Τα 6 ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει ο κλάδος το 2017

της Ελενας Ερμείδου

Οι πολίτες έχουν σήμερα όσο ποτέ άλλοτε την ανάγκη για ασφάλιση, ωστόσο τα εισοδήματα τους δεν τους το επιτρέπουν. Η φορολογική μέγγενη, το νέο ασφαλιστικό και η «ακινησία» του κράτους τους υποχρεώνει να ζουν στην ανασφάλεια. Μεγάλο στοίχημα για την ιδιωτική ασφάλιση είναι το γεφύρωμα του χάσματος αυτού και η κάλυψη των αναγκών των πολιτών.

Υγεία

Μεγάλα επιχειρηματικά ανοίγματα παρουσιάζει ο κλάδος της υγείας. Τα συμβόλαια υγείας σημείωσαν αυξημένη ζήτηση το τελευταίο διάστημα λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης των πολιτών προς το δημόσιο σύστημα. Οι πολίτες πληρώνουν υπέρογκες εισφορές για την ασφάλιση τους στα ταμεία χωρίς να έχουν καλύψεις ανάλογες των εισφορών που καταβάλλουν. Αποτέλεσμα αυτών να πληρώνουν διπλά την υγεία τους. Η συζήτηση, ως εκ τούτου για την σύμπραξη του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα ξαναέρχεται στην επιφάνεια, αποτελώντας μία έξοχη λύση για την βελτίωση των υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες.

Ανασφάλιστα

Μεγάλο στοίχημα και η ενεργοποίηση του μηχανισμού για τα ανασφάλιστα. Οι υποσχέσεις που έδωσε η παρούσα κυβέρνηση έμειναν για μία ακόμα φορά στα λόγια. Επί τέσσερα χρόνια οι ίδιες εξαγγελίες. Ο μηχανισμός των διασταυρώσεων φαίνεται να μην έχει δουλέψει ακόμα ή το κράτος να θέλει να μετατοπίζει διαρκώς τις ημερομηνίες. Κράτος και ασφαλιστικές χάνουν σημαντικά έσοδα.

Πτωχευτικό ασφάλιστρο

Εκτός από το πρόβλημα αυτό, πονοκέφαλο δημιουργεί στις ασφαλιστικές το πτωχευτικό τιμολόγιο στο κλάδο αυτοκινήτου. Τα ασφάλιστρα τα τελευταία διάστημα έχουν πάρει την κατρακύλα, ωστόσο μέσα στο 2017 ίσως πρέπει να μπει φρένο. Η κυκλοφορία των οχημάτων στους δρόμους αυξάνεται διαρκώς, ενώ, έχουν διπλασιαστεί οι εκκρεμείς ζημιές. Ισως πλέον οι μικρές ασφαλιστικές να μην έχουν τις αντοχές να ακολουθήσουν τις μειώσεις στα τιμολόγια που επιτυγχάνουν οι μεγάλες ασφαλιστικές. Ενας άλλος παράγων επίσης είναι και οι αυξήσεις στα όρια αποζημιώσεις και υλικές και σωματικές βλάβες. Σε κάθε περίπτωση κάποιες ασφαλιστικές ενδεχομένως να κινδυνεύουν στο ενδεχόμενο καταγραφής μεγάλο ζημιών.

Επαγγελματικά Συνταξιοδοτικά Ταμεία

Στο τραπέζι των συνομιλιών φέρεται να μπαίνει και το θέμα των Επαγγελματικών Ταμείων. Οι ασφαλιστικές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ωστόσο δεν υπάρχει το σωστό θεσμικό πλαίσιο για να λειτουργήσει απρόσκοπτα το σύστημα.

Φυσικές καταστροφές

Παράλληλα και το θέμα των φυσικών καταστροφών θα πρέπει να απασχολήσει σοβαρό το κράτος και τις ασφαλιστικές. Το κλίμα αλλάζει, οι φυσικές καταστροφές γίνονται πιο σφοδρές, αφήνοντας πίσω τους μεγάλες ζημιές. Το κράτος σίγουρα στην κατάσταση που βρίσκεται δεν μπορεί να αναλάβει το βάρος των κινδύνων. Μία ειλικρινής χωρίς ιδεοληψίες από την πλευρά του κράτους με την αγορά ιδιωτικής ασφάλισης θα ελάφρυνε πιθανά μελλοντικά σοβαρά προβλήματα.

Τεχνολογία

Για την επίτευξη όλων αυτών σημαντικό ρόλο παίζει και η υιοθέτηση χρήση της νέας τεχνολογίας. Ο κλάδος θα πρέπει να προβεί σε νέες βιώσιμες επενδύσεις που θα καλύπτει τις ανάγκες των πελατών και

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*