσι, ενώ σε ομαδικά συμβόλαια υγείας, το 2012 ήταν εγγεγραμμένοι 719.083, δηλαδή περίπου 56.000 λιγότεροι από ό,τι το 2015. Επίσης, τα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα σε ατομικά συμβόλαια ήταν αξίας 513,5 εκατ. ευρώ πέρσι, έναντι 510 εκατ. ευρώ το 2012, ενώ τα ομαδικά ήταν αξίας 129,3 εκατ. ευρώ, έναντι 116,3 εκατ. ευρώ.

Διαπιστώνεται, από τα τελευταία αυτά στοιχεία, ότι τα ομαδικά συμβόλαια αποτελούν πιο οικονομικές λύσεις.

Σχετικές δημοσιεύσεις

6η Εθνική Συνδιάσκεψη Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών εκλεγμένων στα Επιμελητήρια

Ξεκίνησε η συζήτηση Υπουργείου Υγείας με ΕΑΕΕ για την πρόσβαση των ασφαλιστικών εταιρειών στα Δημόσια Νοσοκομεία

Στο τραπέζι οι CEO των ασφαλιστικών για την ασφάλιση υγείας

Aπό πρωταγωνιστές στην υγεία που μπορεί να είναι οι ασφαλιστές θα φτάσουν να είναι κομπάρσοι;

Ξεκινούν σήμερα οι εμβολιασμοί και των ιδιωτών γιατρών

Ξεκινούν σήμερα Τετάρτη 13 Ιανουαρίου οι εμβολιασμοί των υγειονομικών που εργάζονται σε ιδιωτικές κλινικές.

Δαίμονες πέφτουν στους δρόμους ασφαλιστών και ασφαλισμένων

Δαίμονες ασφαλιστών και ασφαλισμένων: Αναρωτιέστε, από μία πρώτη ματιά, ποιοι θα μπορούσαν να είναι; 

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

H Eθν. Ασφαλιστική αποσύρει την εγκύκλιο για τα ασφαλιστήρια legacy – Tι λέει ο ΣΠΑΤΕ

Προς την απόσυρση της εγκυκλίου με την οποία άλλαζε την διαδικασία αποζημίωσης ομάδας ασφαλιστηρίων ισόβιας διάρκειας

Περιορισμοί που υφίστανται οι Γενικοί Οικογενειακοί Γιατροί στην χώρα μας

Τους περιορισμούς που υφίστανται οι Γενικοί Οικογενειακοί Γιατροί τονίζει η Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Γενικής

Η αγορά ασφαλίσεων Yγείας στην Ελλάδα

Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των ασφαλίσεων υγείας, προκειμένου να χορηγούν στους ασφαλισμένους

Τζόν Κρόκερ: Ψάχνουμε  λύσεις για την ασφάλιση ΜμΕ υψηλού κινδύνου

Τα MGA ανοίγουν γραμμές επικοινωνίας με αγορές του εξωτερικού. Λειτουργούν ως πληρεξούσιοι (αντ)ασφαλιστικών επιχειρήσεων ...

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Εποικοδομητική συνάντηση εργασίας του Υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου με αντιπροσωπεία της Διοίκησης του Ε.Ε.Α

Σε άριστο κλίμα διεξήχθη η συνάντηση εργασίας στο Υπουργείο Ανάπτυξης μεταξύ του Υπουργού κ. Τάκη Θεοδωρικάκου και αντιπροσωπείας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου

H Eθν. Ασφαλιστική αποσύρει την εγκύκλιο για τα ασφαλιστήρια legacy – Tι λέει ο ΣΠΑΤΕ

Προς την απόσυρση της εγκυκλίου με την οποία άλλαζε την διαδικασία αποζημίωσης ομάδας ασφαλιστηρίων ισόβιας διάρκειας

Περιορισμοί που υφίστανται οι Γενικοί Οικογενειακοί Γιατροί στην χώρα μας

Τους περιορισμούς που υφίστανται οι Γενικοί Οικογενειακοί Γιατροί τονίζει η Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Γενικής

Generali: “Here. Now”: H νέα παγκόσμια διαφημιστική καμπάνια (video)

Εδώ, γιορτάζουμε το πάθος και την αφοσίωσή μας. Αυτή τη στιγμή πρόκειται να ανοίξει ένα συναρπαστικό νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Generali.

Η αγορά ασφαλίσεων Yγείας στην Ελλάδα

Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των ασφαλίσεων υγείας, προκειμένου να χορηγούν στους ασφαλισμένους