back to top
27.7 C
Athens
Σάββατο 23 Αυγούστου 2025

Παλάτια στην άμμο η ηλεκτρονική υγεία

Του Αιμίλιου Νεγκή, διευθυντή σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine

Παλάτια στην άμμο χτίζει η κυβέρνηση με τα έργα πληροφορικής στην υγεία. Με ελλιπή χρηματοδότηση και χωρίς τα κατάλληλα εργαλεία και προετοιμασία, είναι ορατός ο κίνδυνος να τιναχτεί στον αέρα ένα κομβικής σημασίας έργο για τη χρήση και αξιοποίηση συστημάτων πληροφορικής υγείας στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

- Advertisement -

Βάζω στοίχημα ότι οι περισσότεροι πιστεύετε ότι το ΕΣΥ δεν έχει συστήματα πληροφορικής. Η πραγματικότητα είναι διαφορετική: Υπάρχουν πολλά νοσοκομεία, που διαθέτουν ολοκληρωμένα πληροφοριακά συστήματα και αρκετά, στα οποία το επίπεδο είναι χαμηλό.

Δεν θα αναφερθώ στο γεγονός ότι έχουμε ξοδέψει ως χώρα δεκάδες εκατ. ευρώ ή ότι έχουμε χάσει άλλα τόσα από κοινοτικούς πόρους, που θα μπορούσαμε να βάλουμε συστήματα πληροφορικής ακόμη και στο τελευταίο ιατρείο της χώρας. Ούτε στο ποιος «εθνικός προμηθευτής» στην αγορά πληροφορικής έχει θησαυρίσει ενώ τα συστήματά του ουδέποτε δούλεψαν παραγωγικά.

- Advertisement -

Θα σταθώ όμως στο εξής: Το μείζον πρόβλημα φυσικά είναι ότι τα υφιστάμενα συστήματα «δεν μιλούν μεταξύ τους» και ότι το Υπουργείο Υγείας δεν μπορεί να συλλέγει αξιόπιστα και συγκρίσιμα μεταξύ τους δεδομένα. Έτσι, δυστυχώς, ο εκάστοτε υπουργός και το επιτελείο του δεν μπορούν να λάβουν τεκμηριωμένες αποφάσεις.

Πριν από λίγους μήνες, λοιπόν, εγκαταστάθηκε στο Υπουργείο Υγείας το λεγόμενο «Σύστημα Συλλογής Στατιστικών Δεδομένων Μονάδων Υγείας» (http://bi.moh.gov.gr). Το έργο αυτό μας στοίχισε περίπου 1,1 εκατ. ευρώ και υλοποιήθηκε από την κοινοπραξία PricewaterhouseCoopers, Business Solutions-Velti.

Με απλά λόγια, το σύστημα αυτό επιτρέπει την επεξεργασία δεδομένων και τροφοδοσία του Υπουργείου Υγείας με δείκτες (λειτουργικούς και οικονομικούς), ώστε επιτέλους η λήψη των αποφάσεων να βασίζεται σε έγκυρα, στατιστικά δεδομένα. Το σύστημα έχει εγκατασταθεί μεν, αλλά δεν λειτουργεί, καθώς για να γίνει αυτό απαιτείται η συλλογή των δεδομένων από τα επιμέρους πληροφοριακά συστήματα κάθε νοσοκομείου.

Ερχόμαστε τώρα στο θέμα μας. Στη διασύνδεση των νοσοκομείων με το κεντρικό σύστημα επιχειρηματικής ευφυΐας, που έχει ήδη στηθεί στο Υπουργείο Υγείας. Προς την κατεύθυνση αυτή λοιπόν πρόσφατα προκηρύχτηκαν δύο διαγωνισμοί με ιδιαίτερα χαμηλό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας ζήτησαν συνολικά 2 εκατ. ευρώ και τελικά εγκρίθηκε μόλις το ένα τέταρτο!

