Ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές vs bancassurance

Τη μερίδα του λέοντος στις ασφαλίσεις ζωής ελέγχουν οι αποκλειστικής συνεργασίας διαμεσολαβούντες του κλάδου σε ότι αφορά τις πωλήσεις των ατομικών ασφαλιστηρίων συμβολαίων, ενώ τις εντυπώσεις στις ομαδικές ασφαλίσεις φαίνεται ότι κερδίζει το bancassurance.

Τα ανωτέρω προκύπτουν από έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος για τη διάρθρωση της αγοράς, όπως αυτή αποτυπώθηκε βάσει στοιχείων α΄ τριμήνου 2016.

Ειδικότερα, στις ατομικές ασφαλίσεις, από ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές αποκλειστικής συνεργασίας προήλθε το 57,1% της παραγωγής α΄ τριμήνου, το bancassurance ήλεγξε το 28,1% της αγοράς, ενώ κατά 13,3% τα έσοδα προήλθαν από τη δραστηριοποίηση των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών μη αποκλειστικής συνεργασίας. Όσο για τα call center και το direct mail, η συνδρομή τους στην ανάπτυξη της αγοράς ήταν απειροελάχιστη αφού περιορίσθηκε στο 0,9%.

 Αντίστοιχα στις ομαδικές ασφαλίσεις, το bancassurance έφερε το 35,4% των εσόδων, οι άμεσες πωλήσεις (εταιρικές πωλήσεις, ασφαλιστικοί υπάλληλοι) εξασφάλισαν το 28,9% της παραγωγής, το 13,8% του τζίρου προκλήθηκε από ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές αποκλειστικής συνεργασίας, ενώ ποσοστό 21,9% προήλθε από λοιπά κανάλια, και ειδικότερα το 19% από ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές μη αποκλειστικής συνεργασίας και το 2,8% από άμεσες πωλήσεις, δηλαδή τα call center και το direct mail.

Σημειώνεται ότι το πρώτο τρίμηνο φέτος, η αγορά έχει 1,72 εκατ. ατομικά συμβόλαια με συνολικά ασφάλιστρα 347,8 εκατ. ευρώ, ενώ εκδόθηκαν 7.263 ομαδικά συμβόλαια με ασφάλιστρα αξίας 138,34 εκατ. ευρώ.

Σε ότι αφορά τις αποζημιώσεις, σε συνολικό επίπεδο έφθασαν τα 532,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 450,6 εκατ. ευρώ διατέθηκαν σε κατόχους ατομικών συμβολαίων.

 Ποσό ύψους 225,7 εκατ. ευρώ αφορούσε αποζημιώσεις του κλάδου ζωής για ασφαλίσεις που συνδέονταν με επενδύσεις, 137,4 εκατ. ευρώ Ζωής και 86,4 εκατ. ευρώ Υγείας.

 Στα ομαδικά συμβόλαια καταβλήθηκαν αποζημιώσεις ύψους 82,15 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 39,8 εκατ. ευρώ για εργαζομένους, 19,5 εκατ. ευρώ σε συνταξιοδοτικά προγράμματα και 17,4 εκατ. ευρώ σε δανειολήπτες και 5,4 εκατ. ευρώ σε συντάξεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*