Τίγκαραν (και πάλι) οι Εντατικές

Στο προσκήνιο έρχονται για μία ακόμη τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης των δημόσιων νοσοκομείων, με αφορμή την έλλειψη κρεβατιών εντατικής θεραπείας.

Όπως αναφέρει στο Virus η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Αφροδίτη Ρέτζιου, το φαινόμενο είναι συνεχές, αλλά την περασμένη Παρασκευή το κακό παραέγινε. Είναι χαρακτηριστικό ότι την ημέρα εκείνη μόνο στη λίστα του ΕΚΑΒ Αθήνας υπήρχαν 30 βαρέως πάσχοντες, διασωληνωμένοι σε κοινούς θαλάμους. Καταγγέλλεται, μάλιστα, ότι κάποιοι από αυτούς βρίσκονταν σε αυτή την κατάσταση για 3 ή και περισσότερες ημέρες!

Το ζήτημα είχε επαναφέρει πρόσφατα και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), επισημαίνοντας πως οι 540 κλίνες ΜΕΘ, που εμφανίζεται να βρίσκονται διαθέσιμες πανελλαδικά, είναι μόνο στα χαρτιά.

«Ποτέ όμως σε καμία χρονική περίοδο δεν λειτουργεί το σύνολο των διαθέσιμων κλινών» αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μιχάλης Γιαννάκος. Όπως εξηγεί, κατά διαστήματα χάνονται κλίνες για απολύμανση ή καταλαμβάνονται από χρόνια περιστατικά που δεν χρειάζονται ΜΕΘ, τα οποία υπερβαίνουν κατά πολύ τις 13 ημέρες που είναι η Μέση Νοσηλεία. Από καιρό σε καιρό, επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία κλινών λόγω έλλειψης προσωπικού, προσθέτει.

Για τον Υπουργό Υγείας, πάντως, η κατάσταση σήμερα είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με το παρελθόν, χάρη στις προσλήψεις που πραγματοποιήθηκαν από την κυβέρνηση. «Εμείς προχωρήσαμε σε προσλήψεις μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, 100 γιατρών και 400 νοσηλευτών. Αυτό βοήθησε στο να υποδιπλασιαστούν τα κλειστά κρεβάτια», είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ο Ανδρέας Ξανθός, σημειώνοντας ότι παρέλαβε περίπου 200 κλειστά κρεβάτια εντατικής.

«Σήμερα, στην πραγματικότητα όλα τα σοβαρά περιστατικά εξυπηρετούνται και αντιμετωπίζονται» υποστήριξε περαιτέρω, εκτιμώντας ότι η καθυστέρηση που μπορεί να έχει κάποιος για να βρει κρεβάτι ΜΕΘ «είναι λίγων ωρών».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, μετά τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα ασθενείς που παρέμεναν για ημέρες σε κοινούς θαλάμους περιμένοντας να ελευθερωθεί κάποιο κρεβάτι στην Εντατική, αυτοί πράγματι μετακινήθηκαν. Τη θέση τους, όμως, πήραν άλλοι βαρέως πάσχοντες μετά τη χθεσινή εφημερία. Εάν θα εισαχθούν στη ΜΕΘ μέσα σε λίγες ώρες ή σε λίγες ημέρες θα φανεί…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*