Εθνική Ασφαλιστική: Η μεγάλη μέρα κατάθεσης των προσφορών

του Νίκου Σακελλαρίου

Σήμερα κατατίθενται οι προσφορές των 4  ενδιαφερόμενων για το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής.  Οι ενδιαφερόμενοι, που συνεχίζουν να διεκδικούν την Εθνική Ασφαλιστική είναι η εξής: Η κινεζική Fosun, η κοινοπραξία J. Calamos-ExinGroup, και οι κινεζικές εταιρείες Wintimeκαι Gongbao. Σύμφωνα με πληροφορίες , οι δύο τελευταίες  κινέζικες  εταιρείες ενδέχεται να κατέβουν με μία κοινή πρόταση  για την διεκδίκηση του πλειοψηφικού πακέτου.

Υπενθυμίζεται ότι η διεκδίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής θα γίνει χωριστά από το Bancassurance  για το οποίο αναμένεται ότι η ΕΤΕ θα ζητήσει ξεχωριστές προσφορές. Όπως είχε γράψει το IW το Bancassurance τιμολογείται γύρω στα 200 εκατ. ευρώ για μία περίοδο τουλάχιστον 10 ετών. Από εκεί και πέρα, οι εκτιμήσεις για τις προτάσεις των διεκδικητών είναι ότι για το σύνολο της καθαρής θέσης της Εθνικής Ασφαλιστικής , θα κυμανθούν μεταξύ 500-600 εκατ. ευρώ για το 75% της εταιρείας δηλαδή μαζί με το Bancassurance μπορεί το συνολικό τίμημα για το 75% να  φτάσει στα 700-800 εκατ. ευρώ . Το ζητούμενο είναι για την ΕΤΕ να καταφέρει να τιμολογήσει και να αξιώσει και ένα ικανοποιητικό τίμημα για το όνομα (brand name) της  Εθνικής Ασφαλιστικής , το  οποίο εντάσσεται στο λογαριασμό ‘φήμη και πελατεία’.

Το  ζητούμενο της πώλησης της εταιρείας είναι εάν θα υπάρξει παρέμβαση των νέων μετόχων στη διοίκηση ή απλώς θα συμμετάσχουν κεφαλαιακά.  Με δεδομένο ότι  η Fosun  που έχει εμπειρία συμμετοχής  από την πορτογαλικά Caixa Seguros (την είχε αγοράσει περίπου 1 δις. Ευρώ)  και διατήρησε σε μεγάλο βαθμό το προηγούμενο management ενώ  διαφαίνεται ότι και η κοινοπραξία  J. Calamos-ExinGroup  είναι υπέρ της διατήρησης των ισορροπιών στη διοίκηση, μοιάζει πολύ πιθανό να υπάρχουν σημαντικές αλλαγές , πλην των επιβεβλημένων.

Κερδοφορία υψηλότερη του ομίλου ΕΤΕ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του ομίλου, η Εθνική Ασφαλιστική παρουσιάζει υψηλότερη κερδοφορία, 57,5 εκατομμύρια ευρώ προ φόρων, έναντι 53 εκατομμυρίων ευρώ προ φόρων του ομίλου της ΕΤΕ. Παράδοξο, αλλά αληθινό καθώς τα αποτελέσματα της Εθνικής Ασφαλιστικής ενοποιούνται με χαμηλό συντελεστή μέσα στα ενοποιημένα αποτελέσματα του ομίλου της ΕΤΕ που επηρεάζεται από άλλες ζημιογόνες τραπεζικές δραστηριότητες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*