Γιατί καθυστερούν τα πρόστιμα για τα ανασφάλιστα; Δύο τα σενάρια…

Δύο σενάρια «βλέπει» η ασφαλιστική αγορά για το γεγονός ότι καθυστερεί η διαδικασία αποστολής από το υπουργείο Οικονομικών των ειδοποιητηρίων στους ανασφάλιστους οδηγούς, που στο μεταξύ έχουν εντοπιστεί από τη Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Σύμφωνα με το πρώτο, που φαίνεται ότι υποστηρίζεται και από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, η αποστολή των προστίμων δεν είναι εφικτή λόγω προβλημάτων που διαπιστώθηκαν στα μηχανογραφικά συστήματα της Ανεξάρτητης Αρχής.

Ωστόσο, κύκλοι της αγοράς αναφέρουν ότι η βάση δεδομένων έχει οργανωθεί εδώ και λίγους μήνες, οπότε ο χρόνος ανταπόκρισης στις απαιτήσεις του προγράμματος ήταν αρκετός ώστε να ξεπεραστούν τυχόν δυσλειτουργίες.

Εξάλλου, προσθέτουν, ένα από τα σενάρια που εξετάσθηκαν ήταν και η τμηματική αποστολή των ειδοποιητηρίων ώστε να διασφαλιστεί η ορθή λειτουργία του συστήματος.

Σύμφωνα με τη δεύτερη εκδοχή, τα ειδοποιητήρια δεν αποστέλλονται από το ΥΠΟΙΚ για πολιτικούς λόγους. Ειδικότερα, όπως σημειώνεται, η ενεργοποίηση της διαδικασίας αποστολής των προστίμων είναι βέβαιο θα λάβει ευρεία δημοσιότητα, με κεντρικό μήνυμα ότι πρόκειται για μια ακόμη οικονομική επιβάρυνση των νοικοκυριών, μετά τα όσα επώδυνα έχει ήδη επιβάλει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου (μειώσεις μισθών, ψαλίδισμα συντάξεων, αύξηση φορολόγησης, αυξήσεις ΦΠΑ και ΕΦΚ).

Σημειώνεται ότι το ζήτημα των ανασφάλιστων οδηγών θα συζητήσει σήμερα το μεσημέρι με τον προϊστάμενο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, κ. Γιώργο Πιτσιλή, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*