Ξανθός: Κρίσιμος δείκτης οικονομικής ευημερίας η επένδυση στην Υγεία

Αποφασισμένη να κερδίσει το «στοίχημα» των μεταρρυθμίσεων στον τομέα ευθύνης της δηλώνει η ηγεσία της Αριστοτέλους, η οποία αναδεικνύει την επένδυση στην Υγεία ως κρίσιμο δείκτη κοινωνικής ευημερίας.

«Δεν υπάρχει λοιπόν δίλημμα ναι ή όχι στις μεταρρυθμίσεις στην Υγεία. Το ερώτημα είναι: με ποιο πολιτικό σχέδιο, με τι στόχο, με ποιο κοινωνικό πρόσημο, με ποιους πόρους» είπε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Ξανθός από το Παρίσι, όπου βρίσκεται παίρνοντας μέρος σε forum του ΟΟΣΑ για τις μεταρρυθμίσεις στην Υγεία.

Όπως ανέφερε ο Έλληνας Υπουργός, είναι αποδεδειγμένο ότι η λιτότητα πλήττει σοβαρά τα δημόσια συστήματα υγείας, καθώς υπονομεύει την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού κι εντείνει τις υγειονομικές ανισότητες.

«Το ερώτημα είναι αν σε περιβάλλον λιτότητας και δημοσιονομικής πειθαρχίας – που αποτελεί την κυρίαρχη «συνταγή» για την έξοδο από την οικονομική κρίση – υπάρχουν περιθώρια βιώσιμης χρηματοδότησης και αποτελεσματικής λειτουργίας του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και του Κοινωνικού Κράτους;» διερωτήθηκε ο κος Ξανθός, για να απαντήσει ευθύς αμέσως καταφατικά. «Η απάντηση είναι ναι» τόνισε, δίνοντας το πολιτικό του στίγμα. Προϋπόθεση, πρόσθεσε, είναι η ενίσχυση του συστήματος με ανθρώπινους και υλικούς πόρους για τη σταδιακή σύγκλιση των δημόσιων δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ με τα ευρωπαικά standars και η μεταρρύθμιση με στόχο την καθολικότητα, την ισότητα και την ποιότητα στη φροντίδα.

Ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι η οικονομική κρίση δεν παράγει μόνο ανεργία και φτώχεια αλλά και ασθένεια, υπενθυμίζοντας πως η ελληνική κυβέρνηση αποσύνδεσε την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από την εργασία και την ασφάλιση. «Το στοίχημα τώρα είναι να στηριχθεί στην πράξη αυτή η σημαντική μεταρρύθμιση, να υπερβούμε τους οικονομικούς περιορισμούς για την καθολική κάλυψη που δημιουργούν τα προγράμματα λιτότητας, επενδύοντας στην Υγεία ως κρίσιμο δείκτη δίκαιης ανάπτυξης και συνολικής κοινωνικής ευημερίας» υπογράμμισε ο κος Ξανθός.

Οι βασικές διαρθρωτικές αλλαγές που σχεδιάζει η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας προς αυτή την κατεύθυνση είναι, σύμφωνα με τον ίδιο:

  1. Η ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ως βασικού «πυλώνα» του ΕΣΥ.
  2. Η βελτίωση της Διοίκησης του ΕΣΥ μέσω διαφανούς, συμμετοχικής, δημοκρατικής και αποτελεσματικής διακυβέρνησης που υπόκειται στις αρχές της δημόσιας λογοδοσίας, του κοινωνικού ελέγχου, του σεβασμού των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των εργαζομένων και κυρίως των ασθενών.
  3. Η βιώσιμη χρηματοδότηση του ΕΣΥ και η διεύρυνση του «δημοσιονομικού χώρου» για Δημόσια Υγεία, μέσω της συνέργειας των πόρων από τη γενική φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές υγείας.
  4. Η ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και η προώθηση της αποασυλοποίησης-αποϊδρυματοποίησης από κοινού στις δομές ψυχικής υγείας και στις προνοιακές δομές.
  5. Η «αλλαγή μίγματος» στη φαρμακευτική πολιτική με κεντρικές προτεραιότητες την εγγυημένη πρόσβαση όλων στα αναγκαία φάρμακα, την αξιολόγηση της φαρμακευτικής καινοτομίας, τον έλεγχο της συνταγογράφησης και τη διαπραγμάτευση «δίκαιων» τιμών αποζημίωσης.

Πηγή: virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*