Συγκέντρωση και Run – Off στην ελληνική αγορά

της Ελενας Ερμείδου

Εξαγορές, συγχωνεύσεις και run – off είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του κλάδου των ασφαλειών. Οι εξαγορές και συγχωνεύσεις παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια τάσεις ανόδου, ωστόσο η τάση αυτή δεν είναι πάντα σταθερά ανοδική. Υπάρχουν διαστήματα αδράνειας, άλλωστε δεν είναι εύκολο δύο διαφορετικοί «πολιτισμοί» εταιρειών να ταιριάξουν πάντα μεταξύ τους, και ας έχουν λύσει τα οικονομικά τους προβλήματα.

Τα run off έκαναν ισχυρή την παρουσία τα τελευταία τρία χρόνια, όπου ο επόπτης έβαλε τα «δύο πόδια» των ασφαλιστικών σε ένα «παπούτσι»  Τα αυστηρά κεφαλαιακά πρότυπα οδήγησαν πολλές ασφαλιστικές ζωής  και γενικών ασφαλειών να «στείλουν» σε run off διαδικασίες πολλές μονάδες τους, ώστε να απελευθερώσουν κεφάλαια και να μπορέσουν να δουλέψουν.

Και όχι μόνο τα χαμηλά επιτόκια, ο ανταγωνισμός, η τάση και για οικονομική ανάπτυξη, η ανάγκη για ανάπτυξη νέων προϊόντων που θα καλύπτουν τις ανάγκες των νέων καταναλωτών και των μιλένιαλς συνδέεται επίσης με την αγορά run off.

Στην Ελλάδα ο κλάδος συρρικνώνεται, περνά σε λίγα χέρια, αυτό φαίνεται στο ποσοστό παραγωγής ασφαλίστρων που συγκεντρώνουν και οι 10 μεγαλύτερες ασφαλιστικές ζωής στην αγορά. Συγκεντρώνουν κάπου το 75% της συνολικής παραγωγής. Αυτό λέει πολλά και υποδεικνύει συγκέντρωση.

Στελέχη επίσης της ελληνικής και ξένης αγοράς διατείνονται ότι οι διαδικασίες run off  θα επικρατήσουν στην ελληνική αγορά προκειμένου να απελευθερωθούν κεφάλαια και η αγορά να προχωρήσει σε υγιή ανάπτυξη.

ERGO, Munich Re, Generali κάνουν την αρχή για το Φθινόπωρο…

Αν θα είναι προς καλό ή προς ζημιάν, θα πρέπει να αναλυθούν όλες οι πτυχές. Ωστόσο, δεν μπορεί κανείς με σιγουριά να πει, δεν υπάρχουν γα την ώρα στοιχεία. Στελέχη στην αγορά υποστηρίζουν ότι ναι μεν, ο κλάδος συρρικνώνεται όμως ανοίγονται για όσους μείνουν περισσότερες ευκαιρίες, κάποιοι άλλοι κάνουν λόγο για μονοπωλιακές ή ολιγοπωλιακές καταστάσεις και ρύθμιση της αγοράς (τιμολόγηση, προϊόντα, διανομή προϊόντων μόνο από τους μεγάλους) .

Εν αναμονή των εξελίξεων….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*