Η επίθεση WannaCry δεν αφύπνισε την αγορά cyber ασφαλίσεων (ακόμη…)

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Η κυβερνοεπίθεση WannaCry -που χτύπησε περί τους 250.000 υπολογιστές σε 150 χώρες τον Μάιο- χαιρετίστηκε από πολλούς ως «καμπανάκι αφύπνισης» για τις επιχειρήσεις και δυνητικά ως παράγοντας αύξησης των cyber ασφαλίσεων ανά τον κόσμο. Πλην όμως, οι μεγάλες αυτές προσδοκίες δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται, μέχρι στιγμής τουλάχιστον. Σύμφωνα με έρευνα σε 250 μεσίτες ασφαλίσεων στη Μ. Βρετανία, το 73% των ερωτώμενων δήλωσε ότι δεν παρατήρησε αύξηση του ενδιαφέροντος για cyber ασφαλίσεις μετά την επίθεση WannaCry, ενώ μόνο το 4% των μεσιτών έκανε λόγο για σημαντικά αυξημένο ενδιαφέρον.

«Η ανάπτυξη της αγοράς cyber ασφαλίσεων στη Μ. Βρετανία είναι σχετικά αργή», σχολίασε η Carole Herpin, στέλεχος της συμβουλευτικής εταιρείας FWD, που διενήργησε την έρευνα. «Πολλοί νομίζουν ότι η κάλυψη έναντι του cyber κινδύνου θα ακολουθούσε το ίδιο μοτίβο με αυτό της κάλυψης έναντι φυσικών καταστροφών. Δηλαδή, μετά από ένα καταστροφικό γεγονός (όπως π.χ. μια ισχυρή καταιγίδα), οι άνθρωποι ξαναθυμούνται πόση σημαντική είναι η προστασία έναντι του κινδύνου αυτού και παρατηρείται αύξηση των πωλήσεων των σχετικών ασφαλιστικών συμβολαίων». Στο πλαίσιο αυτό, είχε εκτιμηθεί ότι η κυβερνοεπίθεση WannaCry, που χτύπησε σειρά μεγάλων επιχειρήσεων και οργανισμών ανά τον κόσμο, από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μ. Βρετανίας NHS, τον ισπανικό τηλεπικοινωνιακό όμιλο Telefonica και την αμερικανική εταιρεία ταχυμεταφορών FedEx θα αποτελούσε καταλύτη για την ταχύτερη ανάπτυξη της αγοράς. «Η έρευνά μας έδειξε ότι αυτό δεν ισχύει».

Ο εκτελεστικός διευθυντής της FWD Elliot Lane σημειώνει ότι κυβερνοεπιθέσεις όπως η WannaCry και η πιο πρόσφατη ExPetr γίνονται ολοένα και πιο συνήθεις. «Το ερώτημα είναι ποια επίθεση θα αποτελέσει τον καταλύτη για την “έκρηξη” της αγοράς cyber ασφαλίσεων. Οι επιχειρήσεις ίσως να διστάζουν να αποκτήσουν κάλυψη έναντι κυβερνοεπιθέσεων, εάν δεν είναι βέβαιες ότι το σωστό προϊόν είναι διαθέσιμο. Όμως, εάν πιαστούν ακάλυπτες, κινδυνεύουν να υποστούν μεγάλες απώλειες. Στην παρούσα φάση, φαίνεται ότι αυτός είναι ένας κίνδυνος που πολλές επιχειρήσεις είναι διατεθειμένες να αναλάβουν…»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*