Ενδεικτικό της κατάστασης που διαμορφώνεται είναι και το εξής: Ενώ η αγορά πληροφορικής εκτιμά πως για την ολοκληρωμένη διασύνδεση των νοσοκομείων απαιτείται κόστος που κυμαίνεται από 20-80.000 ευρώ ανά νοσοκομείο, αυτή την περίοδο υλοποιούνται δύο διαγωνισμοί με πενιχρούς προϋπολογισμούς:

  1. Για τη διασύνδεση 22 νοσοκομείων με προϋπολογισμό μόνο 91.375,20 ευρώ! Αφορά 9 νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ Αττικής, 6 της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας – Θράκης και 7 νοσοκομεία της 6ης ΥΠΕ Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου & Δυτικής Ελλάδας.
  2. Για τη διασύνδεση 17 Νοσοκομείων με προϋπολογισμό μόλις 68.531,40 ευρώ. Αφορά 10 νοσοκομεία της 6ης ΥΠΕ Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου & Δυτικής Ελλάδας, 5 νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ Αττικής και 2 της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς & Αιγαίου.

Δηλαδή, κάποιοι στην κυβέρνηση αποδεικνύονται φθηνοί στα πίτουρα και ακριβοί στα αλεύρι. Ενώ καθημερινά σπαταλώνται δεκάδες εκατ. ευρώ στο χώρο της υγείας από νοσοκομεία και ΕΟΠΥΥ, επιχειρείται να υλοποιηθεί ένα τόσο σημαντικό έργο για την πάταξη της σπατάλης, με κόστος περίπου 3-4.000 ανά νοσοκομείο!

Οι προαναφερόμενοι διαγωνισμοί πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 13 Ιουνίου από την Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ στα πλαίσια της Συμφωνίας Πλαίσιο, που είναι σε ισχύ.

Δεν είναι όμως μόνο η ελλιπής χρηματοδότηση. Το έργο έχει δομικές, τεχνικές αδυναμίες:

  • Δεν υπάρχει κοινή κωδικοποίηση σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι π.χ. μία γενική αίματος έχει διαφορετικό κωδικό μέσα στο πληροφοριακό σύστημα ενός νοσοκομείου απ’ ότι σε ένα άλλο! Φαινόμενο που προφανώς καθιστά εξαιρετικά δυσχερή -αν όχι αδύνατη – οποιαδήποτε προσπάθεια συλλογής αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων.
  • Δεν έχει σχεδιαστεί αναλυτικά η αρχιτεκτονική του συστήματος, ώστε να είναι σε θέση να διαχειριστεί μελλοντικά και όταν απαιτηθεί πρόσθετα δεδομένα από επιμέρους πληροφοριακά συστήματα των νοσοκομείων, όπως ψηφιακές εικόνες εξετάσεων, αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων κ.ο.κ. (συστήματα PACS, RIS, LIS κλπ.).

Παράλληλα, υπάρχει ακόμη ένα σοβαρό πρόβλημα. Εδώ και μήνες, βρίσκεται σε εκκρεμότητα ένα σημαντικό έργο με τίτλο: «Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα για την Υποστήριξη των Επιχειρησιακών Λειτουργιών Μονάδων Υγείας του ΕΣΥ», το οποίο έχει αναλάβει η INTRASOFT.

Αφορά 30 μεγάλα νοσοκομεία δυναμικότητας 7.500 κλινών, 37 Κέντρα Υγείας και 350 Περιφερειακά Ιατρεία. Το έργο υλοποιείται μέσω της ΗΔΙΚΑ Α.Ε. και έχει σοβαρά προβλήματα, που αφορούν και στη χρηματοδότησή του, καθώς είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2007-2013, αλλά δεν κατέστη δυνατόν να ολοκληρωθεί.

Εδώ λοιπόν υπάρχει ένας μεγάλος κίνδυνος. Αν τα δύο έργα διασύνδεσης για τα 22 και 17 νοσοκομεία «κολλήσουν» και δεν ολοκληρωθεί το μεγάλο έργο που αφορά τα 30 μεγάλα νοσοκομεία, είναι προφανές ότι δεν πρόκειται να λειτουργήσει αποδοτικά το σύστημα επιχειρηματικής ευφυίας, που έχει εγκατασταθεί στο Υπουργείο Υγείας!

