O οδηγός γίνεται επιβάτης και το αυτοκίνητο οδηγός

«Μείνε σταθερός στη λωρίδα σου!», «Μην τρέχεις!», «Το φλας σου δεν λειτουργεί!», αποτελούν μερικά μόνο, από τα συνήθη σχόλια που λαμβάνουν οι οδηγοί από τους συνεπιβάτες στο αυτοκίνητό τους. Ωστόσο όχι για πολύ καιρό ακόμα, καθώς η αυτοματοποιημένη οδήγηση έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα, μετατρέποντας τους οδηγούς σε επιβάτες και τα αυτοκίνητα σε οδηγούς. Στο εγγύς μέλλον, τα αυτοκίνητα θα είναι σε θέση να κινούνται ανεξάρτητα, απλά και μόνο με το πάτημα ενός κουμπιού από τον οδηγό. Κατ’ αυτό τον τρόπο η συμμόρφωση με τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας και τα όρια ταχύτητας θα είναι πλέον γεγονός, καθιστώντας ασφαλέστερη την οδήγηση στους δρόμους.

Σε μια πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε η Bosch σε έξι χώρες (Βραζιλία, Κίνα, Γερμανία, Γαλλία, Ιαπωνία και Η.Π.Α), η πλειοψηφία των ερωτηθέντων εξέφρασε την προτίμηση της προς τα αυτόματα οχήματα όσον αφορά τη διάνυση μεγάλων αποστάσεων (67%) και τη πραγματοποίηση ταξιδιών αναψυχής (61%). Εξίσου η πλειοψηφία των οδηγών, αναμένει πως η αυτοματοποιημένη οδήγηση θα προσδώσει μεγαλύτερη ευκολία (68%) και ασφάλεια (60%) σε πολλές καθημερινές καταστάσεις όπως : η διαδικασία της στάθμευσης (65%), η αναζήτηση χώρου στάθμευσης στο κέντρο της πόλης (60%) και η άνευ στρες πλοήγηση σε καταστάσεις κυκλοφοριακής συμφόρησης. Επιπλέον στο ερώτημα για το που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ο χρόνος που εξοικονομείται μέσω της αυτόνομης οδήγησης, το μεγαλύτερο ποσοστό (63%) απάντησε, απολαμβάνοντας τη διαδρομή ενώ μια ελαφρώς μικρότερη μερίδα οδηγών (61%) απάντησε , συνομιλώντας με τους επιβάτες.

Οι επιλογές που προσφέρει η αυτοματοποιημένη οδήγηση καθιστούν τα αυτοκίνητα πιο ελκυστικά για πολλούς καταναλωτές. Ειδικά για τους άνδρες οδηγούς οι νέες τεχνολογίες αποτελούν σημαντικό κριτήριο αγοράς (52%).

Για την έρευνα σχετικά με την αυτοματοποιημένη οδήγηση, η Bosch ζήτησε περίπου 6.000 άδειες οδήγησης σε έξι χώρες. Σε κάθε χώρα συμμετείχαν 1.000 άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω. Οι συμμετέχοντες επιλέχθηκαν βάσει κριτηρίων που ορίστηκαν από την Bosch και τη Lightspeed Research.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*