Εύλογα τίθεται το ερώτημα: Μα καλά, γιατί αγοράσαμε και εγκαταστήσαμε ένα τέτοιο σύστημα, πριν εγκαταστήσουμε ολοκληρωμένα πληροφοριακά συστήματα σε όλα τα νοσοκομεία; Διότι προφανώς ουδέποτε καταστρώσαμε ένα ρεαλιστικό και συνεκτικό στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της πληροφορικής υγείας…

Σχετικές δημοσιεύσεις

Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ: Παρεμβάσεις για τις επιπλέον χρεώσεις από διαγνωστικά κέντρα

Η Θ. Καρποδίνη προειδοποίησε για κυρώσεις στα διαγνωστικά - Η κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων και το νέο σύστημα ελέγχου κατά της διαφθοράς

Αδ. Γεωργιάδης: Το ΕΣΥ είναι στην καλύτερη κατάσταση της ιστορίας του

Στην αντεπίθεση πέρασε ο υπουργός Υγείας μετά από δημοσίευμα το οποίο αποδίδει σε οργανωμένη προσπάθεια επίθεσης στο πρόσωπό του

Αξιολόγηση νοσοκομείων μέσω SMS: Το 75% ικανοποιημένο από την περίθαλψη στο ΕΣΥ

Η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου απαιτεί λίγα λεπτά, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε διορθώσεις αδυναμιών δεκαετιών

Συνεργασία ιδιωτών ιατρών με νοσοκομεία του ΕΣΥ – Τα ελάχιστα όρια για την υποχρεωτική ασφάλιση επαγγελματικής ευθύνης

Οι γιατροί υποχρεούνται σε ασφάλιση αστικής επαγγελματικής ευθύνης με ελάχιστο όριο αποζημίωσης 1 εκατ. ευρώ κατ' έτος

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Έως 120 δόσεις για «κόκκινα» χρέη προς τον ΕΦΚΑ

Υπουργικό σχέδιο περισσότερων δόσεων για οφειλέτες του ΕΦΚΑ, με προκήρυξη διαγωνισμού για ιδιωτικές εταιρείες που θα συμβάλουν στην αποπληρωμή

Αιφνίδιος καρδιακός θάνατος στους νέους: Τι δείχνουν τα στοιχεία πριν και μετά τον εμβολιασμό COVID-19

Eκτενής επιδημιολογική ανάλυση στην Περιφέρεια Βένετο της Ιταλίας δεν εντόπισε αύξηση στα ποσοστά ΑΚΘ σε νέους ανθρώπους

Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ: Παρεμβάσεις για τις επιπλέον χρεώσεις από διαγνωστικά κέντρα

Η Θ. Καρποδίνη προειδοποίησε για κυρώσεις στα διαγνωστικά - Η κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων και το νέο σύστημα ελέγχου κατά της διαφθοράς

SOS από τον ΕΟΦ για επικίνδυνα συμπληρώματα διατροφής

Ο οργανισμός προχώρησε στη σχετική ανακοίνωση ύστερα από ενημέρωση των γερμανικών αρχών και εφιστά την προσοχή στις διαδικτυακές αγορές

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

SOS από ΕΕΘ για παραπλανητικά emails

Πώς υποκλέπτονται στοιχεία εταιρειών δήθεν για την ολοκλήρωση της εγγραφής τους στο ΓΕΜΗ

Σύστημα πυρασφάλειας στον αρχαιολογικό χώρο Ελευσίνας – Τι προβλέπει ο σχεδιασμός του ΥΠΠΟ

Με προληπτική και ενεργητική πυροπροστασία το υπουργείο θέλει να ενισχύσει την ασφάλεια του χώρου, των επισκεπτών και των εργαζομένων

Γιατί κάθε ταξίδι αξίζει να φτάνει με ασφάλεια – Ένα κοινωνικό μήνυμα από την Interasco

Η προετοιμασία του οχήματος πριν την επιστροφή στο σπίτι και η σωστή οδηγική συμπεριφορά προστατεύουν εμάς και τους συνανθρώπους μας

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιών – Ενίσχυση της ετοιμότητας συνιστά η ΕΑΕΕ

H Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος υπενθυμίζει τη σημασία της πρόληψης και της ετοιμότητας ως βασικών πυλώνων της πολιτικής προστασίας

Η Ορίζων Ασφαλιστική φροντίζει τις επιχειρήσεις και το καλοκαίρι

Με το σύνθημα #ΜαζίΑσφαλώς, η Ορίζων Ασφαλιστική στέκεται δίπλα σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου